ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Μπαίνουν μπροστά για τις ανάγκες του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ξεδιπλώνουν πολύμορφη δράση, καλώντας τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για τα εκρηκτικά προβλήματα της Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση στην περιοχή της Νίκαιας
Από παλιότερη κινητοποίηση στην περιοχή της Νίκαιας
Στις δημόσιες Μονάδες Υγείας του Πειραιά και της Σαλαμίνας, συναντά κανείς την ίδια απαράδεκτη εικόνα όπως και σε όλη τη χώρα: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν κλινικές και ιατρεία στο κλείσιμο, πληρωμές και μεγάλες αναμονές ασθενών, δεν υπάρχουν εργαστήρια και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ή είναι εκτός λειτουργίας...

Για όλα αυτά ευθύνεται η κρατική υποχρηματοδότηση, ενώ κάθε χρόνο οι περικοπές δαπανών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων είναι όλο και μεγαλύτερες. Θυσιάζονται η υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η ανταγωνιστικότητα.

Οπως τονίζουν οι Λαϊκές Επιτροπές, «δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να οργανωθούμε στα σωματεία, να παλέψουμε μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές». Η απάντηση στα οξυμένα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους είναι:

Να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές που έκλεισαν. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα. Να φτιαχτούν δημόσια Κέντρα Υγείας και να στελεχωθούν οι μονάδες ΠΕΔΥ. Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άνεργους και ανασφάλιστους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στον Πειραιά

Τα κενά προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας προβλήματα στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό.

Ενδεικτικά, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» από τις 798 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται των πραγματικών αναγκών), είναι κενές περίπου οι 200. Οι καρκινοπαθείς περιμένουν στη λίστα αναμονής κοντά τρεις μήνες. Στο Κρατικό Νίκαιας, αντίστοιχα, οι αναμονές στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία μπορεί να φτάνουν τους τρεις μήνες, όπως π.χ. για εξέταση στο γαστρεντερολογικό. Στη γενική εφημερία οι ασθενείς περιμένουν ως και πέντε ώρες για να εξεταστούν, πηγαίνουν βράδυ κι εξετάζονται πρωί ή το αντίστροφο...

Στο Τζάνειο έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στο «Μεταξά» ο νέος οργανισμός (σ.σ. του 2012) προβλέπει συγχώνευση 2 παθολογικών - ογκολογικών κλινικών σε μία, 2 χειρουργικών σε μία και 2 ακτινοθεραπευτικών σε μία. Αυτή η εξέλιξη θα μεγαλώσει κι άλλο τις αναμονές των καρκινοπαθών.

Επιπλέον, η κρατική υποχρηματοδότηση δημιουργεί κι άλλα προβλήματα όπως: Στο «Μεταξά» - ένα νοσοκομείο που χρειάζεται να κάνει διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας των καρκινοπαθών - εδώ και τρία χρόνια ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μόνο για επείγοντα περιστατικά, λόγω πλημμελούς συντήρησης. Οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες πληρώνοντας επιπλέον ποσά. Στο Κρατικό Νίκαιας έπεσε ένα τμήματα από το ταβάνι σε Παθολογική Κλινική, όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Αντίστοιχα οι δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποδεκατισμένες. Χαρακτηριστικά, στο Ιατρείο ΠΕΔΥ Περάματος, το οποίο αναφέρεται σε 26.000 κατοίκους δεν υπάρχει γυναικολόγος!

Επιπλέον, δεν υπάρχει δερματολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος και άλλες ακόμη ειδικότητες, ενώ δεν λειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο. Ακόμα, επειδή κι αυτές οι λίγες υπάρχουσες ειδικότητες καλύπτονται μόνο με έναν γιατρό, το απόγευμα το ιατρείο είναι ουσιαστικά κλειστό, αφού δεν «βγαίνουν» οι βάρδιες. Ούτε καθαρίστρια δεν υπάρχει εδώ και τρεις μήνες και οι υγειονομικοί πιάνουν τη σκούπα, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο...

Ιδια εικόνα και στη Σαλαμίνα

Η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας με μια τρίμηνη καμπάνια για την Υγεία απευθύνεται στους κατοίκους, επισκέφτηκε σχολεία, καταστήματα, χώρους δουλειάς, ΚΑΠΗ και μάζεψε υπογραφές για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας και του ιατρείου ΠΕΔΥ. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας. Πολύ θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, που βιώνει καθημερινά τα οξυμένα προβλήματα.

Αρχικά, τα ιατρεία ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν - υπάρχουν μόλις δυο γιατροί - ουσιαστικά είναι ένα άδειο κτίριο. Οι περίπου 40.000 κάτοικοι του νησιού που με τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι αυξάνονται πολύ, εξυπηρετούνται στο Κέντρο Υγείας. Αλλά και το ΚΥ είναι υπό διάλυση. Δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, δερματολόγος, χειρουργός, ενδοκρινολόγος και από τα τέλη Μάη παιδίατρος, ενώ οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατροι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η βασική λειτουργία του υποβαθμισμένου ΚΥ είναι η συνταγογράφηση, με την αναμονή για ραντεβού να φτάνει τον ενάμιση μήνα. Επίσης, το ειδικευμένο προσωπικό του ακτινολογικού δεν επαρκεί για να βγάλει τις βάρδιες και τα ρεπό των εργαζομένων, ενώ δεν γίνονται καθόλου αιματολογικές εξετάσεις.

Η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας ζητά πλήρη στελέχωση του ΚΥ και του ΠΕΔΥ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, ζητά να δημιουργηθεί φαρμακείο στο ΚΥ με εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή φαρμάκων στους απόρους. Οι πολλοί άποροι του νησιού - ανάμεσά τους καρκινοπαθείς και άλλοι χρόνιοι πάσχοντες - δεν έχουν χρήματα για τα μεταφορικά τους και τις περισσότερες φορές περπατούν από όποιο χωριό μένουν για να πάνε στο ΚΥ για συνταγογράφηση. Ομως, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πρέπει να «ταξιδέψουν» μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά, με πολλή ταλαιπωρία κι επιπλέον έξοδα.

Τέλος, η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς του Πειραιά να γίνει παιδιατρικό νοσοκομείο στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

Συγκέντρωση σήμερα στο «Αγία Βαρβάρα»

Σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του πρώην νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» καλούν οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω - Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας σήμερα στις 7.30 μ.μ. Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο έχει κλείσει, το ελάχιστο προσωπικό του μεταφέρθηκε σε άλλα νοσοκομεία και σήμερα λειτουργούν υποβαθμισμένα εξωτερικά ιατρεία με ορισμένες ειδικότητες και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Οι Λαϊκές Επιτροπές και οι μαζικοί φορείς καλούν το λαό της περιοχής να διεκδικήσει: Να λειτουργήσει το «Αγία Βαρβάρα» ως ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο με υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τον απαραίτητο εξοπλισμό, με όλες τις υποδομές που χρειάζονται, να ξαναλειτουργήσουν όλα τα χειρουργεία.

Πρόγραμμα δράσης στον Πειραιά

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από κάλεσμα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς της περιοχής, προέκυψε ο εξής σχεδιασμός:

  • Από τις 21 έως 30 Ιούνη θα γίνουν δραστηριότητες σε κάθε δήμο, όπως π.χ. εξορμήσεις έξω από ιατρεία ΠΕΔΥ και συναντήσεις με τους υπεύθυνους για τις ελλείψεις, επισκέψεις - ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς, περιοδείες σε νοσοκομεία κ.ά. Τα σωματεία μέσα από ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις θα αναδείξουν τα ζητήματα Υγείας και των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Στις 7 Ιούλη θα γίνει παρέμβαση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας το Σεπτέμβρη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ