ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεύτερη δύναμη πανελλαδικά με ενισχυμένα ποσοστά η Πανσπουδαστική ΚΣ

Την Τετάρτη 13 Μάη πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα ιδρύματα όλης της χώρας. Η Πανσπουδαστική ΚΣ και μέσα απ' αυτή τη μάχη αναδεικνύεται ενισχυμένη. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στήριξαν κι ενίσχυσαν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο. Εδωσαν τη μάχη μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ, για να διαμορφωθεί το θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Με όπλο και το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει να γίνει σοβαρό κι αποφασιστικό βήμα, για να ζωντανέψουν αγωνιστικά οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, τα εκλεγμένα τους όργανα, να ενισχυθεί η οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών σε κάθε έτος και τμήμα. Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να διεκδικήσει τη ζωή και τη μόρφωση που αξίζει στους φοιτητές. Να αντιπαλέψει τη νέα συμφωνία για μνημόνιο που έρχεται. Και σε αυτή την προσπάθεια, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, οι χιλιάδες φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται πανελλαδικά σε δεύτερη δύναμη στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα φοιτητών και σπουδαστών που εμπιστεύεται τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ.

Η συμμετοχή τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ μειώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια, η Πανσπουδαστική ΚΣ ανεβαίνει και σε ψήφους και σε ποσοστά (0,92%), κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δεύτερη θέση, με ποσοστό φέτος 19,3%. Μείωση σε ψήφους έχουν οι παρατάξεις της ΔΑΠ (ΝΔ), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) καθώς και η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΕΝ, εξακολουθεί παρά την άνοδό της στα Πανεπιστήμια, να συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό (7,42%).

Στα ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική ΚΣ συγκεντρώνει 23% και διατηρεί με θετικό πρόσημο το ήδη αυξημένο ποσοστό της. Ολες οι άλλες παρατάξεις παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με πέρσι.

Σημαντικές πρωτιές της Πανσπουδαστικής

Για πρώτη φορά η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας, το ΤΕΙ Αθήνας. Στους πέντε συλλόγους του Ιδρύματος, η ΠΚΣ πήρε 984 ψήφους και ποσοστό 32,68%, σημειώνοντας αύξηση κατά 4%. Στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, η ΠΚΣ συνεχίζει να είναι πρώτη και αυτοδύναμη, ενώ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας.

Σε ένα επίσης μεγάλο Ιδρυμα, στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η ΠΚΣ διατήρησε την πρώτη θέση και τα υψηλά ποσοστά της, συγκεντρώνοντας στους 9 Συλλόγους του Ιδρύματος 703 ψήφους και ποσοστό 33,85%.

Συνολικά, σε 34 Συλλόγους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όλης της χώρας, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, σε κάποιους από αυτούς μάλιστα κατακτώντας και αυτοδυναμία.

  • Αναλυτικά, οι Σύλλογοι όπου η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια είναι:

Νοσηλευτική Αθήνας (με αυτοδυναμία), Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας (αυτοδυναμία), Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας (αυτοδυναμία), Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών Αθήνας (αυτοδυναμία), Φυσικό Αθήνας, Γεωλογικό Θεσσαλονίκης (με αυτοδυναμία), Ιταλικό Θεσσαλονίκης, Φυσικό Θεσσαλονίκης, Αρχιτεκτονική Πατρών, Βιολογικό Πατρών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πατρών (με αυτοδυναμία), Μηχανολόγοι Πατρών, Φαρμακευτικό Πατρών, Φυσικό Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Ιωαννίνων (με αυτοδυναμία), Φιλολογικό Ιωαννίνων (αυτοδυναμία), Φυσικό Ιωαννίνων, Χημικό Ιωαννίνων (αυτοδυναμία), Μουσικό Ιονίου, Πληροφορικής Αιγαίου (αυτοδυναμία), Στατιστικό Αιγαίου, Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Θεσσαλίας, ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας (αυτοδυναμία), Κτηνιατρική Θεσσαλίας (ισοψηφία στην πρώτη θέση μαζί με ένα ανεξάρτητο σχήμα).

  • Σύλλογοι των ΤΕΙ όπου η ΠΚΣ είναι πρώτη δύναμη είναι:

Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας (αυτοδυναμία), Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας, Πληροφορική ΜΜΕ Δυτικής Ελλάδας (αυτοδυναμία), Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Δυτικής Ελλάδας (αυτοδυναμία), Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας (αυτοδυναμία), Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών Ηπείρου (αυτοδυναμία), Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου, Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών Λαμίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Η ΚΝΕ θα δυναμώσει την ολόπλευρη παρέμβασή της

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, για τα αποτελέσματα, το βράδυ των εκλογών

Σε δήλωσή του, για τα αποτελέσματα αργά το βράδυ των φοιτητικών εκλογών, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που, μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ, συγκρότησαν και ενίσχυσαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που αναδεικνύεται πανελλαδικά με άνοδο, δεύτερη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ταυτόχρονα, σε δεκάδες συλλόγους είναι πρώτη δύναμη. Γεγονός θετικό και ελπιδοφόρο.

Το συνολικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι μια πορεία απαιτητική, σύνθετη. Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει το λαό και τη νεολαία συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους "τροϊκανούς" θεσμούς. Αν και η παράταξή τους στα πανεπιστήμια έχει μονοψήφιο μικρό ποσοστό, υπάρχουν κι άλλοι πρόθυμοι.

Απαιτείται ένταση της διαπάλης και της δράσης απέναντι στις προσπάθειες το φοιτητικό κίνημα να υπερασπίζεται αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κατευθύνσεις της ΕΕ, κυβερνήσεις και δυνάμεις που τα στηρίζουν. Ακόμα, με τις λογικές που, στο όνομα ενός "ακηδεμόνευτου", "ανεξάρτητου" κινήματος οδηγούν τελικά να είναι ελεγχόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα και το αστικό κράτος.

Το ίδιο απαιτείται κι απέναντι στις ενέργειες και σε ομάδες που αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των αγώνων και για σχεδιασμούς καταστολής τους.

Η μάχη θα είναι διαρκής. Η ΚΝΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και την ολόπλευρη παρέμβασή της με επίκεντρο το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων, ενιαία και συνδυασμένα με τους όρους σπουδών και την προοπτική των φοιτητών. Για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μαχητικούς Συλλόγους, δυναμώνοντας τη γραμμή της αντεπίθεσης.

Μεγάλο μέρος φοιτητών έχει αντικειμενικό συμφέρον να κάνει και δική του υπόθεση τη συλλογική διεκδίκηση και την οργανωμένη αντίσταση. Κρίσιμος παράγοντας σε αυτήν την υπόθεση είναι το πολιτικό και οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ».

Ωθηση στη στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με ζητούμενο να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία της Μπολόνια έγινε η 9η - από την έναρξη της διαδικασίας - Συνάντηση υπουργών Παιδείας στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 14 και 15 Μάη. Η ατζέντα της Συνάντησης περιέχει έναν αναθεωρημένο οδηγό πιστωτικών μονάδων και νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση ποιότητας. Η επόμενη Συνάντηση θα γίνει το 2018 στη Γαλλία.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται για ανανέωση του «οράματος» που ενέπνευσε τους προκατόχους τους στην Μπολόνια το 1999, δηλαδή για προώθηση πιο αποφασιστικά του μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης που αρμόζει στη στρατηγική των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ως βασικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια περιγράφονται: Η «ενίσχυση της ποιότητας και της συνάφειας μάθησης και διδασκαλίας» στο πλαίσιο της οποίας δηλώνεται πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η «προώθηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων σε όλο τον εργασιακό τους βίο», υποστηρίζοντας τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση «π.χ. ενδυνάμωση του διαλόγου τους με τους εργοδότες». «Να αρθούν αποκλεισμοί στα συστήματα», «υποστηρίζοντας τα ιδρύματα που παρέχουν μαθησιακές δραστηριότητες σε διάφορους τύπους σπουδαστών, συμπεριλαμβανομένης και της διά βίου μάθησης». Τέλος, «η υλοποίηση των συμφωνημένων δομικών μεταρρυθμίσεων» που χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και για την επιτυχία του. «Κοινή δομή πτυχίων και σύστημα πιστωτικών μονάδων, κοινά στάνταρ και κατευθυντήριες γραμμές, συνεργασία για την κινητικότητα, κοινά προγράμματα και πτυχία είναι τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», σημειώνεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ