ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εμπρακτη αμερικανική στήριξη στο στρατό

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Αιγύπτιο στρατηγό ελ Σίσι
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Αιγύπτιο στρατηγό ελ Σίσι
ΚΑΪΡΟ.--

Την πιο ηχηρή απόδειξη αποδοχής της ανάληψης της εξουσίας από το στρατό έδωσαν οι ΗΠΑ με την άφιξη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς για διήμερη επίσκεψη στο Κάιρο. Ο Μπερνς συναντήθηκε, ήδη, χτες, με τον πρόεδρο, που διόρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, τον Αντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι, και τον αρχηγό ΓΕΣ και επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγό Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Εντούτοις, τόσο το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «αλ Νουρ» όσο και το δίκτυο «Ταμαρόντ», που διοργάνωσε τις μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του Μούρσι για την εξουσία, αρνήθηκαν να δουν τον Μπερνς, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν ν' ανακατεύονται με κάθε τρόπο «στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου».

Ο Μπερνς, από την πλευρά του, προσπάθησε να υιοθετήσει «συμφιλιωτικό τόνο» δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει «καμία πλευρά», ασχέτως αν και μόνο η παρουσία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως και το ότι δε διακόπηκε η οικονομική ούτε η στρατιωτική βοήθεια, αποτελεί σαφές μήνυμα στήριξης προς τον αιγυπτιακό στρατό. Δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι «να τερματιστεί η βία, οι προκλήσεις και οι πράξεις αντεκδίκησης» και να αρχίσει διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων τασσόμενος υπέρ της απελευθέρωσης όλων των ηγετικών στελεχών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μούρσι. Λίγο νωρίτερα, πάντως, η Εισαγγελία είχε διατάξει το «πάγωμα» λογαριασμών ηγετικών στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Η άφιξη Μπερνς έγινε δεκτή με οργάνωση διαδηλώσεων τόσο από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τέμενος Ράμπα'α στο βόρειο Κάιρο, απέναντι από τα οδοφράγματα που περικυκλώνουν την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όσο και από τους αντιπάλους του Μούρσι. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η ορκωμοσία ορισμένων υπουργών και του Μ. αλ Μπάρανταϊ, που προτάθηκε από το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας στη θέση του αντιπροέδρου. Υπουργός Προμηθειών ορκίστηκε στρατηγός της αστυνομίας ενώ υπουργός Σχεδιασμού ο οικονομολόγος Ασραφ αλ Αράμπι, ο οποίος δήλωνε ότι δε χρειάζεται διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ μετά τη χορήγηση βοήθειας από τη Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, με περίπου 11 - 12 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δείχνει ότι η Αίγυπτος είναι στο στόχαστρο της διαπάλης διαφόρων δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να ελέγξουν τον πλούτο της.

  • Ευρεία επιχείρηση «εκκαθάρισης» σχεδιάζει ο στρατός στο βόρειο Σινά όπου χτες το πρωί ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες βιομηχανίας τσιμέντου στο ελ Αριτς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις εργάτες και να τραυματιστούν 14. Οι αιγυπτιακές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για ενόπλους ακραίους ισλαμιστές που σχετίζονται περισσότερο με το κοινό ποινικό δίκαιο παρά με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ευρείες επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών που δρουν σε περίχωρα της Δαμασκού, όπως η Καμπούν, έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός, τις τελευταίες μέρες, ενώ συνεχίζεται και η επιχείρησή του στην επαρχία Χαλέπι.

Αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ο στρατός κρατά «ομήρους 200 άτομα» σε τέμενος στο προάστιο της Δαμασκού Καμπούν, χωρίς όμως ούτε να διευκρινίζει την ιδιότητα των 200 (αν είναι ένοπλοι ή άμαχοι) ούτε να μπορεί να διασταυρωθεί η συγκεκριμένη είδηση. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο χτες βορείως της Δαμασκού, στην Ντάιρ Ατίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άτομα, εκ των οποίων οι 10 αστυνομικοί.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε επισήμως ότι οι ΗΠΑ είναι σε καθημερινή επαφή με την Εθνική Συριακή Συμμαχία και γενικότερα με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, σε μια προσπάθεια καλύτερης επικοινωνίας ως προς το πώς μπορούν να υποστηριχθούν καλύτερα. Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και ουσιαστικά η δήλωσή του ήταν απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες αντικαθεστωτικών ότι οι ΗΠΑ δεν βοηθούν και δεν στέλνουν εξοπλισμό.

Τέλος, στη Δαμασκό έφτασε χτες η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις για 3ήμερη επίσκεψη.

Θρίλερ με τις εκρήξεις έξω από τη Λατάκκεια

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που μάλιστα ξεκίνησε από τουρκική αεροπορική βάση «βλέπει» το ρωσικό δίκτυο «Ράσια Τουντέι» πίσω από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 5 Ιουλίου σε περιοχή κοντά στη Λατάκκεια. Οι εκρήξεις δεν σχολιάστηκαν από τη συριακή ούτε από την ισραηλινή πλευρά. Το CNN είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πιθανότατα είχαν ως στόχο αποθήκες με ρωσικούς πυραύλους που προορίζονται για πλήγματα σε πλοία. Στο θέμα επανήλθε, χτες, το «Ράσια Τουντέι», λέγοντας ότι οι επιδρομές ξεκίνησαν από τουρκικές βάσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου διέψευσε το δημοσίευμα και μίλησε για «φημολογίες».

ΡΩΣΙΑ
Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στη νεότερη ιστορία της

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια τα τελευταία 20 χρόνια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ξεκίνησαν στη Ρωσία στις περιοχές της Απω Ανατολής, της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ρωσίας, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο (13/7) μετά από αιφνιδιαστική εντολή του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν πάνω από 160.000 στρατιώτες, περίπου 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 130 αεροσκάφη και 70 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για τα τρίτα, κατά σειρά, μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί η Ρωσία μέσα στο 2013 (τα προηγούμενα διεξήχθησαν τον Ιανουάριο και το Μάιο, σε άλλες περιοχές της χώρας). Να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνάσιων του Μαΐου, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι ο αιφνιδιασμός στις στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένας τέλειος τρόπος για να κρατήσεις τις Ενοπλες δυνάμεις σε καλή κατάσταση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Οπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «ο κύριος στόχος των ασκήσεων είναι έλεγχος της ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων για την εκτέλεση της αποστολής τους, καθώς και η αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαίδευσής τους και της τεχνικής προετοιμασίας», υποστηρίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια δεν στρέφονται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 20/7, δείχνουν ταυτόχρονα την ετοιμότητα της αστικής τάξης της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει, εάν χρειαστεί, και τις ένοπλες δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων της. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας συνεχώς αυξάνονται και προβλέπεται πως σε δύο χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός για στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.


Ι. Π.

Νέες ισραηλινές απειλές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η πυρηνική πολιτική του Ιράν δεν πρόκειται ν' αλλάξει μετά την ανάληψη της προεδρίας και επισήμως από τον Χασάν Ροουχανί, που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επανερχόμενος στις γνωστές έμμεσες και άμεσες απειλές. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS, τόνισε ότι τα «χαμόγελα» του Ροουχανί καθώς και οι «μετριοπαθέστερες δηλώσεις» του δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση αλλαγή της ιρανικής στάσης και ότι αντίθετα κατά το Ισραήλ το Ιράν πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο ν' αποκτήσει τη δυνατότητα για κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ο Νετανιάχου, για μια ακόμη φορά, δήλωσε με νόημα ότι όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα «τα ρολόγια του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν χτυπούν με τον ίδιο τρόπο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει διόλου εγκαταλείψει την προοπτική πραγματοποίησης μονομερούς πλήγματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας το Σάββατο, με αφορμή και το θάνατο του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, του έβδομου θύματος της κρατικής βίας στη χώρα, αλλά και τις συλλήψεις στελεχών πολιτικών κομμάτων, φορέων και συνδικαλιστών που στηρίζουν τις διαδηλώσεις. Η τουρκική αστυνομία για ακόμα μία φορά χρησιμοποίησε αντλίες νερού και χημικά, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στο Χάταϊ προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν. Ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών, με τους διαδηλωτές να απευθύνουν εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «haber.sol.org.tr», o ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Α. Κορκμάζ, Σ.Κ., ο οποίος είχε συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ πρόσφατα διέφυγε στο Μαρόκο ένας ακόμα ύποπτος για βίαιη επίθεση στους διαδηλωτές. Οπως έγινε γνωστό κανείς δικηγόρος δε δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του υπόπτου για τη δολοφονία του 19χρονου. Στο πλαίσιο της λογοκρισίας, οι τουρκικές αρχές διέταξαν, μετά τις επιβολές χρηματικών προστίμων, έρευνα για τα κανάλια «Halk TV» και «Ulusal» τα οποία έδειχναν απευθείας εικόνα από τις κινητοποιήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ