ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Πάνω απ' όλα η «υγεία» των καπιταλιστικών κερδών

Copyright 2020 The Associated

«Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο 1 προορισμός για τους τουρίστες».

Σε αυτήν τη «λιτή» διατύπωση - ενδεικτική ότι ο μπούσουλας των όποιων αποφάσεων είναι σταθερά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, των μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορέων και η βασική επιδίωξη είναι ο περιορισμός της χασούρας τους σε βάρος ακόμα και των μέτρων προστασίας της υγείας των λαών - συμπυκνώνονται οι «κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τον τουρισμό και τις μεταφορές» που παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Τις «συστάσεις» αυτές έσπευσε να χαιρετίσει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού ενσωματώνουν πολλά από τα αντιδραστικά μέτρα που πρότεινε και η ίδια για την «επανεκκίνηση» των τουριστικών ομίλων και που αναμένεται να παρουσιάσει πιο αναλυτικά τη Δευτέρα.

«Τροχονόμος» συμφερόντων στις πλάτες των λαών

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν συνιστά το σταδιακό και «συντονισμένο» άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται «σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα προληπτικά μέτρα», ορισμός - λάστιχο, που μπορεί να χωρέσει κάθε είδους συμφωνίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάλογα με το «πού φυσάνε» κάθε φορά τα συμφέροντα των ομίλων.

Προτείνει εξάλλου στα κράτη - μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ συστήνει «ίση μεταχείριση» όσων κρατών βρίσκονται σε «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση», σε μια προσπάθεια να κάνει τον «τροχονόμο» και να κρατήσει τις «ισορροπίες» των αντιτιθέμενων συμφερόντων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης και σε αυτόν τον τομέα.

Την ίδια «ευελιξία» και για τους ίδιους λόγους δείχνει και σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ ή τις σκέψεις περί «υγειονομικού διαβατηρίου», που ζητούσαν χώρες όπως η Ελλάδα, επί της ουσίας απορρίπτοντας τις σκέψεις αυτές, και μιλώντας για ένα κοινό πλαίσιο κριτηρίων και πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, π.χ. επαρκή ικανότητα του συστήματος Υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Να σημειωθεί σε σχέση με αυτό το τελευταίο ότι η Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα και για το ιατρικό ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των επιβατών, αφού συστήνει τη «διασυνοριακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών», με το πρόσχημα της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για πιθανή μόλυνση όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Οσον αφορά τις αφίξεις τουριστών εκτός της ζώνης Σένγκεν, καλεί τα κράτη - μέλη να παρατείνουν την «προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών» μέχρι τις 15 Ιούνη.

«Αέρα - πατέρα» για τα κέρδη των αερομεταφορέων

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι τα όσα προτείνει η Κομισιόν για την αποκατάσταση των μεταφορών σε ολόκληρη την ΕΕ, των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών, «με περιορισμό της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητά τους», κι ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα.

Προκειμένου δηλαδή οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση, ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό... πάνε περίπατο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως πατώντας πάνω στην... ευελιξία αυτή, αεροπορικές εταιρείες... χρεώνουν ήδη έξτρα την κενή θέση, θησαυρίζοντας κυριολεκτικά πάνω στην αγωνία του κόσμου σε συνθήκες πανδημίας.

Υπό μορφή ευχολογίου, η Κομισιόν καλεί απλά τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών, οι οποίοι βέβαια θα είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.

Το δεύτερο μεγάλο «δωράκι» για τους αερομεταφορείς αφορά την έγκριση της Κομισιόν στις απαράδεκτες πρακτικές των εταιρειών - «συμμεριζόμενη τα προβλήματα ρευστότητας» των... αναξιοπαθούντων ομίλων που έχουν βγάλει ήδη στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους - να εκδίδουν «κουπόνια» (voucher), για μελλοντικά ταξίδια ή άλλες υπηρεσίες, για να μη δώσουν σεντ για αποζημιώσεις των εισιτηρίων που ακυρώθηκαν, με τη... σύσταση στις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο «ελκυστικά» αυτά τα κουπόνια.

Να σημειωθεί πως και εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις άλλων 11 κρατών - μελών, είχε σπεύσει κατ' επιταγή των συμφερόντων τους να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τροποποίηση ακόμα και του ευρωενωσιακού κανονισμού για τα δήθεν «δικαιώματα των επιβατών» της ΕΕ προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι πρακτικές αυτές, ενώ έχει ήδη προβλέψει και σχετική ρύθμιση στις ΠΝΠ που πέρασε το προηγούμενο διάστημα.

Οπως βέβαια αξίζει να θυμίσουμε πως η ΕΕ έχει ήδη σπεύσει να εξαιρέσει τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων των κρατών - μελών στις αεροπορικές εταιρείες από τους κανόνες περί «κρατικών ενισχύσεων», την ίδια ώρα που επιμένει σε ανάκτηση «κρατικών ενισχύσεων» σε επιχειρήσεις όπως η ΛAΡKO πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο, αλλά και εγγυήθηκε τη χορήγηση κεφαλαίων από τα ευρωενωσιακά κονδύλια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Προηγήθηκε η τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τη διατήρηση από τις εταιρείες αερομεταφορών των «χρονοθυρίδων» τους στα αεροδρόμια της ΕΕ μέχρι τέλη Οκτώβρη, ανεξάρτητα από το χρόνο χρήσης τους, προκειμένου να στηριχθούν απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές τους στον κλάδο.

Τα παραπάνω ανέδειξε με Ερώτησή της προς την Κομισιόν μέσα στη βδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αφθονο ρευστό για τους oμίλους του τουρισμού

Ξεχωριστή αναφορά στις συστάσεις της Κομισιόν γίνεται και στην παροχή «ζεστού» χρήματος στους τουριστικούς ομίλους που πλήττονται, όπως και στα κάθε είδους «προγράμματα» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στον κλάδο, με το λογαριασμό να πηγαίνει σε κάθε περίπτωση στους λαούς.

Οι παροχές της αφορούν μεταξύ άλλων σε ευελιξία στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη - μέλη να προωθούν διάφορα «σχήματα» ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι «αξιώσεις αποζημίωσης» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφορά γίνεται φυσικά και στο πρόγραμμα SURE για την κάλυψη του «κόστους εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας», όπως βαφτίζεται η απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το μισθολογικό «κόστος» (βλέπε αναλυτικότερα και σχετικό θέμα σελ. 8).

Παράλληλα, οι κατευθύνσεις της Κομισιόν βλέπουν και στην «επόμενη μέρα», στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050» που, όπως σημειώνεται, πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού με τη «βιομηχανία του τουρισμού», με την υγειονομική κρίση να λειτουργεί και εδώ ως καταλύτης για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονταν στα σκαριά, χτυπώντας παραπέρα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο, όπως και τους αντίστοιχους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κριτήριο οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ σχετικά με την «επανεκκίνηση του τουρισμού»:

«Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας υγείας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των tour operators, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών. Οι αποφάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΕΤΕ, αφού αποτελούσαν άλλωστε και δικές τους προτάσεις.

Βγάζουν μάτι και προκαλούν τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Απ' τη μία, απέναντι στο λαό συνεχίζουν την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, ποινικοποιώντας ακόμη και μια απλή διαμαρτυρία ή συνάθροιση και, απ' την άλλη, απέναντι στους τουριστικούς, μεταφορικούς και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναιρούν προκλητικά κάθε "περιορισμό" και "πρωτόκολλο" για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Επιβεβαιώνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Οι αποφάσεις προβλέπουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, επιδοτήσεων, αλλά και εγγυήσεων, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι. Προβλέπουν μέτρα κλιμάκωσης της επίθεσης στους εργαζόμενους, με την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Σχετικά με τον κορονοϊό, τα μέτρα είναι υποκριτικά, η δε τήρησή τους επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κρατών και επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την "εξωστρέφεια" της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως "ατμομηχανή" και "βαριά βιομηχανία" της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ' τις άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που δεν αποτελούσαν "συγκριτικό πλεονέκτημα" για τα κέρδη των επενδυτών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν ότι το "τουριστικό θαύμα" και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζομένων στον κλάδο, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το "τουριστικό θαύμα". Την ίδια στιγμή, οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μη δεχτούν τη θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους στο βωμό της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό, δεν πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη διαχείριση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης πρέπει να μπουν οι στόχοι του ταξικού κινήματος, για την προστασία όλων των εργαζομένων του κλάδου, είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις που απασχολούνται, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης οι στόχοι πάλης για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου. Ξεχωριστή μέριμνα πρέπει να υπάρξει για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές.

Και στο ζήτημα αυτό επιβεβαιώνεται ότι η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ