ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Πρωτοβουλίες του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης

Συζήτηση με τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Φωτογραφία αρχείου, από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης το 2005, στο Βιετνάμ
Φωτογραφία αρχείου, από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης το 2005, στο Βιετνάμ
Στις 23-28 Ιούνη 2006 πραγματοποιήθηκε, στο Βανκούβερ του Καναδά, το Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης, όπου συμμετείχε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο οποίος μιλάει στο «Ρ» για τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, που ασχολήθηκε με όλα τα καυτά διεθνή προβλήματα και αποτέλεσε άλλο ένα βήμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Ξεκινώντας ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας για το ίδιο το γεγονός της διοργάνωσης και τα κεντρικά ζητήματα πάνω στα οποία αναπτύχθηκε προβληματισμός.

-- «Το Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης (ΠΦΕ) οργανώθηκε από καναδικές κινήσεις και κινήματα ειρήνης, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, φιλειρηνιστές των Εκκλησιών, δεκάδες κοινωνικά κινήματα της χώρας, υπό την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Βανκούβερ. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), ως η μόνη Διεθνής Οργάνωση, κλήθηκε να συμμετέχει στη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή, και μέσω του Καναδικού Κογκρέσου Ειρήνης, μέλους του ΠΣΕ, συνέβαλε σε πολλά σημεία του προγράμματος, επηρεάζοντας θετικά τα συνθήματα και τον προσανατολισμό πολλών από τις 250 εκδηλώσεις, όπου συμμετείχαν 4.500 αντιπρόσωποι από 93 χώρες. Κυρίαρχα θέματα υπήρξαν ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του Αφγανιστάν, ο ρόλος των ξένων στρατιωτικών βάσεων και οι "μυστικές" πτήσεις της ΣΙΑ. Παράλληλα τα ζητήματα της Παλαιστίνης και της γενοκτονίας του λαού της, η πάλη για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Ξεχωριστή θέση είχε η Κούβα και αγώνας του λαού της, αλλά και οι απειλές προς τη Βενεζουέλα και την κυριαρχία και ανεξαρτησία της.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν με δυναμικό τρόπο και στη μαζική πορεία με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κατά την έναρξη του ΠΦΕ, στους δρόμους του Βανκούβερ».

-- Μεγάλη πρέπει να υπήρξε η συμμετοχή -εκτός Καναδά- από τις ΗΠΑ και την αμερικανική ήπειρο. Τι διεργασίες μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις κοινωνίες των ΗΠΑ και του Καναδά, και ιδιαίτερα για το βάρος που αποχτάνε τα κινήματα ειρήνης σήμερα;

-- «Από την αμερικανική ήπειρο συμμετείχαν περίπου το 50% του συνόλου των αντιπροσώπων, με έντονη την παρουσία από τις ΗΠΑ, φυσικά και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας. Από τις εισηγήσεις και συζητήσεις με το Αμερικανικό Συμβούλιο Ειρήνης, αλλά και τους εκπροσώπους του πλατύτερου μετώπου "Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη" των ΗΠΑ, φαίνεται η ραγδαία αυξανόμενη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των λαϊκών αλλά και μεσαίων στρωμάτων, σε σχέση με τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ. Επίσημα, 60% του πληθυσμού δηλώνει κάθετα ενάντια και απαιτεί την άμεση επιστροφή των στρατευμάτων. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ μαζικοποιούνται πάλι, η απαίτηση για τερματισμό του πολέμου αγκαλιάζει πλατιές μάζες. Στον Καναδά είναι ενδιαφέρον ότι εκτυλίσσεται μια παρόμοια "κωμωδία" όπως και στη δική μας ήπειρο σε πολλές περιπτώσεις. Ο Καναδάς και η κυβέρνησή του, φυσικά συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ, στους σχεδιασμούς του "G8" και συχνά εμφανίζεται ως "μικρός εταίρος" των ΗΠΑ. Ωστόσο, για λόγους τακτικής και δυσκολίας μέσα στην καναδική κοινωνία, δε συμμετέχει με στρατό στο Ιράκ. Δεν υπήρχε σε καμία στιγμή τέτοια νομιμοποίηση στη συνείδηση του παραδοσιακά φιλειρηνικού καναδικού λαού. Στο Αφγανιστάν όμως ο Καναδάς συμμετέχει ενεργά στην κατοχή - δήθεν στο όνομα του ΟΗΕ - και στην υλοποίηση του σχεδίου των ιμπεριαλιστών. Αυτό εξοργίζει όλο και περισσότερους Καναδούς, που απαιτούν την απόσυρση των καναδικών στρατευμάτων και το σταμάτημα της επέμβασης».

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική

-- Πώς συνδέονται αυτά τα αιτήματα στη Βόρεια Αμερική με τις εξελίξεις στη Νότια Αμερική και τους αγώνες των λαών εκεί;

-- «Οι προοδευτικοί και φιλειρηνικοί άνθρωποι στις ΗΠΑ, αλλά ιδιαίτερα στον Καναδά - λόγω ιστορικής παράδοσης και της παρουσίας μεταναστών και προσφύγων από Λατινική Αμερική, αλλά και πολλών διωκόμενων του Μακαρθισμού - συνδέουν τα αντιπολεμικά αιτήματά τους και με τον αγώνα των λαών ενάντια στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), την αλληλεγγύη τους με την Κούβα και τα επιτεύγματά της, την καταγγελία του ιμπεριαλιστικού ρόλου των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα. Κατανοείται όλο και περισσότερο ότι ο ιμπεριαλισμός παρεμβαίνει ολόπλευρα, σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα για να διασφαλίσει τα κέρδη και την επιρροή των πολυεθνικών εταιρειών του, με θύματα τους λαούς. Οσο θα δυναμώνει το κοινό μέτωπο των λαών - σε μια ήπειρο και διεθνώς - ενάντια στον κοινό εχθρό, τόσο τα σχέδιά του θα δυσκολεύονται παντού. Από αυτή την άποψη οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στη συνεργασία μεταξύ Κούβας - Βενεζουέλας - Βολιβίας αποτέλεσαν ενθαρρυντικό σημείο αναφοράς για πολλούς συμμετέχοντες στο ΠΦΕ».

Συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη

-- Το ΠΣΕ συμμετείχε με σημαντική αντιπροσωπεία στο Βανκούβερ. Σε ποια σημεία επικέντρωσε την παρέμβαση του;

-- «Το ΠΣΕ συμμετείχε στο Βανκούβερ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ορλάντο Φουντόρα, από την Κούβα. Επίσης πήραν μέρος οργανώσεις και κινήσεις που συνδέονται με το ΠΣΕ, από τις Πορτογαλία, Βιετνάμ, Μογγολία, ΗΠΑ, Κίνα, Κούβα και φυσικά την Ελλάδα και τον Καναδά. Το ΠΣΕ διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση στο πλαίσιο του ΠΦΕ, για την "Επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και την πάλη των λαών", συμμετείχε με εισηγητή στη μεγάλη εκδήλωση για τις ξένες στρατιωτικές βάσεις και σε συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια για την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τα πυρηνικά όπλα και την απειλή κατά του Ιράν, την κατοχή στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, τα θύματα των τοξικών που χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ και άλλα.

Το ΠΣΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου από κοινού με την οργανωτική επιτροπή του ΠΦΕ - η οποία καλύφθηκε εκτενώς από τα καναδικά ΜΜΕ - για τα θέματα των βασανιστηρίων στις φυλακές Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ, με αφορμή τη διεθνή ημέρα του ΟΗΕ.

Για τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρούνται από τους ιμπεριαλιστές στον ΟΗΕ, το ΠΣΕ επεξεργάστηκε ειδικό κείμενο, όπου τονίζουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ από την ιμπεριαλιστική χειραγώγηση, την επίσημη "στράτευση" του ΟΗΕ στα σχέδια προληπτικού πολέμου των ΗΠΑ και την ενσωμάτωση του ΝΑΤΟ στις δομές του ΟΗΕ.

Επίσης εμφανίστηκε στο Βανκούβερ, για πρώτη φορά μετά το 1991, το έντυπο του ΠΣΕ "Αγγελιοφόρος της Ειρήνης", μια 12σέλιδη εφημερίδα με ανταποκρίσεις και άρθρα από πολλές χώρες».

Παγκόσμια Διάσκεψη ενάντια στις ξένες βάσεις

-- Η τρέχουσα μεγάλη καμπάνια του ΠΣΕ σχετίζεται με το θέμα των ξένων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο. Διαβάσαμε ότι προχωράτε στη διοργάνωση Παγκόσμιας Διάσκεψης ενάντια στις ξένες βάσεις τον επόμενο χρόνο στον Ισημερινό (Εκουαδόρ)...

-- «Προχωράμε από κοινού με δεκάδες άλλες οργανώσεις και κινήσεις ειρήνης και κατά των βάσεων σ' όλο τον κόσμο, σε μια κορύφωση των πρωτοβουλιών μας, γύρω από το θέμα των ξένων στρατιωτικών βάσεων, το ρόλο και σκοπό τους στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και των λαών. Στη Μάντα του Ισημερινού βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, που από κοινού με τη βάση του Γκουαντάναμο, αποτελούν από τα σημαντικότερα εφαλτήρια των Αμερικανών για την περιοχή. Εμείς μεταφέραμε μεταξύ άλλων την εμπειρία του ελληνικού Κινήματος Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, τις πληροφορίες μας γύρω από το ρόλο της βάσης της Σούδας, τις εμπειρίες από τους αγώνες για την απομάκρυνσή της και τη διεθνή πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Φλεβάρη στα Χανιά. Το ΠΣΕ επιπλέον θα συμμετέχει στη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή της Διάσκεψης στο Κίτο (πρωτεύουσα του Ισημερινού), από τις 7-10 Μάρτη 2007. Εκεί θα συνέλθουν εκατοντάδες εκπρόσωποι από όλον τον κόσμο, για να συντονίσουν τους αγώνες τους ενάντια σε αυτά τα εργαλεία της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και απειλής κατά της ειρήνης και κυριαρχίας των λαών».


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ