ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νοσεί η δημόσια υγεία , ακάλυπτοι οι ασθενείς

Αποψη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου που υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική.
Αποψη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου που υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική.
Ουπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, κατέγραψε στις σημειώσεις του στη διάρκεια της περιοδείας του πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, τα ίδια προβλήματα που εντοπίζονται σε κάθε επίσκεψη υπουργών και στελεχών αυτού του υπουργείου. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού, σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, μη στελέχωση των εξειδικευμένων μονάδων των νοσοκομείων. Είναι τόσο σοβαρή στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης η έλλειψη προσωπικού, που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νοσηλευτές/τριες, δεν μπορούν να πάρουν φέτος τις άδειές τους και τα ρεπό τους. Παράλληλα, σε κάθε νοσηλευτή τους καλοκαιρινούς μήνες θα αναλογούν 35 - 40 ασθενείς!

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτηρίζεται η απουσία τραυματιολογικού κέντρου από τη Θεσσαλονίκη. Κι όμως, ούτε προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον κάτι παρόμοιο. Για μονάδα αποκατάστασης γίνεται λόγος κάπου κάπου, πού και πότε, όμως δε γίνεται συγκεκριμένη πρόταση. Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» που συζητιόταν να μετατραπεί σε μονάδα αποκατάστασης, μετατράπηκε σε αποθήκη! Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γίνεται αισθητή κατά τραγικό τρόπο η έλλειψη τους, δεν αυξάνουν. Η υπερσύγχρονη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» που προστέθηκε τους τελευταίους μήνες, ελάχιστα ανακούφισε την πόλη, καθώς πολύ πιο αυξημένες είναι οι ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά. Ακόμη, η μονάδα εγκαυμάτων που πρόκειται να γίνει στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Αλλά και η αιματολογική μονάδα του Νοσοκομείου που άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη καθυστέρηση, κινδυνεύει και πάλι να αναστείλει τη λειτουργία της. Οι 11μηνες συμβάσεις των 25 εργαζομένων της μονάδας λήγουν και καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τον τρόπο που θα μπορέσει να συνεχίσει αυτή το έργο της.

ΕΚΑΒ σε ακινησία

Να προσθέσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ φυσικά και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης. Εδώ και αρκετά χρόνια οι υπεύθυνοι της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, σε εμπεριστατωμένη μελέτη τους περιέγραφαν τη σημασία που έχουν για τη ζωή όσων πέφτουν θύματα τροχαίων, ακόμη και τα λίγα λεπτά καθυστέρησης στη μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε άμεσα να εφοδιαστεί με ελικόπτερα και να αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων. Τελευταία ο υπουργός ανήγγελλε από τη Θεσσαλονίκη ότι σε λίγο καιρό θα μπουν σε λειτουργία τα ελικόπτερα και ότι θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια των 200 ασθενοφόρων. Οπως διαπιστώνει ο καθένας, ο προγραμματισμός στο χώρο της υγείας χαρακτηρίζεται από ένα πλεονασμό του «θα».

Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στη Χαλκιδική όπου μεταφέρεται ο μισός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης και η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη από πλευράς υγείας. Τα λιγοστά Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολλές χιλιάδες παραθεριστές και τα σοβαρά περιστατικά που συχνά παρουσιάζονται. Τώρα το υπουργείο δηλώνει ότι θα γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την τουριστική περίοδο, μέτρο χρήσιμο αλλά που δεν απαντά στις τεράστιες ανάγκες που έχει ο νομός την περίοδο του καλοκαιριού.

45 ΠΔ για... μη προσλήψεις

Υπάρχουν όμως και πολύ πιο εξοργιστικά πράγματα που αυτό τον καιρό έχουν προσλάβει εκρηκτικό χαρακτήρα. Το γηροκομείο «Αγιος Παντελεήμων» έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Κι αυτό γιατί οι θέσεις εργασίας σ' αυτό είναι προσωποπαγείς, κι έτσι, όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται τραγική η κατάσταση στο γηροκομείο σήμερα. Για να αλλάξει ο Οργανισμός του Ιδρύματος και να πληρωθούν οι κενές θέσεις εργασίας θα πρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο, να εκδοθούν 45 Προεδρικά Διατάγματα!

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στις Διευθύνσεις Υγείας, οι οποίες καλούνται να πραγματοποιήσουν έργο με ελάχιστο προσωπικό. Το υπουργείο καλεί τις παραπάνω Διευθύνσεις των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Χαλκιδικής να εντείνουν τους ελέγχους καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελεγχοι στη δημόσια υγεία, στα τρόφιμα και τα μπαρ, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και τις καφετερίες. Πώς θα μπορέσουν όμως οι υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλιά τους όταν, για παράδειγμα, στο νομό Θεσσαλονίκης από τις 170 θέσεις στη Διεύθυνση Υγείας, οι 101 είναι κενές;

«Ο καλός, ο κακός και ο πλούσιος»

Οσον αφορά την είσοδο των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στο χώρο της Υγείας, ο υπουργός δηλώνει τώρα ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση τους. Το αν αυτό αποτελεί ένα απλό ευχολόγιο του νέου υπουργού Υγείας, θα μπορέσουμε σύντομα να το κρίνουμε καθώς το φθινόπωρο πρόκειται να εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας «μεταρρυθμίσεις» στο ΕΣΥ. Ωστόσο, ο Αλ. Παπαδόπουλος αποτελεί μέλος μιας κυβέρνησης στη διάρκεια της θητείας της οποίας ο ιδιωτικός τομέας της υγείας γνώρισε μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Ηδη με τα εγκαίνια πριν λίγες μέρες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου αποδεικνύεται, για μια φορά ακόμη, ότι οι δρόμοι για τους «επιχειρηματίες» της Υγείας είναι τελικά διάπλατα ανοιχτοί και για αυτό έχει φροντίσει η πολιτεία.

Σημειώνεται ότι το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο του Γ. Αποστολόπουλου άρχισε να κατασκευάζεται όταν ένα άλλο νοσοκομείο που χτίστηκε με χρήματα του δημοσίου, το «Παπαγεωργίου» είχε κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πλήρως. Μετά τα διάφορα «κόλπα» που χρησιμοποίησαν οι υπονομευτές του μέσω του υπουργείου Υγείας, το «Παπαγεωργίου», αφού παρέμεινε κλειστό για χρόνια, άνοιξε πέρσι, αλλά, σύμφωνα με τον Αλ. Παπαδόπουλο, θα μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως σε δύο χρόνια. Αντίθετα, το ΙΔΚ θα αρχίσει να δέχεται σε λίγες μέρες τους πρώτους ασθενείς χωρίς μάλιστα να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας. Και να σημειωθεί ότι θεωρούνταν ιδιαίτερα ευφάνταστοι όσοι υποστήριζαν πριν από χρόνια ότι το «Παπαγεωργίου» θα λειτουργήσει τελικά μετά το Ιατρικό Κέντρο...

Το Φλεβάρη του 1998 ο εκ των δωρητών αδελφών Ν. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση για τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στη λειτουργία του Νοσοκομείου είπε: «Υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Οικονομικά, από ιδιώτες που δεν επιθυμούν να λειτουργήσει γρήγορα το νοσοκομείο και πολιτικά, αφού οι προσλήψεις ενδιαφέρουν πολλούς σε μια εκλογική αναμέτρηση». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρ. Παπακωνσταντίνου, σημείωνε ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας και μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των ιδιωτών. Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου κ. Ιγνατιάδης υπογράμμισε ότι αν κάτι προχώρησε στο «Παπαγεωργίου», αυτό έγινε κάτω από πιέσεις, τριβές, οξύνσεις, εντάσεις. Οι ευθύνες σημαδεύουν την Πολιτεία, υπογράμμισε.

Ανάγκη το μέτωπο υγειονομικών - χρηστών Υγείας

Εντονοι ήταν οι αγώνες των υγειονομικών και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης για την έναρξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», τα τελευταία χρόνια
Εντονοι ήταν οι αγώνες των υγειονομικών και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης για την έναρξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», τα τελευταία χρόνια
Τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που έθεσε πρόσφατα η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, είναι τα παρακάτω:

  • Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Υπολειτουργία νοσοκομείων που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει σε εκρηκτικές καταστάσεις.
  • Ελλείψεις σε ξενοδοχειακή υποδομή.
  • Χρηματοδότηση από το υπουργείο για την πλήρη λειτουργία του «Παπαγεωργίου».
  • Κενά σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» γίνονται διεργασίες για να δοθεί η σίτιση των ασθενών σε ιδιώτες. Ηδη είναι γνωστό ότι η φύλαξη, ο ιματισμός και η καθαριότητα έχουν δοθεί στους εργολάβους.

«Πραγματικά, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης αλλά και αύξησης από τον προϋπολογισμό. Εχουν ανάγκη προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και όχι εκτάκτων επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ και αμειβόμενων με το εξευτελιστικό ποσό των 130.000 δρχ. το μήνα. Εχουν ανάγκη ανανέωσης εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής», δηλώνει η γραμματέας του εργασιακού σωματείου εργαζομένων του «Γ. Παπανικολάου» Σ.Τεμερτζίδου.

«Η αλήθεια, συνεχίζει, που δε μας είπε ο υπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αλήθεια που γνωρίζουν πολύ καλά εργαζόμενοι ή χρήστες υπηρεσιών υγείας, είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευθύνεται για τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε ΑΕ. Η ίδια πολιτική επωάζει και γεννά "Πιράνχας" που λυμαίνονται τον ευαίσθητο αυτό χώρο, έχοντας ένα και μοναδικό στόχο: το κέρδος».

Και η Σ. Τεμερτζίδου υπογραμμίζει: «Πολιτικό με καθαρά ταξικό χαρακτήρα είναι το πρόβλημα. Από τη μια μεριά εργαζόμενοι και λαός σ' έναν αγώνα για ισότιμη, ίση και δωρεάν υγεία για κάθε άνθρωπο που τη χρειάζεται, και, από την άλλη μεριά, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και υποτελείς στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλουν να μετατρέψουν την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Το μέτωπο των υγειονομικών - χρηστών και φορέων σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι η μόνη λύση για να μπει φραγμός στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας οδηγήσουν».

ΚΕΙΜΕΝΑ: Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ