ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΗ
Μεγάλη πυρκαγιά απείλησε σπίτια

Το μέτωπο της φωτιάς πλησίασε και στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ

Eurokinissi

Μέσα από αυλές σπιτιών πέρασε η χτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια. Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι από δύσβατη περιοχή στη Λεύκα κοντά στο μοναστήρι του οσίου Μελετίου, όπου ήταν δυσχερής η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Στην αρχή, η εξέλιξη της πυρκαγιάς δεν ενέπνευσε ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Λόγω των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις, οι φλόγες επεκτάθηκαν σχηματίζοντας δυο μέτωπα. Το πρώτο κατέστρεφε δάσος και κατευθυνόταν προς την Οινόη. Κάποια στιγμή, το απόγευμα, οι φλόγες πλησίασαν την Πάνακτο. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από αυτά. Στο μεταξύ, οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα γίνονταν, σε ορισμένα σημεία, πολύ κοντά στις επίγειες δυνάμεις. Στην εξέλιξη της κατάστασης, οι δυνάμεις αυξήθηκαν σε 34 οχήματα με 82 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 96 ατόμων, τρία ελικόπτερα και έντεκα αεροσκάφη, αλλά και εθελοντικές ομάδες.

Το άλλο μέτωπο κατευθύνθηκε προς την Πύλη και πλησίασε πολύ κοντά στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ. Πυροσβέστες δημιούργησαν ζώνη για να μην πλησιάσουν οι φλόγες. Η κατάσταση γινόταν πιο κρίσιμη, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν πως στις 5 παρά 20 οι επίγειες δυνάμεις είχαν αυξηθεί σε 51 οχήματα με 140 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων, 31 υδροφόρες, εφτά χωματουργικά μηχανήματα.

Στον τόπο της καταστροφής βρισκόταν από το μεσημέρι κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Χ. Κολοβό. «Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δασικοί δρόμοι για να διευκολύνεται η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων. Κι αυτό συμβαίνει διότι δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια», τόνισε ο Χ. Κολοβός. «Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου οι αρμόδιοι παρουσίασαν ευχολόγια, ενώ διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες, κυρίως από τους δασικούς, για έλλειψη χρημάτων», πρόσθεσε. «Είναι ανάγκη να διατίθενται πριν την αντιπυρική περίοδο τα απαραίτητα κονδύλια για καθαρισμό των δασών, τη διάνοιξη δρόμων και για τη λήψη κάθε δυνατού προληπτικού μέτρου».

Στις 6.30 το απόγευμα, η φωτιά έκαιγε ακόμα, ενώ ο άνεμος συνέχιζε να φυσά προς διάφορες διευθύνσεις. Κάτοικοι επισήμαιναν πως αν στρεφόταν προς τα δυτικά, οι φλόγες θα κατευθύνονταν προς τη Στεφάνη, από την ευρύτερη περιοχής της οποίας είχε ξεκινήσει πέρσι η καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας. Αργά το απόγευμα, είχε δημιουργηθεί και τρίτο μέτωπο με κατεύθυνση τα νταμάρια της εταιρείας ΤΙΤΑΝ.

  • Πυρκαγιά ξέσπασε και στο χωριό Κοξαρέ στο Ρέθυμνο. Διάσπαρτες εστίες φωτιάς είχαν ανάψει πάνω στο δρόμο της περιοχής του χωριού, ενώ οι φλόγες καίγανε χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή είχε σπεύσει ένα ελικόπτερο και έντεκα οχήματα με 30 πυροσβέστες. Υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στα Χελμάτα Αργοστολίου όπου επενέβησαν εφτά οχήματα με 21 πυροσβέστες, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΗΒΑΣ
Επικίνδυνη η παροχέτευση νερού με εξασθενές χρώμιο

Τη δημιουργία τετελεσμένου, υπέρ των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής των Οινοφύτων, είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση του δικαστηρίου Θήβας, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να παρέχεται από το Δήμο Οινοφύτων νερό που περιέχει - σε οποιαδήποτε ποσότητα - εξασθενές χρώμιο.

Συγκεκριμένα, φορείς και κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν, ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Οινοφύτων. Τον περασμένο Μάρτη έγινε η εκδίκασή τους και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιοχή Δήλεσι, η οποία δε θα καλυπτόταν από το ταχυδιυλιστήριο, που ετοίμαζε τότε ο δήμος. Η απόφαση κάνει δεκτό ότι νερό με περιεκτικότητα 1-49 μg/lt είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Να σημειωθεί πάνω από 50 μg/lt, είναι έτσι κι αλλιώς, βάσει νομοθεσίας, ακατάλληλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια απόφαση εντέλλεται ο δήμαρχος να διακόψει άμεσα την παροχέτευση νερού και να διασφαλίσει καθαρό, εγγυημένης ποιότητας νερό στους δημότες της περιοχής Δηλεσίου, εγκαθιστώντας βυτία με χωρητικότητα 200 λίτρων ανά άτομο και για 6.000 άτομα, τη μέρα. Δέχεται, δε, τη χρήση του δικτύου, μόνο για πυρόσβεση.

Στην πράξη λοιπόν, όπως μας είπε με δηλώσεις του ο Θ. Παντελόγλου, χημικός, όλο το νερό που διανέμεται σε Θήβα, Βάγια, Ωρωπό, Αυλίδα, Τανάγρα και μια σειρά άλλους δήμους που περιέχουν εξασθενές χρώμιο, υπάρχει η δυνατότητα - αν γίνουν οι αντίστοιχες προσφυγές - να διακοπεί η παροχέτευση νερού με εξασθενές χρώμιο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΙ
«Χαράτσι» 70 ευρώ

«Χαράτσι» 70 ευρώ για τους οδηγούς των λεωφορείων επιβάλλει η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2009 το «χαράτσι» αυτό θα επιβληθεί σε όλους τους οδηγούς φορτηγών ΔΧ και ΙΧ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, βάσει Κοινοτικής Οδηγίας, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όσοι οδηγοί αποκτούν «δίπλωμα» τέταρτης (Δ) κατηγορίας και προορίζονται να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου όλων των κατηγοριών ΙΧ και ΔΧ θα δίνουν επιπλέον θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για να αποκτήσουν και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού, το οποίο θα κοστίζει 70 ευρώ και θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, θα διενεργούνται στις Διευθύνσεις Μεταφορών - Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Οσοι διαθέτουν ήδη ή αποκτήσουν «δίπλωμα» Δ κατηγορίας πριν από τις 9 Σεπτέμβρη 2008, θα πρέπει να αποκτήσουν το σχετικό πιστοποιητικό μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη 2013, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2009 η απόκτηση του πιστοποιητικού γίνεται υποχρεωτική και για όλους τους οδηγούς φορτηγών ΔΧ και ΙΧ.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νέα κινητοποίηση για το ΧΥΤΑ

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν, την Κυριακή, οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην περιοχή Μεσοράχια, όπου συνεχίζονται οι εργολαβικές εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Μέσα και από αυτήν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, οι κάτοικοι διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση των αγώνων. Ενώ καταδικάστηκε η στάση όλων εκείνων των εκπροσώπων της κυρίαρχης πολιτικής που βάζει στο περιθώριο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και προβλήθηκε το παγκερκυραϊκό αίτημα για σύγχρονη και ολοκληρωμένη επιστημονική επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χώρο κατασκευής ΧΥΤΑ και αντιπροσωπεία τους εισήλθε τελικά στο χώρο, καθώς το επέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις, υπό το βάρος της λαϊκής αγανάκτησης και κατακραυγής για την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν το προηγούμενο διάστημα κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Οι εργασίες, όπως διαπιστώθηκε, συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά το γεγονός ότι όπως έχουν καταγγέλλει επανειλημμένα οι κάτοικοι - και επιβεβαιώνει ουσιαστικά το πόρισμα του ΙΓΜΕ - υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα που γειτνιάζει με το χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα απονομής δικαιοσύνης

Δεν αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα της απονομής της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι ναι μεν έχει προβλήματα η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση αυτά λύνονται. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ και το 1994 όταν επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε η σχολή Δικαστών είχε διαφωνήσει με την ίδρυσή της και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δικαστές που θα γνωρίζουν τα προβλήματα του λαού και όχι να δρουν ως τεχνοκράτες που είναι αποσπασμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Το σημερινό νομοσχέδιο, είπε, προωθεί τη λογική του ξεκομμένου από το λαό δικαστικού και ως εκ τούτου το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις προβλέψεις του. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ολοένα και περισσότερο προωθείται η προσαρμογή και της Δικαιοσύνης στους μηχανισμούς της ΕΕ με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη δικαστική συνεργασία των χωρών - μελών και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς και μια σειρά από άλλες διατάξεις που χτυπούν τα κεκτημένα των δικαιικών αρχών που ισχύουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, είπε, με το νομοσχέδιο επιδιώκει την εξοικείωση των δικαστικών στις επιταγές της ΕΕ, ενώ δε λείπουν και οι προσπάθειες ιδεολογικής χειραγώγησης των στελεχών της Δικαιοσύνης.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης έκανε λόγο για εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σχολής Δικαστών, ώστε αυτή «να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ