ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
Ενας μόνον είναι ο άλλος δρόμος

Από όπου κι αν το «πιάσεις», αυτό το σύστημα, σου λέει ένα: δεν έχει γιατρειά!

Ακόμα κι εκεί όπου, με πλειοψηφικούς όρους, λαϊκές δυνάμεις βρήκαν έναν τρόπο να εκφραστούν και να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν, ακόμα και εκεί η ιμπεριαλιστική πραγματικότητα του περίγυρου θέτει έμπρακτα υπό αίρεση τη λαϊκή επιλογή.

Είτε εκεί όπου μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές ως δικτατορική, είτε εκεί όπου ένας λαός που επέλεξε κυβέρνηση αλλά δεν κατάθεσε τα όπλα, απειλείται με οικονομικό στραγγαλισμό, το διά ταύτα είναι ένα: Η αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, όταν δεν εμπεριέχει καθαρή τη στρατηγική επιλογή υπέρ του σοσιαλισμού, άρα και τα ανάλογα μέτρα, κινδυνεύει να υπάρχει μόνον ως «ένας άλλος κόσμος εφικτός», που δεν είναι τίποτα άλλο από μία εκδοχή της καπιταλιστικής πραγματικότητας.

Η ευημερία, η δημοκρατία, η αυτοδιάθεση, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό.

Οταν καλλιεργείς την αυταπάτη ότι σε μια καπιταλιστική ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα πράγματα μπορούν να γίνουν και καλά για τα λαϊκά στρώματα, αρκεί να αλλάξει η διαχείριση, θα 'ρθει η ώρα που θα λουστείς την πραγματικότητα. Κι αυτή, απ' άκρη σ' άκρη στην ΕΕ, σου λέει πως το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους αναγκαστικά οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνει η πλειοψηφία των νέων εργαζομένων.

Οταν μέτρο της δημοκρατίας έχεις τον εκλογικό νόμο κι όχι το δικαίωμα της εργαζόμενης πλειοψηφίας να επιβάλει με κάθε τρόπο και μέσο την απόφασή της, τότε η δημοκρατία σου είναι αμφισβητούμενη απ' αυτούς που καθορίζουν ποιοι έχουν το περίφημο δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Οταν μέτρο της αυτοδιάθεσης είναι η έγκρισή της από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και όχι ο ίδιος ο ένοπλος λαός σου, τότε μιλάμε για κτίσιμο προτεκτοράτου.

Εντός των τειχών, γιατρειά δεν υπάρχει. Αλλά για να βγεις απέξω πρέπει να το 'χεις επιλέξει και με βάση αυτήν την επιλογή σου να πράττεις τα πάντα.

Εδώ και η διαφορά μας με τα «φόρουμ».

Κατά τ' άλλα, μια και μιλάμε για «φόρουμ», χάος: Ο ένας, ήδη, έχει δει το τέλος του κομμουνισμού! Και σπεύδει να πανηγυρίσει παρουσιάζοντας το φόρουμ ως λύση. Η άλλη πιο προσγειωμένη, λέει «κράτει λίγο», «κίνημα χωρίς σύγκρουση δεν υπάρχει». Οπότε πού πάει το «κίνημα των κινημάτων;», όταν δηλώνει μακριά - κάνει τζιζ ο σοσιαλισμός; Αυτονόητη η απάντηση, αλλά ας μη χαλάσουμε καρδιές.

Ασχετο: Αν δεν τη λέγανε Μαρίνα Μάνη και δεν ξέραμε ποια ακριβώς είναι, αν τα έντυπα στα οποία παράγεται και αναπαράγεται η προβοκάτσια περί συνεργασίας ΚΚΕ - ΝΔ δεν είχαν γνωστό πετρελαιά για αφεντικό, ίσως και να απαντούσαμε με ιδεολογικούς όρους για το αδύνατο μιας τέτοιας συνεργασίας. Αλλά τώρα πώς να απαντήσεις σ' έναν εντεταλμένο, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων γράφει ό,τι του υπαγορεύει η κοιλιά του;


Ο «ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»... Ο ΕΦΙΚΤΟΣ

ΠΕΡΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ: «Γύρω στα τριάντα, δεν έχουν να περιμένουν αξιόλογες μισθολογικές μεταβολές στα επόμενα χρόνια και επιχειρούν να νικήσουν την ανασφάλεια με "έξυπνες" αγορές, πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Οσο περνούν τα χρόνια, το κύμα των χρεωμένων νέων, που στην Ευρώπη αποτελεί τραγική πραγματικότητα, φθάνει και στην Ελλάδα. Ο μισθός δεν επαρκεί για νοίκι, πάγια έξοδα και νεανικές "πολυτέλειες" (...) το 89,2% των εργαζομένων ηλικίας 17-24 ετών στην Ιταλία κερδίζουν κάτω από 1.000 ευρώ, όπως και το 64,9% αυτών που ανήκουν στην ομάδα των 25-32. Σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι κάτω των 40 κερδίζουν κάτω από 900 ευρώ. Στην Ισπανία μόνο το 40% των νέων εργάζονται σε δουλειά του επιπέδου τους, ενώ το 50% έχουν συμβόλαια που τους εξασφαλίζουν αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Αυτοί που εκλέγονται από το ένα πέμπτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε δημοκρατίες που τις έχουν αδειάσει από κάθε κοινωνικό περιεχόμενο, αμφισβητούν τη δημοκρατικότητα ενός ηγέτη που εκλέγεται από το σύνολο σχεδόν του λαού. Ασπάζονται όλοι τους το εγχειρίδιο του αμερικανικού Πενταγώνου "δόγμα ασύμμετρου πολέμου κατά της Βενεζουέλας" σύμφωνα με το οποίο ο Τσάβες είναι "η μεγαλύτερη απειλή μετά τη Σοβιετική Ενωση και τον κομμουνισμό"» (ο Ρ. Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ: «Ουσιαστικά οι Παλαιστίνιοι τιμωρούνται διότι εξέλεξαν τη Χαμάς. Μια τέτοια συλλογική τιμωρία είναι, φυσικά, παράνομη υπό το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα ανήθικο όπλο ενάντια σε έναν καταβεβλημένο και κατεχόμενο λαό. Η διακοπή στη ροή της βοήθειας προς τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα σημαίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί θα οδηγήσει σε θεσμική και κοινωνική κατάρρευση» (το άρθρο σε «Financial Times» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΘΕΜΑ: Ο «άρχοντας» των απαγωγών και των υποκλοπών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΠΙΔΗΜΙΑ παρακολουθήσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Στη Νέα Μάκρη η γιάφκα των απαγωγέων

Η ΑΥΓΗ: Προς εξεταστική για τους Πακιστανούς

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Και η αρπαχτή θέλει τον... Γερμανό της!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αντάρτικο δικαστών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελεγχος στις προμήθειες των τραπεζών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΒΙΑΣΤΕΣ!...

Αυριανή: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναταράξεις στις αγορές

Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση σε 18.000 ανέργους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ δε μας αφήνει άλλα περιθώρια επιλογής»

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ νησιά και τουρισμός

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το «κίνημα των κινημάτων»;

«Και τώρα τα δύσκολα. Τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ; (...) κατά τα ψέματα, κίνημα χωρίς σύγκρουση στους δρόμους δεν υφίσταται (...) το Φόρουμ ή θα δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο ή θα πεθάνει C' est la vie... Κατά τ' άλλα, τις μάχες η Αριστερά ή θα τις κερδίζει ή θα τις χάνει στα πάτρια εδάφη, όπως έδειξε η Γαλλία» (η Ιουλία Σκουνάκη στην «ΑΥΓΗ»).

Ποιο τέλος;

«Πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό (...) και αυτό δημιουργεί μια νέα δυναμική μετά το τέλος του κομμουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας» (ο Π. Κοροβέσης για το «Φόρουμ» στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Προβοκάτσια...

«Μπορεί ο εκλογικός νόμος να άλλαξε και το 42% να "βγάζει" δημάρχους από την πρώτη Κυριακή, αλλά στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι στους μισούς από τους 1.000 δήμους της χώρας το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Κι εκεί η βοήθεια των "κόκκινων" ψήφων θα αποδειχθεί πολύτιμη» (η Μαρίνα Μάνη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...εις διπλούν

«Ο εκλογικός νόμος άλλαξε και το 42% βγάζει δημάρχους από την πρώτη Κυριακή. Στη Ρηγίλλης εκτιμάνε ότι στους μισούς από τους 1.000 δήμους της χώρας η εκλογή θα κριθεί στο β' γύρο. Αυτό σημαίνει πως η βοήθεια του ΚΚΕ είναι πολύτιμη» (με καρμπόν από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στην «ΕΣΠΡΕΣΣΟ»...).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ