ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
«Κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, κόντρες γύρω από τη χρηματοδότηση

Σε διαδικασία τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται το κείμενο της «τεχνικής συμφωνίας» που συντάσσεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους θεσμούς της τρόικας (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), ενώ ταυτόχρονα στη βάση των αντιλαϊκών συγκλίσεων εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχίστηκε, στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων του λεγόμενου Βrussels Group, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι και πρόταση εφαρμογής ολόκληρης δέσμης «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων, σε αντιστάθμισμα της «άλλης» πρότασης για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι «παρασκηνιακές» διαβουλεύσεις γύρω από τις συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού αστικού κράτους, σε συνδυασμό με τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» έθεσε θέμα εξαγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακατέχει η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμειχθεί σε ζητήματα που αφορούν την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά : «Η Ελλάδα, με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία επαναβεβαιώθηκε και αυτήν τη βδομάδα, δεσμεύθηκε και για την πληρωμή των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών της, όπως έχει συμφωνηθεί», απορρίπτοντας, επί της ουσίας, την «πρόταση Βαρουφάκη».

Διελκυστίνδα με το ΔΝΤ

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα σενάρια εξαγοράς έχουν εμφανιστεί και για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή διελκυστίνδα εκδηλώνεται και με την ενεργή συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου Κ. Λαγκάρντ, πριν από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συναντήθηκε, στην Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ ενημέρωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με «διαρροές», ο Π. Τόμσεν εκτίμησε πως η διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση «είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τις ίδιες «διαρροές», τόνισε ότι ο ίδιος «δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας» και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους». Παράλληλα, φέρεται να δηλώνει, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ακόμη, αν θέλει ας δώσει τα χρήματα η Ευρώπη...

Μπαράζ μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο συνέδριο του «Εconomist», που δίνει το στίγμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων της «επόμενης μέρας». Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε και τα παρακάτω:

-- «Συμφωνούμε στα περισσότερα, συμφωνούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ ξανά να διολισθήσει στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων, συμφωνούμε στο γεγονός ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση»

-- «Συμφωνούμε ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο».

-- «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει ν' αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε ένα «λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων», παράλληλα με τη διατήρηση ενός μεριδίου κρατικής συμμετοχής στα μετοχικά κεφάλαια των επιχειρήσεων. Η κρατική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις «μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως ακίνητη περιουσία», θα ενταχτούν στην αναπτυξιακή τράπεζα που έχει εξαγγείλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τη σειρά της, η «αναπτυξιακή τράπεζα» θα αποτελέσει το νέο κρατικό εργαλείο χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Μέρος των μετοχών της «αναπτυξιακής Τράπεζας», άρα και των όποιων διανεμόμενων μερισμάτων από τα κέρδη, θα αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Γ. Βαρουφάκης, αυτό θα γίνει «με παράλληλη δραστική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», εξέλιξη που συνεπάγεται την περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με γνώμονα και τις υποδείξεις της ΕΕ.

-- Ενας ακόμη κρατικός μοχλός ενίσχυσης του κεφαλαίου, είναι η ίδρυση εταιρείας διαχείρισης των προβληματικών δανείων στις τράπεζες. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

«Θολώνει» η καπιταλιστική ανάκαμψη

Ως μια ακόμη υποβοηθητική πηγή χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση αναζητά τους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, υπέγραψε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, σύμβαση χρηματοδότησης, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η EBRD προβλέπει απόλυτη στασιμότητα στο επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ για το 2015 και μάλιστα με προϋπόθεση την επίτευξη της αντιλαϊκής συμφωνίας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δημιουργεί τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα σε «βαθιά ύφεση», ενώ θα εμπόδιζε την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη.

Με βάση τις νέες οικονομικές της προβλέψεις, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά αβέβαιη».«Αυτές οι προβλέψεις θα είναι απολύτως άκυρες» στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν καταβάλει μια πληρωμή για το χρέος της, εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές αναλήψεις» ή ακόμα και «ανεπίσημους τίτλους αναγνώρισης χρέους, (γνωστούς ως IOU), με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων», εκτιμά η τράπεζα στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή την ετήσια γενική της συνέλευση στην Τιφλίδα.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του από την Τιφλίδα στο πρακτορείο «Bloomberg», ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Π. Κ. Πάντοαν, επεσήμανε τους κινδύνους που θα υπήρχαν από μία διάσπαση του ευρώ. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα δημιουργούσε «όχι μόνο οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, αλλά τεράστιες θεσμικές δυσκολίες», δήλωσε.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τελική ευθεία για ΟΛΠ - περιφερειακά αεροδρόμια

Με την κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από τα μονοπώλια που τον διεκδικούν και στόχο την ανάδειξη του πλειοδότη «στρατηγικού επενδυτή» μέχρι τις αρχές Οκτώβρη 2015 συνεχίζεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «επενδυτές» ενημερώθηκαν και επίσημα από τη συγκυβέρνηση σχετικά με τους όρους εκχώρησης. Σε πρώτη φάση, παραδίδεται πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο 51%, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται η διάθεση στο νικητή του διαγωνισμού επιπλέον ποσοστού 16%, συνολικά δηλαδή το 67%, εφόσον οι ιδιώτες προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στον ΟΛΠ (με εμφανιζόμενο μεγαλομέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ) διαμορφώνεται περίπου στο 74%.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αφορούσε στην εφάπαξ εκχώρηση του 67%. Με βάση τους νέους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες, για την τελική φάση επιλέχθηκαν τα μονοπώλια «Cosco», «APM Terminals» και «International Container Terminal Services».

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».

Δεδομένη είναι και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Προϊδεάζοντας για την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σημείωσε ότι αυτή συνδυάζεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

Επίσης, «υπό εξέταση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της περιοχής - «φιλέτου».

Κινητικότητα εμφανίζεται και για το ΔΕΣΦΑ με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάζει την πώληση του 49% στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ετοιμάζεται νέο μνημόνιο, ο λαός να είναι σε ετοιμότητα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε απ' την Κομοτηνή την ακόλουθη δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Ολες αυτές οι ιστορίες περί προσφυγής στη λαϊκή θέληση, περί δημοψηφισμάτων και εκλογών, είναι στην ουσία στάχτη στα μάτια του λαού. Θέλουν το λαό μας συνένοχο σε μια πολιτική, η οποία εξακολουθεί να είναι αντιλαϊκή. Εχουν σε ισχύ όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, που ψήφισαν οι προηγούμενοι, έχουν υποσχεθεί στους εταίρους ότι από τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα πειράξουν τίποτε και ότι θα βάλουν και καινούργια μέτρα.

Κατά τη γνώμη μας, η συμφωνία, άσχετα με το τι λέγεται, είναι στα σκαριά. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα μνημόνιο, το οποίο δεν θα ονομάζεται έτσι, όμως θα περιέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Δηλαδή, και αύξηση στο ΦΠΑ, και φορολογικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα, και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Θα περιέχει και εργασιακά ζητήματα, και αρνητικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Για τα δύο τελευταία γίνεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία.

Ο λαός μας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Δεν πρέπει να περιμένει τίποτε από διαχειριστές μιας ίδιας πολιτικής, εντός των αντιλαϊκών τειχών της ΕΕ και αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που μας έφερε στην κρίση. Πρέπει να βγάλουμε όλοι μας συμπεράσματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ