ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Παναθηναϊκή καταδίκη στα σχέδια κατεδάφισης

Αύριο το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ώρα 7 μμ, που γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ

Με το παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συνάγματος, ώρα 7 μμ, απαντούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι λειτουργοί του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην απορύθμιση και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Το συλλαλητήριο γίνεται με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συμμετέχουν σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση, κάνοντας επίδειξη αλαζονικής συμπεριφοράς, έφερε χτες για συζήτηση στο 1ο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο, παρά το αίτημα σημαντικών υγειονομικών και συνδικαλιστικών φορέων να μην εισαχθεί στο Θερινό Τμήμα, αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για να συγκαλύψει τον αυταρχισμό της η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να φέρει τα "πάνω - κάτω". Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιχείρησε να εμφανίσει το νομοσχέδιο αυτό ως προέκταση του νόμου για το ΕΣΥ, ενώ η ΕΙΝΑΠ το έχει χαρακτηρίσει ως αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο. Επίσης ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις δεν είναι δικαιολογημένες και ότι το "νομοσχέδιο βελτιώνει ορισμένες ρυθμίσεις".

Επίσης ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι "βραδυφλεγώς η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου" και να ζητάει υποκριτικά προτάσεις από τους φορείς, όταν δεν ακούει ούτε το διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμό, που ζητά εναγωνίως τη θέσπιση του "κλειστού νοσηλίου" - κι όχι του διαφοροποιημένου που προβλέπει το νομοσχέδιο - γιατί αλλιώς το Ιδρυμα θα γονατίσει.

Βέβαια τα γεγονότα εξελίχτηκαν διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο τα περιγράφει ο υπουργός και τα υπενθυμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ. Το νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε στις 18.3.1997 με την πρόσκληση να του δοθούν προτάσεις εντός 15-20 ημερών.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ομόφωνη απόφασή του τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση (δηλαδή στις 21.3.1997) είχε εκτιμήσει ότι το νομοσχέδιο αυτό "δεν μπορεί να αποτελέσει σαν βάση πραγματικού διαλόγου και τόνιζε: "Πρέπει να υπάρξει εφ' όλης της ύλης διάλογος από μηδενική βάση με όλους τους ενδιαφερόμενους (υγειονομικούς, ασφαλιστικά ταμεία, χρήστες υγείας κτλ.) για τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου ενίσχυσης και διεύρυνσης της δωρεάν, δημόσιας περίθαλψης".

  • Η Πολιτική Ανοιξη με ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου από το Θερινό Τμήμα της Βουλής και να το φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος.

Επίσης ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Κακλαμάνης,με επιστολή προς την ΕΙΝΑΠ, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο συλλαλητήριο.

ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
"Γιατρειά σ' όποιον έχει να πληρώσει"

Ως υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό παρουσίασε ο Κ. Γείτονας το νομοσχέδιο που διαλύει ό,τι απέμεινε απ' το δημόσιο σύστημα υγείας

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο νομοσχέδιο για την υγεία, που συζητείται από χτες στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, εξέφρασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις του στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έκανε λόγο για "ουσιαστική τομή" στο χώρο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας.

"Οποιος μπορεί ας πληρώσει, όποιος δεν μπορεί ας κόψει το λαιμό του". Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η φιλοσοφία της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημόσια υγεία με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, επισήμανε παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ξεκαθαρίζοντας ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα θα βρει αντίθετο το ΚΚΕ, αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, στους οποίους έχει ήδη δημιουργηθεί αναταραχή.

Αναφερόμενος στο σύνολο των διατάξεων, ο Απ. Τασούλας τόνισε πως "είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αποδιαρθρώνει το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας και το οδηγεί σε σύμφυση με τον ιδιωτικό τομέα". Τόνισε δε πως οι κρατικές δαπάνες είναι λίγες (5% του ΑΕΠ) και 3% οι ιδιωτικές δαπάνες, ενώ χρησιμοποιούνται ανορθολογικά, σημειώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι απαραίτητες ρυθμίσεις σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτές που προωθεί το νομοσχέδιο, που θα καθιστούν την υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένα σημεία, ο Απ. Τασούλας έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  • Ο κύριος όγκος χρηματοδότησης του συστήματος υγείας μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της διάταξης για "κλειστό κατηγοριοποιημένο νοσήλιο", την ίδια στιγμή που τα Ταμεία δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τόνισε ότι το σύνολο των δαπανών πρέπει να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τα μέτρα που προωθούνται για την οργάνωση των νοσοκομείων οδηγούν στην αποδιάρθρωσή τους, ενώ ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. "Η κυβέρνηση - επισήμανε - διορίζει τον μάνατζερ και ζητάει να περιορίσει τις δαπάνες", ενώ το νομοσχέδιο μιλά "για αποκατάσταση και αποθεραπεία, συνδέοντας το θέμα με τις ιδιωτικές κλινικές".
  • Οσον αφορά το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο Απ. Τασούλας ξεκαθάρισε πως δε σχετίζεται με τα κέντρα υγείας, ενώ για το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού σημείωσε ότι χρειάζονται 11.000 γιατροί και διπλάσιοι υπάλληλοι, την ίδια ώρα που δεν προβλέπονται κονδύλια στον προϋπολογισμό.
  • Σχετικά με την υγεία στην ύπαιθρο, επισήμανε ότι στην πράξη, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται η υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου για τους γιατρούς, γεγονός που αποτελεί σημαντική υποβάθμιση.

Καταλήγοντας, ο Απ. Τασούλας τόνισε πως "η κυβέρνηση θέλει η πολιτική της υγείας να αντιστοιχιστεί με τη γενικότερη πολιτική λιτότητας. Να αντιστοιχιστεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλει γενικότερα τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, που θέλει μείωση των δαπανών".

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Μιλώντας ο κεντρικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, σημείωσε ότι "στόχος του νομοσχεδίου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη" των τριών βαθμίδων της υγείας, με "την ανακατανομή των πόρων προς μεγιστοποίηση της σχέσης οφέλους - κόστους και παραπέρα ανάπτυξη ενός κράτους πρόνοιας". Μάλιστα το χαρακτήρισε ως την "πλέον ριζοσπαστική μεταβολή που επιχειρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες".

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, που σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν "ένα χρέος προς τον ελληνικό λαό".

Τοποθετούμενος ο εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Νικ. Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εξ αρχής αναποτελεσματικό, σημειώνοντας ότι δε βάλλει κατά της "παραοικονομίας" στο χώρο της υγείας, ενώ δεν προωθεί την "αποκέντρωση της υγείας". Ασκησε κριτική από την πλευρά του ότι θεσπίζονται πάρα πολλές επιτροπές στα νοσοκομειακά ιδρύματα, ενώ έκανε λόγο για πλήθος διατάξεων που αποσκοπούν στο διορισμό "ημετέρων

".

"Παγώστε" τις διαδικασίες

Υστατη έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας προς την κυβέρνηση

Εκκληση προς την κυβέρνηση να "παγώσει", έστω και την τελευταία στιγμή, τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου "για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ", καθώς "η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο", κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). Μάλιστα, με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε δημόσιο διάλογο, με καταληκτική ημερομηνία που δε θα υπερβαίνει το τρίμηνο, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, υγειονομικών φορέων, εργαζομένων και συνταξιούχων για "την πρόκριση θέσεων που θα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής και συνεπώς στήριξης".

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου δε θα σημάνει και το τέλος των αντιδράσεων, αλλά απεναντίας θα τις κλιμακώσει, με αποτέλεσμα το θερμό θέρος να διαδεχτεί ένας εξίσου "θερμός" χειμώνας. Κι αυτό θα συμβεί διότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των υγειονομικών, ενώ οι πολιτικοί δεν έχουν εκφραστεί συνολικά, αλλά περιορίστηκαν σε ευκαιριακές και αποσπασματικές τοποθετήσεις. "Νομοσχέδια όπως αυτό - τονίζει - δεν είναι υπόθεση της όποιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά οφείλουν να είναι προϊόντα ευρυτάτης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Ο Ελληνας πολίτης αγνοεί παντελώς τα διαλαμβανόμενα στο νομοσχέδιο και δεν εκλήθη να εκφράσει τη γνώμη του, παρά το γεγονός ότι τον αφορά άμεσα και πρωταρχικά". Από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση για ακαμψία που "προκαλεί συνεχώς κλιμακούμενες αντιδράσεις των οποίων οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς".

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει ότι η επιλογή του θερινού Τμήματος της Βουλής δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς η - με συνοπτικές διαδικασίες - συζήτηση στη Βουλή είναι θέμα μάλλον εμπλουτισμού πρακτικών και όχι ουσίας.

Τονίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα στηρίζουν και θα ενισχύουν στο μέλλον όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. "Η χώρα, αναφέρει, δεν έχει την πολυτέλεια διαρκών μεταβολών και πειραματισμών στην υγεία, οι οποίοι μόνο σύγχυση και παρενέργειες προκαλούν", αναφέρει.

  • Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός,μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, είπε ότι ο ΠΙΣ ζητά "τροποποιήσεις στα υπάρχοντα άρθρα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ακούσει αυτά που ζήτησε ο ΠΙΣ.
Σήμερα οι αποφάσεις των φαρμακοποιών

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, καθώς σήμερα λήγει η πενθήμερη απεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα. Ο ΦΣΑ αποφάσισε τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, γιατί οφείλουν στους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου τεράστια ποσά και διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα για το φάρμακο γενικότερα.

Επίσης σήμερα το απόγευμα συγκαλείται εκτάκτως και το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για να αποφασίσει αν θα παρατείνει την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.

Μολονότι επικρατεί αναταραχή στο χώρο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή,εμφανίστηκε αισιόδοξος στους δημοσιογράφους και προέβλεψε ότι κατά την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ δε θα ληφθεί απόφαση για παράταση της απεργίας. Με δεδομένο - όπως είπε - ότι η αγορανομική διάταξη θα κατατεθεί το φθινόπωρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καλή διάθεση και πρόθεση από την κυβέρνηση και από το ΔΣ του Συλλόγου να δοθεί λύση. "Νομίζω ότι θα βαδίσουμε σε καλό δρόμο", είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, χτες το απόγευμα ο ΠΦΣ εξέδωσε επείγον δελτίο Τύπου όπου ανακοινώνει ότι οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις και υλοποιούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΠΦΣ για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα για το φάρμακο. Αναφέρει ακόμη ότι αναμένει την υλοποίηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων και εμμένει "στην προάσπιση της βιωσιμότητας του φαρμακείου και στη θέσπιση του επιστημονικού επιδόματος ως ελάχιστης αναγνώρισης του ανεκτίμητου κοινωνικού μας ρόλου".

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξη εμφανίστηκε χτες σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" η πρόεδρος του ΦΣΑ Ε. Μπεσμπέα.Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακαμψία, η οποία έχει αντίκτυπο στο ελληνικό φαρμακείο και στην περίθαλψη του Ελληνα πολίτη. Δήλωσε ότι "δεν έχει τίποτα στα χέρια της ως προς το Δημόσιο τουλάχιστον, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι" και ότι οι φαρμακοποιοί έχουν βγει σε μη φυσιολογικό δανεισμό. Τόνισε ότι τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων είναι απαιτητά άμεσα, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αποθέματα.

  • Με το ΔΣ του ΦΣΑ συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση με την αδιάλλακτη στάση της επιδιώκει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων, που θα μονοπωλήσουν τον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου, με συνέπεια την οριστική υποβάθμιση της περίθαλψης.
Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής

Συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο της ΕΙΝΑΠ, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων,την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων, Γηροκομείων και Διαγνωστικών Κέντρων και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων.Ηδη, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με χτεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο - "δολοφόνο" ενάντια στο πολυτιμότερο αγαθό της υγείας που αδίστακτα προωθεί, επιχειρεί την εκ νέου καταλήστευση των Ταμείων, την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. "Απαιτούμε ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία", τονίζει η Ομοσπονδία και δηλώνει ότι θα παλέψει για τη διάσωση, την εξυγίανση και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους να ευαισθητοποιηθούν και να αφυπνιστούν και να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, με το οποίο "υλοποιούνται τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου και του ΟΟΣΑ προς όφελος του κεφαλαίου που λυμαίνεται την υγεία και του μεγαλοϊατρικού κατεστημένου".

Το Σωματείο Προσωπικού των Ιδιωτικών Κλινικών, με ανακοίνωσή του, συμπαραστέκεται στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και των φαρμακοποιών, ενώ καταδικάζει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και αρκετών σωματείων του δημόσιου τομέα, που δε θέλουν ή αδυνατούν να αντιληφθούν τι θα σημάνει για τους χώρους το νέο νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με το νομοσχέδιο προωθεί τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) την Πέμπτη, που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την υγεία."Παράλληλα, συνεχίζει η ΔΕ, οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν και τη φιλοκυβερνητική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, όχι μόνο δεν απορρίπτει συνολικά το νομοσχέδιο, αλλά ζητά και την επίσπευση των διαδικασιών ψήφισής του".

Και η ανακοίνωση ΔΕ καταλήγει: "Η μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στο συλλαλητήριο την Πέμπτη, που οργανώνει η ΕΙΝΑΠ, είναι η καλύτερη απάντηση και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό".

Η ΔΑΚΕ του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" συμπαρίσταται στον αγώνα της ΕΙΝΑΠ και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με όλα τα μέλη της στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,εκτός από τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας (11πμ - 3μμ) της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη, με δικά του αιτήματα, που είναι η απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου άμεσα και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων και Βοηθηματούχων ΙΚΑ του Δήμου Βύρωνα, με ομόφωνη απόφασή του, συμπαρίσταται στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τους συνταξιούχους να είναι πάντα κοντά στους αγώνες των γιατρών.

Υπογράφτηκε η σύμβαση για πρόληψη στον Πειραιά

Υπογράφτηκε χτες η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά. Το Κέντρο θα λειτουργήσει με τη μορφή Αστικής Εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην οποία μετέχουν: Η Νομαρχία Πειραιά, οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος, Ρέντη, Σαλαμίνας και Κορυδαλλού, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ο Ιατρικός, Φαρμακευτικός και Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

"Η σημερινή μας υπογραφή είναι η απαρχή μιας υπεύθυνης αντιμετώπισης του προβλήματος", είπε ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου,ενώ στην πρόληψη εναπέθεσε τις ελπίδες του και ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης.Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη σημείωσε ότι εντός τριετίας θα ιδρυθούν στον Πειραιά τρία κέντρα πρόληψης.

Πέραν πάντως των καλών προθέσεων, το πρόβλημα είναι στη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να συντηρηθεί και επεκταθεί το πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Κέντρο προβλέπονται χρηματικοί πόροι 60 εκατομμυρίων δρχ. (50 εκατ. από το υπουργείο Υγείας και 10 εκατ. από τους συμμετέχοντες δήμους και φορείς του Πειραιά).

Υγειονομική θωράκιση με κουβέντες

Αυτές τις μέρες η ωραία Νάξος υποδέχεται, κατά χιλιάδες, Ελληνες και ξένους τουρίστες. Προσοχή όμως, αν τύχει - κτυπάτε ξύλο - και κτυπήσετε, και πάτε στο Κέντρο Υγείας του νησιού και αναζητήσετε ορθοπεδικό, μάταια... δεν υπάρχει.

Αν πάλι η γυναίκα σας πάθει κάτι και αναζητήσετε γυναικολόγο γιατρό, πάλι ατυχήσατε. Δεν υπάρχει. Ισως σταθείτε τυχεροί και βρείτε έναν ιδιώτη γυναικολόγο έξω και κοντά στο Κέντρο Υγείας.

Αν πάλι πάθει κάτι το παιδί σας, ίσως φανείτε τυχεροί και βρείτε τον μοναδικό παιδίατρο. Σίγουρα όμως θα βρείτε τον ειδικευόμενο παθολόγο "γενικών καθηκόντων", να σας περιμένει.

Τι γίνεται με τους ντόπιους κατοίκους του νησιού, αλλά και αυτούς των "μικρών Κυκλάδων", που καλύπτει υποτίθεται αυτό το Κέντρο Υγείας;

Τίποτε. Τα υπομνήματά τους προς τους υπευθύνους "δεν πιάνουν" - άλλωστε οι εκλογές φαίνεται να απέχουν πολύ ακόμη.

Αυτή είναι η κατάσταση σε ένα απ' τα καλύτερα - όπως τα παρουσιάζουν - Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων. Κατά τα άλλα έχουν διοριστεί χιλιάδες γιατροί, όπως λέει ο υπουργός Κ. Γείτονας.

Ισως αν κάποιος ξένος τουρίστας χτυπήσει και γίνουμε διεθνώς ρεζίλι, τότε πάλι οι υπεύθυνοι θα δείξουν να συγκινούνται και να μας θυμίσουν ξανά εκείνο το περίφημο πρόγραμμα "Ιπποκράτης", που θα θωράκιζε - λέει - υγειονομικά το Αιγαίο...

Βασίλης ΤΟΥΜΠΕΛΗΣ

ΚΑΒΑΛΑ
Περιοδείες σε υγειονομικές μονάδες

Περιοδείες σε νοσοκομεία, Ιδρύματα και Κέντρα Υγείας του νομού, πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, προκειμένου να διαπιστώσει και να καταγράψει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και να συζητήσει με τους εργαζόμενους γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια δωρεάν υγεία το νέο νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Πρίνου στη Θάσο, όπου ενημερώθηκε για τις ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και μειώνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των αναγκών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού 10πλασιάζεται.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Φακιρίδη, υπεύθυνο για θέματα υγείας του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συναντήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Α. Μακεδονίας, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον διευθυντή του ΙΚΑ, την πρόεδρο του Νοσοκομείου, καθώς και το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας και συζήτησε μαζί τους θέματα που άπτονται τη λειτουργία του ΙΚΑ και του Νοσοκομείου, αλλά και το νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ