ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ»
Βάρη και χαράτσια για το λαό, κέρδη για τους ομίλους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Eurokinissi

Τον πολλαπλασιασμό των διοδίων στην «Εγνατία Οδό», με το λαό να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα, τόσο για την κατασκευή των Εθνικών οδών και άλλων μεγάλων έργων όσο και για τη χρήση τους, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χτες, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι τα ευρωκονδύλια καρπώνονται οι όμιλοι - μεγαλοκατασκευαστές για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας τους. Αυτήν ακριβώς την πολιτική καλωσόρισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με την Εκθεση «για την εφαρμογή των ειδικών μέτρων (π.χ. αυξήσεις των προκαταβολών στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ) για την Ελλάδα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τα ίδια στοιχεία της Εκθεσης ομολογούν ότι τα κονδύλια δίνονται από το 2011 με συνοδεία ειδικής Ομάδας Εργασίας για τη στήριξη των αντιδραστικών αλλαγών που αποκαλεί η κυβέρνηση "μεταρρυθμίσεις" και τους αντιδραστικούς μηχανισμούς εδραίωσής τους, που κατά ριπάς εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρεστε σε μεγάλα έργα και Εθνικές οδούς που κατασκευάζονται με αυτά τα κονδύλια. Ομως οι εργαζόμενοι, που έχουν πληρώσει ήδη με τη βαριά φορολογία τους την κατασκευή τους, δεν μπορούν να πληρώνουν και με διόδια - ανάμεσά τους και για τους νέους σταθμούς διοδίων στην "Εγνατία Οδό" - αφού ήδη αναγκάζονται να πηγαίνουν από τον παράδρομο... Π.χ. στην Καβάλα, σωματεία και φορείς κινητοποιούνται σήμερα ενάντια στην επιβολή νέων διοδίων στην "Εγνατία Οδό", τις αυξήσεις σε αυτά διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων. Διαμαρτύρονται γιατί με την επιβολή σταθμού διοδίων έξω από την πόλη τους, οι οδηγοί προκειμένου να τον αποφύγουν θα περνούν μέσα από την πόλη, επιβαρύνοντάς την τόσο κυκλοφοριακά όσο και περιβαλλοντικά.

Εξάλλου, σχετικά με την αναφορά της Εκθεσης για την υψηλή απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων, αποδείχτηκε ότι αυτά δεν έχουν αποδέκτη το λαό. Αντίθετα, μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια αυτός ματώνει και τσακίζεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, δικαιωμάτων, από τη βαριά αντιλαϊκή φορολογία κάθε μορφής, όπως είναι και τα διόδια. Την ίδια στιγμή, προκλητικά πανηγυρίζετε και εκφράζετε την ικανοποίησή σας στην Εκθεση ότι "το 63% του συνόλου των πληρωμών προς έργα κρατικών ενισχύσεων αφορούσε ενισχύσεις για επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια, συμβάλλοντας άμεσα στην ανταγωνιστικότητα και τη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου", ενώ "το 37% αφορούσε δράσεις κρατικών ενισχύσεων για έργα υποδομών, συμπληρώνοντας τις ρυθμίσεις στον τομέα των συνθηκών της αγοράς και της βελτίωσης των επιχειρήσεων". Δηλαδή μονά ζυγά, όλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ευρωενωσιακά κονδύλια, τα κονδύλια των κρατών - μελών, είναι ο πλούτος που ανήκει στους εργαζόμενους γιατί είναι οι μόνοι που τον παράγουν και γι' αυτό πρέπει να τον διεκδικήσουν από αυτούς που τους τον ληστεύουν, τα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους».

ΚΑΒΑΛΑ
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στην Ασπρη Αμμο

Ανακοίνωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Βροντερό «όχι» στα σχέδια κατασκευής σταθμού διοδίων στην «Εγνατία Οδό» στο ύψος της Ασπρης Αμμου έστειλε χτες το μεσημέρι ο εργαζόμενος λαός της Καβάλας, με τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πέρα από το νέο άγριο χαράτσωμα του λαού για να γεμίζουν οι τσέπες των κατασκευαστών, ο νέος αυτός σταθμός διοδίων θα πολλαπλασιάσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης και θα επιφέρει παράλληλα περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν τα ταξικά σωματεία που συμμετείχαν με διακριτό μπλοκ στην κινητοποίηση, βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να «γεμίσει» η «Εγνατία Οδός» με διόδια, ώστε πιο εύκολα και με την ανάλογη «προίκα» να ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Με αφορμή την παρουσία διαφόρων παραγόντων στη χτεσινή κινητοποίηση και τη στήριξη που εξέφρασαν και κυβερνητικοί βουλευτές, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τα διόδια είναι μέρος της φοροληστείας και γενικότερα του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και η ΕΕ, για να προστατέψουν και να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Καλεί το λαό να μην ξεγελαστεί από φωνές υποκριτικές, που από τη μια δηλώνουν ενάντια στην εγκατάσταση σταθμού διοδίων και από την άλλη παζαρεύουν «μελετημένα» και «αναλογικά» διόδια.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Κοροϊδεύουν ξετσίπωτα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ζητούν μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσαν "την αιτιολόγηση του κόστους τους με σύνταξη και δημοσίευση σχετικής μελέτης". Στην ίδια ανακοίνωση, καλούν τον αρμόδιο υπουργό "να υλοποιήσει τη δέσμευσή του ότι τα αναλογικά διόδια θα εφαρμοστούν πρώτα στην Εγνατία Οδό"! Μην και τυχόν μας κλέψει κανένας άλλος αυτή την "πρωτιά"!

Στην ίδια λογική των "αναλογικών" διοδίων κινούνται και άλλες δυνάμεις, πριν από όλους η δημοτική και η περιφερειακή αρχή, αλλά και άλλες δήθεν "αντιπολιτευόμενες" παρατάξεις που υπερασπίζονται την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, που σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή ιδιωτικοποίηση και της Εγνατίας».

Η ΤΕ του Κόμματος σημειώνει ότι το ΚΚΕ «και για το ζήτημα των μεταφορών, της ελεύθερης, απρόσκοπτης και ασφαλούς μεταφοράς έχει θέσεις και προτάσεις που ξεκινούν από τη θέση ότι και τους δρόμους - όπως και όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα - τα έχουν κατασκευάσει με τον ιδρώτα τους και από τις τσέπες τους οι εργαζόμενοι και γι' αυτό έχουν δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν δωρεάν, χωρίς εμπόδια, χωρίς κριτήριο να είναι ξανά η τσέπη τους».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, να γίνει η συζήτηση στη Βουλή

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη

Επιστολή έστειλε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, σε απάντηση δικής του με την οποία ζητούσε την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ σε διακομματική σύσκεψη για την παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η οποία έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αχιλλέας Κανταρτζής, έχει ως εξής:

«Προς τον υπουργό Εσωτερικών,

κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κύριε υπουργέ,

Σε απάντηση της επιστολής σας για την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ στην παρουσίαση της πρότασης, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σας γνωρίζουμε το εξής:

Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα είναι εδώ και καιρό δημόσια εκφρασμένη. Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων.

Ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις "καραμπόλες" του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με την αντίστοιχη της ΝΔ, εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια. Εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, όπως επίσης και σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.

Στη Βουλή μπορεί κάλλιστα να γίνει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα και κάθε κόμμα να τοποθετηθεί ουσιαστικά».

Επιστημονικής φαντασίας...

«Τώρα πια μας ακούν, μας αναγνωρίζουν, μας σέβονται», λέει ο πρωθυπουργός, δείχνοντας πλάνα από τις συναντήσεις του με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και τα «κοράκια» των αγορών, στο νέο κυβερνητικό «σποτάκι» γι' αυτά που «ήταν δίκαια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «έγιναν πράξη» και με το παραπάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κερδίζοντας έτσι τον ειλικρινή «σεβασμό» και μια θέση στην καρδιά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων όπως η ΕΕ.

Κι όμως, αυτά τα «κατορθώματα», που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση και καταργώντας εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, που γενικεύουν την επίθεση σε βάρος των λαϊκών οικογενειών για να βρεθούν τα «μαξιλάρια» για το κεφάλαιο, αυτές οι «δεσμεύσεις» για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης στο διηνεκές, κατά τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν ότι «από τις θυσίες των πολλών περνάμε στις ανάγκες, στο δίκιο των πολλών και στα δικαιώματα για όλους»!

Η κυβερνητική μονταζιέρα «όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει». Το ότι βέβαια οι «ανάγκες» του κεφαλαίου μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, είναι από άλλη ταινία, επιστημονικής φαντασίας και μόνο. Οσο για το λαό, οι ανάγκες του όχι μόνο δεν χωράνε στο «έργο» του κεφαλαίου, που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που έχει ξαναδεί, αλλά για να έρθουν στο προσκήνιο απαιτούν να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org