ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοινή πάλη Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργαζομένων ενάντια στην εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την ΕΕ

Στη «Δεύτερη διακοινοβουλευτική Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο» συμμετείχε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη βάρβαρη πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέδειξε την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων τονίζοντας τη σημασία του κοινού αγώνα των εργαζομένων σε κάθε χώρα, των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ως "ολιστική και ολοκληρωμένη διαχείριση του Προσφυγικού" η ΕΕ εννοεί τη στρατηγική εργαλειοποίησης του Προσφυγικού για τους γεωπολιτικούς στόχους της. Επιδιώκει στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών για τη μεγαλύτερη διείσδυσή της σε τρίτες χώρες, είτε προέλευσης είτε διέλευσης μεταναστών, να επωφεληθούν οι δικοί της επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των ανταγωνιστών της ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας.

ΕΕ και κυβερνήσεις επικαλούνται την προώθηση των "ανθρωπιστικών προτύπων" τους σε τρίτες χώρες. Αλήθεια, ποια είναι άραγε αυτά; Ο εφιάλτης της Μόριας; Οι απελάσεις με τη συνδρομή της Frontex ή η άγρια καταστολή στη Θέουτα; `Η μήπως οι απελάσεις Σύρων προσφύγων από τη Δανία πίσω στην κόλαση της χώρας τους; Οι δε ισχυρισμοί σας ότι οι Μόριες τελείωσαν διαψεύδονται. Μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε τρεις θανάτους και μία γέννα κυριολεκτικά στην πύλη του κέντρου της ΒΙΑΛ στη Χίο, ενώ πάνω από 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα καταγράφονται σε καθεστώς αστεγίας. Η λεγόμενη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" του Δουβλίνου και της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας χρεοκόπησε και συνεχίζει να εγκλωβίζει χιλιάδες σε στρατόπεδα - φυλακές στην Ελλάδα κι ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να εναντιώνονται στην κατασκευή τους. Πολλαπλασιάζονται οι υπερδομές - φυλακές γιατί είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα μέτωπα και οι προσφυγικές ροές και πάλι με ευθύνη της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των συμμάχων τους.

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα απάντηση αποτελεί η κοινή πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, μεταναστών και προσφύγων, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καταπολεμώντας την ξενοφοβία, απομονώνοντας τις ρατσιστικές κραυγές».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και «ψίχουλα» στην Πυροσβεστική

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επαναλήφθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τον Ν. Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι ίδιες βαρύγδουπες δηλώσεις περί «πρότυπου σχεδίου» και «ετοιμότητας», όταν αυτό που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, είναι η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων με τη χρήση ακριβών εναέριων μέσων, αλλά και δασοκτόνοι νόμοι που οδηγούν σε αλλαγές χρήσης γης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ελλείψεις στην πρόληψη, σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, η απλήρωτη υπερεργασία του προσωπικού της και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της. Επίσης το θέμα της «αντιπυρικής προστασίας» ανακοινώθηκε ότι θα απασχολήσει τη σημερινή διυπουργική συνάντηση.

Πάντως, αυτό που τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ...πως κομβικό ρόλο και φέτος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα έχουν 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, τα περισσότερα των οποίων νοικιάζονται κάθε χρόνο, αφού ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης είναι ανεπαρκής και «γερασμένος». Φέτος, μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η αύξηση του κόστους μόνο για τις μισθώσεις εναέριων μέσων θα είναι της τάξης του 17% (ανάμεσά τους είναι τα «ευέλικτα» «Airtractors» και το ρωσικό «Beriev» φορτίου 12 τόνων). Μάλιστα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε «φιλόδοξα» ότι η κυβερνητική στόχευση είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από μια κρίση να μπορούμε να απαντήσουμε», όταν είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί συγχρόνως σε δυο μεγάλα και σοβαρά συμβάντα. Το τελευταίο έχει αποδειχτεί πολλές φορές, όπως το 2018 με τις ταυτόχρονες μεγάλες φωτιές σε Μάτι και Κινέτα. Ενώ ακόμα και για την πρόσφατη καταστροφική φωτιά στα Γεράνεια Ορη, τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ότι ...το δάσος ήταν ιδιωτικό, αλλά ότι δήθεν η κυβέρνηση νοιάζεται για τη ζωή των ανθρώπων και το φυσικό περιβάλλον.

Οι πράξεις διαψεύδουν τα λόγια

Τα στοιχεία και του φετινού προϋπολογισμού πάντως μιλάνε από μόνα τους: Στις πάσης φύσης λειτουργικές δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος η αύξηση των πιστώσεων είναι 22.673.491 ευρώ, αλλά τα 18.000.000 ευρώ είναι για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών. Ενώ δόθηκε μια υπόσχεση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ...προσεχές μέλλον.

Για την έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα που πρέπει να γίνονται με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, υδροδοτικά δίκτυα, υδατοδεξαμενές και τη διαχείρισή τους γενικότερα, υπουργός και υφυπουργός αναφέρθηκαν στη λεγόμενη επιχείρηση «Δρυάδες». Ετσι, την ώρα που τα έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση διεξάγει προληπτική «επιχείρηση» σε 18 περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς και κάποιες άλλες σε όλη τη χώρα. Εδώ, αξίζει να προστεθεί το γεγονός ότι από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. Πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας την κυβερνητική υποκρισία.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η λειτουργία 820 δασικών περιπόλων και 80 εποχικών κλιμακίων, ενώ κάθε χρόνο συγκροτούνται μία σειρά αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό, την ώρα που τα κενά οργανικά κενά του ΠΣ ξεπερνούν τα 4.000, με βάση ένα «αρχαίο» οργανόγραμμα, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού στελεχώνοντας υπηρεσίες ιδιωτικών αεροδρομίων και ιδιωτικών οδικών αξόνων.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πάρνωνα

Στην συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχώρησαν την Κυριακή 13 Ιούνη, μετά από μια πλατιά ανοιχτή και μαζική συγκέντρωση στην πλατεία του Κοσμά Αρκαδίας, φορείς της περιοχής μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας (ΕΚΑ) και των προέδρων και Κοινοτικών Συμβουλίων Κοσμά και Καρυών.

Την Επιτροπή Αγώνα συγκροτούν εκπρόσωποι του ΕΚΑ, των κοινοτήτων Κοσμά και Καρυών, των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Λακωνίας και Τρίπολης - Βόρειας Κυνουρίας, των συνταξιουχικών οργανώσεων, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αρκαδίας, της Επιτροπής Αγώνα δήμου Ευρώτα. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, στην Επιτροπή μπορεί να συμμετάσχει όποιος συμφωνεί με το πλαίσιο.

Στην ανακοίνωση των φορέων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα και στους άλλους ορεινούς όγκους στην Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στην πανίδα. Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών - εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα μείνουν για πάντα στον Πάρνωνα και στους άλλους ορεινούς όγκους στην Πελοπόννησο. Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων».

Και καταλήγει: «Εμείς θεωρούμε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κ.λπ.) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι».

Μετά τη συγκέντρωση μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές στο κείμενο με το πλαίσιο συσπείρωσης και αποφασίστηκε πλατιά εξόρμηση για τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών, που θα είναι ένα γερό όπλο στις συναντήσεις - παραστάσεις σε κάθε αρμόδιο (δήμους, Περιφέρεια, υπουργούς).

ΦΑΡΣΑΛΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο Δασονομείο και στο Κέντρο Υγείας

Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο Δασονομείο και στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων περιόδευσε την προηγούμενη βδομάδα κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Μιλώντας στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και του Δασονομείου, ο Τ. Τσιαπλές άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χρόνια τώρα η δασοπροστασία - αντιπυρική προστασία στη Θεσσαλία και γενικά στη χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και της Δασικής Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά, ολόκληρη η πρώην επαρχία Φαρσάλων, με 40 περίπου χωριά, δεν έχει Πυροσβεστικό Σταθμό, όπως έπρεπε, αλλά ένα υποβαθμισμένο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, με γερασμένα οχήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό, στο δε Δασονομείο υπηρετούν μόλις 4 υπάλληλοι με 1 αυτοκίνητο.

Στο Κέντρο Υγείας, κατά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον διευθύνοντα του Κέντρου Υγείας αναδείχθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Συγκεκριμένα: Από τις 9 οργανικές θέσεις επισκεπτριών Υγείας, υπηρετούν μόνο 2. Από τις 6 οργανικές θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρου, υπηρετούν μόνο 2. Από τις 3 οργανικές θέσεις προσωπικού καθαριότητας, δεν υπάρχει καμία. Από τις 3 οργανικές θέσεις μαιών δεν υπάρχει καμία, όπως αντίστοιχα και από τις 3 οργανικές θέσεις κοινωνικής εργασίας. Από τις 2 οργανικές θέσεις Ραδιολογίας - Ακτινολογίας δεν υπάρχει καμία. Το ίδιο και από τις 2 θέσεις Φυσικοθεραπείας, το ίδιο και από τις 2 αδελφές νοσοκόμες για το Περιφερειακό Ιατρείο Βαμβακού. Η 1 οργανική θέση επόπτη Δημόσιας Υγείας είναι κενή, όπως και η 1 θέση διαιτολόγου, η 1 θέση υπαλλήλου διοίκησης μονάδων Υγείας. Από τις 5 οργανικές θέσεις Διοικητικού Λογιστικού, υπηρετούν μόνο 2. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζομένους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη στελέχωσή του, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ