ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
«Νέο μοντέλο» λειτουργίας με χειρότερες εργασιακές σχέσεις

Την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει το νέο ωράριο λειτουργίας του εργοστασίου της επιχείρησης «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων στον «Παπαστράτο».

Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας ώστε να μπει το εργοστάσιο σε συνεχή λειτουργία, δηλαδή σε 24ωρη και 7ήμερη λειτουργία της παραγωγής. Με αφορμή την αλλαγή αυτή, η εργοδοσία «διαφημίζει» το σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, σύμφωνα με το οποίο μετά από τέσσερις μέρες 8ωρης εργασίας θα ακολουθούν δύο ρεπό. Σε ανακοίνωση της εταιρείας, που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα αστικά ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες, αναφέρεται πως με το μοντέλο αυτό αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο περισσότερες μέρες ανάπαυσης ετησίως, ενώ μειώνεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, σε 37,3 ώρες από 40.

Επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των εργολαβικών συνεργείων

Αυτό που δεν αναφέρεται ωστόσο είναι το άλλο μισό της εικόνας, αυτό που περιλαμβάνει επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αξιοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην παραγωγή.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η εταιρεία έχει στο πρόγραμμα να αυξήσει σημαντικά τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε ποσοστό 35% του συνόλου των εργαζομένων, από περίπου 25% που ήταν μέχρι πρότινος. Παράλληλα, ετοιμάζεται να ρίξει στην παραγωγή την πρώτη «φουρνιά» εργολαβικών εργαζομένων, τους οποίους θα πληρώνει με τα ψίχουλα του βασικού μισθού. Μέχρι σήμερα, εργολαβικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στη φύλαξη, την καθαριότητα και το εστιατόριο του εργοστασίου, ενώ τώρα το εργασιακό αυτό καθεστώς επεκτείνεται στις ειδικότητες και στα τμήματα της παραγωγής.

Οσο για το ωράριο εργασίας και τα ρεπό που «διαφημίζονται», αυτά κάθε άλλο παρά δεδομένα ήταν όταν ξεκίνησαν τα σχέδια για συνεχή λειτουργία. Τα προγράμματα εργασίας που είχε θέσει σε ισχύ αρχικά η εταιρεία περιλάμβαναν έξι και επτά συνεχόμενες μέρες δουλειάς, καθώς και δύο 12ωρες βάρδιες για κάθε εργαζόμενο το μήνα.

Η Γενική Συνέλευση στην οποία οι εργαζόμενοι συζήτησαν και απέρριψαν τα παραπάνω ωράρια έγινε με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, που συγκέντρωσε υπογραφές, καθώς η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου αρνούνταν τη διεξαγωγή συνέλευσης.

«Ελαστικά ωράρια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατάργηση ή συρρίκνωση τμημάτων, εργαζόμενοι από εξωτερικά συνεργεία με μισθό 580 ευρώ. Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζονται η εταιρεία και η πλειοψηφία του σωματείου για τους εργαζόμενους του "Παπαστράτου";», αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. «Λένε ότι θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες "μεσοσταθμικά" τη βδομάδα, δεν λένε όμως ότι θα έχουμε μόνο 8 με 10 Σαββατοκύριακα το χρόνο ελεύθερα για εμάς και τις οικογένειές μας», προσθέτει.

«Σήμερα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει, δεν μπορεί οι συνθήκες να είναι χειρότερες για τους εργαζόμενους (εντατικοποίηση της δουλειάς, όλοι τα κάνουν όλα, κατάργηση ειδικοτήτων κ.λπ.)», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν την πλειοψηφία του σωματείου, «που λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της εταιρείας», και να διεκδικήσουν «καλύτερες συνθήκες δουλειάς, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, μετακίνηση όλων από και προς τη δουλειά».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Σχεδιάζουν δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα για τους εμποροϋπαλλήλους

Δουλειά μέχρι τις 11 το βράδυ ετοιμάζονται να επιβάλουν στους εμποροϋπαλλήλους η Περιφέρεια Κρήτης, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ).

Συγκεκριμένα, Περιφέρεια και εργοδότες σχεδιάζουν την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλη μέχρι το Νοέμβρη, χαρακτηρίζοντας σχεδόν όλο το νησί «τουριστική περιοχή».

«Θα μας βρουν μπροστά τους!», είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου.

Τα τρία κλαδικά σωματεία καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 17/5, στις 10 π.μ., στην Περιφέρεια Ηρακλείου. Την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Περιφέρειας, στην οποία θα τεθεί η παραπάνω απαράδεκτη πρόταση. Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και την προηγούμενη χρονιά, όμως οι μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της Περιφέρειας είχαν συναντήσει την αντίδραση των εργαζομένων και των σωματείων.

«Η επέκταση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι αίτημα που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο Εμπόριο», τονίζουν τα σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση. «Αυτή είναι η ''δίκαιη ανάπτυξη'' της κυβέρνησης και σ' αυτήν την κατεύθυνση συντάσσονται η πλειοψηφία στους δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, οι μεγαλέμποροι πανελλαδικά και τοπικά, αλλά και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός», συμπληρώνουν.

Την αντίθεσή τους στη βάρβαρη επέκταση του ωραρίου εκφράζουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και τους δήμους της Κρήτης.

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Ηλεία

Από την κινητοποίηση ενάντια στην «κατρακύλα» στις τιμές παραγωγού σε γάλα και κρέας
Από την κινητοποίηση ενάντια στην «κατρακύλα» στις τιμές παραγωγού σε γάλα και κρέας
Δυναμική και με μεγάλη συμμετοχή νέων κτηνοτρόφων ήταν η κινητοποίηση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στον Πύργο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενάντια στην «κατρακύλα» που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας.

Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Αγ. Γεωργίου, όπου απέκλεισαν συμβολικά το οδικό δίκτυο, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στον Πύργο, διαδηλώνοντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πρώτη στάση στην πλατεία Κολοκοτρώνη και τελικό προορισμό το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα, που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες. Ουσιαστικούς ελέγχους από τον ΕΛΟΓΑΚ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, το ισοζύγιο γάλακτος και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου γάλακτος.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ενα ακόμα εργατικό ατύχημα σε υπηρεσία καθαριότητας

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο χώρο του οικισμού των Ρομά στον Τύρναβο, όταν ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά μία 40χρονη εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Τυρνάβου,

Η εργαζόμενη, μητέρα 5 παιδιών, που προσελήφθη στο δήμο με την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δούλευε εκείνη την ώρα στο απορριμματοφόρο του δήμου που εκτελούσε δρομολόγιο στον οικισμό και το ΙΧ την παρέσυρε τραυματίζοντάς την σοβαρά στο πόδι και στα πλευρά. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται με κατάγματα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου αρχικά εξαφανίστηκε, ωστόσο εντοπίστηκε από την αστυνομία, συνελήφθη και παραδέχτηκε την πράξη του.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας εύχεται καλή ανάρρωση στην εργαζόμενη και υπογραμμίζει:

«Τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων τείνουν να γίνουν μάστιγα. (...) Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, λείπει η εκπαίδευση, η εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού, οχήματα ακατάλληλα, ασυντήρητα και πολλά δεν έχουν ούτε έλεγχο ΚΤΕΟ.

Το ατύχημα στον Τύρναβο ήρθε να προσθέσει ακόμη μια σοβαρή αιτία το έτος 2018. Στο δήμο Τυρνάβου η αποκομιδή στη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων είναι χύμα και γίνεται με τα χέρια και όχι με κάδους. "Ετσι μας αρέσει εμάς", ήταν η απάντηση το περασμένο καλοκαίρι που είχαμε πάλι εργατικό ατύχημα. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κουβαλάνε υπέρβαρα τσουβάλια και κόφες, πηγαίνοντας από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη. Καταστάσεις δηλαδή που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω.

(...) Απαιτούμε άμεσα τον έλεγχο όλου του μηχανικού εξοπλισμού και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η περισυλλογή των χύμα σκουπιδιών και να τοποθετηθούν κάδοι καινούργιοι και ασφαλείς σε όλα τα σημεία που προβλέπονται. (...) Κανείς μόνος του. Ενωμένοι να συσπειρωθούμε και να δυναμώσουμε το Συνδικάτο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λαϊκό γλέντι το Σάββατο

Λαϊκό γλέντι με εργατικά - λαϊκά τραγούδια οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σάββατο 19/5 στα γραφεία του (Χρυσάφη 10 - Ηλιούπολη). «Εκεί θα βρεθούμε να συζητήσουμε και να διασκεδάσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε το Συνδικάτο μας», σημειώνει στην πρόσκλησή του.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΔΑΦΝΙ)
Σήμερα η κινητοποίηση των εργαζομένων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), μετά από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων, αντιδρώντας στο σχέδιο διάλυσης των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΨΝΑ στηρίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαϊδαρίου, ενώ την αλληλεγγύη τους εκφράζουν σωματεία εργαζομένων από μια σειρά νοσοκομείων.

Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ, η κυβέρνηση «προτίθεται τις προσεχείς μέρες να καταθέσει σχέδιο νόμου για την Υγεία με σχετικά άρθρα για την Ψυχική Υγεία που θα προωθήσουν τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Το έργο το έχουμε ξαναδεί, πολλές δομές θα καταργηθούν (όπως συνέβη επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που μεταφέρθηκαν από 1-1-2015 στις ΥΠΕ). Οι εναπομείνασες δομές μελλοντικά θα καταλήξουν στους ιδιώτες με τις ΜΚΟ και την ΑΕΜΥ ΑΕ (...) Η κατάσταση θα γίνει δραματική για τους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς που θα βρεθούν στις γέφυρες, στα πάρκα και στις πλατείες». Το Σωματείο απαιτεί την απόσυρση των σχετικών άρθρων από το υπό κατάθεση κυβερνητικό νομοσχέδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ