ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συγκέντρωση για το Πάρκο Τρίτση στις 7 μ.μ.

Με κεντρικό σύνθημα «Το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία», η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων και πορεία προς το πάρκο. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για την υπεράσπιση του Πάρκου Τρίτση, που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα και πραγματική ανάσα ζωής για τους εργάτες, τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας και του Λεκανοπεδίου συνολικά. Για πάρκο κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανοιχτό στο λαό, για να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί:

  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.
  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση είναι πλέον οριακή, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης. Για τη σημερινή κατάσταση του πάρκου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αφήσει το πάρκο στην τύχη του και πλέον μιλάει ευθέως για πάρκο που θα λειτουργεί με ίδια έσοδα. Ευθύνες έχει ο ΑΣΔΑ, που το Σεπτέμβρη του 2014 πανηγύριζε για την τροπολογία Μανιάτη, που μετέφερε την ευθύνη λειτουργίας του πάρκου στον ΑΣΔΑ, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους. Ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που κάνουν μια αποπροσανατολιστική κουβέντα για το διοικητικό σχήμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο το βασικό, τη μη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους

Το Σάββατο 25/6 θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο φετινό Διήμερο που διοργανώνεται στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Στο Διήμερο θα δώσουν το «παρών» μεταναστευτικές κοινότητες και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζήτηση, ταμπλό με εκθέσεις και λαϊκά γλέντια. Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Διημέρου, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 24/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τούς: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Το Σάββατο 25/6

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών».

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συστάσεις για τη Συνθήκη του Δουβλίνου

Δεύτερη σύσταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης του Δουβλίνου στη χώρα μας εκδόθηκε χτες, μια συνθήκη που στην ουσία εγκλωβίζει στη χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, τους ξεριζωμένους των πολέμων. Στη σύσταση επισημαίνονται η «πρόοδος» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη βελτίωση του συστήματος ασύλου, αλλά και τα επείγοντα μέτρα που χρειάζεται ακόμα να λάβει για την πλήρη εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ για το άσυλο. Οπως επισημαίνει σχετική έκθεση, υπάρχει αρκετό περιθώριο «προόδου» που πρέπει να επιτευχθεί, πριν να είναι δυνατή η επανέναρξη των μεταφορών (η επαναπροώθηση των ξεριζωμένων από κράτη της ΕΕ) προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι ο στόχος.

Η Κομισιόν αναφέρει στη σύστασή της πως εναπόκειται στις αρχές των κρατών - μελών, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων τους και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, να αποφασίσουν εάν θεωρούν πως οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να επιτραπεί η περιορισμένη επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Απώτερος στόχος, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών, μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη το αργότερο, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.

Στο μεταξύ, «εύθραυστη» χαρακτηρίζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κατά τη χτεσινή δεύτερη έκθεση της Κομισιόν. Οπως αναφέρεται σχετικά: «Από τις 4 Μαΐου που εκδόθηκε η τρίτη έκθεση προόδου για την εφαρμογή του χάρτη πορείας από πλευράς Τουρκίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, η πρόοδος συνεχίζεται όσον αφορά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων κριτηρίων για την άρση υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια από την Ελλάδα για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και προσφυγών σε ατομική βάση, καθώς και για την εγκαιρότερη επιστροφή και επανεισδοχή των προσφύγων, κυρίως μέσω της χρήσης της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Τα βρήκαν ιδιώτες - κυβέρνηση...

Μια χαρά τα βρήκαν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών παιδικών σταθμών αναφορικά με τις αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Αλλωστε, στις αλλαγές προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Πρόκειται για μια ρύθμιση που στην πράξη πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου και θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο οι γονείς. Την ίδια ώρα, τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, η χρηματοδότηση των οποίων εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος, ελλείψει πόρων και προσωπικού.

Σχετική σύσκεψη έγινε προχτές με τα συναρμόδια υπουργεία, φορείς και εκπροσώπους ιδιωτικών παιδικών σταθμών, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, «ομόφωνα όλοι οι εταίροι του προγράμματος εκφράστηκαν θετικά για τις αλλαγές». Θυμίζουμε ότι στις αλλαγές περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση του voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδηθούν επιπλέον θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Επίσης, η κατάργηση του περιορισμού που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε 175 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα σχολική χρονιά για τη λειτουργία του προγράμματος, όταν το αντίστοιχο ποσό πέρσι των περίπου 184 εκατομμυρίων ευρώ άφησε εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 21 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απόπειρα αυτοκτονίας γιατί δεν του ενέκριναν το επίδομα πενίας

Το επίδομα πενίας που δεν του ενέκρινε το ΣτΕ, οδήγησε 63χρονο απολυμένο του Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και να επιτεθεί σε βάρος υπαλλήλων και του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθ. Ράντου. Πρόκειται για τον 63χρονο Γ.Κ., που προσπάθησε μπροστά στα μάτια υπαλλήλων και δικαστών να κόψει το χέρι του με ένα γυαλί και απώθησε βίαια τον αντιπρόεδρο του δικαστηρίου Αθ. Ράντο που προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Το περιστατικό, που ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, συνέβη έξω από τη Γραμματεία του Γ' Τμήματος του Δικαστηρίου, όπου εμφανίστηκε ο 63χρονος για να ενημερωθεί για την αίτηση πενίας που είχε υποβάλει για να έχει δικηγόρο, άνευ εξόδων. Η προϊσταμένη του Τμήματος τον ενημέρωσε πως η αίτησή του απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, γιατί δεν προσκόμισε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και τότε αυτός καταλήφθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από αμόκ. Οπως έγινε γνωστό, ο Γ.Κ. αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, δεν έχει οικονομικούς πόρους, ενώ πρόσφατα έχασε το ένα του παιδί. Ο 63χρονος, όπως ο ίδιος είπε, εργαζόταν ως νυκτοφύλακας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και απολύθηκε ενώ είχε υποβάλει στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ αίτημα πενίας για να του χορηγηθεί χωρίς αμοιβή δικηγόρος, για να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία παύθηκε οριστικά από την εργασία του.

Τα στοιχεία ενός από τα μέλη της ομάδας ατόμων - οπαδών που επιτέθηκε στις 31 Μάη κατά των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 25χρονο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτοποίηση και άλλων δραστών συνεχίζονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ