ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η αντιπαράθεση δυναμώνει ενώ η πανδημία εξαπλώνεται

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Τις διαστάσεις που αποκτά η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού ανέδειξε συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο δίκτυο «Fox News». Εκεί περιέγραψε μεν ως «πολύ καλή» τη σχέση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας όμως ότι «τώρα δεν θέλω να του μιλήσω».

Σχολιάζοντας μάλιστα πόσο θα μπορούσε να επιδεινωθεί η σχέση των δύο χωρών, ο Τραμπ ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε... Θα μπορούσαμε να διακόψουμε τη σχέση συνολικά». Μάλιστα υποστήριξε: «Τι θα συνέβαινε αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση».

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ επέμεινε ότι οι χειρισμοί της Κίνας ευθύνονται για τις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνοντας «πολύ απογοητευμένος» για την αποτυχία της να σταματήσει τον Covid-19 στην αρχή του. «Επρόκειτο είτε για ανοησία, ανικανότητα ή ήταν σκόπιμο...».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είπε ότι η διατήρηση σταθερών διμερών σχέσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των δύο χωρών και ωφελεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και ότι «οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο για την αντιμετώπιση του ιού, τη θεραπεία ασθενών και την επανεκκίνηση της οικονομικής παραγωγής αλλά αυτό απαιτεί οι ΗΠΑ να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας».

Στο μεταξύ, ενόψει της έναρξης της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος συνέλευσης των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τη Δευτέρα 18 Μάη, συνεχίζεται η συζήτηση για τη σκοπιμότητα διεξαγωγής έρευνας για να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις που επέδρασαν στην εξάπλωση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Παρέμβαση και από ΕΕ - ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάλεσε την Κίνα να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας και χαρακτήρισε «αναγκαία» μια «ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση αυτής της πανδημίας». Μεταξύ άλλων ο Μπορέλ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της «κατ' αναλογία με το βάρος της» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην έρευνα εμβολίων και την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, περιλαμβανομένου του ρόλου της σε μια προσπάθεια «ελάφρυνσης» του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Παρέμβαση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» σχολίασε την αποστολή ιατρικού υλικού στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείται για παραπληροφόρηση», ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι έκαναν πολλά για να προσφέρουν αμοιβαία βοήθεια». Σε άλλο σημείο έδειξε την ανησυχία του για την άνοδο της Κίνας οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της κινεζικής επιρροής στην ασφάλειά μας», καθώς «η παγκόσμια ισορροπία ισχύος αλλάζει». Κατά τ' άλλα, δήλωσε ότι «θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Κίνα».

Στοιχεία για την εξάπλωση

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 304.794 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 4.569.064, ενώ 1.724.907 έχουν αναρρώσει. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.460.988 κρούσματα και 87.025 θύματα, στην Ισπανία 274.376 και 27.459, στη Ρωσία 262.843 και 2.418, στη Βρετανία 236.711 και 33.998, στην Ιταλία (με μη επικαιροποιημένα στοιχεία) 223.096 και 31.368, στη Γαλλία (επίσης με μη επικαιροποιημένα στοιχεία) 178.870 και 27.425, στη Βραζιλία 206.507 και 14.131, στη Γερμανία 175.123 και 7.933, στην Τουρκία 144.749 και 4.007.

ΗΠΑ
Παραγωγή του «F-35» μόνο στις ΗΠΑ θέλει ο Τραμπ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε στο προσκήνιο τη γνωστή διελκυστίνδα των καπιταλιστών περί παγκοσμιοποίησης και προστατευτισμού, καθώς αντιτάχθηκε στη διάσπαρτη παραγωγή τμημάτων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών (και όχι μόνο) σε άλλες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την εξάρτηση στην παραγωγή σημαντικών τμημάτων του μαχητικού «F-35» από την Τουρκία και άλλες οκτώ χώρες - στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

«Τα φτιάχνουμε στην Τουρκία. Κατασκευάζονται και εδώ και εκεί. Επειδή ο Πρόεδρος Ομπάμα - δεν κατηγορώ μόνο αυτόν - και άλλοι πίστευαν ότι ήταν υπέροχο. Το πρόβλημα είναι ότι αν έχουμε πρόβλημα με τη χώρα, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος. Παίρνουμε εξαρτήματα από όλο τον κόσμο. Είναι τρελό. Πρέπει να τα φτιάχνουμε όλα στις ΗΠΑ», είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξής του στο δίκτυο «Fox Business». Σε επόμενο σημείο τόνισε πως σκοπεύει να αλλάξει αυτή την τακτική, ώστε να μην εξαρτώνται οι ΗΠΑ για όπλα και μαχητικά από άλλες χώρες.

Η αναφορά Τραμπ στην περίπτωση της Τουρκίας (από τις χώρες που έχουν αναλάβει την παραγωγή του «F-35» για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού μονοπωλίου «Lockheed Martin») δεν είναι τυχαία, δεδομένων των διμερών αντιθέσεων σε αρκετά ζητήματα, με πρώτο τη στενή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και την αγορά των πυραύλων «S-400». Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι η διαδικασία ανάσχεσης της παραγωγής περίπου 1.000 εξαρτημάτων του συγκεκριμένου μαχητικού από τουρκικές βιομηχανίες, ενώ στα σκαριά παραμένουν οι απειλές για κυρώσεις έναντι της Αγκυρας, με εργαλείο διατάξεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Αλλες χώρες που συμβάλλουν στην παραγωγή εξαρτημάτων του μαχητικού «F-35» είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ιταλία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,2%

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κατά 2,2% συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση μετά την καπιταλιστική κρίση του 2009, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Οπως υπογραμμίζεται στον γερμανικό Τύπο, η χώρα είναι σε καλύτερη θέση μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι οικονομικές επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο - ταχύτερα από ποτέ μέχρι τώρα. Η γαλλική οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,8%, η ισπανική κατά 5,2% και η ιταλική κατά 4,7%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από το Γενάρη έως το Μάρτη ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ