ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
"Καράβι" κόκκινο αύριο στην Κάνιγγος

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας, που φέτος γίνεται στην Κούβα, και οι ξένοι εργάτες που ζουν στην Ελλάδα, θα έχουν την τιμητική τους αύριο το βράδυ, στις 8.30, στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργανώνει η ΚΝΕ

Αφιερωμένη στην αλληλεγγύη στους ξένους εργάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που φέτος διεξάγεται στην Κούβα, είναι η αυριανή διεθνιστική προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργανώνουν το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και ο Εργατικός Τομέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8.30 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των σωματείων αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα και ο συντονιστικός φορέας τους. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα γίνει ο αποχαιρετισμός της πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΝΕ, που θα μεταβεί στην Κούβα. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Νίκος Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα υπάρχει πλούσιο ελληνικό και ξένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο κάλεσμα για την εκδήλωση η Οργάνωση τονίζει ότι "οι ξένοι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι και πρέπει να είναι γέφυρα φιλίας και ειρήνης των λαών. Γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής διαφορετικών εθίμων και παραδόσεων, πολιτιστικών στοιχείων". Σημειώνει επίσης ότι: "Στην Ελλάδα και στην Κούβα η ΚΝΕ κρατάει ψηλά τις σημαίες της φιλίας των λαών και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης. Με τους ξένους εργάτες και φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά και με αυτούς στο εξωτερικό. Δε μας χωρίζει τίποτε. Αντίθετα μας ενώνει ένα κοινό όραμα. Η πάλη για μια καλύτερη, ανθρώπινη κοινωνία. Για μια κοινωνία που δε θα διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη Σοσιαλιστική".

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα "Εχουμε τα ίδια όνειρα. Εχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην αντεπίθεση", συνεχίζονται στις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της υπόλοιπης χώρας οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

- Σήμερα,στο Ιλιον (Ν. Λιόσια), στο Αλσος, με θέμα εργασιακά δικαιώματα και "κοινωνικός διάλογος", με τον Μίλτο Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ, και στη Δραπετσώνα,στην πλατεία Κώστα Βάρναλη.

- Την Παρασκευή,στο Ν. Ηράκλειο,στον ηλεκτρικό σταθμό, με θέμα αντιιμπεριαλιστική δράση και 14ο ΠΦΝΦ.

- Το Σάββατο,στα Μελίσσια,στο πευκοδάσος (απέναντι από το Δημαρχείο), με θέμα πολιτισμός και νεολαία.

- Την Κυριακή,στην Αμφιλοχία,με θέμα ναρκωτικά και ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα.

- Τη Δευτέρα,στην Κηφισιά,στην κεντρική πλατεία.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ταξίδι στη γνώση

Ενα αλλιώτικο ταξίδι πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις των Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, σε συνεργασία με θεραπευτικές κοινότητες και το ΕΣΥΝ. Πήγαν από γειτονιά σε γειτονιά, πραγματοποιώντας ταξίδι φυγής από την άγνοια, αλλά συγχρόνως και ενημέρωσης. Εκεί, οι Οργανώσεις της περιοχής, διακινώντας ένα ερωτηματολόγιο, συζήτησαν με τους νέους για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τα αίτια, προτείνοντας τη διέξοδο του αγώνα.

Τις εμπειρίες από το ταξίδι αυτό τις μοιράστηκαν προχτές το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής,όπου οι Οργανώσεις πραγματοποίησαν την κεντρική τους προφεστιβαλική εκδήλωση, δηλώνοντας κατηγορηματικά "Γυρνάμε την πλάτη μας στα ναρκωτικά. Λέμε ναι στη ζωή",καλώντας τη νεολαία να χαλάσει τα σχέδια αυτών που τη θέλουν χασισωμένη και αφημένη, χωρίς στόχους και ελπίδες.

Συγκεκριμένα, τις απόψεις τους στο ερωτηματολόγιο κατέθεσαν 365 νέοι, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που συζήτησαν με την Οργάνωση. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην εκδήλωση έκανε η Χρυσούλα Αποστόλου,γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία - πάνω από 90% - απάντησαν ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή.Τοποθετήθηκαν για την επικινδυνότητα του χασίς, που κρύβεται πίσω από το διαχωρισμό σε σκληρά - μαλακά και για τη χρησιμοποίηση υποκατάστατων ως λύσης στη ναρκομανία. Ετσι, 51% απάντησαν θετικά για την επικινδυνότητα του χασίς και από το 38% που αρχικά απάντησαν αρνητικά, η πλειοψηφία από αυτούς πειθόταν στη συνέχεια μέσα από τη συζήτηση ότι ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά είναι τεχνητός.

Σχετικά με τη χρήση των υποκατάστατων ως λύσης στη ναρκομανία, η πλειοψηφία των νέων που ήταν ενημερωμένοι - το 60% - απαντούσαν αρνητικά, "γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρ' όλη τη σχεδιασμένη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, αυτές οι απόψεις δε ριζώνουν στη νεολαία, αλλά στηρίζονται στην άγνοια", σχολίασε η Χρ. Αποστόλου.

Οσον αφορά τις αιτίες εξάπλωσης των ναρκωτικών, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης όλες οι απαντήσεις "φωτογράφιζαν" την κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα και φανέρωναν ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον καπιταλισμό.

"Οταν λοιπόν το φράγμα της παραπληροφόρησης και της άγνοιας σπάει, οι νέοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να καπνίζουν χόρτο και να τρώνε κουτόχορτο.Αντιστέκονται και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που τους σπρώχνουν στα ναρκωτικά", υπογράμμισε η Χρ. Αποστόλου.

Στη συνέχεια ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δένεται στενά με τον αγώνα για τα δικαιώματά μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του συμβιβασμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Ν. Μακρής,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Γ. Κατημερτζής,πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και ο Ν. Παπακωνσταντίνου,δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ισες ευκαιρίες μόρφωσης για όλους

Η απόφαση των γονιών του Πειραιά να παλέψουν μαζί με τους φορείς του μετώπου παιδείας για μια καλύτερη παιδεία, όπου θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλους τους νέους, επικυρώθηκε μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά. Επίσης εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με πρόεδρο και πάλι την Κούλα Κυριακοπούλου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι συζήτησαν τις εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία και εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο διαπιστώνεται ότι το σύνολο των μέτρων που προωθούνται δείχνουν καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης και δρομολογούν τη διάλυση της ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Ειδικότερα, για τα νέα μέτρα στην παιδεία, τονίζουν: "Ολα είναι σύνολο μέτρων που δείχνουν καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης και δρομολογούν τη διάλυση της ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν παιδείας.Ο στόχος της πολιτικής αυτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν οι γονείς, είναι να εφαρμόσει την έκθεση του ΟΟΣΑ και τις οδηγίες της ΕΕ, που λένε "η παιδεία να γίνει ανταποδοτική. Δικαίωμα στη μόρφωση να έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν, Η μόρφωση είναι δικαίωμα λίγων"".

Μέσα από το ψήφισμα καθορίζονται και οι στόχοι πάλης της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα, με πρώτο την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης 2 χρόνων όλων των παιδιών στα νηπιαγωγεία, ενιαία 9χρονη βασική εκπαίδευση με άμεση προοπτική τα 11 χρόνια, ενιαίο τύπου λυκείου, επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων του Πειραιά με συγκεκριμένο επείγον χρονοδιάγραμμα, έγκαιρη κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής σε όλα τα σχολεία.

Οι γονείς του Πειραιά δηλώνουν επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση στην παιδεία, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για να διευρυνθεί το μέτωπο παιδείας και με συντονισμένο αγώνα να αντιπαλέψουν την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, του Διεθνούς Απολυτηρίου, την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τη λεγόμενη "αποκέντρωση" και όποιες άλλες ρυθμίσεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση και κινούνται σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση.

Δεν ξεχνούν

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος αποφάσισε, όπως κάθε χρόνο, να τιμήσει τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, τη νεαρή Κνίτισσα και φοιτήτρια του Παντείου που δολοφονήθηκε μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ τον Ιούλη του 1980. Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ τη Δευτέρα 28 του Ιούλη, στις 7.00 το απόγευμα, από κοινού με την ΟΕΚΙΔΕ και το Σύλλογο φοιτητών του Παντείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ