ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τους πρωτοετείς σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η ΚΝΕ υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που αυτό το διάστημα εγγράφονται στις σχολές, με μια ανακοίνωση, που ξεκινάει με τους παρακάτω στίχους του Μπ. Μπρεχτ:

«Μάθαινε και τ' απλούστερα!

Γι' αυτούς που ο καιρός τους ήρθε

ποτέ δεν είναι πολύ αργά!

Μάθαινε το αβγ,

δε σε φτάνει, μα συ να το μαθαίνεις!

Μη σου κακοφανεί!

Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».

Και απευθυνόμενη προς τους φοιτητές και σπουδαστές, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα πρωτοετή. Σε καλωσορίζουμε στη σχολή σου!

Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο! Εδωσες μάχη ως μαθητής μαζί με την οικογένειά σου και τα κατάφερες. Οπωσδήποτε με πολύ κόπο, θυσίες και έξοδα. Είδες τους γονείς σου, να δυσκολεύονται για να τα βγάλουν πέρα.

Αφησες πίσω ένα σχολείο που τροφοδοτεί την παραπαιδεία, λεηλατώντας το εισόδημα των γονιών σου, που εξοντώνει αντί να μορφώνει, που στερεί τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργεί την αποστροφή στη γνώση, βάζει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση των νέων από εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Αυτό το σχολείο δεν το έφτιαξαν για μας και το λαό μας.

Σε καλούμε να σκεφτείς, να συγκρίνεις, να δεις ποιο είναι το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειάς σου

Στη σχολή μαζί με τα μαθήματα, θα γνωρίσεις πολλούς και θα ακούσεις πολλά. Θα προσπαθήσουν να σε κολακέψουν, θα σου πουν να κοιτάξεις την πάρτη σου, να κοιτάς μόνο τα μαθήματά σου. Οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξεις τις σπουδές σου. Για να έχουν όμως αντίκρισμα οι κόποι και οι θυσίες σου, την ώρα που υποθηκεύουν τις σπουδές και το μέλλον μας συνδύασε το διάβασμα, τη δημιουργική αξιοποίηση δημιουργικά του χρόνου σου, με τη συμμετοχή στον αγώνα.

Εμείς εδώ δεν είχαμε εύκολες χρονιές. Το 20% των σπουδαστών σε ΑΕΙ και το 50% σε ΤΕΙ δουλεύουν.

Για την πλειοψηφία, το κόστος σπουδών είναι δυσβάσταχτο. Ηδη έχεις κάνει τους λογαριασμούς εσύ και η οικογένειά σου για τα λεφτά του μήνα που αγγίζουν τα 700-800 ευρώ για σίτιση, στέγαση και λοιπά έξοδα. Δικαιούσαι όμως σπίτι, σίτιση, μεταφορά. Γι' αυτό φορολογούν τους γονείς σου. Θα σου πουν να βάλεις το χέρι στην τσέπη για βιβλία, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή. Με την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τα ιδρύματα, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Μην δεχθείς να πληρώσεις, διεκδίκησε.

Ηδη μπορεί να σκέφτεσαι να δουλέψεις και αυτό είναι τιμή σου, όμως μόνο ο ατομικός αγώνας δε φτάνει. Χρειάζεται οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση γι' αυτά που μας ανήκουν.

Με το νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρσι, καταντάνε το πτυχίο μας διαβατήριο για την ανεργία ή για μισθούς χαρτζιλίκι των 400 ευρώ. Βάζουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις στις σχολές για να υπηρετεί η επιστήμη τα συμφέροντά τους, για να ελέγχουν τι μαθαίνουμε και πώς σκεφτόμαστε. Οπου το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο δεν πιάνει, βάζουν μπροστά την καταστολή που στόχο έχει εμάς και το κίνημά μας. Γι' αυτό συκοφαντούν τους αγώνες, καταργούν και υπονομεύουν το άσυλο. Είναι υπόθεση των φοιτητών, των εργαζομένων και των οργάνων τους η περιφρούρησή του.

Τώρα αποφάσισαν να κλείσουν δεκάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα λόγω "εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας". Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και χωρίς υποδομές για να τα "οικονομάνε" οι τοπικές επιχειρήσεις, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο!

Η ΚΝΕ σε καλεί από την πρώτη μέρα να σταθείς αγωνιστικά και ανυπότακτα. Πρώτος στη γνώση, πρώτος στον αγώνα

Σου λέγανε και θα σου πούνε να κάνεις θυσίες για το "καλό της χώρας". Δεν υπάρχει σωτηρία της χώρας με το λαό τσακισμένο! Φέρνουν συνέχεια νέα αντιλαϊκά μέτρα για να σωθούν οι εκμεταλλευτές του λαού από την κρίση. Οι καπιταλιστές όμως, μας οδήγησαν στην κρίση μιας και τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευσαν τεράστια κέρδη, τόσα που η οικονομία έσκασε. Κι αυτοί που είναι υπεύθυνοι τώρα μάς παίρνουν την μπουκιά από το στόμα, το φάρμακο από τον άρρωστο, το βιβλίο από το χέρι, μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία για να διατηρήσουν τα τεράστια πλούτη τους και τη σάπια εξουσία τους. Γι' αυτό μη δεχτείς καμιά θυσία γι' αυτούς. Ο,τι καλύτερο έχεις κατάθεσέ το στην προσπάθεια να μάθεις, να αναζητήσεις την αλήθεια και στον αγώνα.

Εδώ όμως που μπήκες υπάρχουν και προσκυνημένοι που θα προσπαθήσουν να σου διδάξουν το μάθημα της υποταγής

Θα σε καλέσουν να δεχθείς ως επίσημη διδασκαλία τη διαιώνιση του σάπιου συστήματος που ζούμε, την υποταγή στην εξουσία των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Θα δεις να παίζουν τον πρώτο ρόλο στη συκοφαντία των αγώνων και της λαϊκής πάλης, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, τη διαστρέβλωση της επιστήμης και της πραγματικότητας, τον αντικομμουνισμό. Θα καταδικάσουν και θα πολεμήσουν ό,τι χτυπάει και πλήττει την κερδοφορία των μονοπωλίων, των εφοπλιστών και της τάξης τους. Αναζήτησε την αλήθεια.

Οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που θα χρησιμοποιήσουν ωραία και παχιά λόγια, στην ουσία θα σε τρομοκρατούν με τη γραμμή της κυβέρνησης με το επιχείρημα "αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα φύγουμε από το ευρώ και θα έρθει η καταστροφή, άρα τα κεφάλια μέσα". Ταυτόχρονα η ΠΑΣΠ θα έχει και καταγγελτικό λόγο για να οδηγεί την αγανάκτηση των φοιτητών σε ανώδυνες για το σύστημα επιλογές. Oι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ θα σου λένε ότι με μια "αριστερή" διαχείριση της ίδιας βαρβαρότητας θα λυθούν τα προβλήματά μας.

Θα σου πουν ψέματα, προσπέρασέ τους. Οποια διαχείριση της κρίσης και να υπάρξει θα είναι αντιλαϊκή. Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην κατάργηση των μνημονίων, στη μονομερή διαγραφή του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, στην αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Δύο δρόμοι υπάρχουν:
  • `Η θα αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια ή θα τους αφήσουμε να μας λεηλατούν και να μας χλευάζουν.
  • `Η επιστήμη που υπηρετεί το λαό, τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες ή επιστήμη που υπηρετεί τα μονοπώλια.
  • `Η με το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια ή με το δρόμο του αγώνα των αποφασιστικών και ανυποχώρητων μαζών που οδηγεί στη ρήξη, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αντιστάσου στη βρώμικη προπαγάνδα. Με τη δύναμη της γνώσης ψάξε, ρώτα, σύγκρινε, πάρε μέρος στον αγώνα, εκεί θα βρεις τους πραγματικούς συναδέλφους και θα αναγνωρίσεις όσους σε εκμεταλλεύονται και σε εξαπατούν.

Μην επιτρέψεις την αποχή σου από τον αγώνα!

Από την πρώτη στιγμή πάρε θέση στην πάλη με την επιτροπή αγώνα της σχολής σου, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! Ενίσχυσε με τη συμμετοχή σου τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό.

Ψηλά το κεφάλι από την πρώτη μέρα

Το μέλλον της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, η εκμετάλλευση, δεν μπορεί να είναι η μισή ζωή, τα μισά δικαιώματα, η αμορφωσιά, οι ταξικοί φραγμοί. Δεν μπορεί να είναι η κοινωνία στην οποία κάνει κουμάντο το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Μπορεί και πρέπει να είναι η κοινωνία που η εργατική τάξη θα γίνει ο ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, καταργώντας την ταξική εκμετάλλευση και τα μονοπώλια. Με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Με την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Ετσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.

Υπάρχουν σήμερα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα. Σε καλούμε να έρθεις μαζί μας σ' αυτόν τον αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την κοινωνία της λαϊκής ευημερίας, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Ψηλά το κεφάλι και καλή αρχή!

Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή! Ετσι γράφεται η ιστορία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ