ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει για τους βιομήχανους

Στην ετήσια ΓΣ του ΣΕΒ μίλησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας

INTIME NEWS

Τα δυνατά χαρτιά τους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων κλήθηκαν να παρουσιάσουν χτες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο νυν και ο τέως πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντίστοιχα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια συνόψιση των εργαλείων που εξασφάλισε για το κεφάλαιο, ώστε να προστατέψει την κερδοφορία του στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και συνολικά τους 11 μήνες διακυβέρνησής του, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά στην ίδια πορεία. Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την «εμπιστοσύνη προς την πολιτεία», για να προχωρήσει ακόμα «πιο γρήγορα» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το κράτος έγινε εργοδότης μέσα στην πανδημία, θυμίζοντας τη μισθοδοσία και την κάλυψη μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για την απαλλαγή της εργοδοσίας από το «κόστος», το σχέδιο για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας. Και επισήμανε ότι για πρώτη φορά το κράτος εξασφάλισε τόσο άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Δίνοντας κάλυψη στο εργοδοτικό ξεσάλωμα, είπε ότι οι επιχειρήσεις «ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους», βάζοντας τους εργαζόμενους να εργαστούν με μειωμένο ωράριο (και προφανώς εντατικοποίηση της εργασίας), εξ ου και η κυβέρνηση έστησε το σχέδιο «Συν-Εργασία», ως ...βοήθεια στον επιχειρηματία για να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία, όπως είπε. Παραδέχτηκε άλλωστε ότι το σχέδιο αυτό για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις ευρωπαϊκές χώρες από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων είναι σε πρώτη γραμμή για κάθε κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας και την ουσία των μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση, χτίζοντας και πάνω στο αντιλαϊκό πακέτο που τους κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ο περιορισμός των απωλειών θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε ήδη νομοθετήσει το προηγούμενο διάστημα μέτρα διευκόλυνσης επενδύσεων και ελάφρυνσης φόρων, όπως τη μείωση συντελεστή φόρου των εταιρειών και στα μερίσματα (σύντομα θα ανακοινωθεί κι άλλο τέτοιο πακέτο, δεσμεύτηκε), τη μείωση φόρου αλλοδαπών επενδυτών (θα ακολουθήσει κι άλλο τέτοιο πακέτο για αλλοδαπούς μικρότερης οικονομικής επιφάνειας που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα), τη μείωση προκαταβολής φόρου (θα μειωθεί κι άλλο, υποσχέθηκε), την απλούστερη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, τα εθνικά σχέδια που ανακοινώθηκαν για απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε λιμνάζοντα κεφάλαια.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά πακέτα για τα μονοπώλια από την ΕΕ, χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το δίλημμα του ποιος τομέας θα προηγείται, καθώς «οι τομείς αλληλοσυμπληρώνονται». Και προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι δεν θα μείνει επιχειρηματίας παραπονεμένος, απαρίθμησε τα «χρηματοδοτικά μέσα», όπως τα αναμενόμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το ΕΣΠΑ 2021 - '27 κ.λπ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει έτοιμο το νομοσχέδιο που θα συνδέει την επαγγελματική εκπαίδευση με την «αγορά εργασίας», μιλώντας για ίδρυση επαγγελματικών λυκείων και σχολών αλλά και ΙΕΚ σε «συνεννόηση» με τον «ιδιωτικό τομέα», αναφέροντας π.χ. ότι στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης», θα ανακατευθύνει τις τέτοιες σχολές σε Κοζάνη και Αρκαδία, εστιάζοντας στην «πράσινη» οικονομία και τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει επίκεντρο τη βιομηχανία.

Λίγο αργότερα, εξάλλου, σε συζήτηση που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλο, εστίασαν στην «ανάπτυξη δεξιοτήτων», στην ανάγκη τους για προετοιμασία εργατικού δυναμικού έτοιμου και προσαρμοσμένου στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει ξανά προτεραιότητα τη «διαρκή κατάρτιση», αλλά και την καλύτερη συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, και αυτές «να κάνουν δωρεές για δημιουργία ειδικών εδρών που σας ενδιαφέρουν», ενώ ταυτόχρονα, για το γαλβάνισμα των παιδιών ήδη από τις μικρές ηλικίες, υποσχέθηκε για εισαγωγή της «επιχειρηματικότητας» ως μάθημα στα σχολεία.

«Στηριχτείτε στον ΣΥΡΙΖΑ» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στους βιομήχανους

Ως ικανότερος «διευθυντής» για τις υποθέσεις των βιομηχάνων σε σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη παρουσιάστηκε ο Αλ. Τσίπρας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Και σε μια προσπάθεια να τους πείσει, τους είπε για τον σημερινό πρωθυπουργό ότι «είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιό σας έναν άνθρωπο ο οποίος, με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και για έλλειψη «οράματος» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Κάλεσε τον ΣΕΒ και τη νέα του ηγεσία να στηρίξει την «ενεργό ζήτηση» και την «κοινωνική συνοχή», συστήνοντας την υιοθέτηση μιας ατζέντας, με ενισχυμένη δόση χειραγώγησης του λαού.

Οπως του απάντησε μάλιστα ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, «έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις», αφού πολλά από όσα έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, τα είχε πει προηγουμένως ως προγραμματικές δηλώσεις του στα μέλη του ΣΕΒ, στο κλειστό μέρος της συνέλευσης.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μέγεθος της ζημιάς που πυροδότησε η πανδημία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη συνταγή της αδράνειας, της «μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης». Μετέφερε τις ανησυχίες του γιατί, όπως είπε, «χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα» και πρότεινε «μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης» με άξονες: Την απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο, τη συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος με εγγυήσεις από 80 έως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής κ.ά.

Παραπέρα, επέμεινε «η Ελλάδα να επενδύσει στα βαριά της χαρτιά όπως είναι ο τουρισμός», αλλά και στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των υποδομών, δικτύων, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  • Σημειώνεται ότι εκλέχτηκε νέα ηγεσία στον ΣΕΒ, υπό τον Δ. Παπαλεξόπουλο (όμιλος «ΤΙΤΑΝ»), ενώ ως νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τους ομίλους των ΕΛΠΕ, «UNIPHARMA» και «ΤΕΡΝΑ». Στην ομιλία του, ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε σε «τρεις πρωταρχικές οριζόντιες προτεραιότητες που οφείλουμε να αγκαλιάσουμε» και συγκεκριμένα στην «ψηφιακή επανάσταση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη», που με τη σειρά τους εντάσσονται στα πακέτα με τις διακρατικές και κρατικές ενισχύσεις της επόμενης μέρας.
ΛΙΒΥΗ
Εντονες πολιτικο-στρατιωτικές διεργασίες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι προσπάθειες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να πάρουν καλύτερη θέση στην επικείμενη μοιρασιά της «επόμενης μέρας» στη Λιβύη, που αποτελεί κομβικό ζήτημα στο ευρύτερο γεωστρατηγικό - ενεργειακό παζάρι που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιθέσεις Ρωσίας και Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ειδικά σε περιοχές σημαντικών γεωτρήσεων και παραγωγής πετρελαίου (π.χ. Σύρτη, για τον έλεγχο της οποίας γίνονται σφοδρές μάχες), αλλά και στη Συρία, οδήγησαν στην αναβολή της προγραμματισμένης για την Κυριακή συνάντησης των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο πλευρές, πάντως, δηλώνουν ότι η επικοινωνία θα συνεχιστεί. Η ρωσική πλευρά δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την αναβολή της συνάντησης, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η αναβολή δεν σχετίζεται με «εκκρεμή ζητήματα των θεμελιωδών αρχών» των δύο χωρών για Συρία και Λιβύη.

Προηγήθηκε η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες, όπου, αφότου η αποστολή «Irini» της ΕΕ έκανε τον τροχονόμο για να περάσει πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά προς τη Λιβύη, συνοδεία τουρκικών φρεγατών, οι τελευταίες φέρεται αμέσως μετά να «λόκαραν» γαλλικό πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε στην περιοχή, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian». Η Τουρκία «συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ», αναφέρει ανακοίνωση της Γαλλίας.

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, πάντως, και με τις «ευλογίες» των Ευρωατλαντικών, προχωρά συστηματικά, έχοντας κατοχυρώσει μερίδιο από τη μοιρασιά αλλά και τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, όπως έγινε γνωστό, μία στη Μισράτα (μεγάλη ναυτική βάση) και άλλη μία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζονται και άλλες διεργασίες στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, το Σάββατο μετέβη στο Αλγέρι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, όπου συνάντησε τον Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ο Σάλεχ και το Κοινοβούλιο, που είναι στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, φαίνεται ότι αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και δημοσιεύματα θεωρούν ότι δραστηριοποιούνται με την έγκριση και της ρωσικής πλευράς. Στην Αλγερία ο Σάλεχ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τεμπούν ότι από πλευράς Αλγερίας θα αναζητηθούν λύσεις «για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη», σε συνεργασία με τους ομολόγους του Αλγερινού Προέδρου σε Αίγυπτο, Α. Φ. Σίσι, και Τυνησία, Καΐς Σαΐντ. Η συνάντηση Σάλεχ - Τεμπούν έγινε μια βδομάδα μετά την πρωτοβουλία του Σίσι για εκεχειρία στη Λιβύη, επανέναρξη των συνομιλιών για πολιτική λύση και «οδικό χάρτη» για εκλογές μετά από μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών.

Παρέμβαση έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος της Καθολικής Εκκλησίας, στο κήρυγμά του την Κυριακή, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη και καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Διατλαντική συνεργασία» απέναντι στους ανταγωνιστές

Η «διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος» βρέθηκε στο επίκεντρο του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί συνομίλησαν αρχικά με τον Αμερικανό ομόλογό τους M. Πομπέο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, χαρακτήριζε κατόπιν τη «διατλαντική σχέση» «βασικό πυλώνα της Παγκόσμιας Τάξης» και σημείωνε πως «είναι σημαντικό να μείνουμε μαζί με τις ΗΠΑ για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Οπως είπε, οι υπουργοί εστίασαν στην Κίνα, με την ΕΕ να προτείνει να δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ μια διμερής «ομάδα διαλόγου» για τις «προκλήσεις» που θέτει απέναντί τους το Πεκίνο, στην υποτιθέμενη «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, όπως και στην «ανατολική γειτονία», με έμφαση στην Ουκρανία, αλλά και στο λεγόμενο ζήτημα της «παραπληροφόρησης» για την οποία ΗΠΑ και ΕΕ κατηγορούν Ρωσία και Κίνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ