ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι εργαζόμενοι

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ»
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ»
Στην πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας, προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» στο εργοστάσιο της Αθήνας του Μεγάλου Πεύκου, απαιτώντας το σταμάτημα των αντεργατικών αλλά και διαλυτικών για την πορεία της επιχείρησης μεθοδεύσεων της διοίκησης, όπου μέρα με τη μέρα κλιμακώνονται. Η εικοσιτετράωρη απεργία, χαρακτηρίζεται η αρχή των νέων κινητοποιήσεων των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», κάτω από την πίεση των πολλαπλών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ιδιωτικοποίηση και οι Αμερικανοί νέοι ιδιοκτήτες. Αμέσως μετά την πρώτη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, «θολό» είναι το τοπίο στο εργοστάσιο της Δράμας, αφού σήμερα οι εργαζόμενοι, μετά από διαθεσιμότητες ενός μήνα, πρέπει να επιστρέψουν στη δουλιά. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της «ΣΟΦΤΕΞ» Π. Φορλίν, ότι το «στοκ» των αποθηκών της Δράμας αρκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες, δεν αποκλείουν το γεγονός οι διαθεσιμότητες να παραταθούν για το σύνολο ή τμήμα των εργαζομένων. Αύριο θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση με προσανατολισμό την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, τα σενάρια των «οικειοθελών» απολύσεων άρχισαν να τίθενται με πιο έντονο τρόπο, μιας και κάποια στελέχη της επιχείρησης, απευθύνονται - εν κρυπτώ - σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, «προτείνοντας» να αποχωρήσουν με τη δική τους πρωτοβουλία από την επιχείρηση, και η επιχείρηση θα τους «ανταμείψει» με περίπου 2 εκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, στον «αέρα» βρίσκονται άλλοι 8 εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ», αφού ανακοινώθηκε ότι το συνεργείο συντήρησης των μηχανημάτων της επιχείρησης θα πάψει να υφίσταται και η συντήρηση και η επισκευή των μηχανημάτων θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη, από τον οποίο η «ΣΟΦΤΕΞ» θα νοικιάζει τα οχήματα και τα κλαρκ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κινηθείτε στη μετα-ΟΝΕ λιτότητα

Κυβερνητική εγκύκλιος για τις δαπάνες που θα μπορούν να κάνουν το 2001 τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου

Στα όρια ασφυξίας και της μετα-ΟΝΕ δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να κινηθούν και τον επόμενο χρόνο, το 2001, οι δαπάνες των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να κινηθούν στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, ενώ απειλούνται οι επιχορηγούμενοι φορείς ακόμα και με περικοπές δαπανών μισθοδοσίας, αν υπερβούν τα εσκαμμένα... Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που στάλθηκε προς τους επιχορηγούμενους φορείς, οι διοικήσεις τους καλούνται να προσαρμόσουν - εναρμονίσουν την πολιτική δαπανών τους στη στρατηγική της «οικονομικής σταθερότητας και της ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν συγκεκριμένες περιοριστικές αναφορές. Ετσι, επισημαίνεται ότι για τα επιχορηγούμενα ΝΠΙΔ «το κονδύλι των εξόδων Αμοιβές Προσωπικού δε θα πρέπει να εκτιμηθεί σε ποσό που υπερβαίνει εκείνο που αντιστοιχεί σε ανάλογο προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης και συναφών κλάδων...». Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πέρα από τις γενικότερες αναφορές περί της αναγκαιότητας της σταθεροποίησης των μέχρι σήμερα... επιτευγμάτων, υποστηρίζουν τώρα την... αναγκαιότητα για λιτότητα σε μισθούς - συντάξεις, επικαλούμενοι τώρα και την άνοδο του δολαρίου και τις παρεπόμενες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό.

Ολη η εγκύκλιος προς τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ διαπνέεται από το πνεύμα λιτότητας.

Στο κεφάλαιο κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΝΠΔΔ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

  • «Οι προβλέψεις της υποκατηγορίας "Επιχορηγήσεις" από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις επιχορηγήσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους. Από τις επιχορηγήσεις αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις που κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες του έτους 2000».
  • Στόχος όλων των επιχορηγούμενων νομικών προσώπων πρέπει να είναι η κάλυψη των δαπανών τους κατ' αρχήν από δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από κρατικές ενισχύσεις.
  • Οι φορείς που λαμβάνουν μεικτές επιχορηγήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται κονδύλια για πληρωμή τόσο των αποδοχών όσο και των λοιπών δαπανών τους θα κατανέμουν τα εγκριθέντα ποσά κατά απόλυτη προτεραιότητα για τα επιτρεπόμενα ποσά αποδοχών και στη συνέχεια για λειτουργικές δαπάνες. Στο εξής δε θα τίθεται πλέον θέμα συμπληρωματικής ενίσχυσης του φορέα για καταβολή αποδοχών, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα εξασφάλισης των απαιτούμενων πιστώσεων από τα ταμιακά υπόλοιπα και από εξοικονόμηση δαπανών, καθώς και από ίδια έσοδα.
  • Οι δαπάνες για αποδοχές προσωπικού θα πρέπει να λογιστούν βάσει του προσωπικού, το οποίο υπηρετεί κατά το χρόνο κατάρτισης του προϋπολογισμού και του μισθολογίου που ισχύει και να λαμβάνονται υπόψη και οι διορισμοί που έχουν εγκριθεί και προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι την 31η Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους.
  • Το ύψος των πιστώσεων για δαπάνες ελαστικού χαρακτήρα δε θα υπερβαίνει το συνολικό ύψος των πιστώσεων του τρέχοντος οικονομικού έτους. Δε θα σχηματιστούν προβλέψεις έκτακτων και απρόβλεπτων δαπανών, καθώς και προβλέψεις δαπανών που είναι απαγορευτικές ή περιοριστικές για την Κεντρική Διοίκηση. Δεν επιτρέπεται επίσης ο σχηματισμός αποθεματικού (τακτικού - έκτακτου) για τη συμπλήρωση των ανεπαρκών πιστώσεων.
Ερευνα για... μεγιστοποίηση των κερδών

Αν και οι δυνατότητες των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ευρεσιτεχνία και τις νέες τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το έργο που παράγεται σε γνώση είναι μεγάλο, εντούτοις η μετατροπή της γνώσης σε πράξη, δηλαδή η πρακτική εφαρμογή των ευρεσιτεχνιών, είναι δυσανάλογη. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα πλαίσια σχετικής έκθεσης που γίνεται στο Ζάππειο.

Ο λόγος που η γνώση δε μετατρέπεται σε πρακτική εφαρμογή οφείλεται στην εγκατάλειψη των ερευνητών, οι οποίοι πέρα από το δικό τους μεράκι, ουσιαστικά δε στηρίζονται ούτε οικονομικά (στο βαθμό που θα έπρεπε), αλλά ούτε σε ό,τι αφορά την απασχόλησή τους. Αντίθετα, οι ερευνητές υποχρεούνται να καταφεύγουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, μία από τις βασικές πτυχές της δραστηριότητας της Γραμματείας θα είναι η σύνδεση της παραγωγής γνώσης με την παραγωγή έργου. Ωστόσο, όμως, αυτές οι αναφορές δεν αρκούν, αφού η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στα πλαίσια ενίσχυσης των ερευνητικών προγραμμάτων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αγνοώντας επιδεικτικά τη μεμονωμένη έφεση στην ευρεσιτεχνία. Ομως, παρά τα κονδύλια που υπόσχεται η κυβέρνηση για την έρευνα και την τεχνολογία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού είναι γνωστό ότι το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Αγρομέτοχα με... «ουρά»

Την αύξηση του ποσού έκδοσης των «αγρομετόχων» στα 230 δισ. δραχμές αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η αύξηση αυτή γίνεται επειδή η έκδοση των 200 δισ. δραχμών υπερκαλύφτηκε από τις προσφορές κατά 5,7 φορές και ανήλθε στο ποσό των 1.142 δισ. δραχμών. Ετσι για να μη μείνουν οι επίδοξοι αγοραστές αγρομετόχων παραπονεμένοι, το ομολογιακό δάνειο της ΑΤΕ, έναντι της ιδιωτικοποίησής της γίνεται 230 δισ. δραχμές. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με σκοπό να δείξει για άλλη μια φορά το φιλοαγροτικό... πρόσωπο της κυβέρνησης, ότι «με την έκδοση ικανοποιήθηκαν πλήρως οι αγρότες, κατά μεγάλο ποσοστό οι ιδιώτες και αναλογικά οι θεσμικοί επενδυτές». Βέβαια, στην ανακοίνωση για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται πόσοι και ποιοι αγρότες ικανοποιήθηκαν...

Εκμεταλλεύσεις στο Ιραν

Στην υπογραφή συμφωνίας για την κοινή εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίων στο Ιράν προχώρησαν χτες τα Ελληνικά Πετρέλαια και η αυστριακή εταιρία OMV. Η κοινοπραξία θα δραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη διαπιστωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράν, που υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται στα 20.000 βαρέλια ημερησίως. Η σύνθεση του κοινοπρακτικού σχήματος κατανέμεται 60% η αυστριακή εταιρία, 30% τα ΕΛ.ΠΕ. και 10% ιρανική κατασκευαστική εταιρία. Πέρα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι δύο πλευρές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες και προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ