ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM»

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κακό το μνημόνιο, αλλά... καλύτερο απ' τα προηγούμενα

Icon

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που πάλεψε για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τελικά υπέκυψε στον εκβιασμό των αντιπάλων της, φιλοτέχνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του χτες βράδυ στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα δήλωσε και «περήφανος» τη στιγμή που φέρνει το νέο μνημόνιο!

«Αυτούς τους πέντε μήνες δώσαμε έναν σκληρό αγώνα και προσωπικά, αναλαμβάνω τις ευθύνες και δεν δραπετεύω, αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού, άνιση, δύσκολη, απέναντι όχι απλά στα κατεστημένα συμφέροντα εντός της χώρας που απ' την πρώτη στιγμή είχαν στόχο να σαμποτάρουν την προσπάθεια (...) τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», υποστήριξε, όταν στην πραγματικότητα η μάχη που έδωσε αφορούσε τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, σε ένα παζάρι όπου εξαρχής είναι δεδομένη η παραπέρα σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι η αντιπαράθεση στην ΕΕ γίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να επιβληθεί το δίκιο του ισχυρού, των τραπεζών, που λένε ότι είναι μονόδρομος η πολιτική της λιτότητας, κι απ' την άλλη οι δυνάμεις που αγωνίζονται τάχα να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες... της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Βεβαίως, τέτοιες αξίες δεν είχε ποτέ η ΕΕ που συγκροτήθηκε ως ένωση καπιταλιστικών κρατών για την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους, ενώ οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σήμερα εκκινούν ακριβώς απ' την προσπάθεια κάθε κράτους - μέλους να υπερασπίσει τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης.

Απέναντι στο λαό που χειμάζεται ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε ανέξοδες υποσχέσεις ότι η κυβέρνησή του θα τα κάνει αλλιώς, γιατί τάχα τον νοιάζεται, ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου απ' τις συνέπειες των μέτρων που η ίδια θα εφαρμόζει και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω απ' τη δέσμευση «να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο του εργαζόμενου λαού», το οποίο κατακρεουργείται απ' το μνημόνιο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Μίλησε ακόμα με «ταξικούς όρους» για τον αντίπαλο που βρίσκεται εντός, υποδεικνύοντας όχι τους καπιταλιστές που κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, αλλά τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, τους συνήθεις δηλαδή ύποπτους στους οποίους φορτώνονται τα «σπασμένα» της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε ξανά την κοινοβουλευτική του ομάδα να μην επιβεβαιώσει τα σχέδια των αντιπάλων τους που επιδιώκουν, όπως ισχυρίστηκε, να αποτελέσει η κυβέρνηση παρένθεση. Να μην συνταχτούν με το σχέδιο Σόιμπλε, όπως είπε, για συναινετική έξοδο απ' το ευρώ. «Σε ό,τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω απ' την ευθύνη αλλά και που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, στο να διευκολύνω το σχέδιο απομάκρυνσης της κυβέρνησης», κατέληξε.

Σαν «υποχώρηση» και αναγκαίο «ελιγμό», στο πλαίσιο μιας μάχης που τάχα συνεχίζεται υπέρ του λαού (!) παρουσίασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, τη συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας και το βαρύ για το λαό περιεχόμενό της, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι οι συνέπειες θα ...διορθωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Παραπέρα, αναπαρήγαγε το αφήγημα του εκβιασμού που επικαλείται σαν άλλοθι η κυβέρνηση για την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο: «Πρόκειται για μια συμφωνία δύσκολη, όλοι γνωρίζουμε τη συγκυρία, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς μέσα στην οποία έγινε».

Ο Δ. Βίτσας αρνήθηκε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, υπερασπίστηκε όμως την ανάγκη υπερψήφισής του! Οπως είπε, υπάρχουν σκληρά μέτρα σ' αυτό, αλλά «δεν χρειάζεται να απολογούμαστε (!), σε έναν πόλεμο κάνουμε υποχωρήσεις και ελιγμούς»...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλά κρατεί ο «κουρνιαχτός» των αντιπαραθέσεων

Τριανταεννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο με τους «θεσμούς» τους τρόικας, παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να τους πείσει να το ψηφίσουν, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή του σαν τη μοναδική υπαρκτή. Λέγεται μάλιστα ότι ενώ μια μέρα πριν, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, στη συνεδρίαση της ΚΟ φέρεται να απείλησε τους βουλευτές του πως ή ψηφίζουν ή παραιτείται. Μάλιστα, αργά το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε κάνει γνωστή ακόμα και σε επικεφαλής άλλων κομμάτων την πρόθεσή του να εκλάβει σαν ψήφο εμπιστοσύνης το αποτέλεσμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τη φημολογία περί ψήφου εμπιστοσύνης αναζωπύρωσαν οι πληροφορίες περί επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για άγνωστο λόγο.

Στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι το μνημόνιό της...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί - καθώς επιβεβαιώνει ότι εξελίσσεται σε βάρος του λαού ένα ακόμα άσχημο παιχνίδι - η πρεμούρα των ...διαφωνούντων να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι τη συμφωνία που αυτή η κυβέρνηση φέρνει!

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Λαφαζάνη μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ: «Αρκετοί βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη απολύτως όπως είναι απολύτως διασφαλισμένη και η στήριξη στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση δεν ψηφίζουμε όμως τα μνημονιακά μέτρα»!

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αντέδρασε στα δημοσιεύματα που τον έφεραν να εισηγείται σχέδιο ...κατάληψης του νομισματοκοπείου για την έκδοση εθνικού νομίσματος, κάνοντας λόγο για «ανοησίες» σε γερμανική εφημερίδα. Βεβαίως, νωρίτερα φέρεται να είχε υπερασπιστεί την πρόταση για χρησιμοποίηση διαθέσιμων της Τράπεζας της Ελλάδας, προσδιορίζοντάς τα περίπου στα 20 δισ. ευρώ, για τα οποία όμως ο Γ. Δραγασάκης φέρεται να διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα τα κήρυττε πλαστά... Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας εξήγησε ότι αυτά τα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν και πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ., αλλά κι αν υπήρχαν το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα άρχιζε να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας στη Βουλή χτες ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις που την προανήγγειλαν. Μάλιστα, 109 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 201, με κοινή τους επιστολή, ζήτησαν χτες την άμεση σύγκληση του οργάνου και την απόρριψη της συμφωνίας, αίτημα που, όπως υποστήριζαν αργότερα, ο πρωθυπουργός αγνόησε πλήρως κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων

Νωρίτερα ο Θ. Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε «η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι».

Ο Στ. Λεουτσάκος ανέφερε ότι «η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος (...) Η έδρα ανήκει στο κόμμα. Το κόμμα είμαστε εμείς και θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας». Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι διαφωνούντες δεν θα προχωρήσουν στην δημιουργία νέου κόμματος λέγοντας: «Δεν θα κάνουμε ξεχωριστό κόμμα, να αλλάξει ρότα το κόμμα τώρα».

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε: «Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης».

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση (...) κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες».

Δεν υπάρχει περίπτωση να πω «ναι» σε μια «κατάπτυστη» συμφωνία, δήλωσε η βουλευτής, Ραχήλ Μακρή.

Εκτός απ' την αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή, χτες παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τη συμφωνία και συμβουλεύοντας τον Αλ. Τσίπρα να απευθυνθεί εκ νέου στο λαό.

Την παραίτησή του υπέβαλλε και ο γγ του υπουργείου Οικονομίας, Μ. Μανουσάκης, αναφέροντας στην επιστολή παραίτησής του ότι η κυβερνητική πολιτική όπως εκφράζεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες «καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση».

Παραίτηση προανήγγειλε και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ζήτησε «να ψηφιστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα για να δοθεί το σήμα από την ΕΚΤ», τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει και μετά την ολοκλήρωσή της μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για τις εκλογές. Επανέλαβε την προτροπή του σε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν.

Υπέρ των δομικών αλλαγών και της πολιτικής σταθερότητας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τάχτηκε ο Δ. Παπαδημούλης. «Για να αποφύγουμε οριστικά την χρεοκοπία, χρειάζεται δομικές αλλαγές, ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα και πολλή δουλειά», έγραψε στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν «με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ