ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσο-αμερικανικά παζάρια με φόντο τον πόλεμο στη Συρία...

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Εποικοδομητικές, ειλικρινείς και λεπτομερείς» συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Μόσχα είχε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Κρεμλίνο ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ άλλων και αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Σημείωσε εντούτοις ότι παραμένουν «ανοικτά» τα ζητήματα που αφορούν τις δυνατότητες και τις μορφές αύξησης της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πολλά ζητήματα, που συνδέονται με την πραγματική συνεργασία στην επιχείρηση στη Συρία, παραμένουν ανοικτά» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της άμεσης στρατιωτικής συνεργασίας Αμερικανών και Ρώσων στη Συρία, αφού η «ανταλλαγή πληροφοριών σε αυτόν τον τομέα γίνεται, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη κοντά σε μία πραγματική συνεργασία για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία». Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε, ακόμη, ότι δεν άλλαξε το παραμικρό σε σχέση με τη στάση της Μόσχας στο ζήτημα του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατέληξε, τέλος, πως η Ρωσία επιδιώκει τη συνέχιση της ειρηνευτικής ενδοσυριακής διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι «η πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας είναι πιθανή μόνο μέσω της συνέχισης της διαδικασίας της Γενεύης».

Ο Αμερικανός υπουργός, σε δηλώσεις που έκανε χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη ήταν επίσης «εξαιρετικά ειλικρινείς και πολύ σοβαρές» και συμπλήρωσε ότι χωρίς «συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα βήματα», οι διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον. Πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Κέρι παραδέχθηκε ότι οι προσδοκίες είναι «πολύ χαμηλές», αλλά «είτε θα βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι για (το θέμα της Συρίας), είτε όχι». Και σημείωσε: «Εάν δεν κάνουμε κάτι, θα διαλυθούν όλα. Αυτό θα έφερνε το τέλος της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, και δεν θα ωφελούσε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον κόσμο, ή, το πιο σημαντικό απ' όλα, το λαό της Συρίας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπ. Ομπάμα τον έπεισε ότι «η ειλικρινή μας επιθυμία δεν αφορά μόνο την πρόοδο στην επιδίωξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και απτά αποτελέσματα».

Οι συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ

Οι ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις γύρω από τη Συρία (και όχι μόνο...) συνεχίστηκαν νωρίς χτες το πρωί στη Μόσχα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεπερνώντας τις έξι ώρες... Βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ άλλων είναι και η λεγόμενη «πρόταση» του Προέδρου Ομπάμα για την αύξηση της ρωσο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» με αντάλλαγμα ρωσικές «διευκολύνσεις» το θέμα της «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.

Πριν την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα δεκάδες θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί απέφυγαν να προβούν άμεσα σε δηλώσεις, επιλέγοντας να μεταβούν μαζί στη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια. Επιπλέον, δεν διευκρινίστηκε άμεσα εάν οι δύο υπουργοί θα συνέχιζαν αργότερα τη συνάντησή τους.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν κι άλλο τις δυνάμεις στο Ιράκ

Στο μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο προγραμματίζει περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας τους στο Ιράκ, πέραν της νέας (προ ημερών) αποστολής 560 στρατιωτών, ώστε «να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

«Καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας, νομίζω ότι θα ζητήσουμε την ενίσχυση των δυνάμεών μας», τόνισε ο στρατηγός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το νέο αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θ' αναπτυχθούν στη χώρα.

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα ενισχύσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, ανακοινώθηκε ότι θα αποφασιστεί από τη στρατιωτική διοίκηση, ενώ οι δηλώσεις του στρατηγού, ακολουθούν την ανακοίνωση της διακυβέρνησης Ομπάμα, για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, με 560 στρατιώτες, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Παράλληλα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως εξετάζει και την ενίσχυση της στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής παρουσίας στην Υεμένη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα»...

Την κλιμάκωση του ρόλου των Γάλλων ιμπεριαλιστών σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές επανέλαβε και χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια...

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Στρατός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

Copyright 2016 The Associated

Στρατός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης
Το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος» φερόταν να καταγγέλλει σε χτεσινοβραδινές του δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, ενώ τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πλάνα με στρατό να έχει αποκλείσει τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι την ώρα που εκδόθηκε η εφημερίδα, οι πληροφορίες έφταναν διαρκώς και ήταν συγκεχυμένες, ενώ εμφανίζονταν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Ο τουρκικός στρατός φερόταν να έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι κατέλαβε την εξουσία. Ωστόσο, αργότερα, έφτανε η πληροφορία για ομηρία στην έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με τον επικεφαλής του Χουλούσι Ακάρ να είναι ανάμεσα στους ομήρους.

Αλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για πυροβολισμούς στην Αγκυρα και επιχείρηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Την τέλεση πραξικοπήματος επιβεβαίωναν και «πηγές» από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας που δήλωναν ότι πρέπει να είναι «συνολική κίνηση».

Περισσότερα για το ζήτημα αύριο στο «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΗΠΑ
Γκρίνια για τις κινεζικές εξαγωγές

Η διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων της Κίνας και στην αμερικανική αγορά και η δυνατότητα που αυτή έχει (λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής και φτηνής εργατικής δύναμης) να πουλάει φτηνά τα προϊόντα της, καθώς και η προσπάθεια επιβολής δασμών για την προστασία των εξαγωγών της, προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ετσι μέσω του Γραφείου του Εκπροσώπου για το Αμερικανικό Εμπόριο (USTR) προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τους εξαγωγικούς δασμούς που επιβάλλει η Κίνα σε εννιά βασικές πρώτες ύλες. Γίνεται λόγος «για δασμούς που κυμαίνονται από 5 έως 20% επί της αξίας και δημιουργούν άνισες συνθήκες για τους Αμερικανούς παραγωγούς». Οι εννιά πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, ο γραφίτης, ο μόλυβδος, η μαγνησία, η τάλκη, το ταντάλιο και ο κασσίτερος, όλες αξιοποιήσιμες σε βιομηχανικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά, τα χημικά προϊόντα και η αεροδιαστημική.

Ανάλογα παράπονα έχουν γίνει και για την παραγωγή χάλυβα, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, τις οποίες η δυναμική παρουσία των κινέζικων μονοπωλίων ενοχλεί ιδιαίτερα, και τότε τα περί «ελεύθερου ανταγωνισμού» γίνονται επικλήσεις για «προστασία από αθέμιτους ανταγωνιστές», λες και στην καπιταλιστική ζούγκλα και το κυνήγι του κέρδους μπορούν να μπουν όρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ