ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΡΙΣΚΟΥ» ΤΗΣ FRONTEX ΓΙΑ ΤΟ 2020
Μοχλός ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και «διαπραγματευτικό χαρτί» οι ξεριζωμένοι

Copyright 2020 The Associated

Την ετήσια έκθεση «Ανάλυσης Ρίσκου» για το 2020 δημοσίευσε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ή αλλιώς Frontex. Ο επιχειρησιακός βραχίονας της ΕΕ, που με αφορμή τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο αναβάθμισε την παρουσία του στην Ελλάδα, παρουσιάζει στην έκθεσή του στοιχεία αναφορικά με τη φύλαξη των «εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ και τη διαχείριση της «παράνομης μετανάστευσης» (στις 70 σελίδες της έκθεσης η λέξη «πρόσφυγας» συναντάται μόνο 4 φορές), ενώ κάνει και προβλέψεις σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια γεννούν τους ξεριζωμένους

Εμμέσως πλην σαφώς η Frontex αναγνωρίζει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους ως γενεσιουργό αιτία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, καθώς αναφέρει πως «το μέγεθος, η σύνθεση και η τοποθεσία των μεταναστευτικών ροών που διασχίζουν τη Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την κατάσταση στη Συρία, την "αστάθεια" στο Αφγανιστάν, την οικονομική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ασία, την εφαρμογή των μέτρων μέσα στην Τουρκία», σχετικά με την πολιτική εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, όπως προβλέπουν οι Συμφωνίες με την ΕΕ, κ.ά.

Αλλωστε, και τα «δημογραφικά στοιχεία» για το 2019 δείχνουν πως οι κύριες χώρες καταγωγής των προσφύγων και μεταναστών για το 2019 είναι το Αφγανιστάν και η Συρία, από τις οποίες ο αριθμός των ξεριζωμένων αυξήθηκε κατά 170% και 69% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018. Στη λίστα κατατρεγμένων ακολουθούν τα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, το Μαρόκο, η Τουρκία και το Ιράκ (από το οποίο μειώθηκαν σε 6.433 το 2019, από 32.068 το 2015).

Στη βάση αυτή, ως πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον τίθεται το ενδεχόμενο «ξαφνικής και μεγάλης κλίμακας αύξησης εκροών από τη Συρία», καθώς εκτιμάται ότι από την 1η Δεκέμβρη του 2019 έως τα μέσα Φλεβάρη περίπου 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το Ιντλίμπ, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Ως άλλο ένα πιθανό ενδεχόμενο προστίθεται ένα νέο κύμα μεταναστών «οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στην ΕΕ χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα» από τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, εκτίμηση που βασίζεται «κυρίως στις φτωχές οικονομικές προοπτικές ολόκληρης της περιοχής», και ενώ οι εκτιμήσεις έχουν γραφτεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που οξύνει τους ανταγωνισμούς, αλλά και θεωρείται ότι θα πλήξει παραπέρα τα ήδη σμπαραλιασμένα συστήματα Υγείας σε Ασία και Αφρική.

Ολα αυτά φυσικά καταγράφονται και ως στοιχεία που «τεκμηριώνουν» τα σχέδια για πιο ενεργή εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής ένωσης σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, μεταξύ άλλων και με το πρόσχημα του Προσφυγικού.

«Διαπραγματευτικό χαρτί» για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις

Αλλωστε η έκθεση λέει «φόρα παρτίδα» ότι η ίδια η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή οδηγεί στην εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών ως διαπραγματευτικού χαρτιού στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστών:

«Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στη Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα ορατοί από τη σφοδρότητα με την οποία οι ξένες δυνάμεις κινούνται στη Λιβύη, παίρνοντας το μέρος της κάθε παράταξης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ο ανταγωνισμός για τις φυσικές πηγές Ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου, είναι ένα μόνο από τα πολλά συμφέροντα που διακυβεύονται.

Δεδομένων των παραγόντων που εμπλέκονται, η γεωπολιτική της Κεντρικής Μεσογείου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση ή την απειλή της εκμετάλλευσης της μετανάστευσης ως διαπραγματευτικού χαρτιού».

Η παραπάνω περιγραφή «φωτογραφίζει» την αδίστακτη εκμετάλλευση των κατατρεγμένων από την τουρκική κυβέρνηση - με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επανέρχεται μέσα στη βδομάδα στο θέμα, προειδοποιώντας ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική (σ.σ. της Τουρκίας) για το Μεταναστευτικό» και ότι η χώρα του συνεχίζει την «πολιτική των ανοιχτών συνόρων» - κρύβοντας φυσικά ότι την «τσόχα» του ιμπεριαλιστικού παζαριού στρώνουν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι προσεκτικές διατυπώσεις σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. «Οχι πολύ μακριά (σ.σ. από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας), στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια τεταμένη κατάσταση αναπτύχθηκε από τα τέλη του Φλεβάρη του 2020 και μετά», γράφει στην έκθεσή της η Frontex.

Ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού «επιδιαιτησίας» συνόρων

Το ενδεχόμενο «οι μετανάστες να οργανωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση του συνοριακού καθεστώτος» επαναλαμβάνεται συχνά ως μία από τις βασικές προκλήσεις που η Frontex προβλέπει πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Οι αναφορές αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, δεδομένης και της μετεξέλιξης της Frontex σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ (Δεκέμβρης του 2019), ο οποίος σύμφωνα και με την έκθεση «εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στην εξουσιοδότηση της Frontex, στοχεύοντας στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής στρατηγικής διαχείρισης των συνόρων», και έχει ως «πιο απαιτητική πρόκληση» «τη δημιουργία της πρώτης ευρωπαϊκής ένστολης υπηρεσίας, η οποία σταδιακά θα φτάσει να αριθμεί 10.000 εκπαιδευμένο και επιχειρησιακά έτοιμο προσωπικό μέχρι το 2027».

Στο φόντο των επικίνδυνων παζαριών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, για τη «ρυμούλκηση» της δεύτερης από τη Ρωσία προς τον ευρωατλαντικό άξονα, και των δρομολογημένων σχεδίων «διευθετήσεων» και συνδιαχείρισης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων της, στρώνει το δρόμο ώστε η ίδια να επιτελέσει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ρόλο.

Με αφορμή τις προβλέψεις για απότομη αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών και τη συστηματοποίηση της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των κατατρεγμένων, στο πρότυπο που το έπραξε η αστική τάξη της Τουρκίας, η «ενισχυμένη» Frontex θα μπορεί από καλύτερη θέση να αναλάβει, πέρα από την καταστολή των προσφύγων και των μεταναστών, και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, το ρόλο ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού «επιδιαιτησίας» των συνόρων, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τους λαούς.


Δ.


ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καταρρέει ο μύθος της διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κάτω απ' τις «φτερούγες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τις συνεχιζόμενες, προκλητικές και επικίνδυνες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σημειώνοντας πως αυτές «αντανακλούν, από τη μια, την κλιμάκωση της έντασης των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της λείας σε Αιγαίο - Ανατολική Μεσόγειο και, από την άλλη, την κατάρρευση του μύθου της διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κάτω από τις "φτερούγες" των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

«Παράλληλα - σημειώνει - αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί που προβάλλει το ΝΑΤΟ και υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, προβάλλοντας την Τουρκία ως δήθεν σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έχουν παίξει βρώμικο ρόλο διαχρονικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αβαντάροντας την τουρκική επιθετικότητα, συμβάλλοντας στο "γκριζάρισμα" του Αιγαίου, τηρώντας είτε σιγή ιχθύος, είτε στάση Πόντιου Πιλάτου για τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «Οι κίνδυνοι είναι παραπάνω από προφανείς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το λαό. Μεγαλώνουν μάλιστα όσο συνεχίζεται η εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα "θερμό επεισόδιο", που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες σε βάρος τόσο του ελληνικού, όσο και του τουρκικού λαού. Η πρόσφατη, μάλιστα, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με παρόντα τα ευρωατλαντικά κόμματα έδειξε γι' ακόμα μια φορά πολύ καθαρά τη στρατηγική σύμπνοιά τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Συμφέροντα που υπηρετούν τους ανταγωνισμούς και τις επιδιώξεις των ντόπιων και ξένων οικονομικών ομίλων και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των λαών της περιοχής.

Τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Συνιστούν μέγιστο κίνδυνο - απειλή για τον ελληνικό λαό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν τεράστιες ευθύνες, αφού στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, εμπλέκουν τη χώρα και το λαό μας σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς, παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας μας. Είναι πολύ επικίνδυνη η συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καμία εμπιστοσύνη στα καλέσματα για ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική. Είναι καλέσματα υποταγής στις ανάγκες, στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για "γεωστρατηγική αναβάθμιση" και συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Απεναντίας, είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Ν' ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών!

Καμία συμμετοχή στους δολοφονικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς - Αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ