ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010
Σελ. /32
15 ΜΑΗ 2010 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια συγκλονιστική κόκκινη λαοσύναξη

Σε μια μεγάλη πορεία μέχρι το Σύνταγμα απλώθηκε η χτεσινή συγκέντρωση

*

Μια συγκλονιστική κόκκινη λαοθάλασσα, που στα συνθήματα και στον παλμό της αντανακλούνταν η αποφασιστικότητα ενός ολόκληρου λαού να αντισταθεί, να παλέψει, να υπερασπιστεί το δίκιο του και να ανοίξει νέους δρόμους με τους ταξικούς αγώνες του, αντίκριζε κανείς χτες στο Πεδίον του Αρεως, κοιτώντας από ψηλά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξη των προσυγκεντρώσεων, το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Κόμματος είχε ήδη καταγραφεί σαν μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Η απήχηση του συλλαλητηρίου, το μήνυμα που εξέπεμψε η συμμετοχή χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνεργαζόμενων με τους κομμουνιστές στο ΠΑΜΕ και στους άλλους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, ριζοσπαστών αγωνιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, θα μετρηθεί πολλαπλάσια τις επόμενες μέρες. Θα καταγραφεί στις ώρες της μεγάλης ευθύνης, που έρχονται για όλους. Στους καθημερινούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες, στην καλύτερη οργάνωσή τους. Στην ακούραστη δουλειά του Κόμματος και της ΚΝΕ για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, το Σοσιαλισμό.

Από νωρίς το πρωί, το Πεδίον του Αρεως και οι γύρω δρόμοι ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν τους διαδηλωτές που ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να σταθούν το Σάββατο με την κόκκινη σημαία και το σφυροδρέπανο στην καρδιά της Αθήνας. Εβρος, Ηπειρος, Κρήτη, Θεσσαλία, νησιά, αλλά και Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά και Εύβοια, χωρίς κανένας να λογαριάσει την απόσταση και την κούραση, μαζί με τις τεράστιες σε μέγεθος προσυγκεντρώσεις της Αθήνας, του Πειραιά και της νεολαίας, άρχισαν συγκροτημένα να συγκλίνουν προς την εξέδρα, λίγο μετά τις 10.30. Πάνω από μια ώρα χρειάστηκε για να πάρουν θέση οι προσυγκεντρώσεις στο χώρο του συλλαλητηρίου, μαρτυρώντας το μεγάλο όγκο της συγκέντρωσης. Τραγούδια και μουσικές βγαλμένες από το ελληνικό και το παγκόσμιο λαϊκό κίνημα, απανωτά συνθήματα από τα μεγάφωνα που είχαν καλύψει την Πατησίων και σε μεγάλο ύψος τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδιναν το σινιάλο και το ρυθμό ν' ανεμίζουν χιλιάδες oι σημαίες του Κόμματος, να συντονιστούν μιλιούνια οι φωνές και οι σηκωμένες γροθιές. Γιγαντοπανό και «κινέζικα» στις κολόνες, περιμετρικά στο Πεδίον τoυ Αρεως, με τη μορφή του Μπελογιάννη, το σταράτο μήνυμα πως «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στους καπιταλιστές δεν υπογράφει» και τα συνθήματα «Ελα μαζί μας, υπάρχει λύση. Να νικήσει ο λαός, όχι τα μονοπώλια» - «Ψηλά το κεφάλι, ο λαός μπορεί να δώσει λύση. Οργάνωση, συμμαχία, λαϊκή εξουσία».

Ακούγοντας τη βοή των προσυγκεντρώσεων από την πλατεία Βικτωρίας, την Ομόνοια, την Κάνιγγος, από τα Χαυτεία, την πλατεία Βάθης, Αττικής και τα Προπύλαια, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς τι θα ακολουθούσε. Σε κάθε εικόνα, πρόσωπα γελαστά, γεμάτα αισιοδοξία. Μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι της βιοπάλης, με τα γιλέκα της δουλειάς και κράνη, στην πρώτη γραμμή. Νεολαίοι φοιτητές και σπουδαστές, με πικέτες που σε σειρά σχημάτιζαν τον τίτλο των Οργανώσεών τους. Μανάδες με τα καρότσια, ολόκληρες οικογένειες στο δρόμο. Κόσμος σε πυκνή διάταξη μέχρις όπου μπορεί να φτάσει το μάτι, στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας. Κάθε Οργάνωση Περιοχής, κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση και το ιδιαίτερο στοιχείο της. Η Θεσσαλονίκη με ένα τεράστιο γιγαντοπανό. Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με ομοιόμορφα κόκκινα μπλουζάκια. Η Πελοπόννησος, με εργαζόμενους και σπουδαστές από το χώρο της Υγείας που φορούσαν τις ιατρικές τους μπλούζες. Η Ηπειρος με τα τύμπανα και λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα «Μη σκιάζεσαι!». Η Στερεά - Εύβοια με το σήμα του ΚΚΕ να στολίζει τα άσπρα καπέλα. Χιλιάδες σημαίες του Κόμματος. Εργατόκοσμος, φτωχοί αγρότες και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, στην ίδια διαδήλωση, στο ίδιο μετερίζι. Ανθρωποι που περπάτησαν, αγωνίστηκαν, γνωρίστηκαν με το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα και τώρα οι δεσμοί τους βαθαίνουν. Πραγματική λαοσύναξη. Κόσμος πολύς συνέχιζε να κατεβαίνει από τον Ηλεκτρικό, το Μετρό και τα λεωφορεία. Η συγκέντρωση πλήθαινε μέχρι την τελευταία ώρα, δίνοντας μοναδικές εικόνες και στιγμιότυπα.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο, η φωνή του ΚΚΕ και η πρωτοπόρα δράση του ξεπερνάνε τα σύνορα της Ελλάδας. Το έδειχνε και το γιγαντοπανό της εξέδρας, με τις φωτογραφίες της Ακρόπολης στολισμένης με το σύνθημα του ΚΚΕ «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε!» και από κάτω η ίδια διεθνιστική προτροπή σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Η συμβολή του Κόμματος στη μαζικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος αποτελεί φάρο και ελπίδα για τα κινήματα στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το φανερώνουν τα 48 μηνύματα, με τα οποία Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ και στους αγώνες που αναπτύσσει το Κόμμα και το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, το μήνυμα του Κόμματος Εργασίας από την Τουρκία (ΕΜΕΠ), που συνυπογράφουν 180 συνδικαλιστές. Την ίδια αλληλεγγύη έδωσαν απλόχερα, μέσα σε βροχή από συνθήματα και χειροκροτήματα, με τους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο Ανζελο Αλβες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ερχάν Ναλτσατζί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ο Αστορ Γκαρσία, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας και ο Κιμ ντε Βίτε, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργατών Βελγίου.

Λίγο μετά τις 12, στο βήμα ανέβηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Πεδίον του Αρεως πνίγηκε στα συνθήματα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ για κοινωνία άλλη», Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Η ελπίδα είναι εδώ, ΚΚΕ ισχυρό», «Θυσίες στον αγώνα, για άλλη εξουσία, μη ματώνεις άδικα για την πλουτοκρατία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». «Εννιά δεκαετίες, αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ξανά και ξανά, συντονισμένα, από τα χιλιάδες στόματα. Η συγκέντρωση έκλεισε με χιλιάδες και χιλιάδες γροθιές υψωμένες στο ρυθμό του ύμνου της Γ? Διεθνούς. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, η λαοθάλασσα απλώθηκε σε πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Οι άνθρωποι του μόχθου έδειξαν χτες στην Αθήνα μεγάλο το μπόι τους. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν πρωτοπόροι στον αγώνα για να αποκρούσει ο λαός τα βάρβαρα μέτρα, που με τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για να μην περάσουν η τρομοκρατία εναντίον του λαού, τα ψέματα κατά των αγώνων, οι συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ. Για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να αναδειχτεί ακόμα πιο πλατιά ο δρόμος ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. Ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια. Ο δρόμος της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να κερδίσει νέες εργατικές λαϊκές συνειδήσεις η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Το συλλαλητήριο στον «902»

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από την τηλεόραση του «902» σήμερα Κυριακή, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ