ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θανατηφόρα η κυβερνητική εγκατάλειψη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε προκλητικός στη Βουλή, λέγοντας ότι όποιος ελέγχει την κυβέρνηση για τον πρόσφατο θάνατο ηλικιωμένης κάνει «πολιτική εμπορία»

Εξοργιστικά απαράδεκτος εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης, όταν κλήθηκε να απολογηθεί για την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων του Λεκανοπεδίου με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ηλικιωμένης που έμενε σε καταυλισμό στη Νίκαια.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, αντί να ζητήσει τουλάχιστον μία συγνώμη για τον θάνατο της ηλικιωμένης που δε χρησιμοποίησε το κλιματιστικό από το φόβο του κόστους του ρεύματος, είπε ότι όποιος ελέγχει την κυβέρνηση για το θέμα κάνει «πολιτική εμπορία», καταφεύγει σε «ξέφρενο λαϊκισμό» και «εξοργιστική υπερβολή».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε την κυβερνητική «μετά θάνατον - απόφαση για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% σε όσους μένουν σε καταυλισμούς σεισμοπλήκτων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ήταν προαποφασισμένη και δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο της ηλικιωμένης. Επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ενόψει της ιδιωτικοποίησής της η ΔΕΗ δεν μπορεί να επιχορηγήσει κανέναν εάν το σχετικό κονδύλι δεν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και επανέλαβε τους κυβερνητικούς κομπασμούς για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, λέγοντας ότι το σχετικό ποσό θα φθάσει συνολικά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς διέψευσε ο Αντ. Σκυλλάκος, αναφέροντας ότι δύο σχεδόν χρόνια μετά το σεισμό, από τα 52.500 σπίτια που έπαθαν ζημιά, μόνο το 1/3 των ιδιοκτητών έχει υποβάλει αίτηση για δάνειο και από αυτές έχουν εγκριθεί μόλις το 12%. Ολα αυτά τόνισε επειδή τα όσα δίνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και αποθαρρύνονται έτσι οι ιδιοκτήτες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Νομαρχίας, 490 άτομα περιμένουν ακόμα και σήμερα το επίδομα οικοσκευής, ενώ στον καταυλισμό του Στρατοπέδου «Καμποτά» 58 άτομα είναι ακόμα χωρίς κλιματιστικό.

Επρεπε να πεθάνει άνθρωπος, είπε, για να πάρετε κάποια μέτρα για όσους διαμένουν στους καταυλισμούς και πρότεινε το ρεύμα σε αυτούς να χρεώνεται με την ίδια τιμή που το πληρώνουν οι βιομήχανοι, δηλαδή με εννιά δραχμές.

ΔΑΣΗ
Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Εγκληματική είναι η κυβερνητική πολιτική για τα δάση, κάτι που θα το πληρώσει το μέλλον της ίδιας της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, παρεμβαίνοντας χτες σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η χώρα μας έχει τις περισσότερες πυρκαγιές από κάθε άλλη και γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση από τις κυβερνήσεις. Αντί γι' αυτό είπε, η χώρα μας δεν κρατάει χρόνο με το χρόνο ούτε το ισοζύγιο των δασών, αφού τα απαραίτητα μέτρα είναι στην κυριολεξία ελλιπή.

Αναφερόμενος στην Επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι ναι μεν κάνουν σωστές διαπιστώσεις αλλά όταν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ εφάρμοζε αντίστοιχες με τις σημερινές πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι την τελευταία δεκαετία το ποσοστό του προϋπολογισμού που δίνεται για τα δάση είναι κάτω από το 1%, ενώ και τα δύο κόμματα αναθεώρησαν το άρθρο 24 του Συντάγματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση των δασών.

Η προστασία του δασικού πλούτου, συνέχισε, δεν κρίνεται από τα ωραία λόγια αλλά από τις πρακτικές και είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας δεν έγινε ούτε αεροφωτογράφηση για την καταγραφή των δασών. Επίσης, καθυστερούν οι αναδασώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύονται ούτε οι φυσικές αναδασώσεις. Ενδεικτικό της εγκατάλειψης είναι και το ότι το έκτακτο προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας που ασχολείται με την κατάσβεση των πυρκαγιών φέτος μειώθηκε.

Καταλήγοντας, είπε ότι η κυβέρνηση περιφρόνησε το σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, το οποίο, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να μην εμποδιστεί το ΚΕΘΕΑ

Ζητά την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Λαδάδικα

Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καλεί το Δήμο Θεσσαλονίκης να ανακαλέσει την απαγορευτική του απόφαση για την εγκατάσταση συμβουλευτικής μονάδας του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα, που έχει, ως γνωστό, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλές κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις και προσωπικότητες της πόλης.

Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου τονίζει την αντίθεσή του «σε πρακτικές που τελικά υποθάλπουν φοβίες και δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού από την κοινωνική ζωή εξαρτημένων ή ήδη απεξαρτημένων ατόμων». Η θέση αυτή, τονίζει η απόφαση, «είναι σύμφωνη με την πάγια υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου στο έργο του ΚΕΘΕΑ και όσων εργάζονται για την πλήρη και ισότιμη επανένταξη στην κοινωνική ζωή ατόμων και ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριό της».

Να σημειωθεί ότι υπηρεσίες της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ εδώ και χρόνια λειτουργούν σε κτίριο στο κέντρο της πόλης. Πρόσφατα η ΙΘΑΚΗ αγόρασε κτίριο στην περιοχή των Λαδάδικων, με την πρόθεση να δημιουργήσει στο χώρο του κτιρίου συμβουλευτική μονάδα και ειδική βιβλιοθήκη για θέματα τοξικοεξάρτησης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όμως, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαγόρευσε την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας αυτής, υποκύπτοντας προφανώς στις πιέσεις καταστηματαρχών της περιοχής που δεν επιθυμούν τη διατάραξη του στάτους της εν λόγω περιοχής με τη μαζική παρουσία «ανεπιθύμητων» νεαρών.

Συναυλία την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού με μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών διοργανώνει για την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, ο Σύλλογος Οικογένειας Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση».

«Με την επιλογή της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένη από τους κορυφαίους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαμαγκάκη και Θάνο Μικρούτσικο, θέλουμε να τονίσουμε την ανάδειξη των πραγματικών κοινωνικών αξιών που αναδύονται από τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή, αξιών που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή έκβαση του αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά», επισημαίνει σχετικά ο Σύλλογος.

Στη συναυλία θα τραγουδήσουν η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα, ο Κώστας Θωμαΐδης, συνοδευόμενοι από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τη Λαϊκή Ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή. Ποιήματα θα απαγγείλει η Εύα Κοταμανίδου.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 5.000 δρχ. (φοιτητικό 3.000 δρχ.). Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία του Συλλόγου (Σολωμού 27, Εξάρχεια, τηλ. 3302.426) και στα δισκοπωλεία «Metropolis» και «Virgin Megastore».

Για κρατήσεις και πληρωμή με πιστωτικές κάρτες τηλ. 6189.300 (Ticket Hellas).

Επικίνδυνη... αξιοπιστία

Σε μια περίοδο όπου αναπτύσσεται - με αφορμή πολλά γεγονότα - ένας έντονος προβληματισμός για τα ναρκωτικά, ήρθε και η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη να βάλει το δάκτυλο στην πίτα της νομιμοποίησης των πιο απίθανων δραστηριοτήτων γύρω απ' αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Ετσι με απόφασή της επέβαλε πρόστιμο δύο εκατ. δραχμών στην εταιρία «Ανετη Ζωή ΑΕ» που παρουσίασε έντυπα με ένα τεστ ανίχνευσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών απ' τα μαλλιά. Δηλαδή ένας γονιός θα έπρεπε να πρέπει να συμπεριφερθεί με πρόστυχο τρόπο στο παιδί του για να μάθει αν είναι χρήστης κι όχι μέσα απ' την επικοινωνία.

Βέβαια, η κυβέρνηση πήρε το θέμα χαλαρά απ' την αρχή. Η μόνη αντίδραση ήταν μια ευχή του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) να αποσυρθεί το τεστ απ' την κυκλοφορία.

Φαίνεται όμως η κυβέρνηση ότι στο όνομα της αγοράς υποκύπτει και σε ανήθικες δραστηριότητες και επιβάλλει πρόστιμο γιατί -λέει - το τεστ δεν είναι αξιόπιστο.

Πέρα απ' το ότι το πρόστιμο είναι... τρίχες, είναι και επικίνδυνο, καθώς νομιμοποιεί μια επικίνδυνη πρακτική.

Συνέλευση του ΕΣΥΝ

Τη Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα 18.6.2001 το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και καλεί τα μέλη του να παραστούν. Η συνέλευση θα γίνει στις 5 μ.μ., στην Αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ