ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Αύριο η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Από την τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ τον περασμένο Φλεβάρη
Από την τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ τον περασμένο Φλεβάρη
Αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, με επίκεντρο τους σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, ρόλο σημαιοφόρου των οποίων έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να επιταχύνονται ολοένα.

Στην παρούσα φάση, λόγος γίνεται για «συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή, μέσα σε δύο χρόνια», με βήματα υλοποίησής της σταδιακά, πάνω σε συμφωνημένο «οδικό χάρτη».

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες ότι η συμφωνία θα έχει «χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων» με στόχους και χρονοδιαγράμματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα σημαντικά ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός κ.λπ., θα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Οπως είπε: «Θα έχει προφανώς έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που θα εκτείνονται στο μέλλον. Δεν πρόκειται να είναι μια λύση, δεν είναι δυνατόν να είναι μια λύση, η οποία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού (...) Για να σας δώσω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν όλα τα έγγραφα μιας χώρας να αλλάξουν μέσα σε μια βδομάδα. Προφανώς θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται, και εφόσον δεν τηρούνται, τότε θα έχουμε παραβίαση της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ενδεχόμενης συμφωνίας εντός της χώρας, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα, αλλά εκείνη είναι που καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της.

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια. Κατά τη συνομιλία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους. Ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων», όπως βαφτίζονται τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, με αντικείμενο το Σκοπιανό ενόψει της συνάντησης με Ζάεφ.

Στο μεταξύ, ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Μιλώντας στα «Νέα», υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση του ζητήματος» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τις εξελίξεις, παρά μόνο να σας παραπέμψω στη δήλωση Νίμιτς».

Αξιωματούχος της ΕΕ, πάντως, δήλωνε χτες πως είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή συμφωνία στο ονοματολογικό μέχρι τον επόμενο μήνα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και ενδεχομένως να υπάρξει θετική απόφαση για τη γειτονική χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιούνη.

Σε ευρωατλαντική «ρότα» και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα

Αξίζει εξάλλου να καταγραφούν (στη βάση των «στρατηγικών στόχων» της αστικής τάξης, τους οποίους συμμερίζονται, αλλά και των πρόσφατων ευρωατλαντικών «επισημάνσεων» για την ανάγκη «διευρυμένης πλειοψηφίας» που θα εγκρίνει την όποια συμφωνία) και οι χτεσινές παρεμβάσεις ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής για το θέμα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωνε ότι «απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτή την πόρτα για το σχέδιο με συνταγματικές αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Από κοντά και το Κίνημα Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου, Π. Χρηστίδης, δήλωνε χτες στον «Real fm» τα εξής: «Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, συνολικά το τελευταίο διάστημα, έχουμε χαμηλώσει τους τόνους, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στη μέση μίας διαπραγμάτευσης. Είχαμε την ενημέρωση από τον κ. Κοτζιά και καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία συγκεκριμένη πρόταση (...) Οταν η κυβέρνηση φέρει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή, εκεί θα τοποθετηθούμε κι ο καθένας θα κριθεί».

«Τρέχουν» και με την Αλβανία

Ταυτόχρονα με τα Σκόπια, η κυβέρνηση «τρέχει» τη διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων και με την Αλβανία, προκειμένου να δρομολογηθούν μπίζνες για το κεφάλαιο και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των Τιράνων στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, χτες έγινε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε θετικό κλίμα συνεργασίας», σημειώνεται από πλευράς ΥΠΕΞ. Πρόσφατα, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Ν. Κοτζιάς εκτιμούσε ότι μέχρι τα τέλη Μάη θα έχουν κλείσει και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η ενταξιακή πορεία των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι επιπτώσεις σε ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, εγγράφονται στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που αρχίζει άτυπα απόψε το βράδυ με δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, και το οποίο επίσημα θα είναι αφιερωμένο στην «ψηφιακή Ευρώπη», την Ερευνα και την Καινοτομία. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, το «κυρίως πιάτο» είναι το Ιράν και η προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί από τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το μήνυμα που θα στείλουν οι «28» στο Ιράν είναι πως αν σεβαστεί τη Συμφωνία, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι, παρά την απόσυρση των Αμερικανών.

Την Πέμπτη 17/5, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο θα συνομιλήσουν με την ΕΕ για την ενταξιακή τους πορεία, δίχως ωστόσο να αναμένονται δεσμευτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, «η Σύνοδος Κορυφής θα επιχειρήσει να δώσει νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την προσήλωση της ΕΕ έναντι των εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια και να επαναλάβει ότι η περιοχή ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», όπως και ότι δεν ανήκει στη ρωσική σφαίρα επιρροής... Επίσης, επιδίωξη της Συνόδου θα είναι «να ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι ο μοναδικός «εταίρος» που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ευημερία των λαών τους, «σε αντίθεση με αυτούς που συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού», εκφράζει ο Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου.

ΣΟΥΔΑ
«Στήριγμα» για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Βασικό ρόλο παίζει η Σούδα στην υποστήριξη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS Harry S. Truman» και της αρμάδας πολεμικών πλοίων που το συνοδεύει στις επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, σε άλλη μια απόδειξη της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε φωτογραφία, σύμφωνα με την οποία αξιωματικός του αεροπλανοφόρου παρακολουθεί ανεφοδιασμό εν πλω του «Truman» από το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού ΠΝ «USNS Arctic». Υπάρχει και φωτογραφία της αρμόδιας διοίκησης του αμερικανικού ΠΝ («US Navy's Military Sealift Command»), ακόμα πιο παραστατική, που δείχνει φορτία να μεταφέρονται με ελικόπτερο από το πλοίο ανεφοδιασμού στο αεροπλανοφόρο. Το «Arctic», μαζί με έτερο πετρελαιοφόρο του αμερικανικού ΠΝ, το «Patuxent», είναι από τα πλοία που δένουν συχνά τελευταία στη Σούδα.

Ηταν δεμένο και προχτές, ενώ διαθέσιμα στοιχεία για χτες το ήθελαν να έχει αποπλεύσει από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα και να πλέει στα ανοικτά της βόρειας Κρήτης, με κατεύθυνση πάλι τα ανατολικά, προς υποστήριξη της αμερικανικής αρμάδας που επιχειρεί κατά στόχων στη Συρία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνεδριάζει στην Αθήνα η Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων

Την Κυριακή 20 Μάη 2018 θα πραγματοποιηθεί, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα εξετάσει ζητήματα διοργάνωσης της φετινής 20ής Διεθνούς Συνάντησης, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Κόμμα Εργατών Κορέας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ