ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής μηχανής της λυκοσυμμαχίας

Στο επίκεντρο η αύξηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη

Με αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής, στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ενόψει προώθησης των θέσεών της σε κρίσιμες γεωστρατηγικά ζώνες, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εστίασε την πολεμική του ανατολικά, στη Ρωσία και στο «βίαιο εξτρεμισμό» στο νότο. Διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το πιο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε σύμμαχο έναντι οποιασδήποτε απειλής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε (...) τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυξάνουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυξάνουμε σημαντικά το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και αναπτύσσουμε την "Αιχμή του Δόρατος" (σ.σ. ειδική δύναμη υψηλής ετοιμότητας), με στοιχεία έτοιμα να αναπτυχθούν μέσα σε μόλις 48 ώρες».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας«να αναδειχτεί σε ηγετικό κράτος για την "Αιχμή του Δόρατος", μαζί με έξι από τους Συμμάχους που θα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τον ηγετικό ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια». Σαφής εδώ η προσπάθεια και της τουρκικής αστικής τάξης να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή...

Χαιρέτισε, επίσης, τη δέσμευση της Βρετανίας να συνεισφέρει οικονομικά για τη στήριξη των στρατηγικών επικοινωνίας της λυκοσυμμαχίας. Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και η Τουρκία.

Αποφασίστηκε, εξάλλου, η ανάπτυξη παραπέρα συνεργασίας με Φινλανδία και Σουηδία, ώστε να διοχετεύουν στο ΝΑΤΟ «περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και πέραν αυτής».«Θα εξετάσουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε περισσότερες ασκήσεις μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία» συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνεννοήσεις που είχε με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ώστε να εντείνουν τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιμετώπιση του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» (σ.σ. σύγχρονη μορφή πολέμου που συνδυάζει πολλαπλών ειδών πλήγματα στον αντίπαλο).

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στη Σύνοδο, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος είχε και μια σειρά διμερείς επαφές. Οπως ο ίδιος ανέφερε, η συζήτηση με την Φ. Μογκερίνι ήταν «ιδιαίτερα εποικοδομητική», καθώς αφορούσε «ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κ. Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι». Μία απ' αυτές αναμένεται να είναι η «Σύνοδος» που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση το Σεπτέμβρη στην Αθήνα, για την «προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», που αναμένεται να αξιοποιηθεί και ως ένα από τα προσχήματα για την εξαπόλυση νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ακόμη, ο Ν. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους Ελληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αττάλεια, είπε ότι στη διάρκεια της Συνόδου, «δηλώσαμε σε όλες τις συνεδριάσεις την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται, πέρα από τα ζητήματα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ να δει τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται στα νότια των κρατών-μελών του, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές που χάνονται, να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της αποσταθεροποίησης περιοχών και της ζωής των ανθρώπων πάνω από όλα. Και νομίζω ότι μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών μου, έγινε κατανοητό ότι, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών των περιοχών, αλλά προοπτικά και στη ζωή των ανθρώπων στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ». Αποσταθεροποίηση, βέβαια, που προκλήθηκε με δάκτυλο και επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που τώρα τάχα θα πάνε να διορθώσουν...

Σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις του με τους ομόλογούς του της Ουκρανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και την προετοιμασία μίας περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, στη συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του Ντ. Μιτόφ, εξετάστηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, οι προοπτικές ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και η προπαρασκευή της επόμενης Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Εμφαση δόθηκε σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα, ο Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες Βουλγαρίας και Ρουμανίας να ενταχθούν στο «Χώρο Σένγκεν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτείνει στις ΗΠΑ δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο!

Την προκλητική για το λαό κίνηση της συγκυβέρνησης, όπως και την πρότασή της για «ενίσχυση της Σούδας» (!), ανακοίνωσε στο συνέδριο του «Economist» ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος

Πριν ένα χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έλεγε «με όλη τη δύναμη της φωνής του» ότι «η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Ενα χρόνο μετά ο αρμόδιος υπουργός του, μας το... εξηγεί στην πράξη!
Πριν ένα χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έλεγε «με όλη τη δύναμη της φωνής του» ότι «η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Ενα χρόνο μετά ο αρμόδιος υπουργός του, μας το... εξηγεί στην πράξη!
Τη δημιουργία ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο θα προτείνει στις ΗΠΑ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, γεγονός που επιβεβαιώνει την ταχύτατα κλιμακούμενη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας. Μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Economist», ο υπουργός Αμυνας γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει την πρόταση της συγκυβέρνησης κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσιγκτον, στις 21/5, κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του, Α. Κάρτερ.

Δίνοντας κατ' αρχάς ο Π. Καμμένος το περίγραμμα των εντάσεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας όπου επιχειρεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο η ντόπια αστική τάξη, είπε μεταξύ άλλων: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το μέλλον των μειονοτικών κοινοτήτων στο Ιράκ και την παρακείμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανών των οποίων η ύπαρξη απειλείται πλέον ανοιχτά από τον ISIS (σ.σ: τζιχαντιστές). Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Λιβύη και επιθυμούμε άμεσα τη σταθεροποίηση και την ενδυνάμωση της Αιγύπτου». Σημειωτέον αυτό το διάστημα προετοιμάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών διεθνής διάσκεψη για την «προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων» στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα προσχήματα των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ.

Πρόσθεσε: «Κάθε νύχτα στο Αιγαίο, στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ διεξάγεται μία μάχη για τη διάσωση της ζωής μεταναστών, αλλά και μία μάχη για την αποφυγή εισόδου στη χώρα - και παράλληλα στη Συμμαχία - εξτρεμιστικών στοιχείων που θα χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως προκάλυμμα για να περάσουν στη Δύση».

Διεκδικεί ρόλο «προπυργίου ασφαλείας»

Συνέχισε: «Λόγω των διαστρεβλώσεων και των κενών στη μεταναστευτική πολιτική και στην πολιτική ασύλου της ΕΕ, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και τείνει να καταστεί τεράστια απειλή για την εθνική, ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια. Ως τέτοια αντιμετωπίζεται και από τη χώρα μας, δεδομένης και της γεωστρατηγικής της θέσης - κλειδί, που την κατατάσσει ως "προπύργιο" ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε, επιχειρώντας «εξαργύρωση» της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Πάντα στο πλαίσιο αναζήτησης επίτευξης ανταλλαγμάτων για τα ντόπια μονοπώλια, υπογράμμισε επίσης: «Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό γεωστρατηγικό και γεω-οικονομικό κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ηδη, οι επενδύσεις της Κίνας στη διώρυγα του Σουέζ δείχνουν ότι ανοίγει πάλι από την αρχή ο δρόμος του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός είναι η Ελλάδα. Οι έρευνες για την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος μεταφοράς της Ενέργειας δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφαλείας.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη νέα αυτή πρόκληση και θα αποτελέσει κόμβο για τη μεταφορά της Ενέργειας, ιδιαίτερα μέσω των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Η γεωπολιτική εγγύτητα με περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις αναδεικνύει την πρόσθετη αξία της Ελλάδας ως βασικής πύλης προς τις μεγάλες θαλάσσιες εμπορικές οδούς ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ανατολικό κόσμο».

Προτείνει ενίσχυση της Σούδας και δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης

Αναφέρθηκε, επίσης, στη θέση της χώρας «ως κύριου πυλώνα του νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Εδώ θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ελληνικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία. Ηδη, η Σούδα αποτελεί τον κύριο κορμό, τη βάση επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ.

Σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στις ΗΠΑ, όπου σκοπός είναι στη συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου Υπουργό η ενίσχυση της Σούδας (σ.σ: πάγιο αίτημα των Αμερικανών) και παράλληλα η πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας σημαντικής ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσεως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να καθησυχάσει «αυτούς που φοβούνται τη συνεργασία μας με τη Ρωσία και να πω αυτό που είπα πριν από λίγες ημέρες στον Αμερικανό πρέσβη όταν με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο. Ανησυχούσαν για την ύπαρξη στην Ελλάδα αμυντικών μηχανισμών ρωσικής προελεύσεως, όπως τους πυραύλους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Του είπα (...) ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί άμυνας, οι S-300, τα TOR-M1, τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα ρωσικής προελεύσεως είναι ενταγμένα μέσα στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν τη Σούδα και οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα και αν βρίσκεται στην Ελλάδα θα είναι ενταγμένο μέσα στη Συμμαχική Δύναμη» πρόσθεσε, κάνοντας, για άλλη μια φορά, καθαρό ότι και η παρούσα κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στην «πολύτιμη και σταθερή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ» για την «περιφερειακή σταθερότητα»...

«Τρέχουν» παράλληλα και οι «μπίζνες» με στρατηγικές υποδομές

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τις «μπίζνες» που τρέχουν παράλληλα με όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς, ο Π. Καμμένος επέμεινε ότι «ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως: η στρατηγική σημασία των κυριότερων ελληνικών λιμένων, που λειτουργούν ως βασικές εμπορικές πύλες, συνδέοντας την Ευρώπη και την Ασία. Γνωρίζετε τη μεγάλη επένδυση που έχει γίνει στο λιμάνι του Πειραιά από την εταιρεία «Cosco».

Σας ανακοινώνω σήμερα ότι είμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για την επέκταση της συνεργασίας αυτής πολύ σύντομα σε σχέση με την εμπλοκή πλέον και σιδηροδρομικού δικτύου».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας στις 24 Μάη

Παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση της Σούδας πραγματοποιούν την Κυριακή 24/5 οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού.

Παράλληλα, αύριο Κυριακή 17/5, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνει εκδήλωση στις 20.00, στο ενετικό λιμάνι της πόλης, στο χώρο πίσω από το Γυαλί Τζαμί.

Σε σχετική της ανακοίνωση, επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα πως «μέσα στις συνθήκες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και τις δυσκολίες των ιμπεριαλιστών να περάσουν στην ανάκαμψη, δυναμώνουν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί. Από την Αφρική (Λιβύη, Νιγηρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) έως την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη κτλ, είναι σε εξέλιξη πόλεμοι και επεμβάσεις, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων". Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους, θυσιάζονται στο βωμό των καπιταλιστικών ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση "και μαζί και χώρια" είναι μέσα στο "παιχνίδι", οι κίνδυνοι γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου δυναμώνουν».

Προστίθεται δε πως «την ίδια ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα μας ζουν με το φόβο άλλης μιας μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, άλλης μιας άδικης φορολογίας, η Ελλάδα διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, κατατάσσοντάς τη δεύτερη στη λίστα μετά τις ΗΠΑ».

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί τη χανιώτικη κοινωνία, τη νεολαία, το μαχόμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση:

  • Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.
  • Κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αύριο η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να φτάσει μετά τις 6 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της πορείας συνοπτικά έχει ως εξής:

-- 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης

-- 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας

-- 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη

-- 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας

-- 1.30 μ.μ. Πικέρμι

-- 2.30 μ.μ. Παλλήνη

-- 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή

-- 6.30 μ.μ. υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210.38.44.853, 210.38.44.854.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.15 π.μ.

Πούλμαν, επίσης, ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

  • Από Πειραιά (πρωί και απόγευμα)

-- 6 π.μ. και 3 μ.μ. από πλατεία Κοραή Πειραιά.

-- 6.15 π.μ. και 3.20 μ.μ. από πλατεία Λαού, Κερατσίνι.

-- 6.20 π.μ. και 3.25 μ.μ. από γήπεδο Νεάπολης.

-- 6.25 π.μ. και 3.30 μ.μ. από Πλειάδες, Κορυδαλλός.

-- 6.30 π.μ. και 3.40 μ.μ. από Περιβολάκι.

-- 6.35 π.μ. και 3.45 μ.μ.από Κρατικό, Νίκαια.

  • Από Ιλιον

-- 6.30 π.μ. από δημαρχείο Πετρούπολης.

-- 6.45 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου.

-- 6.50 π.μ. από εκκλησία Αγ. Αναργύρων.

-- 6.55 π.μ. από «Μελίνα», Καματερό.

  • Από Ανατολικά

-- 6 π.μ. από κεντρική πλατεία Ηλιούπολης.

-- 6.10 π.μ. από Γυμναστική Ακαδημία, Δάφνη.

-- 6.20 π.μ. από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. ταπητουργείο), Βύρωνας.

-- 6.30 π.μ. από Εθνικής Αντιστάσεως και Φιλολάου, Καισαριανή.

-- 6.40 π.μ. από πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου.

  • Από Αγιο Δημήτριο

-- 6.30 π.μ. από δημαρχείο Αγ. Δημητρίου.

  • Από Ν. Ηράκλειο

-- 6.30 π.μ. από κινηματογράφο «3 Αστέρια», Ν. Ηράκλειο.

-- 6.45 π.μ. από ΟΤΕ Νέα Ιωνίας.

-- 7 π.μ. από πλατεία Αγ. Νικολάου, Χαλάνδρι.

-- 7.10 π.μ. από εκκλησία Αγ. Παρασκευής, Αγία Παρασκευή.

Αλλες πορείες Ειρήνης

Στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ όλο το Μάη, Πορείες Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής:

-- Σήμερα, Σάββατο, πορεία από την πλατεία Παλαιοκάστρου μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα του Βαθιού, από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου.

-- Αύριο, Κυριακή, πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή Ερμού με Βενιζέλου.

-- Αύριο, Κυριακή, πορεία στους δρόμους της Πτολεμαΐδας.

Οδηγίες από την Οργανωτική Επιτροπή

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους τα εξής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο, προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης, και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν, και σε περίπτωση κόπωσης να μεταβούν στο πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.

Καμία σχέση με τον «κόσμο τους»!

«We are the world» («Εμείς είμαστε ο κόσμος») τραγούδησε από σκηνής, αγκαζέ με το γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς και τα υπόλοιπα «γεράκια» της λυκοσυμμαχίας, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ν. Κοτζιάς, σε «πολιτιστικό» πανηγυράκι που στήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας. Τα σχετικά ρεπορτάζ, μάλιστα, δείχνουν τον Ν. Κοτζιά να... σέρνει το χορό, καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους... στην πίστα!

Ποιος είναι όμως «ο κόσμος τους»; Είναι οι ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών όπου Γης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι οι βόμβες και ο θάνατος που σκόρπισαν και σκορπούν για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία», για να φέρουν μια «φωτεινότερη μέρα», όπως λένε και οι στίχοι που τραγούδησαν τα «γεράκια». Οπως ακριβώς έκαναν, δηλαδή, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην ίδια τη γειτονιά μας, στη Γιουγκοσλαβία...

«Ο κόσμος τους» είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων που καταστρώνουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, στο όνομα της καταπολέμησης των «τζιχαντιστών». Σχεδιασμοί στους οποίους σπεύδει να πιάσει στασίδι η συγκυβέρνηση του... τραγουδιάρη Ν. Κοτζιά, όπως επιβεβαίωσε περίτρανα μια μέρα μετά και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο και ενίσχυση της βάσης στη Σούδα!

Πράγματι... Αυτός είναι «ο κόσμος τους»: Αυτός ήταν ο κόσμος της συγκυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, αυτός είναι ο κόσμος της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ο κόσμος των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών, του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεών του.

Μόνο που οι λαοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον κόσμο, η «φωτεινότερη μέρα» για αυτούς θα έρθει μονάχα από την οριστική ανατροπή του!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εμποδίσει ο λαός τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις Καμμένου, σχετικά με τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μετά τους χορούς και τα τραγούδια του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση - διά στόματος Καμμένου - προτείνει τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο και την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το επιχείρημα, ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα προστατεύεται η χώρα απ' τις τουρκικές προκλήσεις, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά, όταν είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια δίνει κάλυψη στην τουρκική επιθετικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο λαός, και ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί και ριζοσπάστες και έχουν παλέψει εδώ και χρόνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν την επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης και να μην επιτρέψουν τέτοιους σχεδιασμούς».

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα στην Αγία Παρασκευή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της 35ηςΜαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, αύριο Κυριακή, στις 17.30, στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ