ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ANT. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα

Το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλίων «δεν αντέχει» την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που έχει υποστεί ο λαός επιβεβαίωσε ο Αντ. Σαμαράς

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλίων «δεν αντέχει» την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που έχει υποστεί ο λαός επιβεβαίωσε ο Αντ. Σαμαράς
Διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατοχυρώσει την παραπέρα κερδοφορία του, παρείχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

Καταρχάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα αναδιάρθρωση του χρέους (με «πιστοποίηση» της «βιωσιμότητάς» του), που θα δώσει, όπως είπε, ώθηση στις επενδύσεις και την ανάκαμψη, παραπέμποντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση επιπλέον κονδυλίων από την εξυπηρέτησή του για παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων με νέες επιδοτήσεις και φτηνή δανειοδότηση.

Ερίζοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να ασκήσει καλύτερα την αστική διακυβέρνηση, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι πολιτικές που εξαγγέλλει οδηγούν σε νέο μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους όρους: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο "λεφτά υπάρχουν" που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο». Αποσιώπησε βέβαια (όπως κάνει και η Κουμουνδούρου) τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Αθώωσε, δε, πλήρως τους καπιταλιστές για την κρίση και το αστικό κράτος που τους μπούκωνε με χρήμα, χρεώνοντας στο λαό και την κρίση και τα χρέη.

Εξάλλου, αναφερόμενος ο Αντ. Σαμαράς στη «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέμφθηκε τον Αλ. Τσίπρα για λαϊκίστικη πλειοδοσία, κάνοντας σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλίων και οι ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας όχι μόνο δε συμβαδίζουν με την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά ούτε και με τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Να ρωτήσω κι εγώ: Γιατί 751 και όχι 1.000 (ευρώ); Θέλετε να μπούμε σε τέτοια "πλειοδοσία"; Αντέχει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας υψηλότερο βασικό μισθό; 'Η αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία; Το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη, να μπορέσουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να παίρνουν σιγά σιγά αυξήσεις», είπε, κλείνοντας το μάτι στα μονοπώλια ότι θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και παρουσιάζοντας παράλληλα τους «ανταγωνιστικούς» μισθούς πείνας ως λύση στην ανεργία...

Την ίδια ώρα που η αντιλαϊκή φοροεπιδρομή κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι φόροι... μειώνονται, ενώ παρουσίασε ως μέτρο που θα «ανακουφίσει» το λαό τη δυνατότητα για περισσότερες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών του, λες και το πρόβλημα είναι ο αριθμός των δόσεων και όχι το ύψος των ασήκωτων χαρατσιών. Προαναγγέλλοντας μάλιστα την παραπέρα κλιμάκωση της επιδρομής στο λαϊκό εισόδημα, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα του χρόνου (...) θα μπορεί να μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».

Παρέχοντας εξάλλου διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την ικανότητα της κυβέρνησής του να περάσει τέτοια μέτρα, χαρακτήρισε μικρής σημασίας τις παραφωνίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, όπως είπε, των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενάντια στον ΕΝΦΙΑ.

Κυβερνητική σταθερότητα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι για να συνεχιστεί η λήψη μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία τις πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως σημείωσε, θα προκαλούσαν πολιτική ανωμαλία και αβεβαιότητα που θα κατέστρεφε ό,τι χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, στο γνωστό φόντο τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων και της επιχείρησης ταύτισης των λαϊκών συμφερόντων με αυτά των καπιταλιστών.

Στο ίδιο πλαίσιο, και αναφερόμενος στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, απέφυγε μεν να αναφερθεί σε ονόματα, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ πιο πιθανή από όσο πριν από έξι μήνες η συγκέντρωση 180 ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη. Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «αθλιότητες» όσα λέγονται περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή.

Για τα ενδοκυβερνητικά, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι έχουν κατορθώσει να συνεννοούνται και να κάνουν μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο πολλά για το «καλό του τόπου». Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίστηκε, εμφανιζόμενος να αποκλείει προσώρας το ενδεχόμενο «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού: «Με ποιον από όλους τους ΣΥΡΙΖΑ; Με εκείνον που λέει ότι θα βγει από το ευρώ ή με εκείνον που λέει ότι θα παραμείνει; `Η με εκείνον που ακόμα το... σκέπτεται; Με εκείνον που λέει ότι θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ ή με εκείνον που λέει ότι για την ώρα δεν πρέπει, ίσως αργότερα, θα δούμε; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν "μεγάλος συνασπισμός". Μάλλον το "Μεγάλο μας τσίρκο" θα θύμιζε!», είπε, αφήνοντας ωστόσο ένα παραθυράκι ανοιχτό στην Κουμουνδούρου, αν ...σοβαρευτεί.

Τέλος, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για πρωτοβουλία «ανασυγκρότησης της παράταξης με ηγετικό ρόλο ώστε να οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα», με πρόσωπα που «βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτός ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας. Και τώρα νιώθουν κοντά μας». Προανήγγειλε, δε, «αποκαλύψεις» στις εκδηλώσεις για τα 40χρονα της ΝΔ στις 4 Οκτώβρη.


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Βάζουν μπροστά νέα αντεργατικά μέτρα

Κάλεσμα σε «εθνική συστράτευση» πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου απηύθυνε μετά τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στον απόηχο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, δέκα μέρες πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οπότε θα συζητήσουν τη λήψη παραπέρα αντιλαϊκών μέτρων, και εν μέσω «γκρίνιας» στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η οποία εκδηλώθηκε πιο έντονα με αφορμή την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόψει της ερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της αυριανής διακρατικής σύσκεψης στη Μαδρίτη για τη Λιβύη (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Ευ. Βενιζέλος). Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος αποχώρησε μετά από την ενημέρωση που έκανε σε Σαμαρά και Βενιζέλο για τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης «ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ο συντονισμός της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία και παροχολογία, «μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων». Κάλεσε δε σε «εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «εθνική διαπραγμάτευση» και «εθνική συναίνεση».

Απαντώντας ουσιαστικά στις «γκρίνιες» που εκδηλώνονται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε πως «είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα (σ.σ. του λαού), που στο κάτω κάτω είναι και δίκαια και λογικά. Αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος».

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε νέα βάσανα για το λαό, μέσω των περιβόητων «διαρθρωτικών αλλαγών». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για παραπέρα «αλλαγές» στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά που θα συζητήσουν με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ανταγωνιστικό, κανονικό, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης (...) Επίσης χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, μας δίνει θέσεις εργασίας, δίνει εισόδημα και ευκαιρίες. Αρα, αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές που τις θέλουν οι πάντες και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης»...

«Προβληματισμοί» στο φόντο των νέων αντιλαϊκών παζαριών και μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως συνεχίζεται ο προβληματισμός τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, σε ό,τι αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει το επόμενο διάστημα κρίσιμα για το κεφάλαιο αντιλαϊκά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, μέτρα περιοριστικά της συνδικαλιστικής δράσης, διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, κ.ά.), στο φόντο και των επίσης κρίσιμων για τα εγχώρια μονοπώλια διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «λίγα λεπτά μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν παρόν στη διαδικασία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του είπε: "Πρόεδρε, έτσι δεν βγαίνει. Αν ανοίξει η Ολομέλεια και εξακολουθήσουμε να έχουμε το χάλι που είχαμε σήμερα, όχι έως το 2016 αλλά ούτε ως το Νοέμβρη δεν αντέχουμε"».

Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται μες στη βδομάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες «εκτόνωσης», προκειμένου να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, έχοντας δεχτεί προς τούτο δύο εισηγήσεις: Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ή πραγματοποίηση δείπνων του πρωθυπουργού με ομάδες «γαλάζιων» βουλευτών.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως ο Αντ. Σαμαράς «έχει χρέος» να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς μετά από χρόνια «υπεύθυνης στάσης» οι βουλευτές έχουν «προβληματισμούς» που «οφείλουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ