ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
1968: Οι εργάτες στην πρώτη γραμμή του «γαλλικού Μάη»

Μάης 68. Τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας καθημερινή εικόνα στο Παρίσι.
Μάης 68. Τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας καθημερινή εικόνα στο Παρίσι.
Με τη μορφή χιονοστιβάδας εξελίσσονται τα γεγονότα στη Γαλλία το Μάη του 1968. Στις 3 Μάη αρχίζουν οι φοιτητικές διαδηλώσεις απ' τη Σορβόνη και ταυτόχρονα οι συγκρούσεις με την Αστυνομία. Η κυβέρνηση αποφασίζει να ακολουθήσει πολιτική πυγμής, εκατοντάδες διαδηλωτές συλλαμβάνονται, η Αστυνομία χτυπάει με ασυνήθιστη βιαιότητα, αρχίζουν οι οδομαχίες στο Παρίσι. Μόνο το βράδυ της 6ης Μάη μετρήθηκαν 481 τραυματίες, εκ των οποίων 279 φοιτητές. Το 61% των Παριζιάνων τάσσονται υπέρ των φοιτητών, μόνο το 16% εναντίον τους.

Στις 10 Μάη έρχεται η «Νύχτα των οδοφραγμάτων». Το απόγευμα εκείνης της μέρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο του Παρισιού. Τώρα, πλέον, στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι μαθητές των λυκείων και οι φοιτητές των επαρχιακών πανεπιστημίων, δε λειτουργεί κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Αστυνομίας. Ακολουθούν άγριες συμπλοκές μέχρι τις 6 τα ξημερώματα. Ο Πρόεδρος Ντε Γκολ ετοιμάζεται να κατεβάσει τα τανκς. Το σχέδιο ματαιώνεται, αφού οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Στις 11 Μάη, όταν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων γινόταν η συζήτηση για τη χρήση του στρατού, η πανίσχυρη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της CGT (όπου δραστηριοποιούνται τα στελέχη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), μαζί με την εργατική σοσιαλιστική συνομοσπονδία κηρύσσουν γενική απεργία για τις 13 Μαΐου. Η διαδήλωση εκείνη τη μέρα ήταν, κατά γενική ομολογία, συγκλονιστική, αφού υπολογίζεται ότι πήρε μέρος σ' αυτήν περίπου ένα εκατομμύριο κόσμος.

Από εκείνη τη μέρα η εξέγερση ξεφεύγει από τα όρια των φοιτητών και των πανεπιστημίων, στην πρώτη γραμμή πλέον βρίσκονται οι βιομηχανικοί εργάτες. Το μεσημέρι της 16ης Μάη ο γενικός γραμματέας της CGT Ζορζ Σεγκί ρίχνει το σύνθημα της απεργίας, σχεδόν την ίδια στιγμή οι εργάτες της «Ρενό» καταλαμβάνουν το εργοστάσιο της εταιρίας στο Μπιγιανκούρ του Παρισιού. Στις 5 το απόγευμα οι απεργοί φθάνουν τις 300.000, στις δέκα το βράδυ ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες, σε τρία 24ωρα έχουν υπερβεί τα 6 εκατομμύρια, σε πέντε μέρες οι απεργοί υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια. Ο πρωθυπουργός Ζ. Πομπιντού, ανήσυχος, υπογράφει το βράδυ της 16ης Μάη διάταγμα κλήσης των εφέδρων της χωροφυλακής υπό τα όπλα!

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά, κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 10-27, στο Ιόνιο από 13-26, στο Αιγαίο από 16-24 και στη Θεσσαλονίκη από 16-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-26 βαθμούς.

ΤΑ ΔΕΙΝΑ του νέου καταστροφικού κανονισμού της Κοινότητας για το λάδι «γεύονται» οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, καθώς οι εμποροβιομήχανοι «πατώντας» στις «αβάντες» που τους δίνει ο νέος κανονισμός, εκβιάζουν τους παραγωγούς, ζητώντας ν' αγοράσουν το λάδι στις πλέον εξευτελιστικές τιμές. (σελίδα 29)

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ σέρνει και πάλι η κυβέρνηση 50 αγωνιζόμενους αγρότες της Κορινθίας, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996, στα μπλόκα του Κιάτου και της Νεμέας, όπου αγωνιστικά διεκδίκησαν την επιβίωσή τους. (σελίδα 29)

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας, προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» στο εργοστάσιο της Αθήνας του Μεγάλου Πεύκου, απαιτώντας το σταμάτημα των αντεργατικών αλλά και διαλυτικών για την πορεία της επιχείρησης μεθοδεύσεων της διοίκησης. (σελίδα 32)

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ της μετα-ΟΝΕ λιτότητας καλούνται να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους, και για το 2001, οι διοικήσεις των επιχορηγούμενων από το δημόσιο φορέων και οργανισμών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. (σελίδα 32)

ΕΝΑΣ υπουργός του κρατιδίου του Κασμίρ και άλλοι 6 άνθρωποι βρήκαν χτες τραγικό θάνατο από τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». (σελίδα 33)

ΤΡΙΑ πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (της ΓΛΔ) δικάζονται από τις 9 του Μάη από το 32ο Τμήμα του Ορκωτού Δικαστηρίου του Βερολίνου. (σελίδα 35)

ΕΙΚΟΝΕΣ του παρελθόντος θύμισαν, χτες, τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς ξεδιπλώθηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με δύο νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες, εκ των οποίων δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. (σελίδα 35)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου, να ξεπουλήσει το Δήμο σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, καλεί η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου». (σελίδα 38)

ΝΕΟΙ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, απλός κόσμος συμμετείχαν, προχτές, την Κυριακή, στην 56η επέτειο για τη θυσία των διακοσίων της Καισαριανής και πορεύτηκαν από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι το Σκοπευτήριο, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καισαριανής. (σελίδα 41)

Η 52η ΜΕΡΑ ΤΗΣ EΠΙΔΡΟΜΗΣ

Ο στρατηγός Κλαρκ δηλώνει ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι οι Σέρβοι χρησιμοποιούν άμαχους Αλβανούς ως ασπίδα σε στρατιωτικούς στόχους. Αυτή η δικαιολογία προβλήθηκε από το επιτελείο του ΝΑΤΟ για να δικαιολογηθεί η σφαγή στην Κόριζα. Στις 14 του Μάη το ΝΑΤΟ δολοφόνησε εκατό πρόσφυγες στο χωριό Κόριζα σε τρεις αεροπορικές επιθέσεις. Στην Αθήνα η «17 Νοέμβρη», μετά το προβοκατόρικο χτύπημα στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», χτυπά με ρουκέτα το σπίτι του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

16 ΤΟΥ ΜΑΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΚΟΕ και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος».

1935 Μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας υπογράφεται Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Εβρου.

1950 Πανελλαδική απεργία υπαλλήλων τηλεπικοινωνιών. Κράτησε 6 μέρες και έληξε με μερική νίκη.

1965 Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιέν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη φθάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1974 Η ομοσπονδιακή Βουλή της Δυτικής Γερμανίας εκλέγει νέο καγκελάριο της χώρας τον πρώην υπουργό Αμυνας Χέλμουτ Σμιτ. Ο Σμιτ πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Βίλι Μπραντ.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της Σχολής Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ