ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2009
Σελ. /32
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
Ευνοούμενος ο δικομματισμός

Ευνοούμενα είναι για μία ακόμη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τα μικρότερα κόμματα είναι καταδικασμένα στην «αφάνεια», όπως προκύπτει από την υπουργική Απόφαση που προβλέπει τους όρους και το χρόνο προβολής των κομμάτων από τα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ, στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Σύμφωνα, λοιπόν με την Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, το 50% του δωρεάν χρόνου που δίνεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα διατίθεται ισομερώς στα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται ανάλογα με την εκπροσώπησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος για τη μετάδοση μηνυμάτων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα αντιστοιχεί στο ποσό των 6.000.000 ευρώ, και 250.000 ευρώ αντιστοιχούν στις συνδρομητικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Η κατανομή του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου αντιστοιχεί στα εξής ποσά: MEGA 1.678.480 ευρώ, ANTENNA 1.038.933 ευρώ, ALPHA 854.160 ευρώ, STAR 878.111, ALTER 550.845, ΣΚΑΙ 360.000, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 8.972, «902» ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 31.198, ΕΤ1 - ΝΕΤ - ΕΤ3 600.000 ευρώ.

Η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει μία ωριαία συνέντευξη κάθε αρχηγού κόμματος, καθώς και μία συνέντευξη του ίδιου χρόνου τις μεσημεριανές ώρες. Τις μεσημεριάτικες συνεντεύξεις πρέπει να τις μεταδώσουν την ίδια μέρα ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Σε περίπτωση μαγνητοσκοπημένης ή μαγνητοφωνημένης μετάδοσης η προβολή πρέπει να γίνει μεταξύ 12.00 - 01.00.

Παράλληλα, η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να οργανώσουν τέσσερις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των κομμάτων (μεταξύ 18.30 - 01.30). Συγχρόνως, η ΕΡΤ πρέπει να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική εκδήλωση κάθε κόμματος, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια, καθώς και μία που θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα (από την ΕΤ-3).

Από ένα δωρεάν 10λεπτο την εβδομάδα οφείλουν να παραχωρήσουν ΕΡΤ, ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και συνδρομητικές υπηρεσίες, σε καθένα κόμμα και συνασπισμό κομμάτων για να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί. Επίσης, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% του ημερήσιου ραδιοτηλεοπτικού χρόνου η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων. Το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων (εκτός των 5λεπτων) πρέπει να διατίθεται για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων. Παράλληλα, κατά την διάρκεια δελτίων ειδήσεων και πολιτικών - ενημερωτικών εκπομπών, συνεντεύξεων πρέπει τα ΜΜΕ να μεριμνούν ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της αναλογικής ισότητας.

Καμία δημοσκόπηση δε θα μεταδοθεί από τις 5 ως 7 Ιούνη, ενώ την προηγούμενη και την ημέρα των ευρωεκλογών και μέχρι τις 19.00 δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, εκπομπές προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ