ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καθανασόπουλος, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια, σημείωσε όσον αφορά τη συζήτηση σε αυτήν, ότι η κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα γιατί είναι εύκολοι αντίπαλοι. «Η κριτική τους εστιάζεται στο να δοθούν όλο και μεγαλύτερα προνόμια, όλο και μεγαλύτερη ασυδοσία στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε.

Για το τάχα «διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο»

Τόνισε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» είναι ένα από τα εργαλεία του αστικού κράτους για την ικανοποίηση κάθε φορά των αναγκών του κεφαλαίου, ενώ εστίασε την κριτική του σε τρία βασικά ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση τα εμφανίζει ως στοιχεία που διαφοροποιούν τάχα το δικό της «αναπτυξιακό νόμο» από αυτούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.

-- «Το πρώτο είναι η εξωστρέφεια που λέει η κυβέρνηση». Με άλλα λόγια, τόνισε, «το ποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν και ποιοι όχι δεν τους καθορίζετε εσείς, ούτε οι λαϊκές ανάγκες, τους καθορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο διεθνής καπιταλιστικός ανταγωνισμός». Δεν είναι κάτι καινούργιο, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Η εξωστρέφεια έχει ως «αποτέλεσμα την καταστροφή μιας σειράς κλάδων»: Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμός, Δέρμα καταστράφηκαν την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, τόνισε, το «μοντέλο» της «εξωστρέφειας» «είναι ευάλωτο στον διεθνή ανταγωνισμό, γιατί σήμερα μπορεί ο συγκεκριμένος κλάδος, π.χ. Τουρισμός, να είναι ανταγωνιστικός, όμως οι συνθήκες αλλάζουν αύριο, μεθαύριο, άρα η όποια παραγωγική δραστηριότητα αναπτυχθεί, θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων».

-- «Δεύτερο, λέτε ότι θέλετε να επενδύσετε στην υψηλή προστιθέμενη αξία και στην καινοτομία». Και τόνισε: «Υποτάσσετε την έρευνα, την τεχνολογία και τα αποτελέσματά της στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Η έρευνα και η τεχνολογία αποτελεί παραγωγική δύναμη και δεν είναι δική σας ανακάλυψη». Η καινοτομία συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που «στον καπιταλισμό διασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί», ενώ τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τα εμπορεύματα, όπως δείχνει το παράδειγμα του Φάρμακου, όπου ο επιχειρηματίας αξιοποιεί την όποια πατέντα. Χώρια ότι η έρευνα θα αναπτυχθεί μόνο σε τομείς που αποδίδουν κέρδη προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η καινοτομία στον καπιταλισμό, σημείωσε, από τη στιγμή που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, σημαίνει ότι καθιστά όλο και λιγότερο το αναγκαίο εργατικό δυναμικό: «Αρα οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας. Πρόσφατα, μια μεγάλη πολυεθνική στην Κίνα, η οποία προχώρησε στον αυτοματισμό ενός τομέα της, απέλυσε 65 χιλιάδες εργαζόμενους». Στην Ελλάδα, συνέχισε, «είναι πολύ μικρό το κομμάτι της πρωτογενούς έρευνας και τεχνολογίας». Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν «είναι στην ουσία τα παραρτήματα, τα "φασονάδικα" των πολυεθνικών».

Οπως σημείωσε, αυτά τα δύο σημεία δεν είναι καινούργια. «Εξωστρέφεια, τεχνολογία και καινοτομία» έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο δεν το καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων (...) Αλλωστε, αυτοί κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας» και συνολικά η στρατηγική της ΕΕ.

-- «Το τρίτο στοιχείο είναι αυτό που λέτε "δίκαιη ανάπτυξη"» που «περισσότερο μοιάζει με ανέκδοτο». Πώς μπορεί, τόνισε, να γίνεται λόγος για «δίκαιη ανάπτυξη», όταν τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής «διαμορφώνουν ένα περιβάλλον βίαιης επίθεσης στην εργατική τάξη», «μηχανισμούς αναπαραγωγής πολύ φτηνής εργατικής δύναμης». Οταν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, εκτοπίζονται μαζικά αυτοαπασχολούμενοι, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, φτωχομεσαία αγροτιά.

Αλλωστε, επισήμανε, «το παράδειγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα "Ποσειδώνια" είναι αποκαλυπτικό». Εφερε ως παράδειγμα τη ναυτιλία, δηλαδή τα προνόμια και τη φοροασυλία των εφοπλιστών, την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, για να δείξει τι θεωρεί «δίκαιη ανάπτυξη», εξωστρεφή και καινοτόμα.

Δύο στρατηγικές συγκρούονται

«Δύο στρατηγικές συγκρούονται» κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Η μία, με τις όποιες παραλλαγές, είναι αυτή που έχει στο επίκεντρό της το καπιταλιστικό κέρδος (...) Η άλλη έχει στο επίκεντρό της τις ανθρώπινες ανάγκες. Ο κεντρικός σχεδιασμός γίνεται με επιστημονικά και όχι με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως στον καπιταλισμό. Αξιοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων. Τα επιστημονικοτεχνολογικά επιτεύγματα και η αύξηση της παραγωγικότητας πάνε προς όφελος των εργαζομένων, με μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των αποδοχών, αλλά και στα λαϊκά στρώματα, γιατί έχουν ποιοτικά και πιο φτηνά προϊόντα».

«Αυτό, όμως», υπογράμμισε, «προϋποθέτει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εργατικό έλεγχο και αποδέσμευση από την ΕΕ (...) Αυτή η στρατηγική υπερέχει. Σε αυτή εμείς λέμε ότι πρέπει ο λαός να στρατευτεί».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο «αναπτυξιακός νόμος» νομιμοποιεί, εδραιώνει και διαιωνίζει τα μνημόνια

Eurokinissi

«Νόμο που θα λειτουργήσει σαν ένας σύγχρονος βρικόλακας απέναντι στους εργατοϋπαλλήλους, τα μικρομάγαζα, τη φτωχή αγροτιά», χαρακτήρισε τον «αναπτυξιακό νόμο» η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πρώτον», σημείωσε, «ο αναπτυξιακός νόμος, όπως λέγεται, νομιμοποιεί, διαιωνίζει και εδραιώνει τα μνημόνια. Δεν έρχονται επενδυτές στην Ελλάδα με τον κίνδυνο να παρθούν πίσω κάποια μέτρα που πέρασαν τα μνημόνια. Ούτε λόγος να γίνεται για επιστροφή των απωλειών ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης. Δεύτερον, οι επενδυτές δεν θα έρθουν, αν δεν λειτουργούν οι άναρχες και κυριολεκτικά σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις κι αν δεν υπάρχει προοπτική να γίνουν ακόμα χειρότερες. Τρίτον, οι επενδυτές δεν θα έρθουν, αν δεν ξέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κρατική περιουσία για 30, 40 και 99 χρόνια. Δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον να κάνουν επενδύσεις, αν δεν έχουν μια πολύ φθηνή χειραγωγημένη εργατική δύναμη και αν δεν περιμένουν έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο που να παρεμποδίζει ακόμα πιο επίσημα και πιο ανοιχτά τις συνδικαλιστικές, τις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων».

Η όποια κριτική γίνεται στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ και τα άλλα κόμματα, σημείωσε, είναι γιατί δεν «προσκαλούνται» και άλλοι επενδυτές κ.λπ. και λόγω ενδοαστικών αντιθέσεων.

Οσον αφορά τα περί 15.000 θέσεων εργασίας που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει ο νόμος της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι πρόκειται περί απάτης. Θα είναι λίγες, σε συνθήκες «γαλέρας» και πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε ακόμα ότι με τον «αναπτυξιακό νόμο» αποκαλύπτεται «όχι ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, αλλά ότι υπάρχουν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία λίμναζαν όλα αυτά τα χρόνια» και «αυτή τη στιγμή θέλουν να τοποθετηθούν σε εκείνους τους τομείς που εξασφαλίζουν την ύψιστη κερδοφορία και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες». Οι όποιες επενδύσεις γίνουν, υπογράμμισε, «θα οξύνουν τη δυσαναλογία και την αναρχία στην Ελλάδα», ενώ «περιλαμβάνουν το σπέρμα του νέου κύκλου κρίσης».

Ξεκαθάρισε ότι η πραγματική αντίφαση «δεν βρίσκεται ανάμεσα στα μνημόνια και στην ανάπτυξη», όπως διακηρύττουν τα αστικά κόμματα, «αλλά ανάμεσα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στην ανάγκη και δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες».

Γι' αυτό ο λαός, όπως σημείωσε, πρέπει να αγωνιστεί «όχι για να παραιτηθεί η κυβέρνηση», αλλά για να καλυφθούν οι μέχρι τώρα απώλειες στους μισθούς και συντάξεις. Να οργανώσει την πάλη του για αλλαγές που θα φτάνουν έως το επίπεδο της εξουσίας. «Να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, όλα όσα μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος. Γιατί αυτός ο τόπος έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες όμως αυτήν τη στιγμή, δεν ανήκουν στο λαό. Ανήκουν σε αυτούς που εκμεταλλεύονται το λαό με τον πιο στυγνό τρόπο».

Κατέληξε λέγοντας στην κυβέρνηση: «Τα εύσημα που παίρνετε από τον κ. Σόιμπλε, όντως σας αξίζουν. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Εχετε κατακτήσει την τέχνη της αφαίμαξης, του αποπροσανατολισμού, της κοροϊδίας του λαού» και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο που ζηλεύει η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη περνάει μέσα από τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» έρχεται να προστεθεί στο συνολικό θεσμικό πλαίσιο που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό οι εκπρόσωποί τους έχουν δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση.

Δείχνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη περνάει μέσα από την παραπέρα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, ανέφερε το παράδειγμα των εργαζομένων στον Τουρισμό. Οπως σημείωσε, επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας και σύγχρονη δουλεία. «Οι τουρίστες έφτασαν τα 27 εκατομμύρια, πακτωλός χρημάτων» για τα μονοπώλια, ανέφερε, και όμως η απασχόληση είναι πολύ μικρότερη από προηγούμενα χρόνια και μικρότερο το εισόδημα των εργαζομένων.

«Σας δίνουν συγχαρητήρια οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων, έχετε απαραίτητα τη σύμφωνη γνώση τους, αν όχι την επιταγή, διότι αυτοί είναι η πραγματική εξουσία» τόνισε ο Χρ. Κατσώτης και υπογράμμισε πως είναι «δική τους ανάγκη οι χρηματοδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές», ενώ εξαιρούνται οι αγρότες και η ναυπηγοεπισκευή διότι υπάρχει η ΚΑΠ και οι επιλογές της ΕΕ για τα ναυπηγεία, με τις οποίες άλλωστε συμφωνεί και η εγχώρια αστική τάξη.

Σημείωσε, τέλος, ότι φιλολαϊκή διέξοδος θα προκύψει αν πάρει την υπόθεση στα χέρια της η εργατική τάξη, αν πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας οι εργαζόμενοι με τους συμμάχους τους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ