ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
37η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στην αφετηρία, στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Στην αφετηρία, στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Με το σύνθημα «Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά αλλαγή συνόρων. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ», γραμμένο στο πανό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), να δίνει το στίγμα της 37ης Μαραθώνιας Πορείας, την Κυριακή, άνθρωποι κάθε ηλικίας, μέλη και φίλοι της ΕΕΔΥΕ, από τις Επιτροπές Ειρήνης όλου του Λεκανοπεδίου, πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, 54 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη Πορεία που πραγματοποίησε ο Λαμπράκης με τους συνοδοιπόρους του.

Η Πορεία ξεκίνησε από τον τύμβο του Μαραθώνα, όπου ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό, καταγγέλλοντας ανάμεσα στα άλλα την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, όπως σημείωσε, «προσφέρει νέες βάσεις στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, συνεχίζει τη λειτουργία και επεκτείνει τη βάση της Σούδας, που είναι το ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όπως δείχνει και το πρόσφατο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία. Ευθυγραμμίζει πλήρως τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την παραγωγή πολεμικού υλικού στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές, εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πολέμους και επεμβάσεις».

Το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή της πορείας
Το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή της πορείας
Με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Γ. Λαμπράκη, με υψωμένες τις γροθιές, με τραγούδια και συνθήματα όπως «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» να δίνουν το ρυθμό, η Πορεία ξεκινά, διασχίζοντας παρά τη μεγάλη ζέστη τα Μεσόγεια.

Κατά μήκος της διαδρομής, στη Νέα Μάκρη, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Παλλήνη και την Αγία Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν σύντομες εκδηλώσεις υποδοχής των ειρηνοδρόμων, καθώς και χαιρετισμοί από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ, καθώς και από τους δημάρχους Ραφήνας - Πικερμίου Γ. Χριστόπουλο και Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παλλήνης Δ. Μπαξεβάνη.

Αγώνας κατά του πολέμου σημαίνει αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους ειρηνοδρόμους με χειροκροτήματα και συνθήματα. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα τραγούδια «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε» και «Οταν σφίγγουν το χέρι» που απέδιδε το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που είχε επιμεληθεί το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Το «παρών» στην υποδοχή της πορείας έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας είναι επικίνδυνες - τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά. Προειδοποιούν ακόμα και για γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις.

Οι λαοί όλου του κόσμου, μαζί και εμείς, έχουν απέναντί τους ένα βάρβαρο και αδίστακτο σύστημα και κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Ενα σύστημα ιστορικά ξεπερασμένο, που μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας σε όφελος των λαών, ένα σύστημα που επιτίθεται λυσσαλέα και με όλα τα μέσα στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να διατηρήσει τα κέρδη του κεφαλαίου και την εξουσία του. Ενα σύστημα που στο παρελθόν, αλλά και τώρα, για να υπερασπίσει αυτά ακριβώς τα συμφέροντα εξαπολύει πολέμους, στέλνει στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλεί τεράστιες καταστροφές.

Μέσα σε αυτή την ιμπεριαλιστική αλυσίδα, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων των ισχυρών, αλλά και των λιγότερο ισχυρών κρατών για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των χωρών, για τη διασφάλιση κερδών από τη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οδηγεί και στον πόλεμο με θύματα τους ίδιους τους λαούς, που σύρονται στο σφαγείο του πολέμου για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Γι' αυτό, όπως πια αποδεικνύεται κραυγαλέα από τη ζωή, αγώνας κατά του πολέμου σημαίνει αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν. Αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δεν εξανθρωπίζεται. Γι' αυτό και ο αγώνας για την ειρήνη είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος μόνο όταν στηρίζει και προωθεί την ανειρήνευτη πάλη των λαών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Για τις εξελίξεις στην περιοχή ανέφερε: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας και καλούμε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική αστική τάξη, το τουρκικό αστικό κράτος αμφισβητεί τα σύνορα με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και θέτει θέμα αλλαγής συνόρων.

Οι εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου δημιουργούν μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, οι προκλήσεις, οι συνεχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, αποτελούν βάση επικίνδυνων εξελίξεων.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πολύ ανησυχητικές. Η λύση που προωθείται είναι λύση διχοτομική, λύση δημιουργίας δύο κρατών, μακριά από τη θέση που συμφέρει τον κυπριακό λαό, δηλαδή μια λύση για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, με μια κρατική οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες.

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ότι πρόκειται για "τουρκική νευρικότητα", ότι η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης προκαλείται μόνο από τα εσωτερικά της προβλήματα.

Η πραγματικότητα είναι και πρέπει να τη δει κατάματα ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής, ότι η αιτία των προβλημάτων για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τους ενεργειακούς αγωγούς, τους θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, το γεωστρατηγικό έλεγχο.

Αυτός ο ανταγωνισμός των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας έχει βάλει ολόκληρη την περιοχή στο χειρουργικό τραπέζι. Σε αυτό το μοίρασμα της περιοχής διεκδικούν συμμετοχή και οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις και των υπόλοιπων χωρών, βεβαίως μαζί και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η διεκδίκηση αυτή και ο ανταγωνισμός δεν έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Το αντίθετο. Αυτά θυσιάζονται καθημερινά και θα θυσιαστούν και σε ενδεχόμενο πόλεμο για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων, που συγκρούονται για τη λεία που θα εξασφαλίσει ο καθένας για λογαριασμό του.

Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο συντονισμός της δράσης των Ελλήνων εργαζομένων με τους εργαζόμενους της Τουρκίας και των άλλων λαών της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αλλά μπορεί να κληθούν με το αίμα τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους».

Χαιρετισμό, απηύθυνε, επίσης, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Νίκος Παπαναστάσης, απόστρατος αντισυνταγματάρχης, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Απευθυνόμαστε στους εν ενεργεία συναδέλφους μας στρατιωτικούς και τους λέμε, γνωρίζοντας ότι το κατανοούν καλά, ότι θεωρούμε απαράδεκτη, εγκληματική και καταστροφική τη συνολική πολιτική απ' την οποία απορρέει και η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας της χώρας μας, για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η διατήρηση των ξένων πολεμικών βάσεων, η πρόσκληση για εγκατάσταση νέων, η δημιουργία στρατηγείων, η καθημερινή σχεδόν συμμετοχή τμημάτων των ΕΔ σε ασκήσεις, πότε με το ΝΑΤΟ, πότε με την ΕΕ, πότε με το Ισραήλ, είναι πρόβες ενός σχεδιασμένου πολέμου. Το λαϊκό κίνημα έχει χρέος αλλά και τη δύναμη αυτό τον πόλεμο να τον αποτρέψει, ακυρώνοντας τις πολιτικές συνθήκες που τον γεννούν».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνδέουμε την καθημερινή πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη συγκέντρωση υποδοχής της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης την Κυριακή:

«Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις επεμβάσεις.

Συνδέουμε την καθημερινή πάλη του λαού μας ενάντια στα μνημόνια, στα αντιλαϊκά μέτρα, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με τον αγώνα ενάντια σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε οποιαδήποτε επέμβαση. Για καμιά αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο, για να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, να αποδεσμευτούμε απ' αυτή τη λυκοσυμμαχία, να μη συμμετέχουμε σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς και στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική.

Η φετινή Μαραθώνια Πορεία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις, για την ειρήνη και τη λαϊκή ευημερία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ