ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
Σελ. /40
Καταλύτης διεργασιών

Eurokinissi

Τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας όσο και η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε την Πέμπτη η ΝΔ, είναι ενδεικτικά για το πώς με επίκεντρο την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία, όσο και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - για λογαριασμό της αστικής τάξης - αναδεικνύεται στον καλύτερο «σημαιοφόρο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή κλέβοντας την μπουκιά απ' το στόμα των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ξεδιπλώνεται και ένας νέος γύρος διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ντύνοντας με τον μανδύα του κοσμοπολιτισμού τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, επιχειρεί με αφορμή και τη συμφωνία να ρίξει «γέφυρες» σε άλλα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και σε δυνάμεις της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» (γι' αυτό σε ομιλίες στελεχών του γίνονται αναφορές σε Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη). Ταυτόχρονα, με το φερετζέ της «προόδου» απέναντι στη «συντήρηση» και την «πατριδοκαπηλία», επί της ουσίας «καρφώνει» τη ΝΔ ότι με τη στάση της δεν υπηρετεί τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, όπως είναι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, γιατί είναι «όμηρος της ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό της».

Ακριβώς επειδή το κοινό έδαφος είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, η ΝΔ, όπως δείχνουν και η πρόταση δυσπιστίας και η επιχειρηματολογία που τη συνόδευσε, επιχειρεί διαφοροποίηση ψάχνοντας επιμέρους σημεία για να στοιχειοθετήσει την αντίθεσή της στη συμφωνία, σηκώνει την ονοματολογία με το βλέμμα στραμμένο και στις διεργασίες που γίνονται στον ακροδεξιό χώρο, αν και κατηγορεί με τη σειρά της την κυβέρνηση ότι εκείνη είναι που με τη συμφωνία δίνει τροφή στην ακροδεξιά. Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση της δε στηρίζει τους στόχους της αστικής τάξης, σε τοποθετήσεις της μιλάει για το ότι «είναι λίγα τα ανταλλάγματα» που δίνονται για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως και ότι δεν είναι «η κατάλληλη στιγμή».

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αντίφασης είναι και τα όσα συμβαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής, όπου από την πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να καταψηφιστεί η συμφωνία («Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», σημείωσε), έσπευσαν να διαφοροποιηθούν οι Στ. Θεοδωράκης (την χαρακτήρισε «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα»), Γ. Παπανδρέου, Γ. Καμίνης («η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή»), όπως και η ΔΗΜΑΡ, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση Λοβέρδου ότι «προσπαθούμε να μη διασπαστούμε».

Παράλληλα, με επίκεντρο τη συμφωνία οι διεργασίες «τρέχουν» και στην ακροδεξιά.

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, παρά την προειδοποίηση Καμμένου ότι θα διαγράψει όποιον στηρίξει τη συμφωνία, έντονη είναι η φημολογία ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές προτίθενται να την ψηφίσουν. Την ίδια ώρα, την Παρασκευή, ο Δ. Καμμένος ερωτώμενος σχετικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει την πρόταση μομφής λέγοντας: «Εχω αποφασίσει, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Θα δείτε στη Βουλή, αν θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης μομφής».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή, όπου για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια έρχονται οι έντονες διεργασίες για τη μετεξέλιξη και το ρόλο του ναζιστικού μορφώματος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος Μιχαλολιάκου για τη διαγραφή Μπαρμπαρούση: «Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει την δήλωση Μπαρμπαρούση, η οποία είναι εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα πολιτικό κίνημα και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης με την δήλωσή του αυτή έδωσε μια βαθιά επικοινωνιακή ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνεται ότι στο βίντεο - δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου έλειπαν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δεν φτάνει μόνο η καταδίκη της...

Σε νέες αθλιότητες προχώρησε την Παρασκευή η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, απευθύνοντας λίγο - πολύ προσκλητήριο στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσει σε πραξικόπημα. Το ...κάλεσμα έγινε από τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τις προκλητικές αναφορές της ΧΑ καταδίκασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε να μην επιτραπεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη, εκτός αν ανακαλέσει, ενώ θα γίνει και συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για τα περαιτέρω.

Περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό, ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία αναφέρει ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής ήταν «εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής», και ανακοίνωσε την απόφασή του να διαγράψει τον Κ. Μπαρμπαρούση από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά του φασιστοειδούς βουλευτή, ζητώντας να κινηθεί σε βάρος του η αυτόφωρη διαδικασία. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μετά τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου και Φ. Κουβέλη, στον εισαγγελέα Γ. Καλούδη, ο οποίος χειρίστηκε την έρευνα και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή. Αφού κινήθηκε η δίωξη σε βάρος του φασίστα βουλευτή, αυτός προσπάθησε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση δηλώνοντας ταυτόχρονα «προσήλωση στη συνταγματική νομιμότητα». Το βράδυ, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξε καταδίωξη αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Μπαρμπαρούσης, με κατεύθυνση προς το Αγρίνιο, για τη σύλληψή του.

Δ. Κουτσούμπας: Εγκληματίες ναζιστές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό δήλωσε: «Παρότι τοποθετηθήκαμε ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα που μόλις αναφέρατε και για το οποίο αποφάσισε η Βουλή, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Δεν φτάνει μόνο ή απλά να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία φασιστική προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω απ' αυτήν ή να παίρνουμε απλά τα μέτρα, με βάση τη διαδικασία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αποκλεισμού τους μια - δυο μέρες. Οταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα: Και για την ηγεσία της και για τους βουλευτές της και για τους εκάστοτε πληρωμένους μπράβους που χρησιμοποιεί ως μέλη της για να δολοφονούν αθώους συμπολίτες μας. Ο ελληνικός λαός γι' αυτό πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, το λαϊκό κίνημα το ίδιο να τους τσακίσει οριστικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως είναι αυτονόητη η καταδίκη, ενώ θύμισε τη λαϊκή παροιμία «από στόματος κοράκου κρα θα ακούσεις». «Η πολιτική τους προέλευση είναι γνωστή. Ποιοι μιλούν για πατρίδα, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι πρόγονοί τους; Τα τάγματα ασφαλείας; Το σύνθημα της Χρυσής Αυγής ήταν δόξα και τιμή στους χίτες και στους ταγματασφαλίτες. Από αυτούς προέρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής, που καθυστερεί σημαντικά, και της καταδίκης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου, επειδή τους αποκάλεσε ναζιστές. «Η καταδίκη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός τούς τσάκισε και θα τους ξαναστείλει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τη στάση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και τη διαγραφή βουλευτή της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η προσχηματική απόφαση του αρχηγού και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής να διαγράψουν τον βουλευτή τους Μπαρμπαρούση, αφού πρώτα τον χειροκροτούσαν εν χορώ - ένα ακόμη τυπικό δείγμα της θρασυδειλίας τους - δεν μπορεί να κρύψει ούτε τη συνολική ευθύνη και το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης ούτε τις πολιτικές ευθύνες όλων όσοι, με διάφορες αφορμές, όλα αυτά τα χρόνια τούς έχουν ανεχτεί. Πάνω απ' όλα δείχνει την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της σχετικής δίκης και πλήρους απομόνωσής τους από το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Ολιγομελείς συγκεντρώσεις ακροδεξιών

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» και το ανιστόρητο «Η Μακεδονία είναι ελληνική» αλλά και συνθήματα κατά των πολιτικών, ολιγομελείς ακροδεξιές ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη την Παρασκευή το πρωί. Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μετά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Βουλή, με τον Κ. Μπαρμπαρούση να καλεί σε πραξικόπημα, βγήκαν από το κτίριο και ενσωματώθηκαν στη συγκέντρωση.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επικράτησε μικροένταση, όταν μερίδα των συγκεντρωμένων επιχείρησε να μπει στο προαύλιο της Βουλής. Η ένταση κράτησε για λίγη ώρα, καθώς τους απέτρεψε η παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ