ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ 2-3
Αφρικανική μαγεία

Ακόμα και ...μάγια να έκαναν οι Νιγηριανοί δε θα μπορούσαν να φανταστούν ένα τόσο ιδανικό ξεκίνημα στο φετινό Μουντιάλ. Τα παιδιά του Μιλουντίνοβιτς, καταπλήσσοντας τους πάντες, επικράτησαν της Ισπανίας με 3 - 2 και έδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πραγματοποιήσουν μια αξιόλογη πορεία, ανάλογη με αυτήν του 1994 στις ΗΠΑ.

Αν και βρέθηκαν να χάνουν δυο φορές με 1 - 0 και 2 - 1, εντούτοις δεν το έβαλαν κάτω και φέρνοντας τα πάνω - κάτω πήραν την πολύτιμη νίκη που τους ανοίγει το δρόμο για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στην αντίπερα όχθη, οι Ισπανοί τα έχουν με την ατυχία τους, αφού βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα ο τερματοφύλακας Θουμπιθαρέτα και έτσι τώρα θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρότερα, προκειμένου να μην βρεθούν νωρίς νωρίς εκτός νυμφώνος...

Μπαίνοντας δυναμικά στο παιχνίδι, οι "ταυρομάχοι" προηγήθηκαν στο 20, χάρη σε εύστοχο χτύπημα φάουλ του Ιέρο. Η αντίδραση των Νιγηριανών ήρθε άμεσα, αφού στο 24 ο Αντεπόγιου ισοφάρισε. Οι Ισπανοί ξαναπήραν το κεφάλι στο σκορ στο 47 με τον Ραούλ, αλλά στο 73 ένα τραγικό λάθος του Θουμπιθαρέτα έδωσε το δικαίωμα στους Νιγηριανούς να ισοφαρίσουν. Στο 79 ο Ολισέ με ένα σουτ κεραυνό έγραψε το 3 - 2 για τη χώρα της Αφρικής, στέλνοντας τους αετούς της Νιγηρίας στον έβδομο ουρανό.

Την κίτρινη κάρτα του Αμερικανού Μπάχαρμαστ αντίκρισαν οι Ναδάλ, Αμόρ, Κάμπο και Ουκεκούκου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ (46 Αμόρ), Αλκόρτα, Σέρζι, Κάμπο, Ναδάλ (78 Σελάδες), Ιέρο, Λουίς Ενρίκε, Ραούλ, Αλφόνσο (56Ετσεβερία), Κίκο.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ρουφάι, Οπακούκου (70 Γιεκινί), Γουέστ, Οκεκούκου, Μπαμπαγιάρο, Ικμπέμπα (83Μπαμπαγκίντα), Ολίσε, Λαβάλ (90 Οκπάρα), Οκότσα, Αντεπόγιου, Φίνιντι.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΑΠΩΝΙΑ 1-0
Γλίτωσε το χαρακίρι...

Στο ...τσακ γλίτωσε το χαρακίρι η Αργεντινή. Το άγχος κορυφωνόταν για το φαβορί απέναντι στους μαχητικότατους Ιάπωνες, αφού, όχι μόνο γκολ δεν έβαζε, αλλά κινδύνευε να το δεχτεί. Ομως, ένα λεπτό πριν το ρολόι δείξει το μισάωρο του πρώτου ημιχρόνου ...εμφανίστηκε ο "Μπάτι γκολ". Από μια καραμπόλα, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Μπατιστούτα που με υποδειγματικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό, όπως αποδείχτηκε, 1 - 0.

Πρεσαρισμένοι, οι "γκαούτσος" δεν μπορούσαν να αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Ειδικά έξω από την περιοχή έδειχναν ...παιδική συμπεριφορά. Οπως παραδέχτηκε ο Πασαρέλα, "μπορούσαμε να τελειώσουμε καλύτερα κάποιες φάσεις. Οι παίχτες μου πολλές φορές στη διάρκεια του αγώνα, ειδικά στην επανάληψη, φέρθηκαν επιπόλαια".

Από την πλευρά τους, οι Ιάπωνες, με συνεχές πρέσινγκ, δύναμη και ταχύτητα, έδωσαν καλά δείγματα γραφής. Αν πίστευαν περισσότερο στις δυνατότητές τους, ίσως τα κατάφερναν καλύτερα, αφού είχαν τις ευκαιρίες. "Παίξαμε επιθετικά, ήμασταν θετικοί, αλλά δε σκοράραμε. Δεν πειράζει. Ξέραμε πως η Αργεντινή είναι πιο δυνατή", δήλωσε ο προπονητής Τακέσι Οκάντα. "Κρίμα. Ελπίζαμε να κερδίσουμε", είπε ο επιθετικός Νακαγιάμα, για να συμπληρώσει αισιόδοξα ο Σόμα (αμυντικός): "Μένουν δύο παιχνίδια για να νικήσουμε".

Ο Φαν ντερ Εντε "κιτρίνισε" τους Ιχάρα, Νανακίσι, Χιράνο.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρόα, Αγιάλα, Σενσίνι (72 Σαμότ), Ζανέτι, Βίβας, Αλμέιδα, Σιμεόνε, Βερόν, Ορτέγκα, Λόπεζ (61 Μπάλμπο), Μπατιστούτα.

ΙΑΠΩΝΙΑ:Καβαγκούτσι, Ναραχάσι, Ιχάρα, Ναγκανίσι, Ακίτα, Σόμα (85 Ιράνο), Νανάμι, Νακάτα, Γιαμαγκούτσι, Γιο, Νακαγιάμα (67 Βάγκνερ).

Ν. ΚΟΡΕΑ - ΜΕΞΙΚΟ 1-3
Πρόσφεραν θέαμα

Στον αγώνα Ν. Κορέας - Μεξικού, αν και ελάχιστοι το περίμεναν, τα είδαμε σχεδόν όλα και ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις ως τώρα. Γκολ (1 - 3), θέαμα, ανατροπή του σκορ, εφαρμογή του νέου κανονισμού για αποβολή σε μαρκάρισμα από πίσω. Οι "γηπεδούχοι" παρουσιάστηκαν αρκετά δυνατοί και αν ο Χα δύο λεπτά απ' τη στιγμή που έκανε με χτύπημα φάουλ το 1 - 0 (27) δεν αντίκριζε την κόκκινη για "ανόητο" φάουλ στο πλάγιο δύσκολα οι "κόκκινοι διάβολοι" θα έχαναν.

Από το 29 όμως και μετά, μαζί με τους αριθμητικούς συσχετισμούς άλλαξε και η ψυχολογία υπέρ των Μεξικανών. Βγήκαν μπροστά και αφού κάνα δύο φορές γλίτωσαν παρά τρίχα το διπλασιασμό του σε βάρος τους σκορ, πήραν τους τρεις βαθμούς με ισάριθμες επιτυχίες. Πελάες (51) και Ερνάντο (76, 84) διαμόρφωσαν το τελικό 1 - 3. Πάντως, την παράσταση έκλεψε ο Μπλάνκο, που δύο φορές ξεμαρκαρίστηκε από ισάριθμους αντιπάλους με θαυμαστό τρόπο. Με τα πόδια δίκην ...δαγκάνας μάγκωσε την μπάλα. Σηκώνοντας τη μαζί με τα πόδια, σαν να πηδούσε εμπόδιο, πέρασε ανάμεσα από τους εμβρόντητους Νοτιοκορεάτες. Την κίτρινη του διαιτητή είδαν οι Σουνγκ, Ορδιάλες, Γκαρσία Ασπε.

Ν. ΚΟΡΕΑ:Κιμ Μπιουνγκ, Κιμ Τάε, Χονγκ, Λι Μιν, Κο (71 Σέο), Λι Σανγκ, Χα, Γιου, Κιμ Ντο (61 Τσόι), Νο (56 Γιανγκ), Κι Ντο Χουν.

ΜΕΞΙΚΟ:Κάμπος, Σουάρες, Νταβίνο, Πάρδο, Ραμίρεζ, Γκαρσία Ασπε (72 Μπερνάλ), Ορδιάλες (45Πελάες), Λάρα, Λούνα (46 Αρελάνο), Ερνάντες, Μπλάνκο.

ΓΑΛΛΙΑ - Ν. ΑΦΡΙΚΗ 3-0
Κακοί οικοδεσπότες...

Μπορεί οι Γάλλοι να μη φάνηκαν... καλοί οικοδεσπότες και να φιλοδώρησαν με 3 γκολ τους Νοτιοαφρικανούς στην πρώτη τους εμφάνιση σε Μουντιάλ, αλλά όμως οι "Τρικολόρ" δεν έδειξαν να πείθουν τους οπαδούς τους ότι μπορεί αυτή η ομάδα να σηκώσει το τρόπαιο.

Οι "Πετεινοί" με φανερό το άγχος της πρεμιέρας χρειάστηκαν να περάσουν 30 προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των αξιόμαχων "Μπαφάνα - Μπαφάνα", αφού μετά από καταπληκτική πάσα του Ζιντάν ο Ντουγκαρί με κεφαλιά έγραψε το 1 - 0.

Από κείνο το σημείο οι Γάλλοι άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, χωρίς όμως να δημιουργήσουν κάποια κλασική ευκαιρία και έχοντας απλά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 77 ο ξεχασμένος μέχρι εκείνη τη στιγμή Ντζοργκαέφ σε σουτ που επιχείρησε, η μπάλα βρήκε και το πόδι του αμυντικού των Νοτιοαφρικανών Ισά και κατέληξε στα δίχτυα για δεύτερη φορά. Το σκορ έκλεισε στο 90 ο Ανρί με άψογο πλασέ με τη βοήθεια όμως και πάλι του Ισά. Εύκολο έργο είχε ο Βραζιλιάνος διαιτητής Ντε Φρέιτας, ο οποίος "κιτρίνισε" τους Πετί, Ντεσάμπ, Ζιντάν και Τζάκσον.

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τιράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Πετί (73 Μπογκοσιάν), Ζιντάν, Ντζοργκαέφ (83 Τρεζεγκέ), Γκιβάρς (26 Ντουγκαρί), Ανρί.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Βονκ, Τζάκσον, Ισα, Φις, Ραντέμπε, Νιάθι, Αουγκοστί (55 Εμχαλέλε), Φόρτουμ, Μοσιού, Μακ Αρθι (87 Μπαρτλέτ), Μασίγκα.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ 1 - 0
"Χλομοί" οι Πλάβι

Αλλος πήρε τη νίκη και αλλού ανήκουν οι εντυπώσεις... Ετσι λοιπόν, μπορεί η Γιουγκοσλαβία να επικράτησε με 1 - 0 του Ιράν χάρη σε ένα γκολ του Μιχαϊλοβιτς στο 73 και να πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, αλλά αυτοί που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι Πέρσες.

Η ομάδα της Ασίας παρουσιάστηκε αναπάντεχα δυνατή, αντιμετωπίζοντας σαν ίση προς ίση, αιφνιδιάζοντας τους Γιουγκοσλάβους που ήταν το φαβορί, αφού η διπλή ζώνη άμυνας που εφάρμοσαν δυσκόλεψε αρκετά τους Βαλκάνιους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χάσουν μερικές ευκαιρίες με πιο καλή αυτή του Μίναβαντ στο 36 όταν σούταρε άουτ από πλάγια θέση.

Από το 15 οι Γιουγκοσλάβοι άρχισαν να βρίσκουν το ρυθμό τους αλλά παρ' όλα αυτά στηρίχτηκαν περισσότερο στις ατομικές προσπάθειες προκειμένου να διασπάσουν την άμυνα των Ιρανών παρά στο ομαδικό παιχνίδι.

Στην επανάληψη ο Σλόμπονταν Σάντρατς έριξε στον αγώνα τους Στάνκοβιτς και Ογκνιένοβιτς που έδωσαν την πνοή που χρειαζόταν η επίθεση της Γιουγκοσλαβίας.

Στο 73 ήρθε η λύτρωση για τους Πλάβι οπότε ο "συνήθης ύποπτος" για τις στημένες φάσεις, Σίνιτσα Μιχαϊλοβιτς, εκτέλεσε άψογα απευθείας φάουλ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Ιρανού τερματοφύλακα.

Χωρίς δυσκολίες η διαιτησία του Περουβιανού Νοριέγκα, που "κιτρίνισε" τους Πέτροβιτς και Στοϊκοβιτς.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Κράλι, Μίρκοβιτς, Μιχαϊλοβιτς, Τζόροβιτς, Πέτροβιτς, Γιοκάνοβιτς, Μπρνόβιτς (50 Στάνκοβιτς), Στοϊκοβιτς (67 Κοβάσεβιτς), Γιούγκοβιτς, Μιγιάτοβιτς, Μιλόσεβιτς (57 Ογκνιένοβιτς).

ΙΡΑΝ: Νακίσα, Χακπούρ, Πασαζαντέχ, Μαχνταβίκια, Μπαγερί, Εστιλι, (67 Μανσουριάν) Μοχαμαντχανί, Ζαρίνερ, Μίναβαντ, Νταϊ, Αζίζι.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΤΖΑΜΑΪΚΑ 3-1
Μίλησε η κλάση...

Η Κροατία κέρδισε σχετικά άνετα την πρωτοεμφανιζόμενη Τζαμάικα με 3 - 1 και δικαίωσε εν μέρει τον τίτλο του φαβορί. Πάντως, απέναντι σε δυσκολότερους αντιπάλους, θα πρέπει να παρουσιαστεί με περισσότερη ομαδικότητα, αλλιώς θα συναντήσει εμπόδια. Τα "ρέγγε μπόις" κέρδισαν τις εντυπώσεις με το σύγχρονο και ελεύθερο ποδόσφαιρο που έπαιξαν. Στην παρθενική τους παρουσία απέσπασαν θετικά σχόλια για την παρουσία τους εντός και εκτός (εξέδρες) τερέν.

Οι "σκακιέρηδες" άνοιξαν το σκορ στο 27με το Στάνιτς. Είχαν δύο δοκάρια, έχασαν ευκαιρίες και βάσει του ποδοσφαιρικού νόμου τιμωρήθηκαν. Στο 45 ο Ερλ ισοφάρισε. Στην επανάληψη, οι Κροάτες μπήκαν αποφασισμένοι και τα κατάφεραν χάρις σε δύο γκολ των Προσινέτσκι (52), Σούκερ (69). Κυριάρχησαν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδύνεψαν. Οι Τζαμαϊκανοί με περισσό θράσος έβγαιναν μπροστά και απώλεσαν κάποιες ευκαιρίες.

Την κίτρινη κάρτα του Πορτογάλου, Μανουέλ Περέιρα, αντίκρισαν οι Μπάρτον, Σόλντο, Στίματς.

ΤΖΑΜΑΪΚΑ: Μπάρετ, Γκούντισον, Γκάρντενερ, Σινκλέρ, Σίμπσον, Κάργκιλ (70 Πάουελ), Γουίτμορ, Λόιβ, Χολ (82 Μπόιντ), Ερλ (72 Γουίλιαμς), Μπάρτον.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Σόλντο, Στίματς, Μπίλιτς, Σίμιτς (73 Βλάοβιτς), Γιάρνι, Μπόμπαν, Ασάνοβιτς, Προσινέτσκι, Στάνιτς, Σούκερ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ 0-0
Δυστοκία οι "οράνιε"

Δίκαιο σε γενικές γραμμές κρίνεται το τελικό 0 - 0 ανάμεσα στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Οι "οράνιε", που αγωνίζονταν πάντως με μπλε, δεν έφτασαν τα επίπεδα προκριματικών και φιλικών, κυρίως στον επιθετικό τομέα. Από την άλλη, οι τυπικά φιλοξενούμενοι, με δύναμη, πάθος και την απαραίτητη τύχη, πήραν αυτό που από την αρχή έδειξαν πως επεδίωκαν.

Ο,τι και αν δοκίμασε ο Χίντινγκς, δεν του βγήκε. Αντίθετα, ο Λίκενς έκανε μια κίνηση που αποδείχτηκε καθοριστική. Αντί του Κρασόν που έβλεπε συνεχώς το νούμερο του Οφερμαρς, έβαλε τον Ντε Φλαντρ που περιόρισε σημαντικά τον "speed" όπως καλείται ο Οφερμαρς. Κάποιες ευκαιρίες για γκολ είχαν αμφότερες οι ομάδες, ενώ οι Ολλανδοί διαμαρτύρονται σωστά για δύο ανύπαρκτα οφ σάιντ που τους έκοψαν τετ α τετ.

Ο διαιτητής "κιτρίνισε" τους Στάλενς, Ντε Φλαντρ και απέβαλε τον Κλάιφερτ, που τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές. Ο Στάλενς του είπε κάτι για τη μητέρα του και αυτός έχασε την ψυχραιμία του και τον χτύπησε. Ο Χίντιγκς απέδωσε την απώλεια των δύο βαθμών σε ατυχία και άγχος, ενώ ο Λίκενς αρκετά ικανοποιημένος χαρακτήρισε "σημαντικό το αποτέλεσμα".

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:Φαν Ντε Σάαρ, Φ. Ντε Μπουρ, Σταμ, Βίντερ, Ρ. Ντε Μπουρ (79 Γιονκ), Νιούμαν, Κοκού, Σίντορφ (64 Ζέντεν), Οφερμαρς, Χέισελμπαν (64 Μπέρκαμπ), Κλάιφερτ.

ΒΕΛΓΙΟ: Ντε Βίλντε, Στάλενς, Βερτστράτεν, Κλεμέν, Κρασόν (22 Ντε Φλαντρ), Μπόρκελμανς, Βαν Ντερ Ελστ, Βίλμοτς, Μποφέν, Ολιβέιρα (59 ΜΠενζά), Νίλις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ