ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

απο την κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης
απο την κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης
Ως επιβεβαίωση του ότι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών έχει διαστάσεις που ξεπερνούν την «ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων», αλλά στοχεύει στην καλλιέργεια κλίματος αυταρχισμού και συνειδήσεων υποταγής, ήρθαν οι απειλές σε απεργούς εκπαιδευτικούς για πειθαρχικές διώξεις.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της περασμένης Πέμπτης, καθηγητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ήρθαν αντιμέτωποι με απειλές που εκτόξευαν διευθυντικά στελέχη της εκπαίδευσης που, με επίκληση του καθεστώτος επιστράτευσης, προσπαθούσαν να τους τρομοκρατήσουν για να μην απεργήσουν. Απειλές για ενεργοποίηση των διαδικασιών διαθεσιμότητας και απόλυσης όσων απεργήσουν καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές. Στο στόχαστρο βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Χανίων, του Ηρακλείου, των Σερρών και του Μενιδίου.

Θυμίζουμε ότι στο χώρο των εκπαιδευτικών είχαν προηγηθεί διώξεις που οδηγούσαν σε αυτοδίκαιες αργίες εκπαιδευτικούς επειδή εκκρεμούσαν σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις ή επειδή εκκρεμούσαν δικαστικές υποθέσεις για θέματα άσχετα με την εργασία τους. Είχε ανοίξει δηλαδή ήδη ο δρόμος για μια «βιομηχανία» διώξεων, οι οποίες με τους νέους αντιδραστικούς νόμους οδηγούν τους εκπαιδευτικούς και σε «αυτοδίκαιη αργία».

Σε άμεση αγωνιστική απάντηση στις απειλές για αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα στους απεργούς καθηγητές κάλεσαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, καλώντας την ΑΔΕΔΥ και την ΟΛΜΕ να συνεδριάσουν για το θέμα. Οπως τονίζεται σε προχτεσινή ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προχωρά σε νέο αυταρχικό κατήφορο. Διώκει καθηγητές που συμμετείχαν στη σημερινή πανελλαδική απεργία εναντίωσης στο κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλεί ότι θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα!

Σημειώνουμε ότι η απειλή για διαθεσιμότητα επικαλείται την επιστράτευση των καθηγητών. Είναι γνωστό όμως ότι η επιστράτευσή τους αφορούσε τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, σήμερα όμως δεν υπήρχε διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων!» «Κανένας μόνος του - να σταματήσουν τώρα οι διώξεις! Κάτω η πολιτική τού νόμος και τάξη. Κάτω η επιστράτευση».

Αμεση απάντηση

Αμεση ήταν και η απάντηση των απεργών εκπαιδευτικών και όχι μόνο στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης.

Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών προχώρησαν σε παρέμβαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στην Αρτα από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και στελέχη ταξικών σωματείων. Στο Ηράκλειο Κρήτης, η απεργιακή κινητοποίηση μετά την ΕΡΤ, κατευθύνθηκε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, του Συλλόγου Δασκάλων «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Και στα Χανιά, η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ

Μετά από την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, το πρωί της Παρασκευής συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στην απόφασή της χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προχτεσινή απεργία και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών αναφέρει τα εξής: «Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι οι όποιες μεθοδεύσεις και σενάρια περί πιθανών διώξεων κλάδων ή ομάδων εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης και οι "απειλές" περί θέσης επιστρατευμένων εργαζομένων σε διαθεσιμότητα (και συνεπώς αυτοδίκαιη αργία) με την "κατηγορία" της συμμετοχής τους στη χτεσινή Γενική Απεργία, δεν αποτελούν παρά μία ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και καταστολής των αγώνων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση της ΑΔΕΔΥ για άρση της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών (η οποία μάλιστα επεβλήθη με τη δικαιολογία της ομαλής διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», καταλήγει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΔΟΕ εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «νέο κατήφορο αυταρχισμού της συγκυβέρνησης που απείλησε με διώξεις (που σημαίνουν διαθεσιμότητα και αυτοδίκαιη αργία, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο) καθηγητές που συμμετείχαν στη σημερινή Πανελλαδική Πανεργατική απεργία ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις 2.600 εργαζομένων».

Η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) από την πλευρά της, απέδειξε για μία ακόμα φορά το ρόλο της: Αρνήθηκαν ακόμα και να συνεδριάσουν, προκειμένου να καταδικάσουν τις προσπάθειες τρομοκράτησης των απεργών εκπαιδευτικών όπως άλλωστε είχαν αρνηθεί την προηγούμενη μέρα να καλέσουν τους καθηγητές σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 13 Ιούνη.

Το νέο κρούσμα αυταρχισμού απέναντι στους απεργούς εκπαιδευτικούς καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους μια σειρά φορείς και σωματεία σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ξάνθης, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ν. Ξάνθης «Ροδόπη», Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού & Δέρματος Ν. Ξάνθης, Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση ο ενιαίος αγώνας εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών εκπαιδευτικών από τη συγκυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια το δόγμα "νόμος και τάξη" και κλιμακώνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Σήμερα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα έδωσαν μαχητική απάντηση, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, στην κυβερνητική πολιτική και στην απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ. Ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν επιστρατευμένοι.

Τουλάχιστον δώδεκα απεργοί εκπαιδευτικοί, με το αιτιολογικό ότι είναι σε επιστράτευση, αντιμετωπίζουν από τους προϊσταμένους τους απειλές για υποχρεωτική αργία και διαθεσιμότητα.

Η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων πρέπει να συναντήσει τον ενιαίο αγώνα όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με απαίτηση, να σταματήσει τώρα, κάθε δίωξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ