ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξάνονται και πληθύνονται... οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Ενισχύεται η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ και της σχεδιαζόμενης επέμβασης του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, δύο γαλλικά πλοία, που έχουν αποστολή να εφοδιάσουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στα Σκόπια, θα φτάσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 26 και 27 Ιούνη, σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

Αντίθετα, επιβεβαιώνεται η άφιξη, στις 8 Ιούλη, μιας μοίρας οχτώ πολεμικών πλοίων που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ρ» εκπρόσωπος της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, τα πλοία αυτά συμμετέχουν σε άσκηση στη Μεσόγειο και έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσουν, ανεπίσημα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 8 Ιούλη. Από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν και πάλι το πρωί της 12ης Ιούλη. Στο διάστημα παραμονής τους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την «ψυχαγωγία» των πεζοναυτών και, όπως επιμένουν να διαβεβαιώνουν, η επίσκεψη αυτής της δύναμης είναι καθαρά «εθιμοτυπική».

Στο στόλο μετέχουν το ελληνικό αντιτορπιλικό «Κίμων» και 7 φρεγάτες (ισπανική, αμερικάνικη, ιταλική, γαλλική, αγγλική, ολλανδική και τουρκική).

«Οι ΝΑΤΟικοί, ερχόμενοι εδώ, στέλνουν μήνυμα προς τις βαλκανικές χώρες ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Αυτό που συμπληρώνουμε εμείς είναι πως όχι απλά παρακολουθεί, αλλά και καθορίζει τις εξελίξεις. Γι' αυτό κι εμείς καλούμε τους φορείς και τους πολίτες σε συναγερμό και πανστρατιά ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών της Νέας Τάξης. Για να γίνουν πραγματικά οι λαοί ο παράγοντας που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα εξασφαλίσει το ειρηνικό παρόν και μέλλον στην περιοχή», δηλώνει ο Ν. Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα. Και καταλήγοντας σημειώνει: «Ο μύθος ότι όποιος υποτάσσεται στους ισχυρούς, εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σιγουριά του, με την περίπτωση της ΠΓΔΜ καταρρέει με τον πλέον τραγικό τρόπο. Γι' αυτό προειδοποιούμε πως ο πόλεμος δεν έληξε με το σταμάτημα των βομβαρδισμών».

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την αναμενόμενη άφιξη του ΝΑΤΟικού στόλου καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «πρόκειται για νέα "αναβάθμιση" του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κάτι ανάλογο αυτού που προηγήθηκε το 1998 με τον βρώμικο πόλεμο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών σε βάρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που «συνεχίζει την πολιτική του "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές, προσδοκώντας "οφέλη" από τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ σε βάρος του ελληνικού λαού και όλων των βαλκανικών λαών». Και προειδοποιεί πως «η επίσκεψη του ΝΑΤΟικού στόλου δεν είναι "εθιμοτυπική", εντάσσεται στα σχέδια της ετοιμαζόμενης επέμβασης στην ΠΓΔΜ, της αλλαγής των συνόρων και κατακερματισμού των Βαλκανίων, σύμφωνα με τις επεξεργασίες των ΝΑΤΟικών εγκεφάλων που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαϊκό εργατικό κίνημα της πόλης να δυναμώσει την αντίσταση και τον αγώνα του για να μπει φραγμός στα σχέδια των Αμερικανο-ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, για να σβήσουν τις φλόγες του πολέμου που πλησίασαν τα σύνορά μας. «Ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν οι επιβουλές των ιμπεριαλιστών είναι ο μαζικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας.

Είναι ανεπιθύμητη στην πόλη μας η ΝΑΤΟική αρμάδα. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αίτημα γύρω από το οποίο πρέπει να συσπειρωθεί και να δράσει ο λαός.

Δράση τώρα

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, της συντονισμένης δράσης ενάντια στον πόλεμο, ανέλαβαν πρωτοβουλία προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και καλούν τους πολίτες και τους φορείς, σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιούνη στις 7 μ.μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου.

Οι Στέλιος Βαλανάς - δικηγόρος, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, Κώστας Δρούτσας - πρόεδρος ΙΚΝΑ Μακεδονίας, Νίκος Ζώκας - Γραμματέας ΕΔΥΕΘ, Λευτέρης Κωνσταντινίδης - τ. βουλευτής, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, Μιχάλης Λιάκος - Ιατρός, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, Ηλέκτρα Ραΐζη - καθηγήτρια, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, Αγάπιος Σαχίνης - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σπυριδάκης - Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος ΕΔΥΕΘ, με το κάλεσμα που απευθύνουν στους πολίτες, προειδοποιούν πως ο πόλεμος στην περιοχή κλιμακώνεται, κατεβαίνει νοτιότερα.

«Το σενάριο έχει ξαναπαιχτεί στο Κόσσοβο. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επεμβαίνουν για την «"ιρήνευση" της περιοχής. Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο, πάντα στο όνομα της ειρήνης.

Το σίγουρο είναι ότι όσο το ΝΑΤΟ, η KFOR, αλωνίζουν, δεν πρόκειται να υπάρξει ηρεμία. Οτι κάθε μέρα μπλεκόμαστε περισσότερο. Οτι οι αλλαγές των συνόρων επιταχύνονται, οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα».

Εξάλλου, σήμερα στη Φλώρινα, στις 11 το πρωί, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας, απαιτώντας την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από την Κεντρική Πλατεία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περίεργη αμερικανική έκθεση

Αποκλείει και τη διαίρεση της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη αλλά και το ενιαίο κράτος

Η έκθεση που ετοίμασε ο αμερικανικός οίκος, για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, που αναφέρεται στα οικονομικά οφέλη για την Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού στηρίζεται στη λογική προϋπόθεση ότι η λύση θα αποκλείει τη διαίρεση του νησιού και το ενιαίο κράτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει την 16σέλιδη έκθεση του οίκου Nathan Associates.

Ο εκπρόσωπος είπε πως η έκθεση, από την οποία δεν πρέπει να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η λύση θα έχει θετικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες.

Σημειώνοντας ότι η έκθεση είναι σε γνώση της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες και πως δεν έχει ακόμα τύχει πλήρους μελέτης, ο εκπρόσωπος σε μια κατ`αρχήν τοποθέτηση είπε ότι «επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει θετικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο σαν σύνολο και για το κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, πολύ περισσότερο ενόψει της ένταξης μιας ενοποιημένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση»". Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στην έκθεση ότι η λύση του Κυπριακού θα αποκλείει τη διαίρεση της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη και τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δε θα πρέπει να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από την έκθεση.

«Αυτό ήταν ένα σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η έκθεση και είναι λογικό να στηριχτεί πάνω σε ένα τέτοιο σενάριο από τη στιγμή που η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι τέτοια που αποκλείει τα δύο κράτη και το ενιαίο κράτος», είπε.

Ο κ. Παπαπέτρου υπενθύμισε ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας, είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ως εκ τούτου, θεωρείται λογική προϋπόθεση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η έκθεση.

Δεν επιβεβαιώνεται η επίσκεψη ντε Σότο

Η κυβέρνηση στο παρόν στάδιο δε γνωρίζει ούτε για επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο στην Κύπρο, αλλά ούτε για οποιοδήποτε σχέδιο, δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να κομίζει. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενημέρωση αναφορικά με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη για σχέδιο που προνοεί για εκτεταμένη αυτονομία των δύο περιοχών. «Η κυβέρνηση δε γνωρίζει εάν τελικά θα έρθει στην Κύπρο ο κ.ντε Σότο, δεν έχει οριστικοποιηθεί οποιοδήποτε ταξίδι και πολύ περισσότερο εάν θα φέρει τίποτε μαζί του», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ι.Τζεμ: Δε θα θυσιάσουμε την Κύπρο

Η Τουρκία δε θα «θυσιάσει» την Κύπρο για να ενταχθεί στην ΕΕ, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την προάσπιση των συμφερόντων της. «Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού είναι "επικίνδυνη" και η Αγκυρα δε θα τη δεχτεί εύκολα», προειδοποίησε ο κ. Τζεμ, μιλώντας σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου CNN-Turk.

«Δεν είμαστε εριστικοί, αλλά δε μας αρέσει να μας αδικούν», είπε ο κ.Τζεμ και τόνισε ότι δεν «υπάρχουν όρια» στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας.

ΧΙΟΣ
Θα τους υποδεχτούν όπως τους αρμόζει...

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα υποδεχτούν τα γεράκια του ΝΑΤΟ, οι κάτοικοι της Χίου. Συγκεκριμένα, πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν στη Χίο μέλη μαζικών οργανώσεων το τριήμερο 20-22 του Ιούνη, περίοδο κατά την οποία στο νησί θα πραγματοποιείται ΝΑΤΟική Σύνοδος για τους εξοπλισμούς, με την παρουσία και συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων πήραν από κοινού εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της Χίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού.

Ετσι, το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού θα διοργανώσει συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Χανδρής», όπου θα πραγματοποιείται η σύνοδος των «γερακιών» του πολέμου. Παράλληλα, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας από τα πρόσφατα εγκλήματα του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας.

Επίσης, οι φιλειρηνιστές θα κάνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία των «γερακιών» του θανάτου στο νησί, ενώ θα πραγματοποιήσουν και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, ώστε να εκδηλωθεί με έντονο τρόπο η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού στη ΝΑΤΟική αυτή σύναξη.

Τέλος, θα γίνουν από την Επιτροπή Ειρήνης Χίου και τους φορείς παραστάσεις στο νομάρχη, στο δήμαρχο Χίου, στο σεβασμιότατο μητροπολίτη Χίου, προκειμένου οι αρχές του νησιού να απέχουν από κάθε εκδήλωση υποδοχής ή συμμετοχής σε γεύματα που τυχόν θα παραθέσουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ