ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΚΕΑ
Καλούν σε κινητοποίηση το λαό για να σωθεί η ΕΕ

Τις γνωστές διαχειριστικές προτάσεις που θέλουν τους εργαζόμενους να πασχίζουν για τα αφεντικά, παρουσίασαν χτες από την Ιταλία

Να διεκδικήσει «ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους τώρα» κάλεσε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συνδράμοντας την στοχευμένη προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, που παρουσιάζουν την καπιταλιστική κρίση σαν «κρίση χρέους» και την κυβέρνηση να πασχίζει να κινητοποιήσει την ΕΕ, προς όφελος δήθεν του λαού.

Από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μεταφορά μεγάλου μέρους στην ΕΚΤ, διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, αναδιανομή του πλούτου, και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ίσο με το 5% του ΑΕΠ χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με παράλληλη έκδοση ευρωομολόγων». Επί της ουσίας, κάλεσε το λαό να παίξει στο γήπεδο της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, να ταυτιστεί με ένα κομμάτι της που διεκδικεί ό,τι και το ΚΕΑ και να φορτωθεί με νέες αυταπάτες ότι η διαχείριση της κρίσης και του χρέους από τις αστικές δυνάμεις μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό.

Τις ίδιες προτάσεις επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας και στην παρουσίαση της «εναλλακτικής αριστερής διεξόδου από την κρίση χρέους της ευρωζώνης», στο Τρέβι της Ιταλίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αγωνία των ευρωοπορτουνιστών ότι «οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι πιθανό να οδηγήσουν την Ευρώπη σε διάλυση», και υπερθεμάτισε της αυταπάτης για «μια Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων», για την οποία, όπως είπε, αγωνίζονται «με τα συνδικάτα εργαζομένων», τις συμβιβασμένες δηλαδή συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Στο διά ταύτα, ο Αλ. Τσίπρας και το ΚΕΑ, κατέθεσαν την έγνοια τους για το γεγονός ότι «η Ευρώπη σήμερα διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της» και κάλεσαν το λαό σε κινητοποίηση για τη σωτηρία του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος (!): «Πρέπει να αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις που μπορούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους. Μόνο με τους λαούς στην πρώτη γραμμή μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, παραγράφοντας τις δεκάδες απεργιακές και άλλες εργατικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει «τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων στην Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες ζητούν μια πραγματική δημοκρατία, και την κάλυψη των αναγκών του λαού». Διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «δεν είμαστε αντιευρωπαίοι», και διακήρυξε ότι το ΚΕΑ παλεύει «για μια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στην υπηρεσία των ανθρώπων, η οποία να ανταποκριθεί στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, αλλά και στην αποτροπή νέων κρίσεων».

Αθικτη η καπιταλιστική ιδιοκτησία

Από αυτή την «εναλλακτική» δήθεν πρόταση των οπορτουνιστών, απουσιάζει κάθε αναφορά στην εξουσία του κεφαλαίου την οποία θεωρούν απαραβίαστη και άρα η «νομισματική και δημοσιονομική πολιτική» που περιγράφει, αφορά στις αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές δομές της. Αυτό προδίδει άλλωστε και η αναφορά ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νομισματική εξουσία της για τη χρηματοδότηση έργων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σαν να πρόκειται αυτή η «ανάπτυξη» να είναι προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου, που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο από εργασιακά και άλλα δικαιώματα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ προσπαθούν να φέρουν τις ανάγκες των εργαζόμενων στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου, καθώς όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «απαιτούμε με τα συνδικάτα εργαζομένων (...) τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού» και «μια "ρήτρα του πλέον ευνοούμενου Ευρωπαίου", όπως οι φεμινίστριες υποστηρίζουν σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών»! Ζήτησε ακόμα «δημοψηφίσματα», δίνοντας πάτημα στη σχετική προπαγάνδα με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό σύστημα.

Σήμερα, τέλος, και την Κυριακή θα γίνει η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το φυλλορρόημα του σχήματος.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Ανταγωνισμοί για τη λεία από την Ενέργεια

Αμερικάνικο, ρώσικο και γερμανικό ενδιαφέρον για υποδομές και δίκτυα

Η δρομολογημένη εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας φέρνει στο προσκήνιο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού της πίτας. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, φτάνει αύριο στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, ενώ δείχνουν να αναθερμαίνονται και οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την τηλεφωνική επαφή που είχαν χτες Παπανδρέου - Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο τομέας της Ενέργειας (υποδομές και δίκτυα) φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε αμερικάνικα, γερμανικά και ρώσικα μονοπώλια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε επίσημα η υπογραφή Συμφωνίας του ρωσικού και κρατικά ελεγχόμενου ενεργειακού γίγαντα της «gazprom» με τη γερμανική RWE. Η εν λόγω στρατηγική συμφωνία, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει στόχο την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφοδιάζονται από ρωσικό φυσικό αέριο.

Απέναντι σ' αυτά τα σχέδια και τις κολεγιές, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ήδη εκφράσει «ανησυχίες» για τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση της εκποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, καθώς επανεμφανίζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να βρει έδαφος για να προωθήσει εκ νέου το σχέδιο για τη δημιουργία του νότιου δρόμου των αγωγών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Χ. Κλίντον αναμένεται να επαναλάβει την αμερικανική εναντίωση στη δημιουργία του νότιου δρόμου για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Β. Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε στην Αθήνα, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του «στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδό της από την οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δυο ομόλογοι συζήτησαν θέματα «επενδύσεων», για τα οποία υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον.

Περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 18 Ιούλη

  • Στις 5 μ.μ., στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (Στοά Φέξη, Γλάδστωνος 3) οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού καλούν σε συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, καπιταλιστική κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β), οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις Εμπορίου και Ιδιωτικών καλούν σε συζήτηση με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στο καφενείο «Ο Νίκος» στην Καλογρέζα, απέναντι από το Παναιτώλιο, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία στο Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Μεγάρων, στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος.

Την Πέμπτη 21 Ιούλη

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευών και η Πολιτική Πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Μηχανικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ