ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανησυχούν οι συνταξιούχοι για την καθυστέρηση στο ΕΚΑΣ

Αναβάλλεται η καταβολή με τη σύνταξη του Ιούνη. Ολα στο τραπέζι για συντάξεις και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Καθυστερήσεις και στη μισθοδοσία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Χωρίς ΕΚΑΣ, άγνωστο για πόσο χρόνο, αφήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Η καταβολή του ΕΚΑΣ έπρεπε να ξεκινήσει με τη σύνταξη του Ιούνη, που δίνεται στα τέλη Μάη.

Οπως, όμως, σημειώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, «ο χρόνος πρώτης καταβολής του επιδόματος και τυχόν αναδρομικών ποσών έτους 2015 στους δικαιούχους, καθώς και σχετικές οδηγίες, θα γνωστοποιηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο, δεδομένου ότι προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της ΓΓΠΣ και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ». Η διασταύρωση θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Απρίλη.

Πού το πάνε;

Η ανησυχία ανάμεσα στους συνταξιούχους είναι μεγάλη. Ερωτήματα υπάρχουν για το αν η κυβέρνηση κηρύσσει μια «άτυπη» στάση πληρωμών, θέλοντας να εκβιάσει συναίνεση στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει, όπως και για το αν ετοιμάζεται αλλαγή προς το χειρότερο των προϋποθέσεων καταβολής του ΕΚΑΣ.

Θυμίζουμε ότι από τα μέσα Φλεβάρη, το υπουργείο Εργασίας είχε αποφασίσει να διατηρήσει τα άθλια εισοδηματικά κριτήρια που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την απονομή του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με αυτά, το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850 ευρώ, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους δικαιούχους.

Χτες, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Δ. Στρατούλης, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του ΕΚΑΣ, χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ και αρκετές χιλιάδες συνταξιούχων άλλων Ταμείων, που περίμεναν να πάρουν το επίδομα για να συμπληρώσουν τις πενιχρές συντάξεις τους, θα μείνουν στο «περίμενε»...

Ολα στο τραπέζι για Ασφαλιστικό

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, επιβεβαίωσε ότι στα παζάρια με τους δανειστές έχει ανοίξει όλη η «βεντάλια» του Ασφαλιστικού. Οπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη, «οι δανειστές θέλουν 2% πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να δοθεί η 13η σύνταξη». Δηλαδή, κυβέρνηση και δανειστές συζητάνε να τα πάρουν «χοντρά» από τη μια τσέπη του λαού, για να του βάλουν λίγα ψίχουλα στην άλλη.

Για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση και ότι η κυβέρνηση συμφωνεί να εφαρμοστεί, αλλά από το 2026! Υποστήριξε, τέλος, ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις και ότι σ' αυτό εμμένουν τώρα οι δανειστές, ενώ επιχειρείται να συνδεθούν οι συντάξεις με την εξέλιξη του χρέους, ως νομιμοποιητική βάση για νέες μειώσεις.

Χωρίς μισθό στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, χωρίς το μισθό του δεκαπενθημέρου, που θα έπρεπε να καταβληθεί στις 13/5, βρήκαν τους λογαριασμούς τους οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το σωματείο τους, δεν έχει εκταμιευθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού ως οφειλόταν, ενώ και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ βάσει της κυβερνητικής ΠΝΠ.

Η οικονομική ασφυξία του Οργανισμού είναι μεγάλη. Εδώ και μερικούς μήνες έχει σταματήσει κάθε πληρωμή των «εκτός έδρας» και οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι για το β' δίμηνο του 2015. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η καθυστέρηση στη μισθοδοσία οφειλόταν σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και θα γινόταν κανονικά χτες βράδυ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013-2014
208,5 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων

Ερχονται αυξήσεις και στη δαπάνη για συμμετοχή στα φάρμακα

Με ένα πρόσθετο χαράτσι 208,5 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκαν τη διετία 2013-2014 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που αναγκάστηκαν να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση στην ΠΦΥ επιδεινώθηκε με την εφαρμογή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) το Φλεβάρη του 2014 (νόμος 4238 ΦΕΚ Α' 38), καθώς έκλεισαν 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7.730 γιατροί και εργαζόμενοι.

Η επαναλειτουργία των μονάδων -λιγότερων αυτή τη φορά- του ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια του ΠΕΔΥ, παρόπλισε σχεδόν όλα τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί μειώθηκαν κατά 2.500.

Ετσι, οι ασφαλισμένοι, για να μην περιμένουν στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων, υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πληρώνουν συμμετοχές 15%, που στα δυο χρόνια αντιστοιχούν σε 208,5 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει απ' τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην προχτεσινή πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντού, προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για την ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 και 2014, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν (580,274 εκατ. + 601,615 εκατ. =) 1,182 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 85% της συνολικής δαπάνης στον ιδιωτικό τομέα για εργαστηριακές εξετάσεις. Το υπόλοιπο 15% -που αντιστοιχεί σε 208,5 εκατ. ευρώ- το πλήρωσαν οι ασθενείς μετρητοίς απ' τις τσέπες τους. Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας εισέπραξε στη διετία 1,39 δίσ. ευρώ.

Αυξήσεις και στα φάρμακα

Στο μεταξύ, από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής υπόσχεται μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, αλλά στην πράξη η συγκυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ετσι, λοιπόν, προοιωνίζεται αύξηση της μεσοσταθμικής συμμετοχής στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των νέων Ασφαλιστικών Τιμών (ΑΤ) που ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την ΑΤ και ο άρρωστος -εκτός απ' τις συμμετοχές 10% ή 25%- πληρώνει και τη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ), τη λεγόμενη επιβάρυνση.

Οι ΑΤ αφορούν τα φάρμακα της λεγόμενης «θετικής λίστας». Ετσι, η ΑΤ μειώθηκε σε 1.887 φάρμακα και αυξήθηκε σε 876. Σε 697 φάρμακα οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες από 2%, ενώ σε 141 οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από 2%.

Το 2014, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα έφτασε στα 622 εκατ. ευρώ ή 25,12%, εκ των οποίων το 10,84% είναι η λεγόμενη επιβάρυνση.

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Με καθολική σχεδόν συμμετοχή των εργαζομένων ολοκληρώθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου. Διεκδικούν νέα Συλλογική Σύμβαση, που να εξασφαλίζει ό,τι και η τελευταία, καθώς και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών χαιρετίζει τους απεργούς και τους εργαζόμενους του κλάδου, λιθογράφους και χαρτεργάτες, που στάθηκαν δίπλα τους.

ΣΟΦΤΕΞ: Με τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, την Τρίτη 19, την Τρίτη 26 και την Πέμπτη 28 Μάη, οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

ΝΗΡΕΑΣ: Με επιτυχία έδωσαν την Πέμπτη τη μάχη της απεργίας οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα», απαιτώντας να γυρίσει στη δουλειά η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, που απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης. Την απεργία προκήρυξε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Εργατικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι ο περιφερειακός διευθυντής της επιχείρησης έστειλε εργαζόμενους σε γειτονικά παράλια και τους μετέφερε με φουσκωτό στη μονάδα στα Γιάλτρα!

ΟΑΕΕ: Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τους απολυμένους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ, που βρίσκονται σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του ταμείου. Εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στο δίκαιο αγώνα τους για επαναπρόσληψη όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που τους κοροϊδεύει. Καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

«ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ»: Συνεχίζουν την απεργία για την επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ζαριφόπουλος» (υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου) στη Νέα Ιωνία. Τη Δευτέρα, το σωματείο τους θα έχει συνάντηση με την εργοδοσία. Πριν δύο βδομάδες, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα γίνουν έντεκα απολύσεις και, ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο, απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους. Στο πλάι των απεργών βρίσκονται σωματεία και φορείς.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ: Κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της στις εκλογές που θα γίνουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών στις 17 Μάη απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών». Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΠΣΦ (Λ. Αλεξάνδρας 34) από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.

ΟΔΗΓΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Μάχη για τη σύμβαση στο Ηράκλειο

Κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, οι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία στο Ηράκλειο Κρήτης και το Σωματείο τους, «ο Ερμής», υποχρέωσαν τελικά την εργοδοσία να δεσμευτεί ότι σήμερα θα υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η απεργία που είχαν αποφασίσει οι οδηγοί κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας. Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι δεν πήγαν για δουλειά και συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, απαιτώντας την υπογραφή σύμβασης.

Στο χώρο εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που αποχώρησαν κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Καταγγέλλουν ότι στην προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα των οδηγών συμμετέχουν οι μεγαλοξενοδόχοι και καλούν σωματεία και φορείς να εκφράσουν αλληλεγγύη.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών για την Υγεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ