ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Οι εργαζόμενοι της NUTRIART να μην πέσουν στην παγίδα της εργοδοσίας

Ανακοίνωση του Συνδικάτου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σε Κατσέλη - Αλλατίνι - Πλάζα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της εταιρείας NUTRIART (Κατσέλης, Πλάζα, Αλλατίνι), να μην παραιτηθεί κανένας από τη δουλειά του και τα δικαιώματά του, να μην υπογράψουν - όσοι δεν υπέγραψαν - το «κουρελόχαρτο» με το οποίο εκβιάζει η εργοδοσία τις παραιτήσεις τους και όσοι το υπέγραψαν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία NUTRIART, του ομίλου Δαυίδ, διακινεί τις τελευταίες μέρες ένα χαρτί με το οποίο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι να ζητούν την αποχώρησή τους από την εταιρεία και την εφάπαξ καταβολή της αποζημίωσής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το κουρελόχαρτο που εκβιάζει η εργοδοσία να υπογράψετε είναι παγίδα! Το συνδικάτο σάς καλεί να μην παραιτηθείτε από τη δουλειά και τα δικαιώματά σας. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που υπέγραψαν να το ξανασκεφτούν και να αποσύρουν την υπογραφή τους.

Τώρα πια ο καθένας μπορεί να δει καθαρά ότι η πτώχευση και όλες οι ενέργειες της εργοδοσίας είναι ένα έξυπνο παραμύθι, ώστε να ξεμπερδέψει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και στη συνέχεια να προχωρήσει στα όποια σχέδιά της για την εταιρεία, απαλλαγμένη από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποδεικνύεται και με την κίνηση αυτή ότι ο μέτοχος Δαυίδ είναι πολύ καλός διαχειριστής, ότι ήταν αυταπάτες όσα διάφοροι καλοθελητές σας έλεγαν ότι για την κατάστασή σας φταίει η κακοδιαχείριση.

Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους νόμους που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις, έχει στήσει σχέδιο για να σας διώξει από τη δουλειά και να σας στείλει στην ανεργία και μάλιστα αυτό να φαίνεται ότι γίνεται με τη δική σας συναίνεση! Ταυτόχρονα, απειλεί με απολύσεις, στήνει την παγίδα της ολάκερης αποζημίωσης για να σας ξεφορτωθεί. Φέρνει πρόθυμους που απολύθηκαν και ξαναήρθαν στη δουλειά να παίξουν το βρώμικο ρόλο ότι δε θα χάσετε τίποτα υπογράφοντας την οικειοθελή αποχώρησή σας.

Πίσω από το χαρτί που υπογράφετε βρίσκονται οι εκατοντάδες ομαδικές απολύσεις. Επειδή δεν μπορεί να το κάνει φανερά γιατί θα ξεσηκωθεί τεράστιο κύμα αντιδράσεων και επειδή δεν του το επιτρέπει η νομοθεσία (επιτρέπει ως 5% του προσωπικού) το κάνει με τη μάσκα της οικειοθελούς αποχώρησης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν αναγνωρίζει αυτό το έντυπο, το θεωρεί παράνομο. Αυτό που θα δεχτεί ως επίσημο έγγραφο από την εταιρεία είναι είτε καταγγελία της σύμβασης εργαζομένου (δηλαδή απόλυση) και που με αυτήν σας δίνει το δικαίωμα για 100% αποζημίωσης με βάση τα χρόνια και το ύψος του μισθού, επίδομα ανεργίας, ασφαλιστικά ένσημα, θεώρηση βιβλιαρίου για το χρονικό διάστημα που καταβάλλεται το επίδομα για τον ίδιο και την οικογένειά του, δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους αναζήτησης εργασίας μέσω ΟΑΕΔ) είτε αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης που όμως δεν οδηγεί σε κανένα δικαίωμα από τα παραπάνω.

Καλούμε αυτούς που δεν υπόγραψαν μαζί με το συνδικάτο να πείσουμε τους συναδέλφους μας να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Ο αγώνας δεν έχει χαθεί. Θυμηθείτε μήνες πίσω αυτά που πετύχατε. Η εφάπαξ καταβολή που υπόσχεται η εργοδοσία είναι το τυράκι στη φάκα. Πίσω από εκεί βρίσκεται η ανεργία, η εξαθλίωση για εσάς και τα παιδιά σας.

Το συνδικάτο και η ομοσπονδία μας έχουμε νομικό τμήμα και απευθυνθήκαμε στην επιθεώρηση και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και μορφές αγώνα, θα προχωρήσουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγώνα σας. Ομως έχουμε καθήκον να σας προειδοποιήσουμε ότι το δίκιο σας θα το βρείτε μέσα από τον αγώνα, τη συσπείρωση και επιμονή στα αιτήματά σας. Η αυταπάτη ότι ο οποιοσδήποτε δικηγόρος μπορεί να λύσει το πρόβλημα δεν οδηγεί πουθενά, καθώς όλοι οι νόμοι έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τον Δαυίδ και την τάξη του.

Καλούμε το ΔΣ του σωματείου στον ΚΑΤΣΕΛΗ να πάρει ο καθένας ξεχωριστά θέση για το θέμα, αλλά και συνολικά ως όργανο των εργαζομένων. Να μπει μπροστά να μαζέψει πίσω όλες τις υπογραφές. Αυτό θα σταματήσει τη μοιρολατρία και ηττοπάθεια που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη συνείδηση των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, μαζί με την Ομοσπονδία μας προχωράμε σε ορισμένες ενέργειες και καλούμε το ΔΣ του σωματείου στον Κατσέλη να τις κάνουμε από κοινού:

  • Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για το άθλιο και παράνομο κουρελόχαρτο που εκβιάζει η εργοδοσία να υπογράψετε.
  • Σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για όλες τις ενέργειες της εργοδοσίας που δείχνουν ότι η πτώχευση είναι σκευωρία για να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.
  • Καλούμε σε νέα κοινή συνεδρίαση το σωματείο στον ΚATΣEΛH για να αποφασίσουμε πώς θα σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη και πώς θα συνεχίσουμε πιο δυνατοί τον αγώνα.

Να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνουν απολύσεις, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Ολοι και όλες στην απεργία στις 16 ΙΟΥΛΗ για το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και που θα τσακίσει παραπέρα τις ζωές μας.

Ολοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια την Τρίτη στις 10.30 π.μ.».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αριστερή κυβέρνηση, γράφει ο Γ. Δελαστίκ στην εφημερίδα «Εθνος», 15/7/2013. Αποκαλύπτει, όμως, ταυτόχρονα και το πώς ένα στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αντικαπιταλιστική τάχα πολιτική, αντιμετωπίζει ένα κόμμα που σοσιαλδημοκρατικοποιείται ταχέως, προετοιμαζόμενο, όπως έδειξε και το συνέδριό του, να δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του συστήματος των αστών. Γράφει: «Ανεξαρτήτως του συνθήματος περί "κυβέρνησης της Αριστεράς", το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι αντανακλά τις προθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ερώτημα που αφορά τους πάντες θα τεθεί επί τάπητος: μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερή;... Μια κυβέρνηση συνεργασίας με ηγεμονική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μας, αποκλείεται να είναι αριστερή... Οι λόγοι αυτής της εκτίμησης είναι πολλοί: Πρώτα πρώτα η άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί κάθε ρεαλιστική δυνατότητα σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης... Ανεξαρτήτως του αν είναι σωστή ή λανθασμένη, η άρνηση του ΚΚΕ υποχρεώνει ούτως ή άλλως τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμάχους μεταξύ των συστημικών κομμάτων. Αυτομάτως, αυτό εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του συστήματος, αφού καθιστά την κυβέρνησή του κοινοβουλευτικό όμηρο του όποιου συστημικού κυβερνητικού εταίρου του».

Ο Γ. Δελαστίκ με την ανάλυσή του εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό φιλολαϊκή κυβέρνηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν την ιδιοκτησία στην οικονομία και βεβαίως την εξουσία, το κράτος. Γιατί η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την εξουσία. Οι κυβερνήσεις στο αστικό σύστημα αλλάζουν, αλλά η εξουσία παραμένει εξουσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, εξουσία του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ασκούν πολιτική ενάντια στην οικονομία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενάντια στην εξουσία τους. Αυτό το ξέρει καλά και ο ίδιος.

***

Ταυτόχρονα, αποδίδει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προθέσεις διακυβέρνησης φιλολαϊκής, όπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας στο λαό τέτοια λύση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανάπτυξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας», για «ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη», δηλαδή για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Βγάζει μια αγωνία και πασχίζει να συμβάλει, ώστε να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχίες με «συστημικά», όπως λέει, κόμματα, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυστημικός, ότι δηλαδή θέλει να ανατρέψει το σύστημα που με τη στρατηγική του προπαγανδίζει ότι θα ενισχύσει!

Και στην αγωνία του αυτή θεωρεί ως καταλύτη για την ευόδωση της αριστερής κυβέρνησης τη συμμετοχή του ΚΚΕ. Η απάντηση που δίνει στο γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αριστερή κυβέρνηση είναι: «Επειδή δε συνεργάζεται το ΚΚΕ μαζί του». ΣΥΡΙΖΑίικη λογική σε όλο της το μεγαλείο από έναν «αντικαπιταλιστή».

Είναι πιο επικίνδυνος ο ρόλος αυτής της προπαγάνδας για το λαό, αφού ένας «αντικαπιταλιστής» όχι μόνο ενισχύει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο η τοποθέτησή του ρίχνει στάχτη στα μάτια της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως προς το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, προπαγανδίζοντας την ενίσχυσή του για να εφαρμοστεί τάχα φιλολαϊκή πολιτική, αλλά λέει στο λαό ότι το ΚΚΕ είναι υπεύθυνο που φράζει αυτό το δρόμο. Καλές υπηρεσίες προσφέρει στο σύστημα, αφού φράζει το δρόμο της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης για την εργατική - λαϊκή εξουσία, καλώντας το ΚΚΕ να κάνει το ίδιο. Λέει, δηλαδή, στην εργατική τάξη και το λαό ότι η διέξοδος για τα δικά τους συμφέροντα δεν είναι η πάλη ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως την ανατροπή τους, αλλά μια κυβέρνηση στήριξής τους!

***

Μόνο που ο λαός έχει τώρα πείρα. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στη 10ετία του '70, όπως το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων» «Εξω από το ΝΑΤΟ», «Εξω οι βάσεις του θανάτου», που όταν έγινε κυβέρνηση τα εγκατέλειψε, όλα τα «ΕΞΩ» έγιναν «ΜΕΣΑ» και οι βάσεις που ...έφευγαν έμειναν. Αλλά έχει πείρα και από τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την «κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», που έγινε «επαναδιαπραγμάτευση», από τις υποσχέσεις στον ΣΕΒ να μην τον φοβάται αν γίνει κυβέρνηση, και τις φιλοφρονήσεις του ΣΕΒ για ενδιαφέρουσες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τον εκθειασμό της πολιτικής του Ομπάμα στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την πολιτική της Μέρκελ, από την προβολή μοχλών ανάπτυξης, όπως ο δημόσιος τομέας, αλλά μέσα στην ΕΕ που απαγορεύει την ύπαρξη και χρηματοδότηση κρατικού τομέα στην οικονομία, γι' αυτό και τα πρόστιμα για τον ΟΣΕ, την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία, κ.λπ., γι' αυτό και οι ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα ακόμη. Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση κόντρα σ' αυτά, κόντρα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους καπιταλιστές χωρίς να έχει ο λαός την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του; Ενα τίποτα. Ο Δελαστίκ θέλει, λέει, το ΚΚΕ ως δύναμη «εγγυητή» της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με αυτή τη στρατηγική Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και αλλού στήριξαν τη σοσιαλδημοκρατία και έστειλαν την εργατική τάξη και το κίνημά της στην κόλαση (π.χ. Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.).

Η Ιστορία του ΚΚΕ και του λαού αποδεικνύει ότι όσες φορές ο ελληνικός λαός έκανε δικά του τα ανατρεπτικά συνθήματα του ΚΚΕ, κρατήθηκε όρθιος, έγραψε λαμπρές σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας, προσφοράς με την ΟΚΝΕ, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ και τους μετέπειτα λαϊκούς αγώνες και την αντιδικτατορική πάλη. Με τις ίδιες σημαίες πορευόμαστε. Καμία σχέση μ' αυτήν την Ιστορία του λαού δεν έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του.


Σ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org