ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»

Μήνυμα πως οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα δεχτούν να πληρώσουν, για μια ακόμα φορά, το «μάρμαρο» της κρίσης, στέλνουν σε εργοδότες και κυβέρνηση σωματεία στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία. Τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση για τους όρους της «επανεκκίνησης» των επιχειρήσεων του Τουρισμού και της Εστίασης, στο φόντο των αντίστοιχων παζαριών σε επίπεδο ΕΕ, δρομολογούν νέο γύρο επίθεσης στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα, τα σωματεία οργανώνουν τη δική τους απάντηση. Προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σχεδιάζουν την κλιμάκωσή τους, οργανώνουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και τους καλούν να πάρουν θέση στον αγώνα για τα δικαιώματα, τη δουλειά και τη ζωή τους.

Ηδη, στην Αττική έχει αποφασιστεί κεντρική κινητοποίηση στις 28 Μάη με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ίδια μέρα, και όχι μόνο, οργανώνονται σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές της χώρας.

Αγώνας για διασφάλιση του εισοδήματος και προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σήμερα στην ανασφάλεια, αντιμετωπίζουν τα νέα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ και εμπλουτίζονται, την εκτίναξη της ανεργίας, τον αποκλεισμό ακόμα και από τα στοιχειώδη βοηθήματα στην περίπτωση των εποχικών και των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Τα Σωματεία μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και διεκδικούν να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων χωρίς εξαίρεση των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των εποχικών και των «ελαστικά» απασχολούμενων, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που υπάρχουν στον κλάδο. Να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα εργαστούν σε ξενοδοχεία, επισιτιστικές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων από τα βάρη δανείων, λογαριασμών, φορολογίας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ήδη πληρώσει με μειώσεις στους μισθούς και χτύπημα στα δικαιώματά τους, με επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, τόσο την οικονομική κρίση όσο και την ανάπτυξη που την ακολούθησε. Τα προηγούμενα χρόνια που κυβέρνηση και εργοδότες μετρούσαν τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών και πανηγύριζαν για τη «βαριά βιομηχανία της χώρας», οι εργαζόμενοι έβλεπαν την τουριστική ανάπτυξη να μεταφράζεται για αυτούς σε εντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Σήμερα, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι βάζουν ξανά στην κλίνη του Προκρούστη τη σταθερή δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη. Μονοπωλιακοί όμιλοι διαχέουν πληροφορίες πως φέτος θα ανοίξουν ορισμένα μόνο από τα ξενοδοχεία τους, με ένα μέρος του προσωπικού, ενώ δεν διστάζουν να προαναγγέλλουν μειώσεις αποδοχών και μισθούς κάτω από την κλαδική ΣΣΕ.

Αξιώνουν «δίκαιη μοιρασιά των βαρών» αυτοί που έσκασαν στα κέρδη πάνω στην εκμετάλλευση

Προγράμματα «επιδότησης» της εργασίας «τουλάχιστον για όλο το 2020» έχουν σπεύσει να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι ενώσεις της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, ο ΣΕΤΕ και Ενώσεις Ξενοδόχων, προκειμένου να εξασφαλίσουν πάμφθηνους εργαζόμενους. Με θράσος μάλιστα αναφέρονται στην ανάγκη να «μοιραστεί» το «κόστος εργασίας» μεταξύ «επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου». Απογειώνοντας την πρόκληση, προσθέτουν πως ο επιμερισμός αυτός πρέπει να γίνει με «τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών».

Μόνο που δεν υπάρχει κανένας «δίκαιος» τρόπος να φορτωθεί στους εργαζόμενους η... χασούρα της φετινής σεζόν.

Γιατί οι επιχειρηματίες την περσινή χρονιά μέτρησαν έσοδα της τάξης των 22 δισ. ευρώ και τώρα έχουν να λαμβάνουν από την κυβέρνηση μειώσεις στον ΦΠΑ και τη φορολογία, δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των επιχειρήσεών τους.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι δούλεψαν χωρίς ξεκούραση και ρεπό, για μισθούς ψίχουλα, κατέληξαν στην ανεργία να περιμένουν την επόμενη σεζόν και σήμερα παλεύουν να επιβιώσουν, χωρίς να ξέρουν πότε θα δουλέψουν ξανά και με ποιους όρους.

Αν στην περσινή χρονιά προστεθούν και οι προηγούμενες σεζόν, τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων υπολογίζεται ότι έχουν γεμίσει με περισσότερα από 120 δισ. ευρώ. Από τα κέρδη αυτά, που βγήκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι μεγαλοεργοδότες δεν θέλουν ασφαλώς ούτε ευρώ να διαθέσουν για να καλύψουν τους μισθούς της σεζόν και αξιώνουν, δίπλα στα άλλα, και επιδότηση του μισθού των εργαζομένων.

Στο αίτημα των εργοδοτικών ενώσεων ανταποκρίνεται με προθυμία η κυβέρνηση, που έχει προαναγγείλει την εφαρμογή του ευρωενωσιακού προγράμματος «SURE» στις επιχειρήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κράτος θα αναλάβει - μέσα από κρατικά δάνεια που θα πληρώσει και πάλι ο λαός - να καταβάλει ένα μέρος του κουτσουρεμένου μισθού για τους εργαζόμενους που θα δουλέψουν με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και άλλες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, ενώ οι εργαζόμενοι που θα... «περισσέψουν» θα βρεθούν στις ουρές της ανεργίας.

«Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς!»

Οργανώνοντας την απάντησή τους σε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία προχωρούν σε συγκέντρωση - παρέμβαση το Σάββατο 16/5, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκειά της, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν.

Με σύνθημα «Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς», τα σωματεία θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν για να μην ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης και των επιλογών της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα η 28η Μάη να μετατραπεί σε μέρα δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων στον κλάδο, με κινητοποιήσεις στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, ώστε να αποτελέσει βήμα για κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή θα οργανώσουν στις 28/5 κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλίες: Τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις στις 22/5 στον Πειραιά, στις 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια και στις 25/5 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 18/5, έξω από το ξενοδοχείο, διεκδικώντας τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και καταγγέλλοντας την πρακτική της εργοδοσίας να εμποδίζει την πρόσβαση του Σωματείου στα γραφεία του, που βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Athens Marriott» προχωρά την Τρίτη 19/5 σε Γενική Συνέλευση έξω από το ξενοδοχείο. Σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/5 καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά τουριστικές περιοχές

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις.

  • Στην Κεντρική Μακεδονία, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής οργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού και οι θέσεις του Συνδικάτου», τη Δευτέρα 18/5, στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ. Μαζί με την ανάδειξη της κατάστασης που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης του για το επόμενο διάστημα.
  • Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση στις 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).
  • Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου καλεί σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 18/5, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει. Την Τετάρτη 20/5 συμμετέχει στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στις 25/5 οργανώνει συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων και στις 28/5 πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.
  • Η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε από το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Τετάρτη 20/5, καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Ρόδο, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Παρασκευή 22/5, στις 5 μ.μ., στο δημαρχείο Ρόδου.
  • Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 22/5, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει παρέμβαση τη Δευτέρα 18/5 σε σχολές μαθητείας του κλάδου και στις 28/5 κινητοποίηση.

Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζουν σωματεία σε μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κινητοποιήσεις σε Κέρκυρα και Χανιά

Από την συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα
Από την συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και πορεία στους δρόμους της πόλης έκανε την Παρασκευή το πρωί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ανοίγοντας την αυλαία των κινητοποιήσεων. «Παράγουμε πολλά - Πληρώσαμε αρκετά - Τώρα να πληρώσουν κράτος - αφεντικά», ήταν το σύνθημα που έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης, όπως αποτυπώθηκε στο γιγαντοπανό που ξεδιπλώθηκε στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας. Με τα πανό του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων, με πικέτες που αποτύπωναν τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Το Σωματείο έχει ήδη αποφασίσει νέα κινητοποίηση στις 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις. Το πρωί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στις πύλες των ξενοδοχείων, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, το Σωματείο την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έγινε επίσης την Παρασκευή στα Χανιά από την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον Σύνδεσμο Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων. Η υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης και όλων όσα προβλέπει για τις επαναπροσλήψεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης. Καθώς οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ήταν εξαφανισμένοι, οι εργαζόμενοι θυροκόλλησαν τα αιτήματά τους. Επόμενος σταθμός είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την Τετάρτη 20/5 το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

-- Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Eπισιτισμό ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-- Επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό, στον Tουρισμό και τα ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο στις 10 Ιούνη.

-- Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

-- Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

-- Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

-- Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

-- Αμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

-- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αμεση καταβολή τρίμηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσοι εργάστηκαν στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.

-- Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

-- Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

-- Αδεια με αποδοχές για εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org