ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ολα για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στα τουριστικά μονοπώλια και τους ομίλους για την «ασφάλεια» των κερδών τους περιείχε το κάλεσμα του πρωθυπουργού από τη Σαντορίνη, το περασμένο Σάββατο, όσο και χτες από την Αρχαία Αγορά που επισκέφτηκε μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, ενόψει της χτεσινής πρώτης μέρας «ανοίγματος» του Τουρισμού.

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, όσο και από τις συναντήσεις που είχε με φορείς στο νησί και τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο του νησιού, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ξανά πως «πρώτο μέλημα» της κυβέρνησης είναι τάχα η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, την ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο», προκειμένου, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, οι τουριστικοί όμιλοι να διεκδικήσουν «ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα».

Δείχνοντας ότι η διαχείριση, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως και σήμερα, έγινε και γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημείωσε πως «αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτή την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», βάζοντας ως στόχο «ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού».

Στις διαβεβαιώσεις του φυσικά δεν βρήκαν χώρο οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία που καλούνται να ζήσουν με 9 ευρώ τη μέρα και απολύσεις, ανεργία και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την κυβέρνηση να δίνει και επιπλέον «όπλα» στην εργοδοσία, όπως με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με την αναστολή συμβάσεων, την καταστρατήγηση ακόμα και όσων προβλέπονται στη ΣΣΕ του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικών.

Την ίδια ώρα, μόνο ως «κακό αστείο» ακούγονται για τους νησιώτες και τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας για την τάχα «θωράκιση» του συστήματος Υγείας συνολικά στα νησιά, όσο και στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «στολίδι», αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες, ατέλειες και ελλείψεις. Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2016 ως «αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα εναρμονισμένη στους κανόνες της αγοράς», με άλλα λόγια ως ιδιωτική επιχείρηση, ενώ πέραν όλων των υπολοίπων οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό παραμένουν μεγάλες, με ολόκληρα τμήματα να μη λειτουργούν και να μην αρκούν να καλύψουν ούτε σε «φυσιολογικές» περιόδους τις ανάγκες του λαού του νησιού και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας να παρουσιαστεί η χώρα ως «θωρακισμένη» υγειονομικά για την προσέλκυση τουριστών, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή χτες και το λεγόμενο «Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα» που παρουσίασε την Παρασκευή, και το οποίο όχι μόνο δεν καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αλλά ενισχύει την εγκληματική λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.

Αλλωστε, από χτες, μαζί με την επαναλειτουργία των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, πάρκων αναψυχής, λουτρών, ιαματικών πηγών, γυμναστηρίων και μουσείων, από τη «μέση» έφυγαν και μια σειρά από στοιχειώδη προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια, στα λιμάνια κ.ο.κ., που άρχισαν πλέον (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να δέχονται επιβάτες από το εξωτερικό, όπως η μέθοδος της θερμομέτρησης, τα οποία αντικαταστάθηκαν από «δειγματοληπτικούς ελέγχους».

Αγωνιστική «υποδοχή» επεφύλαξαν σωματεία και φορείς

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πανό και συνθήματα απέναντι από το νοσοκομείο απάντησαν οι εργαζόμενοι του νησιού της Σαντορίνης στην κυβερνητική φιέστα και την επίσκεψη του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, με κεντρικό σύνθημα «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός» και βασικό αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και με τα δικά τους συνθήματα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο διαδήλωσαν μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και αυτοαπασχολούμενοι του νησιού που βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα και απαιτούν να παγώσουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τέλος, συμμετείχαν υγειονομικοί, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, απαιτώντας να δοθούν λεφτά για την Υγεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνάντηση φορέων και σωματείων του νησιού με τον πρωθυπουργό στο Ιδρυμα Νομικού στα Φηρά, η πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Β. Μαργιόλη έθεσε στον πρωθυπουργό τα αιτήματα και την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, να τα βγάλουν πέρα με ψίχουλα. Συγκεκριμένα, τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

-- Η ανάγκη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι για τα εποχικά ξενοδοχεία, με τους όρους που προβλέπει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-- Παράταση και αύξηση στα 600 ευρώ του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση, καθώς και επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε πριν το Γενάρη του 2020 ή δεν είχαν επιδοτηθεί καθόλου. Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μετά τη θερινή περίοδο, άσχετα από το πόσο και πότε εργάστηκαν.

-- Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων και για το 2021.

-- Ιδιαίτερα για τη Σαντορίνη, με χιλιάδες εργαζόμενους, με μεγάλο ποσοστό απ' αυτούς να είναι μετανάστες και με ένταση της εκμετάλλευσης (απλήρωτη εργασία, 12ωρα και 14ωρα χωρίς ρεπό κ.λπ.), η άμεση ανάγκη για την επαναλειτουργία επαρκώς στελεχωμένου Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας (το οποίο λειτουργούσε και πρόσφερε πολλά, αλλά έκλεισε πριν 4-5 χρόνια), αλλά και Γραφείου Αλλοδαπών.

Το απόγευμα του Σαββάτου το Συνδικάτο κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το «Santo» με αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες του νησιού και με την ΕΛΜΕ Θήρας, με συνθήματα όπως «Τέρμα στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», στηρίζοντας στην πράξη τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για αναστολή πληρωμών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ και θέτοντας επιπλέον αιτήματα, όπως αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προοδευτική αύξηση φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, επίδομα ανεργίας σε μικροεπιχειρηματίες που δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» με πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και διαλυμένες εργασιακές σχέσεις

Σε σχόλιό του για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας και τα μέτρα της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πολιτική "ανοίξαμε και σας περιμένουμε", που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω στα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόνο και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των ομίλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό καταδικάζονται στην εξαθλίωση των 400 - 500 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία, ενώ χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι μένουν "στον αέρα", χωρίς εισόδημα!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λεγόμενης "εξωστρέφειας" που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, επενδύοντας στη μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού και υπονομεύοντας ταυτόχρονα υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των επενδυτών και τα κέρδη του κεφαλαίου».

Ασφάλεια για ξενοδόχους, επιχειρηματικούς ομίλους, ανασφάλεια για εργαζόμενους, νησιώτες, μικροεπιχειρηματίες

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι μόνοι που μπορούν να νιώθουν ασφαλείς από το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Τουρισμό είναι οι μεγάλοι ξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και τα μεγάλα πρακτορεία. Αντίθετα, οι κάτοικοι των νησιών, οι εργαζόμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες στον Τουρισμό νιώθουν ήδη ανασφάλεια, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης και οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, μαζί με το τσάκισμα των εισοδημάτων τους, φέρνουν και την υπονόμευση της δημόσιας υγείας.

Για τη σημερινή κατάσταση φέρουν ευθύνη διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Αφού έχτισαν την ελληνική οικονομία στα πήλινα πόδια του "τουριστικού θαύματος", τώρα καλούν ξανά τα μόνιμα υποζύγια να βάλουν πλάτη. Μόνο που ο λαός έχει πληρώσει ήδη πολλά. Να μην πληρώσει ξανά!».

Μέτρα για τους εργοδότες, απληρωσιά για τους εργαζόμενους

Σχολιάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για τους εποχικούς εργαζόμενους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τονίζει ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει πράξη τις απαιτήσεις των εργοδοτών του κλάδου. Τους δίνει «τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται», να χρησιμοποιούν «εργαλεία» όπως η εκ περιτροπής εργασία και η αναστολή συμβάσεων, «με όποιον τρόπο θέλουν, ακόμα και σε συνδυασμό», να μπορούν ανενόχλητοι «να απολύουν μετά την εφαρμογή όλων αυτών», «να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για την εκ περιτροπής εργασία», ενώ ετοιμάζονται να «τρέξουν» προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης.

Σημειώνει ιδιαίτερα ότι χωρίς κανένα εισόδημα έχουν αφεθεί οι εργαζόμενοι που δεν επιδοτήθηκαν από το ταμείο ανεργίας το 2019, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος των χιλιάδων ελαστικά απασχολούμενων (εξτρά, ορισμένου χρόνου κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου, που βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αναστολή των συμβάσεών τους, μέχρι χτες δεν είχαν λάβει το επίδομα «ειδικού σκοπού» για το Μάη! Δεν έχουν πάρει δηλαδή ούτε ευρώ εδώ και δύο μήνες...

Στο έδαφος αυτό, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

  • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Πάρνηθας, σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. (Νίκης 5-7). Την κινητοποίηση των εργαζομένων στηρίζει το κλαδικό Συνδικάτο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ