ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ
Σήμερα η σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Αττικής για την οργάνωση της μάχης

Στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio»

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, να πάρουν μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να οργανώσουν την απεργιακή κινητοποίηση προτάσσοντας αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, αλλά και δυναμώνοντας το κοινό τους μέτωπο με τις ενώσεις και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, κόντρα στην πολιτική που τους τσακίζει τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συσκέψεις προετοιμασίας σε όλη τη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο, για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων πραγματοποιούνται συσκέψεις σωματείων και φορέων σε πόλεις όλης της χώρας, καθώς και πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

  • Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στη σύσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio», με θέμα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης «με πλαίσιο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Αποφάσεις συμμετοχής στη σύσκεψη, εκτός από σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων, έχουν πάρει ενώσεις, σωματεία και Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και της κοινής αγωνιστικής δράσης.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και τους φορείς σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Στο Ηράκλειο, τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 18/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
  • Σύσκεψη - συζήτηση εργατικών σωματείων, ενώσεων μικρών ΕΒΕ, Συλλόγων συνταξιούχων και γυναικών της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/5, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η αντίστοιχη σύσκεψη που οργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή την περασμένη Δευτέρα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ

Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας για αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων ενσήμων". Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους, τους άνεργους στους άλλους κλάδους της παραγωγής, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνταξιούχους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζοντας την αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος και την πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη, η Ομοσπονδία τονίζει πως «η υπογραφή δύο εργοταξιακών συμβάσεων στα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής ("Αστέρα" Βουλιαγμένης και Φαληρικού Ορμου) είναι η ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικότητας του αγώνα».

Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο μαχητικά, υπογραμμίζοντας: «Η απόφασή μας είναι μία: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, για όλα! Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, τα δικά μας συμφέροντα». Αυτή είναι η απάντηση της Ομοσπονδίας στην «ανάπτυξη», την «καθαρή έξοδο» και την «κανονικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση, με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και στη γραμμή που προβάλλουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, «που εδώ και δεκαετίες έχουν ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία με τον ΣΕΒ, τους επιχειρηματίες, τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου».

Να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και να πάρουν πρωτοβουλίες για την επιτυχία της καλεί τα σωματεία του κλάδου η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν για τους ίδιους οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, ξέρουν πως «για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμα πιο φθηνοί, πιο "ευέλικτοι", πιο υποταγμένοι».

«Για εμάς η "δίκαιη ανάπτυξη" σημαίνει την αμοιβή με τα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία με παρακαταθήκη την πείρα από την κλαδική απεργία που οργάνωσαν στις 29 Μάρτη, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις.

«Οι εργοδότες έχουν στο πλάι τους τούς ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνει και αναφέρεται στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στις δυνάμεις που στον κλάδο «λειτουργούν ως εντολοδόχοι και εκπρόσωποι της εργοδοσίας», όπως με το πρόσφατο παράδειγμα της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο της «3Ε» στο Αίγιο. «Στόχο έχουν να προωθήσουν τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας», καταλήγει η Ομοσπονδία και καλεί σωματεία και εργαζόμενους στη μάχη της απεργίας.

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη συζήτησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα. Με βάση την απόφαση του Εργατικού Κέντρου, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, παρεμβάσεις, εξορμήσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ θα οργανωθεί σύσκεψη με τα σωματεία και τους φορείς των ΕΒΕ, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών, για την οργάνωση της απεργίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Οι εργατοπατέρες θέλουν το Εργατικό Κέντρο νεκροταφείο!

Τις παρατάξεις ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ για τα εμπόδια που βάζουν στη λειτουργία των σωματείων.

Οπως σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚ οι εν λόγω παρατάξεις αποφάσισαν να μην έχουν κλειδιά του Εργατικού Κέντρου τα Σωματεία ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Τουρισμού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους και να συζητάνε με τους εργαζόμενους!

«Μάλιστα, με θράσος είπαν ότι αν θέλουν να έρχονται, "θα είμαστε ανοιχτά" τις ώρες των καταστημάτων. Τις ώρες δηλαδή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν! Θέλουν το ΕΚ Καλαμάτας νεκροταφείο, χώρο σύναξης άεργων εργατοπατέρων. Θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία που κάνουν προσπάθεια να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, οργανώνουν συζητήσεις, Γενικές Συνελεύσεις».

«Τους προειδοποιούμε», τονίζει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, «το Εργατικό Κέντρο δεν είναι μαγαζί τους, ανήκει πρώτα και κύρια στα σωματεία. Δεν είναι πρώτη φορά που συνεργάζονται ΔΑΚΕ - ΛΑΕ. Ούτε η τελευταία. Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ, στο τέλος συζήτησαν και την απεργία στις 30 Μάη! Και εκεί τα βρήκαν! Αποφάσισαν ότι με βάση το πλαίσιο της ΓΣΕΕ (που ζητάει ανταγωνιστικότητα και υπέγραψε στα κρυφά ξανά τα 586 ευρώ βασικό μισθό) και το πλαίσιο της ΛΑΕ, θα διαμορφώσουν κοινό κείμενο ως απόφαση του ΕΚ Καλαμάτας. Ο κατήφορος του εργοδοτικού συνδικαλισμού και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΛΑΕ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δεν έχουν πάτο».

Ο

ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΟΙ: Νέα στάση εργασίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στους εργοδότες που δεν έχουν υπογράψει ή δεν τηρούν τη Συλλογική Σύμβαση, έχει προκηρύξει το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς, Αττικής και Νήσων. Την απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που έκαναν την περασμένη Παρασκευή, στην οποία συζήτησαν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Είχαν προηγηθεί στάσεις εργασίας την προηγούμενη βδομάδα, για την υπογραφή και τήρηση της Σύμβασης. Παράλληλα, στη συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την απεργία στις 30 Μάη και την ανάγκη να γίνει η οργάνωση και το πλαίσιό της υπόθεση των ίδιων.

ΛΑΡΚΟ: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε εργαζόμενους στην εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ ΕΠΕ απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με χτεσινή επιστολή του προς την Επιθεώρηση Εργασίας Λαμίας. Οπως αναφέρει, «τους μήνες που πέρασαν η ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε εργασίες επισκευών και συντήρησης μέσω εργολαβιών. Οι εργαζόμενοι στην εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ ΕΠΕ, η οποία εκτέλεσε την πλειοψηφία των εργασιών, παρά το γεγονός ότι εργάστηκαν υπερωριακά δεκάδες ώρες, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν έκτακτοι και έχουν σταματήσει σήμερα την εργασία τους, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ενώ θα έπρεπε».

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις σωματείων

-- Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, από τις 19 έως τις 23 Μάη.

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Ο Βύρων», την Κυριακή 20/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (2ος όροφος), με θέμα την οργάνωση της συμμετοχής του στην πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/5 στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org