ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ
Για να σταματήσει το έγκλημα...

Τα όσα διαπράττονται στις τουρκικές φυλακές παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και πρέπει να σταματήσουν, τονίζει πρόσφατο ψήφισμα από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας (ΕΕΕ)

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΘΗΝΑ.-

Καθώς η απεργία πείνας που συνεχίζεται από τους πολιτικούς κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές συνεχίζεται και επαπειλείται πάντα μια εκατόμβη νεκρών -δεκάδες εξ αυτών βρίσκονται σε ημικωματώδη κατάσταση-, και ενώ ο τραγικός εφετινός απολογισμός έχει (επισήμως) σταματήσει στους 24 νεκρούς. Αποκτά, λοιπόν, τώρα περισσότερο από ποτέ σημασία η καταγραφή των, από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεων που συμβαίνουν στις «νέες» τουρκικές φυλακές.

Σε πρόσφατο ψήφισμά τους, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και η Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας (ΕΕΕ) μιλούσαν για εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων: εξέφραζαν «τη βαθιά ανησυχία τους για τις συστηματικές διώξεις των αγωνιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία οι οποίες τον τελευταίο καιρό, με τα τραγικά γεγονότα των φυλακών έλαβαν πλέον τη μορφή εξόντωσής τους». Οπως επισήμαινε το ψήφισμα, «το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία κήρυξαν απεργία πείνας και αγωνίστηκαν σκληρά κατά της μεταφοράς τους στα «λευκά κελιά» των νέων τουρκικών φυλακών τύπου F, μέχρι του σημείου να τραυματιστούν σοβαρά περισσότεροι από 130 και να πεθάνουν 32» το Δεκέμβρη του 2000, αλλά και «να πεθαίνουν από την απεργία πείνας άγνωστος αριθμός πολιτικών κρατουμένων, είναι αρκετό, για να αποδείξει ότι η απελπισία τους από τη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείρισή τους οδήγησε στην προτίμηση του θανάτου».

Ωστόσο, συνέχιζε το ψήφισμα, «τα γεγονότα που επακολούθησαν δεν είναι λιγότερο ανησυχητικά. Η χορήγηση αμνηστίας μόνο σε κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου και όχι σε πολιτικούς κρατούμενους -σε αντίθεση προς τα διεθνώς κρατούντα στη θεωρία και στην πράξη- καθώς και ο εγκλεισμός τους σε λευκά κελιά πλήρους απομόνωσης δείχνουν διαθέσεις εξόντωσης, καθώς και διεξαγωγής βασανιστηρίων χωρίς μάρτυρες. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί Κανόνες Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης -European Prison Rules - R(87) 3- προβλέπουν «τη χρήση της απομόνωσης μόνο ως τιμωρίας περιορισμένου χρόνου και υπό την καθημερινή επίβλεψη γιατρού για την παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του απομονωμένου» (Αρθρα 37-38)».

Οργανωμένο σχέδιο

Το ψήφισμα του ΙΜΔΑ και της ΕΕΕ τόνιζε ότι «οι παράλληλες ειδήσεις για επιθέσεις κατά των ηγετικών προσώπων, αλλά και κατά των γραφείων οργανώσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, συμπληρώνουν την εικόνα της οργανωμένης και με κάθε θυσία εφαρμογής σχεδίου κατάπνιξης των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα αυτή», και κατέληγε στη διατύπωση αιτημάτων με τα επιχειρήματα πως: «Ολα τα παραπάνω αποτελούν τις βαρύτερες μορφές προσβολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων αγωνιστών για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δημοκρατία, κατά παράβαση όλων των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει και η Τουρκία - ανάμεσα στις οποίες και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Αρθρο 3), η Διεθνής Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (ΟΗΕ) και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», και «επειδή τα παραπάνω αποτελούν και κατάφωρη παραβίαση της Διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους "Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της 9ης Δεκεμβρίου 1998, η οποία υιοθετήθηκε με consensus, άρα με τη συναίνεση και της τουρκικής κυβέρνησης».

Τα αιτήματα

Το ψήφισμα διατύπωνε εφτά αιτήματα:

  • «Να επεκταθεί η αμνηστία και στους πολιτικούς κρατούμενους,
  • Να μεταφερθούν μέχρις ότου χορηγηθεί η αμνηστία, χωρίς αναβολή, οι πολιτικοί κρατούμενοι της Τουρκίας από τα λευκά κελιά σε κελιά που συνάδουν με τα διεθνή κριτήρια για την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων,
  • Να εξασφαλιστούν γι' αυτούς ανθρώπινοι όροι μεταχείρισης, διαβίωσης και επικοινωνίας, σύμφωνοι με τα διεθνώς κρατούντα κατά τα ανωτέρω,
  • Να γίνουν δεκτοί αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επιτροπών και υπηρεσιών για την εξέταση των κρατουμένων και των όρων διαβίωσής τους,
  • Να δικαστούν από αμερόληπτο δικαστήριο και με παρακολούθηση αντιπροσώπων του διεθνούς τύπου και των διεθνών -κυβερνητικών και μη- οργανώσεων, εντός συντομοτάτου χρόνου οι τυχόν εκκρεμούσες κατηγορίες εναντίον πολιτικών κρατουμένων,
  • Να εφαρμοστούν η εσωτερική και διεθνής νομοθεσία κατά των υπευθύνων για το βασανισμό και τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση κρατουμένων. Και τέλος,
  • Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αστυνομικών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων με βάση το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους ελάχιστους κανόνες ανθρώπινης μεταχείρισης των κρατουμένων και να ασκηθούν οι σχετικές και πειθαρχικές κυρώσεις κατά των παραβατών».
Προσπάθεια «αθώωσης» του βρώμικου πολέμου

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ραδιοτηλεοπτικό «902», για το δικαστήριο της Χάγης και το ενδεχόμενο παραπομπής αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας

ΑΘΗΝΑ.-

Σχολιάζοντας χτες την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΟΔΓ του νόμου περί έκδοσης Γιουγκοσλάβων υπηκόων σε ξένες χώρες, που «φωτογραφίζει» τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αξιωματούχους, στον ραδιοτηλεοπτικό «902», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Δε μας ξαφνιάζει αυτή η εξέλιξη (η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας του νομοσχεδίου για έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών σε ξένες χώρες), γνωρίζοντας τι κατάσταση επικρατεί στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές και τις συνθήκες που έγιναν οι εκλογές.

Ωστόσο θεωρούμε ότι σ' αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρχει συναγερμός και στην Ελλάδα και σ' όλες τις χώρες. Είναι ένα ζήτημα που φεύγει έξω από τα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι ένα γιουγκοσλαβικό ζήτημα. Κατ' αρχήν αυτό το ειδικό δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, όπως λένε στη Γιουγκοσλαβία, είναι ένα παραπαίδι του ΝΑΤΟ, είναι ένα όργανο το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει κανένα κύρος, και ο μόνος στόχος του είναι: Δικάζοντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αξιωματούχους να αθωώσει τις 16 κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποίησαν τον πόλεμο, και να δικάσει ένα λαό που αντιστάθηκε. Αυτή η μορφή του ειδικού δικαστηρίου δε θα χρησιμοποιηθεί μία φορά. Κατά τη γνώμη μας πάει να θεσμοθετηθεί μια τέτοια εξέλιξη: Δηλαδή, οι ιμπεριαλιστές - με τη συνεργασία βέβαια και των ντόπιων κυβερνήσεων - να σέρνουν στα δικαστήρια οποιονδήποτε πολίτη ή πολιτικό, κυρίως πολιτικούς, που αντιστέκονται στο δόγμα του ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Επομένως, χρειάζεται και στην Ελλάδα να υπάρξει μια διαμαρτυρία - καταδίκη αυτής της ενέργειας, ανεξάρτητα αν θέλετε, τι γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας ή το κάθε κόμμα, για την κατάσταση ή τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Εδώ πια πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία να τοποθετηθεί, και τα κόμματα και προσωπικά οι πολιτικοί και οι μαζικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν θέση. Χτυπάει η καμπάνα για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι είναι αυτό το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης, και να αντιδράσει, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που να μην επιτρέψει την έκδοση των ανθρώπων αυτών στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία. Αν είναι κάποιοι που πρέπει να δικαστούν, αυτοί είναι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Πάνω απ' όλα εμείς όμως πιστεύουμε, ότι η καταδίκη πρέπει να γίνει από τη συνείδηση των λαών και να είναι έμπρακτη καταδίκη. Κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να λύσει τα πολιτικά προβλήματα».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατέφθασε «οπλισμένος με πυρηνικά»...

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Πολωνίας

Associated Press

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Πολωνίας
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Στην Πολωνία, τον τέταρτο σταθμό της πρώτης πενθήμερης ευρωπαϊκής του περιοδείας, έφτασε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αφήνοντας πίσω τους αφιλόξενους και φλεγόμενους δρόμους του Γκέτεμποργκ.

Κατά τη διάρκεια της 25ωρης παραμονής του στη Βαρσοβία, ο Μπους εκφώνησε και ομιλία στο Πανεπιστήμιο της πόλης για τις θέσεις της κυβέρνησής του όσον αφορά στο μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, για την αντιπυραυλική άμυνα, για την οποία ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ήδη εκφράστηκε «θετικά», καθώς σε δηλώσεις κατά την πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο τόνισε: «Εάν το αμερικανικό σχέδιο προωθήσει την ασφάλεια, τότε η Πολωνία θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ».

Φυσικά, η «θετική ανταπόκριση» του Πολωνού Προέδρου δεν ήταν απλά μία χειρονομία καλής θέλησης, αλλά είχε σαφή και απτά αποτελέσματα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, από τις πρώτες του δηλώσεις, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι προς το συμφέρον όλων» και επίσης υποστήριξε ένθερμα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβάται από τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, ο Μπους δήλωσε ότι ελπίζει να αναπτύξει «σχέσεις εμπιστοσύνης» με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Πρόσθεσε δε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην πολωνική πρωτεύουσα σε Πολωνούς και ξένους δημοσιογράφους, πως ελπίζει ότι η Ρωσία θα γίνει «ένας εταίρος για την ειρήνη, ένας εταίρος που θα αυξήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη». «Η κυβέρνησή μου εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρυνθεί. Πιστεύουμε ότι ουδείς πρέπει να αποκλειστεί εξαιτίας της ιστορίας», δήλωσε επίσης ο Μπους. «Πιστεύουμε ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να έχει δικαίωμα "βέτο" για το ποιος θα γίνεται δεκτός» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πρόσθεσε. Ενώ, τέλος, εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για «ορισμένες πληροφορίες περί διάδοσης όπλων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ρωσίας» και έκανε γνωστό ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πούτιν.

Πάντως, παρά τη μικρή ανάπαυλα - το πρωί - από τις διαδηλώσεις που οργανώνονται εναντίον του σε κάθε σταθμό της περιοδείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με διαδηλωτές κατά την απογευματινή διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της πολωνικής πρωτεύουσας, όπου εκφώνησε την προγραμματισμένη ομιλία του, την οποία διαδήλωση οργάνωσε η «Επιτροπή κατά του Μπους», που περιλαμβάνει ένα πλήθος οργανώσεων της Αριστεράς, για να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους κατά της πολιτικής Μπους, όσον αφορά στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στην αντιπυραυλική άμυνα κ.ά. Επίσης, η «Επιτροπή» προγραμμάτιζε και δεύτερη διαδήλωση κατά της πολιτικής Μπους, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στον Μπους ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «Επιτροπής», στη Βαρσοβία κατέφθασαν επίσης διαδηλωτές από τη Γερμανία και την Τσεχία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία αλληλοκατηγοριών και σποραδικών συγκρούσεων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Με αλληλοκατηγορίες, σποραδικές συγκρούσεις και μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κύλησε το δεύτερο εικοσιτετράωρο εφαρμογής του σχεδίου του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, για κατάπαυση του πυρός. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται επιφυλακτικές τόσο στα βήματά τους όσο και στις προοπτικές της πολυσυζητημένης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, χτες, για άλλη μια φορά, στην Ιερουσαλήμ, υπό την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων, για να εξετάσουν την περαιτέρω προώθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός. Το περιεχόμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν έγιναν γνωστά. Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Με ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ειδικό διαμεσολαβητή, Αντρέι Βντοβίν, τόνισε ότι «48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας τα περιστατικά βίας συνεχίζονται και οι συλλήψεις που οφείλει να κάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχουν γίνει». Ο Σαρόν, μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του, υπογραμμίζει ότι «αναγκαστικά ο ισραηλινός στρατός δε θα τηρήσει τη δέσμευσή του για αποχώρηση από περιοχές όπου παραμένει υψηλό το επίπεδο της βίας».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δηλώνοντας ότι «δυστυχώς προς το παρόν τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εφαρμογή της εκεχειρίας». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μάλιστα, επικαλούμενος πληροφορίες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να προετοιμάζουν τα πλήγματά τους, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν αποδέχονται την εκεχειρία.

Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι κατηγορίες που εκφράζονται από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ δήλωνε ότι «η παλαιστινιακή πλευρά έχει πράξει το καλύτερο δυνατό και είναι εμφανές από την ξεκάθαρη μείωση των περιστατικών βίας». Για ολιγωρία στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του κατηγόρησε το Ισραήλ, ο επικεφαλής των Παλαιστινιακών Αρχών Ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η δολοφονία ενός Παλαιστινίου και ο τραυματισμός τριών άλλων, από Ισραηλινούς αυτοκινητιστές, την Πέμπτη, και μάλιστα η ανάληψη ευθύνης από μια άγνωστη ισραηλινή οργάνωση, «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ, επίσης, δεν μπορεί να ελέγξει τους εποίκους και τους εξτρεμιστές».

Μικρά βήματα, μαζικές διαδηλώσεις

Σε μικρή υποχώρηση από τις θέσεις που είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της Ιντιφάντα, προχώρησαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα σε επιλεγμένα, ελάχιστα, σημεία της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, από όπου ήραν και τα οδοφράγματα. Επίσης, ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα Αλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Οχθη με την Ιορδανία, και το πέρασμα από τη Ράφα στην Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει αποκλεισμένο στρατιωτικά και οι μετακινήσεις των Παλαιστινίων είναι, σχεδόν, αδύνατες. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που κατήγγειλαν τις ισραηλινές αρχές για τραγικές καθυστερήσεις στην παράδοση ιατροφαρμακευτικού υλικού του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων, πραγματοποιήθηκαν, χτες, διαδηλώσεις σε πολλές αυτόνομες πόλεις κατά της συμφωνίας εκεχειρίας. Με κεντρικό σύνθημα «δε θέλουμε την παρέμβαση του Τένετ και της CIA», Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Ραμάλα, στη Νάμπλους, στη Χεβρώνα, στην Καλκιλία, στη Ράφα. Από μικροσυγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό, στη Ραμάλλα τραυματίστηκαν 6 διαδηλωτές και στη Χεβρώνα επτά, ενώ στη Νάμπλους σημειώθηκε μικροανταλλαγή πυρών. Πυρά αντηλλάγησαν και στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, με 6 Παλαιστίνιους τραυματίες.

Τέλος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, 3 έποικοι τραυματίστηκαν από ένοπλους αυτοκινητιστές στη Δυτική Οχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Παλαιστίνιος που σκότωσε τον Ισραηλινό αξιωματικό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, την Πέμπτη το μεσημέρι, και στη συνέχεια σκοτώθηκε από τα πυρά της φρουράς του, ήταν συνεργάτης του Ισραήλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοροϊδία διά ... νόμου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το τουρκικό Κοινοβούλιο «πέρασε» αργά το βράδυ της Πέμπτης νέο νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει, υπό όρους, την επιθεώρηση των φυλακών από πολίτες, σε περίπτωση που υπάρχουν καταγγελίες κακομεταχείρισης, αναφέρει χθεσινή ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες από την τουρκική πρωτεύουσα.

Το θέμα είναι, όμως, ότι οι «όροι» αυτοί είναι τόσοι και τέτοιοι, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν πρακτικά άχρηστη την απόφαση: Αυτοί που θα «επιθεωρούν» τις φυλακές, θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, ενώ δε θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν δημοσίως για τα ευρήματά τους.

Σχολιάζοντας το πλαίσιο και τις προδιαγραφές του νέου νόμου, ο Χουσνού Οντούλ της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) δήλωσε πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας «όταν κάποιος ερευνά την κατάσταση στις φυλακές, να δίνει τα ευρήματά του στο κοινό», καθώς «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σταματήσουν οι βασανισμοί και η κακομεταχείριση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας κάλεσε χθες για άλλη μια φορά - και χωρίς να έχει προβεί στην ουσία σε καμία παραχώρηση... - τους απεργούς πείνας να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανεργία και εξαθλίωση αιματοκύλησαν το Αλγέρι

ΑΛΓΕΡΙ.-

Πεδίο μάχης θύμιζε, με το πρώτο φως της ημέρας, η αλγερινή πρωτεύουσα μετά τις πολύωρες αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας που σημάδεψαν την εντυπωσιακή κινητοποίηση βερβερικών και φιλοβερβερικών οργανώσεων, αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης. Δύο δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες από τη βίαιη αναμέτρηση διαδηλωτών και αστυνομίας, στην προσπάθεια των πρώτων να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο, ξεπέρασαν τους 500. Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η εκδημοκρατικοποίηση της χώρας, η κατοχύρωση ατομικών ελευθεριών, η αναγνώριση της γλώσσας των Βερβέρων και η ισότιμη αντιμετώπισή τους, η καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας και της διογκούμενης οικονομικής ανέχειας. Δημοσιογράφοι και αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, που βρήκε ως αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στη βερβερική επαρχία της Καμπυλίας και τη βίαιη καταστολή που αποπειράθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, δε μοιάζει να καταλαγιάζει. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος του πλήθους των διαδηλωτών χαρακτήριζε τη διαδήλωση «έναρξη της δικής μας κοινωνικής Ιντιφάντα».

Με δεδομένη τη συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων, σε καθημερινή βάση, τόσο στην Καμπυλία όσο και σε δεκάδες άλλες πόλεις της ανατολικής Αλγερίας, όπου επίσης υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και δεκάδων τραυματιών, η κατάσταση μοιάζει, μάλλον, να κλιμακώνεται, παρά το αντίθετο. Και, όπως υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του, το συγκυβερνών Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, «η κατάσταση της αλγερινής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, είναι εκρηκτική και το χειρότερο είναι ότι ουδείς φαίνεται να μπορεί να την αντιμετωπίσει».

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπό ανάπτυξη ραντάρ «απειλή» για τις ΗΠΑ

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ρωσία και Κίνα σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες αναπτύσσουν από κοινού ένα «παθητικό ραντάρ», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τα «αόρατα» («stealth») βομβαρδιστικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF), σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Τζον Μάκουέθι που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας του Πενταγώνου - που δεν κατονομάζονται - στο δίκτυο, το νέου τύπου ραντάρ θα μπορεί να εντοπίζει τα βομβαρδιστικά «B-2» - τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1999 - αλλά και τα «F-117».

Πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που πλέον εργάζεται στο Ινστιτούτο Λέξινγκτον δηλώνει ότι το ραντάρ αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με «βελτιώσεις και αντίμετρα» στους στόλους που διαθέτει η USAF, που πάντως θα κοστίσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αναλυτές», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, ανησυχούν ότι το Ιράκ, με κινεζική βοήθεια, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το νέο ραντάρ για να επαναδημιουργήσει το σύστημα αεράμυνάς του και να πλήξει αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη (τα οποία συχνά - πυκνά το βομβαρδίζουν, όπως παραλείπει να αναφέρει το ρεπορτάζ...). Το πρόβλημα είναι πως το νέο αυτό σύστημα εντοπισμού δε στέλνει ραδιοκύματα που μπορούν να εντοπίσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη, καθιστώντας τα έτσι «ευάλωτα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ