ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, που είναι στις 20 Ιούνη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν διπλά εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, που ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, είναι "ισχυρό" μέλος, όπως περηφανεύεται, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνικά όπλα. Στις παλιές και τις νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στη χώρα μας, ανεφοδιάζεται και εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που βομβαρδίζει τις χώρες των προσφύγων. Συνεργάζεται με το κράτος - σφαγέα του Παλαιστινιακού λαού. Το προσφυγικό δράμα είναι και δικό της δημιούργημα.

Παράλληλα, ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ψηφίζει όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο, που σήμερα μένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τα διαμερίσματα, θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στην εργατική τάξη της χώρας μας, θα μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και βάσανα που έχουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Ολοι τους, πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως είναι και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών υποδοχής. Γι' αυτό και δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Αυτοί βομβάρδισαν τις χώρες των προσφύγων, αυτοί ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον ξεριζωμό, για την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, για το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το μίσος που προκαλούν ανάμεσα στους λαούς, για την κατάρα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών. Κλείνουν τα λιμάνια σε πρόσφυγες και μετανάστες και τους αφήνουν να θαλασσοπνίγονται. Τους απαγορεύουν να πάνε στις χώρες, που πραγματικά θέλουν να ζήσουν, βάζουν εμπόδια ακόμη και στην επανένωση των οικογενειών, αδιαφορούν για το δράμα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. Θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός ΕΕ. Ορθώνουν νέους πραγματικούς και ηλεκτρονικούς φράκτες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ όσοι πάμφθηνοι εργαζόμενοι έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές. Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για άδειες διαμονής. Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν μέρος πιο ενεργά στο πλευρό του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να μη "σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ", για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού, που είναι συνώνυμος με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών

  • Στο πάρκο ΦΙΞ οι εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται και φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργατών.

Οι εκδηλώσεις, που φιλοξενούνται για 18η συνεχή χρονιά στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 8 μ.μ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Μπροστά στο διήμερο, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κυκλοφορεί ανακοίνωση, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, για να φτάσει πλατιά σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στην Αττική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Είμαστε το ΚΚΕ, το Κόμμα όλων των εργατών - Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων. Παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού, για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία. Να οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. (...)

Είμαστε ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε όποια χώρα κι αν γίνονται, με οποιοδήποτε πρόσχημα κι αν έγιναν στο παρελθόν, γίνονται αυτήν την περίοδο ή προετοιμάζονται να γίνουν. Παλεύουμε για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας και των άλλων χωρών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μη σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ο εχθρός των εργατών, και σε συνθήκες "ειρήνης" και σε συνθήκες πολέμου, βρίσκεται μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Αυτόν πρέπει να σημαδεύει ο αγώνας τους, ενάντια σε αυτόν και στις διεθνείς του οργανώσεις, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, θα πρέπει να αναπτυχθούν η πάλη, η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός.

Αντέξαμε για 100 χρόνια και συνεχίζουμε πιο έμπειροι και ισχυροί, γιατί μείναμε πιστοί στην επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς. (...)

Σήμερα πιστεύουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, οι αντικειμενικές συνθήκες είναι πιο ώριμες από ό,τι ήταν τον Οκτώβρη του 1917. Σε αυτήν την πολιτική πάλη, καλούμε τους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας να συμμετέχουν πιο ενεργά στο πλευρό του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος. Στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, που προκαλεί όλα τα δεινά, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το μίσος και τους πολέμους ανάμεσα στους λαούς, την κατάρα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις να παλέψουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες. Να παλεύουν μαζί για τα κοινά προβλήματα που αφορούν όλους, όπως για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενάντια στη φοροληστεία. Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων που έχουν σχέση με τη νομιμοποίησή τους, με τα εργατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με τη μόρφωση των παιδιών τους, για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, διαφόρων δουλεμπορικών κυκλωμάτων, για να πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες των πολέμων, της προσφυγιάς, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. (...)

Οι Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες έχουν στο πλευρό τους το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ, που είναι "σάρκα από τη σάρκα τους", η συνειδητή πρωτοπορία τους, που πιστεύει στην εργατική τάξη, στον πρωτοπόρο ρόλο της, στην ιστορική της αποστολή. Που αγωνίζεται καθημερινά για τα δικαιώματα όλων των εργατών - Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων».

Βδομάδα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες - μετανάστες

Εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, στέκια και χώρους που συγκεντρώνουν μετανάστες, προγραμματίζουν οι ΚΟ του ΚΚΕ την ερχόμενη βδομάδα, που θα είναι βδομάδα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα διακινήσουν την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιούνη) στα Αγγλικά, στα Αραβικά και στα Νταρί.

Επισκέψεις επίσης θα γίνουν και σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική:

Τη Δευτέρα 18 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας που μένουν πρόσφυγες.

Την Τετάρτη 20 Ιούνη:

-- Στις 9 μ.μ., τον προσφυγικό καταυλισμό στο Σχιστό θα επισκεφτεί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Εξόρμηση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα.

Την Παρασκευή 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά.

Επίσης, την Τετάρτη 20 Ιούνη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με κοινότητες και συλλόγους μεταναστών, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια (Πατησίων 252).

Επισκέψεις και περιοδείες θα γίνουν και σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε όλη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ