ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
71η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Ο αγώνας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 71η μαύρη επέτειο από τη «Νάκμπα» (καταστροφή) της Παλαιστίνης το 1948 πραγματοποίησαν χτες πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι στα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδας τη Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ δεν έλειψε και αυτή τη φορά η βαρβαρότητα των ισραηλινών στρατευμάτων, που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εν ψυχρώ περίπου 50 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 12 παιδιά και 3 νοσηλευτές.

Στη Δυτική Οχθη, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Ραμάλας, με αφετηρία το μαυσωλείο του Παλαιστίνιου πρώην Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε σιγή 71 δευτερολέπτων, για τα 71 χρόνια από την καταστροφή της Παλαιστίνης και τον ξεριζωμό 750.000 Παλαιστινίων. Στη συνέχεια, διαδηλωτές ύψωσαν μεγάλα χάρτινα κλειδιά ζητώντας να επιστρέψουν στα εδάφη και στα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα επισήμανε πως η φετινή επέτειος από την καταστροφή της Παλαιστίνης «έρχεται εν μέσω σοβαρών προκλήσεων για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Τονίζει πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κάνουν «γεωγραφικό πόλεμο», με καθημερινές κατασχέσεις παλαιστινιακών εδαφών όπου κατοικούν 711.000 παράνομοι Εβραίοι έποικοι, «δημογραφικό πόλεμο» εκτοπίζοντας το λαό από την πόλη της Ιερουσαλήμ και την περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη. Επισημαίνει επίσης πως σήμερα 112.000 Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ καλούνται να επιβιώσουν εντός του τείχους - απαρτχάιντ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της σημερινής κυβέρνησης σε ΗΠΑ και Ισραήλ, «που πιστεύουν ότι μας αποδυναμώνουν (...) προκειμένου να μας οδηγήσουν σε παράδοση και αποδοχή μιας απαράδεκτης ειρηνευτικής πρότασης», που την αποκαλούν «Συμφωνία του Αιώνα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ούτε οι μισοί υπάλληλοι επιχειρήσεων καλύπτονται από ΣΣΕ

Ενώ όσοι αμείβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο είτε απειλούνται από φτώχεια είτε ζουν σε συνθήκες φτώχειας και υλικής στέρησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολο και λιγότεροι εργαζόμενοι στη Γερμανία καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και συγκεκριμένα ούτε καν οι μισοί. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», σύμφωνα με απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το ποσοστό των εργαζομένων σε εταιρείες όπου εφαρμόζεται μια κλαδική ΣΣΕ μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το 2018 ήταν 46%. Δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς ιδιωτικούς υπαλλήλους της χώρας επωφελούνται από μια κλαδική ΣΣΕ, η οποία σε γενικές γραμμές σημαίνει υψηλότερο επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα της «Deutsche Welle» για τον κατώτατο μισθό στις χώρες της ΕΕ, στη Γερμανία ο κατώτατος «μισθός» για όποιον εργάζεται με πλήρη απασχόληση (8 ώρες τη μέρα - 40 τη βδομάδα) είναι σε απόλυτους αριθμούς από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ωστόσο η Γερμανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (μπροστά μόνο από την Εσθονία και τη Λετονία) όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο που εξασφαλίζει ο κατώτατος «μισθός», καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια.

Στη Γερμανία θεσπίστηκε το 2015 το κατώτατο ωρομίσθιο - και όχι κατώτατος μισθός - το οποίο σήμερα είναι στα 9,19 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, στην ιδανική περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει πλήρη απασχόληση, παίρνει το μήνα περίπου 1.500 ευρώ μεικτά και περίπου 1.120 ευρώ καθαρά. Αυτό το ποσό είναι ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχειας στη χώρα (που ορίζεται στο 60% του μέσου μισθού), ενώ απέχει πολύ από το μέσο μισθό.

Μάλιστα, για την εν λόγω ανάλυση ελήφθη υπόψη η πιο ευνοϊκή θέση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ένας εργαζόμενος με κατώτατο ωρομίσθιο: Εργένης, χωρίς παιδιά, σε πλήρη απασχόληση, με δεδομένο ότι λαμβάνει όλες τις κοινωνικές παροχές που δικαιούται. Φυσικά, η θέση όσων εργάζονται με ημιαπασχόληση, μεγαλώνουν παιδιά κ.λπ. είναι πολύ χειρότερη και ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σημαντικής υλικής στέρησης.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Η ΕΕ «πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη» τις Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ανάγκη η ΕΕ να αντιμετωπίσει «ενωμένη» τους μεγάλους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, συμβιβάζοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα, έθεσε επιτακτικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Σε χτεσινή συνέντευξή της σε διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να επανατοποθετηθεί» για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θέτουν οι τρεις μεγάλοι παγκόσμιοι αντίπαλοί της - η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Για να αντιμετωπίσει διάφορες «προκλήσεις» - από τη ρωσική παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες και την οικονομική επιρροή της Κίνας, μέχρι το μονοπώλιο των ΗΠΑ στις ψηφιακές υπηρεσίες - η ΕΕ «πρέπει να βελτιώσει τη θέση της, ορθώνοντας ενιαίο μέτωπο», ανέφερε η Μέρκελ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Υπερασπιζόμενη τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επανέλαβε πως «η πολιτική μας εξουσία δεν είναι ακόμα ανάλογη με την οικονομική μας δύναμη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να επανατοποθετηθεί σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι παλιές βεβαιότητες της μεταπολεμικής τάξης δεν ισχύουν πλέον». Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ «μας υποχρεώνουν, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές θέσεις. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, λόγω των διαφορετικών μας συμφερόντων (σ.σ. εντός της ΕΕ). Αλλά το κάνουμε - σκεφτείτε, για παράδειγμα, την πολιτική μας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία». «Οι πολιτικές μας για την Αφρική επίσης ακολουθούν τώρα μια κοινή στρατηγική, η οποία πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Χαρακτήρισε το Brexit «το μεγαλύτερο σημείο καμπής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», αλλά «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο» του Ηνωμένου Βασιλείου: «Για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ, πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Λονδίνο υπέρ μίας πρότασης και όχι απλά ενάντια σε κάποια», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα έγινε χτες γνωστό ότι επιδιώκεται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι νέα συζήτηση και ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τις ευρωεκλογές, στις αρχές Ιούνη.

ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνία για τριετή «πολιτική μετάβαση»

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε συμφωνία με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που συγκροτούν τη λεγόμενη «Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», με στόχο μια τριετή περίοδο «πολιτικής μετάβασης».

Ο υποστράτηγος Γιάσερ Ατα, μέλος του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που κατέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Ομάρ Μπασίρ, διευκρίνισε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί μέρος των διαδηλωτών, θα καταλάβει τα 2/3 ενός 300μελούς «νομοθετικού συμβουλίου» και πως το άλλο 1/3 θα καταλάβουν κόμματα που δεν ανήκουν στη συμμαχία αυτή.

Οι διαδηλωτές ήθελαν να υπάρξει τετραετής μεταβατική περίοδος, ο στρατός διετής. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Ατα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της μεταβατικής περιόδου θα επιδιωχθεί η επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών με ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις στο δυτικό και το νότιο Σουδάν.

ΗΠΑ
Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στο «Nord Stream 2»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών σχεδιάζει να καταθέσει νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες και τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία.

Οπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα «ανώνυμη πηγή», το νομοσχέδιο θα προτείνει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν να υπογραφεί από τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κατασκευή του αγωγού, με επικεφαλής την κρατική ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom», συμμετέχουν οι εταιρείες «Uniper» και «Wintershall» της Γερμανίας, η αγγλοολλανδική «Shell», η αυστριακή OMV και η γαλλική «Engie».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν τις υπηρεσίες τους τόσο στην οικονομία όσο και στην άμυνα, σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από χτεσινή συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν. Οι απόπειρες των Αμερικανών να εκτροχιάσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια είναι «αθέμιτος ανταγωνισμός», συμπλήρωσε.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιβάλλεται η ουκρανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους

Ενώ εντείνεται η επιθετικότητα στην Ανατ. Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Υπογράφτηκε χτες από τον απερχόμενο Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο νόμος που είχε ψηφιστεί στις 25 Απρίλη, για την καθιέρωση της ουκρανικής ως της μόνης επίσημης γλώσσας του κράτους, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις εκφράσεις της δημόσιας ζωής. Μάλιστα, θα υπάρχουν «επιθεωρητές» που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του νόμου, θα μπορούν να παρευρεθούν σε συνεδριάσεις οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, να ζητήσουν έγγραφα από αστικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα, καθώς και να επιβάλουν πρόστιμα.

Ο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι ο νόμος «ενώνει το έθνος», ενώ «δεν επηρεάζει καμιά γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σύγκρουση στο Ντονμπάς της Ανατ. Ουκρανίας, όπου χτες η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ κατήγγειλε 13 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, καταγγέλλουν ότι ο ουκρανικός στρατός άνοιξε πυρ σε 5 δήμους του Ντονέτσκ.

Ακόμη, η Ουκρανία επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απαγορεύοντας την προμήθεια ορισμένων αγαθών και επιβάλλοντας ειδικούς δασμούς. Το εμπάργκο ή οι δασμοί θα επιβληθούν σε ρωσικά προϊόντα, που είτε παράγονται πλήρως στην Ουκρανία, είτε μπορούν να αντικατασταθούν με «εναλλακτικές εισαγωγές», όπως διάφορα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, οχήματα κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org