ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα

Προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης 28 Ιούνη - 5 Ιούλη

Από τη διαμαρτυρία των αγροτών στη Λαμία
Από τη διαμαρτυρία των αγροτών στη Λαμία
Στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση.

Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας

Συμβολική κατάληψη στο κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία πραγματοποίησαν χτες οι βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης, με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Σε περισσότερους από 200 αγρότες της περιοχής δεν έχει καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, με την αιτιολογία ότι δεν εντοπίστηκε η καλλιέργειά τους από τον έλεγχο της τηλεπισκόπησης που διενεργείται από δορυφόρο. Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι μια ολόκληρη περιοχή με παθογόνα εδάφη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί από άλλη καλλιέργεια εκτός βαμβακιού και ρυζιού και αυτό είναι γνωστό τόσο στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από παλιότερα που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα.

Το γεγονός ότι η τηλεπισκόπηση δείχνει προβληματική ανάπτυξη του βαμβακιού στην περιοχή δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν συνέλεξαν βαμβάκι από συγκεκριμένες φυτείες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με έλεγχο μέσα από τα τιμολόγια πώλησης του βαμβακιού προς τα εκκοκκιστήρια.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για κοροϊδία από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το δικαίωμά τους να λάβουν την ενίσχυση πιστοποιείται από την παραγωγή που παραδίδουν και επισημαίνουν ότι στο πρόβλημα της τηλεπισκόπησης προστέθηκε το κριτήριο της αποτύπωσης της χλωροφύλλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθεί μέρος ή και όλη η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σημειώνουν επίσης ότι η μη καταβολή της θα είναι καταστροφή για δεκάδες μικρομεσαίους αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οπως καταγγέλλουν, ενώ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το μόνο που εισπράττουν είναι ανέξοδες υποσχέσεις. Ακόμα, επισημαίνουν πως σε επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες μέρες με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει κατεύθυνση να μειωθούν ή να κοπούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, μάλιστα, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι και με την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά τόσο από τη διοίκηση του τοπικού παραρτήματος όσο και από την κεντρική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων, Τάσος Χρονάς και Γιώργος Δελιχάς αντίστοιχα.

Σχετική Ερώτηση στη Βουλή έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, απαιτώντας να αποδοθούν άμεσα οι αδίκως παρακρατηθείσες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους.

Μηχανοκίνητη πορεία στη Ζαγορά

Επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων, διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, που διοργανώνει αύριο μηχανοκίνητη πορεία στις 8 π.μ. από τη θέση «Καράβωμα» Ζαγοράς.

Οι αγρότες μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Δραστική μείωση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Επαναφορά της αποζημίωσης στα 51 λεπτά ανά κιλό από 45, που φέτος μείωσε η κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες. Αμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΨΑΧΝΩΝ
Σε επικίνδυνη «στάθμη» οι ελλείψεις και η κυβερνητική κοροϊδία

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Στην ανάγκη να διατηρηθεί ψηλά ο πήχης των απαιτήσεων για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και να κλιμακωθεί ο αγώνας για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό στάθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαρίνος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε αρχικά το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και είχε συναντήσεις με τον διοικητή, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και με μέλη της διοίκησης της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.

Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από τις συναντήσεις ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας έγιναν ελάχιστα για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στον απαραίτητο εξοπλισμό.

Προέκυψε ξεκάθαρα ότι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας και προστασίας του λαού της περιοχής, τόσο απέναντι σε μια νέα έξαρση του κορονοϊού όσο και συνολικότερα στην αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, είναι ανεπαρκές, αναντίστοιχο των αναγκών που υπάρχουν και των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, και βασίζεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού έγινε με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι όποιες προσλήψεις αφορούσαν νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και αυτές με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Γιατροί και νοσηλευτές τόνισαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί και την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, έχουν φέρει το προσωπικό στα όριά του. Μάλιστα τα κενά των οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας προσδιορίζονται με το παλιό οργανόγραμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται απαραίτητες ειδικότητες, όπως του εντατικολόγου, ενώ σε βασικές ειδικότητες οι θέσεις που προβλέπονται είναι λιγότερες των αναγκών.

Νέο κτίριο χωρίς προσωπικό

Στο πλαίσιο των συναντήσεων έγιναν ιδιαίτερες αναφορές σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν να το λειτουργήσουν στα μέσα Ιούλη, χωρίς την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που απαιτείται, αντιμετωπίζοντας με επικοινωνιακούς όρους ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ουσιαστικά σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου μεταφέροντας απλώς το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ των οργανικών θέσεων που προβλέπονται για το παλιό νοσοκομείο, πόσο μάλλον για τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις της νέας δομής.

Γιατροί και νοσηλευτικές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα και οι κλινικές του νέου νοσοκομείου.

Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, συνολικά του λαού, πρέπει να παραμείνουν ψηλά και σε αντιστοιχία με τις σημερινές ανάγκες.

Σημείωσε επίσης με έμφαση ότι η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της στρατηγικής της ΕΕ να προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ακόμα και στον τομέα της Υγείας, την οποία αντιμετωπίζει στη λογική «κόστους - οφέλους».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση με την πανδημία στην περιοχή

Την ανάγκη διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, ως απάντηση στην κυβερνητική ανεπάρκεια για τη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή, αναδεικνύει μεταξύ άλλων η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως αντί για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά, εργασιακούς χώρους και στρατόπεδα, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση, «με τυμπανοκρουσίες αναγγέλθηκε το διήμερο των τεστ με προαιρετική προσέλευση» και προσθέτει: «Η οργάνωση της δειγματοληψίας της Παρασκευής ήταν τουλάχιστον πρόχειρη, μιας και ενώ είχε προγραμματιστεί για τις ώρες 9.00 - 14.00, από τις 12.00 είχαν τελειώσει τα υλικά».

Επίσης, αναφέρει πως εδώ και δυο μήνες, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης κατέθεσε το αίτημα για να προμηθευτεί το Νοσοκομείο Ξάνθης μηχάνημα PCR, για να μπορούν να γίνονται στην Ξάνθη οι μοριακοί έλεγχοι και να μην εξαρτώνται από άλλα νοσοκομεία, κάτι που καθιστά χρονοβόρα τη διαδικασία, αίτημα που ακόμα δεν έχει καλυφθεί. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί που δώσανε δείγματα, ενημερώθηκαν πως τα αποτελέσματα θα βγουν μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας.

Οπως υπογραμμίζει, ερωτήματα προκαλεί και η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζει να κερδοσκοπεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση των διαγνωστικών τεστ. Παράλληλα, τονίζει πως δεν λήφθηκε ιδιαίτερη πρόβλεψη για την προστασία της υγείας των μαθητών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών, καθώς έγιναν προληπτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που κλείσανε, αλλά όχι στους μαθητές.

Οσον αφορά τα κενά του οργανογράμματος του Νοσοκομείου Ξάνθης και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, η ΤΕ Ξάνθης τονίζει την ανάγκη κάλυψής τους με μόνιμο προσωπικό και επαρκούς στελέχωσης του ΕΟΔΥ, με μόνιμη παρουσία πολλών κλιμακίων στην Ξάνθη.

Τέλος, η ανακοίνωση τονίζει πως η ματαίωση των υπαίθριων αγορών όλο αυτό το διάστημα έχει οδηγήσει σε απόγνωση παραγωγούς, πωλητές αλλά και εργαζόμενους σε αυτές. «Η αποζημίωσή τους πρέπει να είναι άμεση και καθολική», αναφέρει και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, σε χωριά που μπαίνουν σε καραντίνα χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα στήριξης, άδειες ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους, αποζημίωση για ζημιές σε αυτοαπασχολούμενους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ