ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικούν σταθερή δουλειά και προσλήψεις προσωπικού για καθαρά σχολεία

Από την κινητοποίηση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την κινητοποίηση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών
Η έτσι κι αλλιώς μεγάλη σημασία της δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, όπως συνέβη συνολικότερα με το μόχθο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, «φωτίστηκε» ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και η ακόμα πιο αυξημένη σημασία που αποκτούν η καθαριότητα και η υγιεινή στις αίθουσες, στα προαύλια, στους κοινόχρηστους χώρους αναδεικνύουν παράλληλα τα μεγάλα εμπόδια που θέτουν στην εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού καθώς και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των «συμβάσεων έργου» κάτω από το οποίο δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενες.

«Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία, με χειροκροτήματα δεν βγαίνει η πανδημία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, σωματεία εκπαιδευτικών, εργαζομένων σε δήμους και γονείς, πραγματοποίησαν στις 8 Μάη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρωτοβουλίες των σωματείων συνεχίζονται με συνελεύσεις και συσκέψεις για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Για τις εργασιακές σχέσεις που αφήνουν τις εργαζόμενες χωρίς δικαιώματα και τα σχολεία χωρίς επαρκή καθαριότητα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά.

Εργασιακές σχέσεις που «ναρκοθετούν» την ανάγκη για καθαρά σχολεία

Σε όλη τη χώρα δουλεύουν με «συμβάσεις έργου» περίπου 9.500 εργαζόμενες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Οι δεκάμηνες συμβάσεις που υπογράφουν με τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με κάθε σχολική χρονιά. Οι μισθοί τους κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των 300 ευρώ και υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σκάλες, οι τουαλέτες, τα γραφεία, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, που επίσης πρέπει να καθαρίζουν. Οι εν λόγω συμβάσεις δεν προβλέπουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως άδειες, ενώ υποχρεώνουν τις εργαζόμενες να μεριμνούν οι ίδιες για την αντικατάστασή τους στην περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσουν. Τα καθήκοντά τους ξεκινούν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου είναι μεγάλες.

Το ελάχιστο προσωπικό που δουλεύει με συμβάσεις αορίστου χρόνου μειώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς αποτελείται από εργαζόμενες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ετσι, και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος. Για παράδειγμα, στο πενταώροφο κτίριο του ΕΠΑΛ Περάματος τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν επτά εργαζόμενες. Πλέον έχουν μείνει μόλις δύο καθαρίστριες, ενώ ο αριθμός τους «ενισχύθηκε» με μία ακόμα, που μεταφέρθηκε από άλλο σχολείο για τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Στο παραπάνω φόντο έχει ξεκινήσει η σταδιακή λειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων, ενώ το ίδιο τοπίο θα βρει όσον αφορά τη σχολική καθαριότητα και η επόμενη σχολική χρονιά, σε λίγους μήνες. Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες, βρύσες), επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης. Ωστόσο, τα μέτρα που συνιστώνται είναι ανεφάρμοστα και μοιάζουν εκτός πραγματικότητας με δεδομένο το εργασιακό τοπίο που επικρατεί.

Μετακινούν τις εργαζόμενες όπου τις έχουν ανάγκη...

Τα «δείγματα γραφής» που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα: Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των γονιών για μόνιμη - σταθερή εργασία και πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων συναντά «τοίχο».

Μάλιστα, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων στην κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε «συνταγματικά κωλύματα», που δεν επιτρέπουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών, καθώς αυτή αντίκειται σε διατάξεις που υποτίθεται καταπολεμούν το «πελατειακό κράτος». Τα ...κωλύματα όμως που βολικά επικαλείται ο υπουργός, όπως έχουν κάνει και όλοι οι προκάτοχοί του, διατηρήθηκαν στο Σύνταγμα με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αρνήθηκαν την πρόταση που κατέθεσαν σωματεία του Δημοσίου για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Την ίδια στιγμή, κανένα... κώλυμα δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να διαιωνίζει την εργασιακή ομηρεία και να αφήνει κάθε Ιούνη τις εργαζόμενες - πολλές από τις οποίες δουλεύουν ακόμα και 15 χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων - στην ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά τον Σεπτέμβρη.

Μέσα στην πανδημία, μάλιστα, η κυβέρνηση με ρύθμιση που συμπεριέλαβε σε ΠΝΠ έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να μετακινούν τις συμβασιούχους σχολικές καθαρίστριες σε άλλες υπηρεσίες τους. Ετσι, οι εργαζόμενες βρέθηκαν χωρίς ωράριο, χωρίς μέσα προστασίας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε άδεια ειδικού σκοπού, να καθαρίζουν δημοτικά κτίρια, πλατείες και δρόμους.

...την ίδια στιγμή που τους στερούν στοιχειώδη δικαιώματα

Σήμερα, με την επαναλειτουργία των σχολείων, οι ανάγκες καθαριότητας καλύπτονται όπως - όπως, με νέες μετακινήσεις των εργαζομένων από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα «μπαλώματα» της μεταφοράς του προσωπικού από τα Δημοτικά στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα βρεθούν ταυτόχρονα σε λειτουργία και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ακόμα και στις παρούσες συνθήκες όμως, που Νηπιαγωγεία και Δημοτικά παραμένουν για την ώρα κλειστά, η πρακτική αυτή δημιουργεί μια σειρά από «παρενέργειες». Το ίδιο το καθεστώς των «συμβάσεων έργου» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα: Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενες με συγκεκριμένο σχολείο, αντικείμενο εργασίας και αμοιβή, παραμένει η ίδια. Ωστόσο, η δουλειά τους έχει αλλάξει. Πλέον, καλούνται να δουλέψουν περισσότερες ώρες, σε διαφορετικά κτίρια, αλλά με τους ίδιους μισθούς! Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα στο ενδεχόμενο ενός εργατικού ατυχήματος, όπου προκύπτει το ερώτημα πώς θα καλυφθεί μια εργαζόμενη όταν δουλεύει σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που προσδιορίζει η σύμβασή της.

Το ίδιο το ωράριο υπόκειται στη ρύθμιση του κάθε δήμου. Ενώ οι εργαζόμενες, μέχρι πρότινος, έπιαναν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πλέον καλούνται να πηγαίνουν στο σχολείο από το πρωί. Η αλλαγή αυτή επιφέρει ανατροπές στον προγραμματισμό τους, καθώς πολλές εργαζόμενες πασχίζουν να συμπληρώσουν τα 100 - 200 ευρώ του μισθού τους με δεύτερη και τρίτη δουλειά.

Οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και η καθαριότητα είναι «στον αέρα», τόσο σε μια ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, όσο και μπροστά στη νέα σχολική χρονιά για την οποία υπάρχουν σχέδια να ξεκινήσει νωρίτερα.

Στο παραπάνω έδαφος υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν την ευκαιρία να... λοξοκοιτάξουν προς τα εργολαβικά συνεργεία. Ομως, η προοπτική της ανάθεσης της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους είναι εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το σύνολο της σχολικής κοινότητας.

Ενδεικτική είναι η πείρα που υπάρχει από τα έργα και τις ημέρες των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία. Η απληρωσιά, οι απολύσεις, η δουλειά με ελάχιστο προσωπικό δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας: Στο ΓΝΑ ο προηγούμενος εργολάβος χρωστά μισθούς πέντε μηνών στους εργαζόμενους και ο καινούργιος που τον διαδέχθηκε οφείλει κι αυτός δεδουλευμένα δύο μηνών. Οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώνονται κάθε 20 μέρες, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων κινείται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Στο «Αττικόν», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει δύο μήνες απλήρωτοι. Στο ΚΑΤ έχουν γίνει δύο απολύσεις...

Απάντηση με συντονισμένη πάλη εργαζομένων, εκπαιδευτικών και γονιών

«Οι παρεμβάσεις που κάναμε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αποτελούν ιδιαίτερα θετικά βήματα. Αναδεικνύουν την ανάγκη για μόνιμη σχέση εργασίας ως προϋπόθεση για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών, όλης της σχολικής κοινότητας», τονίζει η Χρ. Καραμαλίκη.

«Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που τα "δίνει όλα" για το κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν κάνει το παραμικρό για να δοθεί λύση στο κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων», προσθέτει.

Με επίκεντρο το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και νέες προσλήψεις, τα σωματεία επιδιώκουν να συντονίσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες τους. Να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και συσκέψεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους. Στην προσπάθεια αυτή, όπως εξηγεί, κάθε σωματείο πρέπει να συνεδριάσει, να πάρει θέση, να συζητήσει για τη δράση του, ξεπερνώντας εμπόδια που θέτουν οι γνωστοί εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού που από τη μια επιδίδονται σε τηλεδιασκέψεις με δημάρχους και υπουργούς και από την άλλη θέλουν τα σωματεία να λειτουργούν σαν «τσιφλίκι» των προέδρων, χωρίς να συνεδριάζουν ούτε τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Εργαζόμενες, εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούν:

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

-- Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία.

-- Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών.


Ευ. Χ.

Σύσκεψη στις 24 Μάη

Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Δήμου Αθήνας καλούν σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ