ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προβάλλουν και υποβάλλουν στο λαό τη λογική του «μικρότερου κακού»

Eurokinissi

Με το αφήγημα της ανυποχώρητης απ' τις «κόκκινες γραμμές» κυβέρνησης, στελέχη της και του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν νερό στο «μύλο» του λαϊκού αποπροσανατολισμού και «ξορκίζουν» προπαγανδιστικά τις προτάσεις των δανειστών, παρουσιάζοντας μια συμφωνία με «σοβαρές παραχωρήσεις», δηλαδή σοβαρά αντιλαϊκά μέτρα, σαν το ...«μη χείρον βέλτιστον». Την ίδια ώρα, προτρέπουν το λαό να εκφράσει τη στήριξή του ακόμα και με διαδηλώσεις στην κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται τους όρους σφαγής των δικαιωμάτων που του απέμειναν. Ολως ...τυχαίως, την ίδια ώρα, διακινείται μέσω Facebook κάλεσμα σε συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τις επόμενες μέρες, στο κέντρο της Αθήνας.

Στο όνομα του λαού, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο, φέρεται να αποκήρυξε τις εκλογές, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε, για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείρισή τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, μια συμφωνία με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω σ' αυτά που ήδη υπάρχουν, λέγοντας ότι «αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός, θα σηκώσουμε το βάρος... Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο "όχι" και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία»!

Εκλαϊκεύοντας τη γραμμή αυτή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, υποστήριξε («Στο Κόκκινο», «Ημερησία»): «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη σκληρότητα των δανειστών» (...) «από τη δική μας πλευρά έχουν κατατεθεί όλες οι δυνατές προτάσεις. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε μια εμμονή πάνω σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία, η οποία θα αναπαράγει ό,τι συνέβαινε μέχρι χτες, με σκληρά μέτρα λιτότητας που βυθίζουν περισσότερο στην ύφεση».

Ο ίδιος προσδιόρισε οτι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία «οικονομικά βιώσιμη, θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα διευθετεί το ζήτημα του χρέους και θα δίνει ένα επενδυτικό σχέδιο».

«Η συμφωνία θα πρέπει να βγάζει τη χώρα από την ύφεση και να τη βάζει στο δρόμο της ανάπτυξης (...) Το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η ελάφρυνση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να στρέψει πόρους σε επενδύσεις, στοχεύοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση», ανέφερε πιο συγκεκριμένα.

Μια τέτοια συμφωνία ζήτησε ο Τ. Κορωνάκης απ' το λαό να στηρίξει, «βγαίνοντας μπροστά».

Ζητούν από το λαό στήριξη στη συμφωνία υπέρ του κεφαλαίου

Απ' την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν αποχωρεί και δεν υποχωρεί», υπέδειξε κι αυτός τους μισθούς και τις συντάξεις σαν τα σημεία που σηματοδοτούν την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις άλλες «πόρτες», μέσω των οποίων μπορεί να λεηλατηθεί το ισχνό λαϊκό εισόδημα. Εστίασε, με τη σειρά του, στα χαμηλά πλεονάσματα, στο χρέος και στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πορείας, μέτρα που απαντάνε στην ανάγκη του κεφαλαίου να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του.

Γύρω απ' αυτά αξίωσε κι αυτός «να εκφραστεί ένα ισχυρό κοινωνικό και εθνικό μέτωπο στην Ελλάδα». Ενα μέτωπο, δηλαδή, που θα υψώσει τη σημαία του κεφαλαίου και των αξιώσεών του, στο οποίο καλούν το λαό να πάρει θέση, όταν ομολογούν ότι διαπραγματεύονται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άρθρο του Μ. Γλέζου, το οποίο αναπαράγει στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γ. Μηλιός, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό του, όπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά απ' τον Αλ. Τσίπρα να «σταματήσει τον ατέρμονα διάλογο» και «να συναντήσει το λαό στις πλατείες»! Ζητώντας δηλαδή για αλλη μια φορά απο το λαό να γίνει ντεκόρ μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης.

  • Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Στ. Θεοδωράκη, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Το μεσημέρι, εξάλλου, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Μόνο μας πλάνο η συμφωνία με τους δανειστές»

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη

Την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, το μόνο πλάνο της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους δανειστές», δήλωσε, ενώ μιλώντας για τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να υπάρξει η συμφωνία, επανέλαβε πως το μοναδικό πραγματικό χρονικό όριο είναι «η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει προτείνει η συγκυβέρνηση, εκτός από όσα περιλαμβάνονται στις 47 σελίδες, ο Γ. Σακελλαρίδης δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση παρά μόνο γενικόλογες αναφορές ότι όποια κι αν είναι τα μέτρα «είναι μέτρα που αποσκοπούν στην αναδιανομή του εισοδήματος, δεν θα πλήττουν τον κόσμο»! Και επανέλαβε ότι γίνονται κάποιες αναπροσαρμογές σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ. Κι αυτά ενώ την ίδια στιγμή έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με τις αντιπροτάσεις της συγκυβέρνησης που συμπεριλαμβάνουν: Αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης (σ.σ. από το 11% στο 13%), φορολογία πάνω στο εισόδημα των εργαζομένων με τη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016 κ.λπ.

Σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε για το 2015 και το 2016 κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Προτείναμε για το 2016 μέτρα 1,9% επί του ΑΕΠ ακόμη και με διοικητικά ισοδύναμα μέτρα. Προτείναμε μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις διαφορετικές θέσεις των δανειστών, σημείωσε ότι «το ΔΝΤ συζητά τη διευθέτηση του χρέους και ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι «αποκλείουν τη συζήτηση για το χρέος και μιλάνε για όχι τόσο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο συγκερασμός αυτών, ο κοινός τόπος είναι: Δεν συζητάμε για το χρέος και θέλουμε σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σε ερώτηση τι θα γίνει με την πληρωμή της συνολικής δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιούνη, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία, απάντησε πως εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί θα έχει κλείσει η συμφωνία». Ενώ για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα λάβει κάποια αρνητική απόφαση για την Ελλάδα την ώρα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, ήταν αρνητικός λέγοντας ότι ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Για το εάν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε πως το Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά και πως όποιος αρχηγός θελήσει ενημέρωση, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Με τα προτάγματα του κεφαλαίου

Διαβεβαιώσεις στη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και στον πρόεδρό της, Κ. Μίχαλο, για στήριξη, όπως κι αν αυτή μεταφράζεται, κλίμα σταθερότητας για τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας της χώρας στην ΕΕ, παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Αφού εγκωμίασε το ρόλο των επιχειρηματιών ανέφερε: «Βεβαίως, χρειάζεσθε τη συμπαράσταση της πολιτείας και χρειάζεσθε ένα κλίμα που θα σας επιτρέψει να δείξετε τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε και ποιες είναι οι δυνατότητές σας. Στο πλαίσιο του ρόλου μου είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη θα διασφαλισθεί. Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης και στην προοπτική της Ελλάδας».

Ο Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι πέρα κι έξω από διαφορές, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θα συμπέσουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. «Ανεξάρτητα δε από τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στις πολιτικές δυνάμεις, είμαι πεπεισμένος ότι τούτη την ώρα όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, για να πετύχουμε τον κοινό σκοπό», υποστήριξε, ανάγοντάς τον περίπου σε καθήκον του λαού, όταν ισχυρίστηκε ότι «αφού εμείς, οι Ελληνες, γνωρίζουμε καλά ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτυγχάνουμε όλοι μαζί».

«Αυτόν τον ρόλο θα τον διαδραματίσω στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και, όπως έχω πει, αγγίζοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μου», κατέληξε.

Απ' την πλευρά του ο Κ. Μίχαλος τάχτηκε κατά της «καταστροφικής ρήξης» και χαρακτήρισε «μονόδρομο» «μια επώδυνη συμφωνία», προσθέτοντας με απαράμιλλο κυνισμό ότι «αρκεί όμως τα επώδυνα να έρθουν από την πλευρά των δαπανών και όχι των εσόδων», δηλαδή με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι συντάξεις κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ