ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
1976: Η εξέγερση κατά του απαρτχάιντ στο Σοβέτο

Χαρακτηριστική εικόνα της βαναυσότητας των αστυνομικών κατά των μικρών μαθητών του Σοβέτο
Χαρακτηριστική εικόνα της βαναυσότητας των αστυνομικών κατά των μικρών μαθητών του Σοβέτο
Τον Ιούνη του 1976 η κυβέρνηση του απαρτχάιντ, του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, εκδίδει διαταγή, με την οποία στα γυμνάσια των μαύρων θα διδάσκεται υποχρεωτικά η γλώσσα των αφρικάνερς (των αποίκων από την Ολλανδία). Η διαταγή προκαλεί την αντίδραση των μαύρων μαθητών, που ζητούν να διδάσκονται μόνο στα αγγλικά, καθώς πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Με αίτημα την ανάκληση της κυβερνητικής διαταγής, οι μαθητές του Σοβέτο -ένα τεράστιο γκέτο με ένα εκατομμύριο μαύρο πληθυσμό κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ- πραγματοποιούν στις 16 Ιουνίου διαδήλωση. Η λευκή Αστυνομία σπεύδει στο χώρο της διαδήλωσης και ανοίγει πυρ κατά των άοπλων μαθητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 13χρονος μαθητής. Οι διαδηλωτές πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών και αυτοί απαντούν, πυροβολώντας στον ψαχνό και τραυματίζοντας άλλους εφτά μαύρους εφήβους. Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Οι νεαροί μαύροι αναποδογυρίζουν και πυρπολούν αυτοκίνητα, στήνουν οδοφράγματα και επιτίθενται στους αστυνομικούς με κλαδιά δέντρων και καδρόνια. Οι ταραχές επεκτείνονται σε όλο το Σοβέτο. Στρατιωτικά ελικόπτερα ρίχνουν δακρυγόνα, για να διαλύσουν τα πλήθη, ενώ είκοσι τουλάχιστον κτίρια πυρπολούνται. Μέχρι το βράδυ, το Σοβέτο, «σφραγίζεται» από πάνοπλους αστυνομικούς.

Την επόμενη μέρα, οι διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται στο Σοβέτο, αλλά και σε άλλες πόλεις. Ολες οι διαδηλώσεις πνίγονται από την Αστυνομία στο αίμα. Οι ταραχές συνεχίστηκαν μέχρι τις 20 του Ιούνη. Η «τάξη» που επιβλήθηκε από το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι πλασματική και προσωρινή.

Ο μαύρος πληθυσμός θρηνεί 174 νεκρούς, κυρίως παιδιά, έφηβους και νέους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200 και οι συλληφθέντες τους 1.300.

Η εξέγερση του Σοβέτο συγκλόνισε όλη τη δημοκρατική ανθρωπότητα, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων, αλλά και γιατί αποκαλύπτει το αποτρόπαιο πρόσωπο του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων. Η εξέγερση, επίσης, σηματοδότησε μια νέα εποχή αφύπνισης της πολιτικής συνείδησης της μαύρης πλειοψηφίας. Μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο μετά το Σοβέτο ξεσπούν σοβαρές ταραχές σε 70 συνοικισμούς μαύρων.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1313 Γεννιέται ο Ιωάννης Βοκκάκιος. Ιταλός συγγραφέας, από τους πρώτους ουμανιστές συγγραφείς της Αναγέννησης, διάδοχος του Δάντη και του Πετράρχη. Με τη νουβέλα του «Φιαμέτα» ο Βοκκάκιος γίνεται πρόδρομος του ευρωπαϊκού ψυχολογικού μυθιστορήματος. Το σπουδαιότερο έργο του είναι το «Δεκαήμερο», μια συλλογή με ρεαλιστικά διηγήματα που υμνούν τον έρωτα και τη χαρά της ζωής, ενώ ένα από τα κεντρικά του θέματα είναι η κριτική της Καθολικής Εκκλησίας και της υποκρισίας του μεσαιωνικού ασκητισμού. Ο Βοκκάκιος έπαιρνε θέση κατά της φεουδαρχίας και της ταξικής ανισότητας και υποστήριζε ότι η ευγένεια του ανθρώπου πρέπει να αποδεικνύεται από τις πράξεις του και όχι από την καταγωγή του.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται σε Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία.

1942 Υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ οι εργαζόμενοι της Αθήνας, ο λαός της πρωτεύουσας, δίνουν τη μάχη για την επιβίωση κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της κατοχής. Σαν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας οργανώνουν κινητοποιήσεις για τη λειτουργία λαϊκών εστιών. Τα θύματα της πείνας σε Αθήνα - Πειραιά το φοβερό χειμώνα 1941-1942 έφτασαν τις 260.000 νεκρούς.

1951 Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη των 16 ηρωικών ΕΠΟΝιτών που ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

1963 Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο διάστημα. Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, η εικοσιεξάχρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί περιστροφές γύρω απ' τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ανατίθεται στον Παναγιώτη Πιπινέλη ο σχηματισμός εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Καραμανλής αφήνει την ΕΡΕ στην τριανδρία Π. Κανελλόπουλο, Π. Παπαληγούρα και Κ. Ροδόπουλο και ο ίδιος αναχωρεί για τη Γενεύη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές.

1977 Το Ανώτατο Σοβιέτ εκλέγει Πρόεδρο τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στη θέση του Νικολάι Ποτγκόρνι.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ, θέση ισοδύναμη με την προεδρία του κράτους.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-28, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17-32, στο Αιγαίο από 20-27 και στη Θεσσαλονίκη από 18-28 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ θα προτείνουν να κριθούν οι αποφάσεις, με τις οποίες σφραγίστηκαν 47 ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εισηγητές στο Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου την προσεχή Τρίτη (σελίδα 7)

ΑΚΟΜΑ μία απόδειξη για το πώς η εργοδοσία εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, εφαρμόζοντας πλήρως τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί, αυτή τη φορά στην επιχείρηση ετοίμου ενδύματος MAS FASHION στη Δράμα (σελίδα 12)

ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ και τη μετατροπή του σε μονάδα βραχείας, στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΙΚΑ στη χθεσινή συνεδρίασή του (σελίδα 14)

ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ «σοφή» ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» θυμίζει η διαφημιστική καμπάνια τραπεζών που προπαγανδίζουν τη μείωση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, αλλά μόνο για τον πρώτο χρόνο (σελίδα 18)

«ΔΥΟ σε ένα»... για καλύτερα αποτελέσματα... Εκεί παραπέμπει η απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για διεξαγωγή των δύο εξεταστικών (Ιούνη και Σεπτέμβρη) στην περίοδο από 1η του Σεπτέμβρη έως 15 του Οκτώβρη (σελίδα 19)

ΜΠΟΡΕΙ η Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος να έχει περάσει, αλλά η σελίδα της Οικολογίας ασχολείται σήμερα με αυτή και, ιδιαίτερα, με τη σχετική κυβερνητική πολιτική, μια και την περασμένη βδομάδα η πληθώρα ύλης δεν επέτρεψε τη δημοσίευσή της (σελίδα 23)

ΜΙΑ διαδρομή δύο χιλιομέτρων, που θα αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου προσφέροντας στους επισκέπτες μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μνημείων, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο σημερινό, άναρχο τρόπο επίσκεψης, ενέκρινε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (σελίδα 25)

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ήταν η πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας των ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που συμμετέχει στο Β΄ όμιλο, επικράτησε της Γερμανίας με 7-4 και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στην οκτάδα της διοργάνωσης (σελίδα 31)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ