ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΗ
Απέναντί μας όλοι εκείνοι που ζεσταίνουν την πλάτη του κεφαλαίου

Στην Ομόνοια, στις 10 π.μ., η συγκέντρωση της Αθήνας. Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10 π.μ., στη Θεσσαλονίκη. Στις 11 π.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά

Μια κρίσιμη μάχη μέσα σε ιδιαίτερα σύνθετες συνθήκες είναι αυτή που δίνει η εργατική τάξη μπροστά στο ξημέρωμα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της επόμενης Πέμπτης. Απέναντί της δεν έχει μόνο όσους με τα νέα μέτρα αυξάνουν τα βάρη στην πλάτη της. Απέναντί της έχει και όλους εκείνους που «βγάζουν λάδι» την πολιτική που έχει στον πυρήνα της το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού, με κάθε τρόπο, σε κάθε περίοδο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κρίση ή όχι. Δεν αρκεί να καταγγέλλει κανείς τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, άλλωστε τόνους κροκοδείλιων δακρύων για τα «επίπονα» (αλλά βέβαια ...«αναγκαία») μέτρα χύνει τις τελευταίες βδομάδες πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση.

Οποιος δεν αποκαλύπτει και δεν παλεύει ενάντια στη μήτρα που γεννά τα λαϊκά προβλήματα είναι αντίπαλος των εργαζομένων. Ειδικά σήμερα που υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις, όχι απλά για να διατηρηθούν, αλλά και για να διευρυνθούν τα δικαιώματα του λαού, για να ικανοποιηθούν πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες του. Αυτή είναι η πλευρά από την οποία πρέπει να ενταθούν οι προετοιμασίες για την απεργία, με στόχο να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης, με την εξόρμηση, τη συζήτηση στο σχόλασμα ή στο διάλειμμα, σε κάθε τόπο δουλειάς, κάθε εργατική γειτονιά. Να ξεκινά η κουβέντα απ' την ανάγκη την Πέμπτη να είναι ακόμα πιο πλημμυρισμένες οι συγκεντρώσεις και οι πορείες υπό τις σημαίες και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ. Να δοθεί νέα αποφασιστική ώθηση στην απομόνωση των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στη μαζική εγκατάλειψη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ορος για την αντίσταση στη λαίλαπα

Είναι όρος για την αποτελεσματική οργάνωση των εργαζομένων η εγκατάλειψη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Εκείνων που σήμερα βγαίνουν και «κινητοποιούνται» διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, ανακαλύπτοντας «ξαφνικά» πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δε ...δουλεύουν για το καλό των εργαζομένων.

Είναι εκείνοι που, όταν τον περασμένο Νοέμβρη οι ταξικές δυνάμεις μπλόκαραν το στημένο διάλογο για το Ασφαλιστικό, κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ κι έλεγαν ότι «κάποιοι μας απαγόρευσαν να συζητήσουμε. Λες και στη Δημοκρατία πρέπει να ζητάς άδεια για να διαπραγματευτείς, για να συζητήσεις» (Γ. Παναγόπουλος, 23/11/2009). Εκείνοι που τον περασμένο Δεκέμβρη επιδίωκαν ακόμα και κρυφές συναντήσεις με το ΣΕΒ για τη «συνυπογραφή (σ.σ. εξηγούσε ο ΣΕΒ) κοινωνικού συμβολαίου» που «θα υπηρετεί τον κοινό μας στόχο: να προστατεύσουμε τη δουλειά μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και τους βιομήχανους (που καταγγέλλουν τη δράση του ΠΑΜΕ όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, όπως έκανε ο Δ. Δασκαλόπουλος και στην πρόσφατη ΓΣ του ΣΕΒ) να σημειώνουν ότι «δε διαπιστώσαμε καμία ουσιαστική διαφωνία»... Αλήθεια, τι κοινό συμφέρον μπορεί να έχει ο εργάτης που χρειάζεται σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και ο εργοδότης που κυνηγώντας πρωτιά στη λίστα της «ανταγωνιστικότητας» απολύει, επιβάλλει εκ περιτροπής απασχόληση, εκβιάζει για δουλειά με μικρότερα μεροκάματα;

Ακόμα όμως και όταν έπαψαν να θεωρούν «ασαφείς» τις αντεργατικές αποφάσεις και σταμάτησαν να κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι «κινδυνολογεί», ανέλαβαν δράση που μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εξυπηρετεί. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις ομιλίες στις συγκεντρώσεις τους για να στηρίξουν την ...κυβέρνηση που πιέζεται από το ΔΝΤ (λες και δεν είναι διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ, στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ και όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών η μείωση του (μη) μισθολογικού κόστους για να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη). 'Η τις επισημάνσεις των καλεσμένων τους, όπως ο γγ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΣΕΣ), Τζον Μονκς, που σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωνε πως «η κυβέρνηση έχει το πολύ δύσκολο έργο να καταφέρει να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ» και πως τα κράτη - μέλη πρέπει «να συνεχίσουν αυτήν την κεϋνσιανή προσέγγιση της κρίσης, δηλαδή να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήματα στην αγορά για να συνεχίσει αυτή να κινείται»;

Είναι τέτοια η αποφασιστικότητά τους να εμποδίσουν την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων που δε διστάζουν να βγάλουν ακόμα και αποφάσεις απεργοσπασίας, όπως έκανε η ίδια η ΓΣΕΕ παραμονές της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν στις 17 Δεκέμβρη 2009 εκατοντάδες πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία σε όλη τη χώρα. Από την απεργοσπασία, από την ανοιχτή συνεργασία με την εργοδοσία και τα τσιράκια της, οι εργάτες πρέπει να βγάλουν πολιτικό συμπέρασμα: Δεν είναι ζήτημα ηθικής. Είναι συνειδητή επιλογή αυτών των δυνάμεων: Στηρίζουν τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Ορος για την αντεπίθεση

Μήπως προτείνουν κάτι διαφορετικό από τις «λύσεις» του κεφαλαίου; Γιατί να μπορούν οι εργάτες να διακρίνουν διαφορά ανάμεσα στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στην πρόσφατη τοποθέτηση π.χ. του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, που έλεγε για τους εργάτες της ΜΕΤΚΑ (όπου ο εργοδότης απειλεί με δεκάδες απολύσεις) ότι «επειδή η επιχείρηση εκτιμά ότι διαθέτει 50 πλεονάζοντες εργαζομένους κάνει προτάσεις: Πρώτον, να εργαστούν σε επιχειρήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό. Δεύτερον, αντί απόλυσης να απασχοληθούν με μορφές ελαστικές, με μερική απασχόληση ή με εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτό το προβλέπει η νομοθεσία»! Μήπως οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δε στηρίζουν τους ωμούς εκβιασμούς του κεφαλαίου όταν λένε στους εργάτες να στοιχηθούν πίσω από τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας»;

Μήπως αυτές οι ηγεσίες δεν είναι που στο όνομα των αναγκών της αγοράς δέχτηκαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης υπονομεύοντας τις ΣΣΕ; Μήπως αυτοί δε λένε στους εργάτες ότι μπορεί να «ελαφρύνει» η επίθεση με μια «ορθολογική λειτουργία της οικονομίας της αγοράς» (βλ. πρόσφατη ανακοίνωση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» για την αύξηση της ανεργίας); Είναι άραγε ίδια η «ορθή λογική» του ναυτεργάτη που διεκδικεί μισθό αντίστοιχο των αναγκών του και του ιδρώτα που χύνει στ' αμπάρια των πλοίων και η «ορθή λογική» του εφοπλιστή που ξέρει ότι μόνος τρόπος για ν' αυξήσει τα κέρδη του είναι να «ρίξει» τον εργάτη;

Αυτές οι δυνάμεις βάζουν τον πήχη των «διεκδικήσεών» τους εκεί που επιτρέπει η «επιχειρηματικότητα». Αφθονα τα παραδείγματα από τη στάση τους μέσα στους κλάδους. Οπως στα ταχυδρομεία όπου η κλαδική Ομοσπονδία (ΠΑΣΚΕ) ανέστειλε απεργία προγραμματισμένη για τις ελλείψεις προσωπικού όταν ανακοινώθηκαν προσλήψεις ...συμβασιούχων. 'Η στις τράπεζες όπου η ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ) συμφώνησε στη λειτουργία καταστημάτων και το απόγευμα στη λογική του «μικρότερου κακού»...

ΠΑΜΕ: Δύναμη κρούσης για τον εργαζόμενο λαό

Τώρα, που είναι ώρα ταξικής ευθύνης και απόφασης για τους εργάτες, πρέπει να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα σε βάθος.

Τα μέτρα που κάθε φορά περνάνε σε βάρος τους είναι αποτέλεσμα και του συσχετισμού δύναμης. Γι' αυτό ακριβώς και οι αγώνες στους οποίους χιλιάδες συναντιούνται τους τελευταίους μήνες με το ΠΑΜΕ, οι απεργίες κόντρα στις αποφάσεις ή την αδράνεια συμβιβασμένων συνδικάτων, οι Επιτροπές Αγώνα που δραστηριοποιούνται για την οργάνωση κινητοποιήσεων, αλλά και την ανάδειξη/αντιμετώπιση προβλημάτων κατά χώρο ή κλάδο, οι συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις) ταξικών συνδικάτων και συνδυασμών που αναπτύσσονται με προσανατολισμό όχι απλά την περιγραφή των προβλημάτων, αλλά το περιεχόμενο που χρειάζονται οι αγώνες για να έχουν προοπτική, είναι αγώνες τεράστιας αξίας. Αγώνες πάνω στους οποίους μπορούν να στερεωθούν γερά οι βάσεις του πανεργατικού ξεσηκωμού, της λαϊκής συμμαχίας που απαιτεί η σύγκρουση και η ανατροπή των μονοπωλίων.

Αγώνες που θα δυναμώνουν ολόπλευρα, όσο πιο αποφασιστικά ξεμπροστιάζονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οσο πιο μαζικά οι εργάτες τούς γυρνούν την πλάτη.

Δεν μπορεί η εργατική τάξη να αντιπαλέψει την αντιασφαλιστική επίθεση με δυνάμεις που καλλιεργούν συντεχνιακές λογικές, ακόμα και αντιπαράθεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που εγκλωβίζουν (και έτσι αφοπλίζουν) τους εργαζόμενους σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. τα ελλείμματα του ασφαλιστικού ταμείου ενός κλάδου, ζητώντας την εξαίρεσή του και προσπερνώντας την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης).

Δεν μπορεί η εργατική τάξη να παλέψει για σταθερή εργασία με δικαιώματα με δυνάμεις που αποκόπτουν το ζήτημα των θέσεων ή συνθηκών εργασίας από το χαρακτήρα της ανάπτυξης σε μια κοινωνία (για παράδειγμα, όταν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ συμφωνούσαν με το ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ στα μονοπώλια με τον όρο να διασφαλιστούν οι παλιοί εργαζόμενοι, οι ταξικές δυνάμεις έλεγαν ότι δε γίνεται εκείνος που θέλει το λιμάνι για τα κέρδη του και όχι για τις λαϊκές ανάγκες να νοιαστεί για τους εργαζόμενους. Δεν πέρασε πολύς καιρός, την περασμένη Πέμπτη, δυο νεοπροσλαμβανόμενοι εργάτες κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω των συνθηκών εργασίας που επιβάλλει η «COSCO»).

Η καθημερινή πείρα ένα πράγμα βεβαιώνει: Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι όρος και για την αντίσταση και για την αντεπίθεση των εργαζομένων. Είναι όρος για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για την ανάπτυξη που θα καθορίζεται και θα δεσμεύεται από τα λαϊκά συμφέροντα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η απεργία της Πέμπτης έχει να προσφέρει το δικό της μερίδιο. Ούτε λεπτό λοιπόν χαμένο!


Α. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org