ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις και ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών

Στιγμιότυπο από παλιότερη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Στιγμιότυπο από παλιότερη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Να αποδοκιμάσουν και να αντισταθούν στην πραξικοπηματική ενέργεια 9 μελών του ΔΣ της Ενωσης, οι οποίοι αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ, με πρόσχημα τον κορονοϊό, καλεί δικαστές και εισαγγελείς η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της.

Οπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης: «Είναι η τρίτη φορά που το Προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εισάγει στο ΔΣ το θέμα του καθορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής αρχαιρεσιών. (...) Τις προηγούμενες δύο φορές (πριν την εμφάνιση της πανδημίας) η πλειοψηφία των 9 μελών αρνήθηκε με το πρόσχημα της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Σήμερα (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) αρνήθηκε με το πρόσχημα του κορονοϊού. Για το εάν η πανδημία λειτούργησε και σ' αυτήν την περίπτωση ως πρόσχημα ή είναι βάσιμη η ανησυχία τους, θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων τα παρακάτω: Πρώτο και κύριο μέλημα του Προεδρείου ήταν η διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων που θα κληθούν να ψηφίσουν. Για το λόγο αυτόν απευθύναμε εγκαίρως (στις 4-5-2020) αίτημα προς τον ΕΟΔΥ, υποβάλλοντας σχέδιο ψηφοφορίας και ζητώντας τη θέση και τις παρατηρήσεις του. (...) Πραγματικά ο ΕΟΔΥ απάντησε στις 11-5-2020 στο αίτημά μας, συμπληρώνοντας το σχέδιό μας με παρατηρήσεις ως προς την ενδεδειγμένη διαδικασία ψηφοφορίας. (...)

Προτείναμε ως Προεδρείο τη διενέργεια των αρχαιρεσιών τις τελευταίες δύο Κυριακές του Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα λειτουργούν κανονικά όλα τα ακροατήρια στα Δικαστήρια, θα έχουν γίνει ήδη οι Ολομέλειες των Δικαστηρίων για τα τμήματα διακοπών. Εναλλακτικά προτείναμε τις δύο πρώτες Κυριακές του Ιουλίου. Τα 9 μέλη του ΔΣ (Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Στενιώτη, Νάστας, Βουλγαρίδης, Βεργώνης, Φούκας, Κομπολίτης, Κώνστα) αρνήθηκαν και πάλι να συμμορφωθούν με τις καταστατικές επιταγές και να ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών ακόμα και με την τήρηση των υποδείξεων του ΕΟΔΥ. (...) Είχαν μάλιστα το θράσος να ζητήσουν άμεσα την παράδοση "των κλειδιών" της Ενωσης.

(...) Ομολόγησαν δημόσια και χωρίς καμία αιδώ ότι στόχος τους είναι να παρέλθει η 31η Μαΐου, χωρίς μέχρι τότε να προκηρυχθούν εκλογές και στη συνέχεια να προσφύγουν στα δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης, ελπίζοντας στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου και με ευρύτατη αποδοχή σημερινού Προεδρείου και στη συγκρότηση ενός εντελώς διαφορετικού, που θα απαρτίζεται από τους ίδιους. Στοχεύουν με άλλα λόγια στην πραξικοπηματική κατάληψη της διοίκησης της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης.Τα ονόματά τους θα γραφούν με τα μελανότερα γράμματα στην Ιστορία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. (...) Η "προσωρινή διοίκηση" θα μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε "μόνιμη" με την επίκληση νέου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο και τη μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών για τη διενέργεια αρχαιρεσιών. Τέτοια περιφρόνηση στη βούληση του Δικαστικού Σώματος, τέτοιος πρωτόγνωρος αμοραλισμός!».

«Στρώνει το χαλί» το υπουργείο

Στη συνέχεια, η Ενωση θέτει ορισμένα κρίσιμα ζητήματα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Λέει χαρακτηριστικά: «Ποια είναι η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό; Η Ενωσή μας μαζί με τα ΔΣ της Ενωσης Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης Μελών του ΝΣΚ, των οποίων οι θητείες έληξαν ή λήγουν άμεσα, υπέβαλε δύο φορές αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης (στις 9 Απριλίου και στις 4 Μαΐου) για παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων μέχρι να αποφασιστεί η διενέργεια αρχαιρεσιών. Το υπουργείο, το οποίο παρέτεινε με διάφορες ΠΝΠ και Νόμους τη θητεία συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων και ενώσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, προμηθευτικών και φαρμακευτικών συνεταιρισμών κ.ά., απέστειλε σήμερα (σ.σ. 14/5) (τέτοια σύμπτωση!) έγγραφο στην Ενωση, με το οποίο αρνείται να παρατείνει τις θητείες των ΔΣ μέχρι τη μέρα που θα διενεργηθούν εκλογές. Στρώνει δηλαδή το χαλί στους σχεδιασμούς των 9 μελών του ΔΣ προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη διοίκηση της Ενωσής μας.

Το Προεδρείο της Ενωσης εργάστηκε και εργάζεται με μοναδική επιδίωξη την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην πράξη, την κριτική νομοθετημάτων που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, τη διασφάλιση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των συναδέλφων. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάστηκε να έρθουμε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την εκτελεστική εξουσία, όποια κι αν ήταν αυτή. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις θέσεις μας για την ιδιωτική διαμεσολάβηση, για τη φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας, για το σχέδιο νόμου που θέτει ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα της συνάθροισης, για τις πολιτικές παρεμβάσεις και υποδείξεις σε δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, για την ανακατανομή θέσεων στα Εφετεία της χώρας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό στις Εισαγγελίες Εφετών, για τη μείωση των δικαστικών διακοπών και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει. Η κριτική που ασκούμε είναι τις περισσότερες φορές ενοχλητική για τους υπουργούς Δικαιοσύνης. Θεωρούμε όμως ότι είναι αναγκαία και ανταποκρίνεται στο ρόλο μας».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Συνάδελφοι, στην προοπτική που εξυφαίνεται για μια Ενωση χειραγωγημένη και πλήρως υποταγμένη στη βούληση της κρατικής εξουσίας, στους σχεδιασμούς για κατάργηση της Δημοκρατίας και των εκλογών, στα σενάρια ανατροπής της εκλεγμένης διοίκησης, ανάχωμα είστε μόνο εσείς. Από τη μεταπολίτευση και μετά είναι η πρώτη φορά που απειλείται ευθέως η Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό. Ο αντίπαλος δεν είναι αόρατος. Φωλιάζει στους κόλπους του Δικαστικού Σώματος και γιγαντώνεται με την αδιαφορία και την επιλογή των "ίσων αποστάσεων". Βρίσκει φίλους και συμμάχους. Αναλαμβάνουμε πλέον την κοινοποίηση αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης σε όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου. Σε όλα τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης. Η φωνή Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να ακουστεί δυνατά στην κοινωνία: Καμία πλέον ανοχή σε τέτοια διαβρωτικά φαινόμενα. Ανεξάρτητες Δικαστικές Ενώσεις. Πλήρης σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και των καταστατικών επιταγών. Πανδικαστικό αίτημα η άμεση προκήρυξη αρχαιρεσιών».

Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τοποθέτηση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, την Παρασκευή 15/5 στη Βουλή

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης, που σιγοντάρει στο να μη γίνουν εκλογές στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ταυτόχρονα να μην παρατεθεί η θητεία της νυν διοίκησης, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε στην τοποθέτησή της: «Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα και θεωρούμε πραγματικά απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μαζί με τα ΔΣ της Ενωσης Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης μελών του ΝΣΚ, των οποίων οι θητείες έληξαν ή λήγουν άμεσα, έχει υποβάλει δύο φορές αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παράταση της θητείας τους, λόγω της δυσκολίας εν μέσω πανδημίας να διεξαχθούν εκλογές, και αρνείστε πεισματικά να το ικανοποιήσετε, ενώ η κυβέρνηση σε αντίστοιχες περιπτώσεις όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έφερε προς ψήφιση ρυθμίσεις που για τον ίδιο λόγο παρέτειναν τη θητεία των ΔΣ μιας σειράς σωματείων, ομοσπονδιών και συνεταιρισμών».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Αυτή η ανακολουθία αποδεικνύει ουσιαστικά τη σύμπραξη της κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη μεθόδευση, που γίνεται από μια ομάδα μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να οδηγήσει σε λήξη της θητείας της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης ώστε να ζητήσει στη συνέχεια διορισμό προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο στον έλεγχο του προεδρείου, όπως έχει ήδη δηλωθεί και αποδεικνύεται από τα προσκόμματα που δημιουργεί αυτή η ομάδα για τη μη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυτές να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτή λοιπόν η επιλογή της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τη στάση που μέχρι τώρα έχει κρατήσει στις υπόλοιπες περιπτώσεις, στις οποίες έκανε δεκτή την παράταση θητείας, αποδεικνύει τη μεθόδευση που γίνεται για να αντικατασταθεί με πραξικοπηματικό τρόπο μια νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση από μιαν άλλη, πειθήνια προς την κυβέρνηση, αποδομώντας και με αυτόν τον τρόπο την εικόνα που επιχειρείτε να παρουσιάσετε για δήθεν καταδίκη των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Σας καλούμε να ικανοποιήσετε άμεσα το αυτονόητο αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων για παράταση της θητείας της διοίκησής τους».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων

Ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Bουλής το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α' 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει νέες αντιδραστικές διατάξεις και ενσωματώνει ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών Oδηγιών της ΕΕ, συνεχίζοντας με τη σειρά της να ενισχύει το βάρβαρο πλέγμα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να προωθείται απρόσκοπτα η πολιτική για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Εντελώς ενδεικτικά, όπως ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο περιστέλλει και καταστρατηγεί δικαιώματα κατηγορουμένων και υπόπτων, ακόμα και σε ανηλίκους.

Εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο διάταξη που διευρύνει το πλαίσιο ποινικής καταστολής πλέον και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις». Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τους εκσυγχρονισμούς του «τρομονόμου» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, στον προηγούμενο νόμο της, ποινικοποίησε τα ταξίδια, όταν θα εικάζεται πως αυτά γίνονται με σκοπό την εκπαίδευση για την τέλεση «τρομοκρατικών πράξεων». Τώρα αυτό διευρύνεται, καθώς θα τιμωρείται και όποιος διευκολύνει τα ταξίδια.

Αναβαθμίζονται σε κακούργημα η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, όπως αυτή μπορεί να εννοηθεί από την ΕΕ, προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία» και πολλά ακόμα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αντιδράσεις για τη φιέστα στην Ομόνοιας

Αντιδράσεις προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων να εγκαινιάσει το νέο συντριβάνι της Ομόνοιας, προκαλώντας συνωστισμό, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό για την «ατομική ευθύνη» στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Μετά το σάλο, ο δήμαρχος Αθηναίων δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποίο απολογείται ότι «έκανε λάθος», ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη για το συνωστισμό στον κόσμο που μαζεύτηκε, ενώ ο ίδιος «δεν διοργάνωσε καμιά φιέστα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ